fbpx

Većinska koalicija u Italiji traži hitno i bezuvjetno ukidanje sankcija Rusiji

Italija - bankrot

Pokret pet zvjezdica (M5S) i Sjeverna liga (Lega Nord), političke snage koje će prema rezultatima parlamentarnih izbora održanih ranije ove godine najvjerojatnije formirati novu vladu u Italiji, predstavili su jučer koalicijski sporazum i zajednički program djelovanja. U desetom poglavlju zajedničkog programa M5S i Sjeverna liga Rusiju opisuju “ne kao prijetnju, već kao gospodarskog i poslovnog partnera”.

Pokret pet zvjezdica, prema talijanskim medijima “euroskeptična” politička organizacija i “nacionalistička” Sjeverna liga su objavili politički program vlade Italije u kojem pozivaju na hitno ukidanje antiruskih sankcija koje je Bruxelles nametnuo Moskvi.

Prema planu buduće vlade, ukidanje sankcija će omogućiti Moskvi da lakše sudjeluje u rješavanju kriza u Siriji, Libiji i Jemenu. Dokument opisuje SAD kao “privilegiranog partnera”, ali poziva Washington da na Rusiju gleda “ne kao na prijetnju, nego kao gospodarskog i poslovnog partnera”.

U dokumentu se također Moskva definira kao “potencijalni partner NATO pakta i EU”, te konstatira “kako za Bruxelles puno veća opasnost i prijetnja dolaze od Islamske države i imigracije, nego od Rusije”.

Što se tiče politike imigracije, sporazum većinske koalicije, obzirom na situaciju u kojoj se Italija gotovo sama nosi s najvećim priljevom migranta kroz “mediteransku rutu”, poziva na “obveznu i ​​automatsku raspodjelu azilanata na teritoriju svih 28 zemalja članica Europske unije”.

izbori Italija 2018

FOTO – Rezultati izbora u Italiji u ožujku 2018.

U desetom poglavlju koalicijskog sporazuma, koji definira zajedničku vanjsku politiku Pokreta pet zvjezdica i Sjeverne lige, stoji:

“Vanjska politika sljedećih nekoliko godina će se morati usredotočiti na neke ključne elemente koji imaju primarnu važnost.”

Nužno je ostvariti vanjsku politiku koja će se u središtu temeljiti na zaštiti nacionalnih interesa, te na bilateralnoj i multilateralnoj promociji.

Potvrđujemo članstvo u Sjevernoatlantskom savezu sa Sjedinjenim Državama kao privilegiranim partnerom, uz otvaranje prema Rusiji koju ne treba percipirati kao prijetnju, već kao gospodarskog i trgovinskog  partnera, potencijalno sve relevantnijeg.

U tom smislu, treba ukinuti sankcije nametnute Rusiji, koja će biti rehabilitirana kao strateški sugovornik za rješavanje regionalnih kriza (Sirija, Libija, Jemen).

Također je nužno usmjeriti pozornost na jug. Rusija ne predstavlja vojnu prijetnju, već potencijalnog partnera za NATO i EU, obzirom da se na Mediteranu gomila sve više faktora nestabilnosti, kao što su islamski ekstremizam i nekontrolirani migracijski tokovi s posljedičnim napetostima između regionalnih sila.

Na tom području bi Italija trebala intenzivirati suradnju sa zemljama koje su uključene u borbu protiv terorizma.

Italija je zadala šesti udarac temeljima EU i on može biti smrtonosan
SAD prijeti Rimu: “Ne ukidajte sankcije protiv Rusije. To nije vaša, već odluka EU”
Rezultati izbora u Italiji – EU će pogoditi oluja
Koalicijski sporazum: Contratto Governo.pdf

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
18 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Zadranin
Member
Zadranin
2 godine prije

Uf, sad će Fake vijesti početi govoriti kako je i ove izabra Putin. Drž te se Talijani, ne dopustite da vam i dalje skidaju gaće, i da vas hebu na vaš račun.

Eto ga.

Pljuc.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

U Italiji ne može bit bolje. Ekonomska situacija u šturcu. Nemaju ”najdomoljubniju stranku” kao u susjeda im Hrvata, jer bi onda bili u ku*cu. Turisti iz Afrike navalili cijelu godinu. Nemaju ”rupa” u sezoni. Toliko ih je da više ne znaju gdje će sa njima. A i ne zanima ih Koloseum. Kažu da kod njih ima boljih ruševina.
Svake godine imaju jedne ili dvoje izbore. Mijenjaju vlade kao modne kolekcije, jedna za proljeće, druga za zimu.
En ti euroskeptike i nacionaliste. Stalno se nešto bune.

