Marine Le Pen: “Europska unija je mrtva, ali to još ne zna”

Marine le Pen - Frexit
28 komentara

Čelnica francuskog Nacionalnog fronta, Marine Le Pen, rekla je u intervjuu za njemački Bild da je Europska unija izgubila svoju vitalnost i da bi Francuska trebala napustiti EU blok.

“Europska unija je mrtva, ali to još uvijek ne zna. Nije uspjela ni u jednom  području”, rekla je francuska političarka, s posebnim naglaskom na ekonomske, socijalne i sigurnosne probleme.

Prema njezinim riječima, ekonomski rast je “prespor”, siromaštvo je u porastu, a nezaposlenost “previsoka”. Osim toga, EU “nije u stanju braniti svoje granice, niti nas štititi od islamskog terorizma”.

“Tražim da nam Europska unija vrati neovisnost u četiri točke, a to su granice, valuta, ekonomija i pravosuđe”, rekla je predsjednička kandidatkinja Francuske.

Objasnila je da ako EU pristane na te uvjete, “onda će to postati Europa naroda”.

Ako tako ne bude, a ako pobijedi na francuskim predsjedničkim izborima, Marine Le Pen će predložiti referendum o napuštanju EU

“Kraj starog svijeta”

Le Pen tvrdi da je izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika SAD-a označio “kraj starog svijeta, koji je upravljao tržištima i u kojem su se ljudi morali žrtvovati neoliberalizmu ili nestati”.

“Dolaskom Trumpa na vlast u SAD-u je počeo veliki povratak nacija i naroda”, rekla je Le Pen i dodala “kako će Trump braniti interese svog naroda, a ne elite i financijskih konzorcija”.
21. siječnja se u njemačkom gradu Koblenzu održao sastanak stranaka u organizaciji skupine” Europa nacija i sloboda “Europskog parlamenta.

Procjenjuje se da je na sastanku bilo 1 000 ljudi. Osim Marine Le Pen, tamo su bili vođa nizozemske desnice Geert Wilders, vođa talijanske Sjeverne lige Matteo Salvini i čelnica Alternative za Njemačku (AfD) Frauke Petry.

Pozivajući se na odluku Velike Britanije da nakon