Tak
Gost
Tak
2 godine prije

u Italiji nije to ništa novo, od ’45-te su imali preko šezdeset vlada…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

pokret 5 zvjezdica, sjeverna liga i forzza italia, koji su dobili oko 75% glasova italijana na proteklim izborima imaju ista stajalista a glede rusije

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

O ova Fratelli d’ Italia , isto, ne znam zašto nisu u bloku, ali će glasati za povjerenje vladi

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

hvala na informaciji. znači 80% građana italije podržava isto gledište prema rusiji a koje se dijametralno razlikuje od gledišta vlade koja je vodila italiju u proteklom periodu. iz toga se vidi koliko vlade ne poštivaju mišljenje građana

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

Amerima i Trojki je pa mrak na oči jerbo koalicija oće uvest paralelnu valutu sa kojom bi bilo moguće plaćat porez.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Kako god izgledali “jadni”, Italija ima 60 milijuna ljudi i ne znam koja je po važnosti zemlja u EU, ako izbaciš UK, nakon Njemačke i Francuske treća po težini.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Dobro zboriš. Najveće EU zemlje po stanovništvu (samim time i broju zastupnika u europskom parlamentu): Njemačka – 83 milijuna Francuska – 67 milijuna Engleska – 65 milijuna Italija – 60 milijuna Španjolska – 46 milijuna Poljska – 38 milijuna Zajedno imaju 360 milijuna stanovnika (SAD 325 milijuna). Sve druge EU zemlje zajedno broje 150 milijuna stanovnika. Ovu statistiku dajem da se vidi da promjena vlasti u šest najvećih EU zemalja može izazvati tektonske poremećaje i u EU politici. Izlaskom Engleske iz EU, drugih pet još više dobivaju na značaju. Mislim da danas narod većinski podržava izuzetne i sadašnju EU politiku… Pročitaj više »

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

A gdje je ono-600 000 ilegalaca lete kao golubovi?

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije

cuj pljuc jeli neko ovdje slijep i gluv kako vam je promaklo da su sankcije unesene u ustav nemoze ih ponistiti ni kongres opet i sad tu neka sjeverna liga budalesa dok im se ne zavrne cesma eto ga pljuc

neznanac
Gost
neznanac
2 godine prije
Reply to  luni lunovic

Ako je istina da nova koalicija ima 75% ili 80% podrške na izborima sigurno se može i Ustav promijeniti. Svugdje je za promjenu Ustava potreban 2/3 većina.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  luni lunovic

Molim? Sankcije nisu ustavni zakon, nego vladin dekret, potvrđen u parlamentu. Daj malo znanja o zakonima i ustavim odredbama koje ulaze u ustav zemlje. Nađi mi u ustavu Italije gdje su sankcije? Nećeš moći, jer toga nema.

Zadranin
Member
Zadranin
2 godine prije
Reply to  luni lunovic

@ luni lunovic

Aj brate ne kopiraj me, daj nešto svoje originalno.

Eto ga.

Pljuc.

Demokracija
Gost
Demokracija
2 godine prije

Talijani normalno rade sa Rusijom, grade hotele po Krimu,sudjelovali su u izgradnji Krimskog mosta .Jedno se píše i govori javno a drugo se radi.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Prije nekoliko dana dao sam link gdje se vidi da su Talijani 2016. ugovorili posao sa Iranom za 20 milijardi dolara preko tadašnjeg talijanskog premijera Renzija, prvenstveno u energetskom sektoru: https://www.timesofisrael.com/iran-and-italy-ink-20-billion-in-trade-deals/ Obzirom da znamo kako Trump funkcionira, očekujem da zaprijeti Talijanima da će im uvesti sankcije ako ovi poslovi krenu u realizaciju, kao što je zaprijetio francuskom Airbusu za izradu 100 zrakoplova Iranu vrijednih 19 milijardi dolara, kao i francuskom Totalu za posao vrijedan 5 milijardi dolara u iranskom plinskom sektoru. Trumpe, što čekaš? Vidiš da je situacija u Italiji povoljna. Raz*ebi do kraja svoje EU saveznike, tako da i… Pročitaj više »

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
2 godine prije

Talijani su pametni! Odlično!

NSU
Gost
NSU
2 godine prije

Nikad nebi rekao da će Talijani jedini imati “muda”!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik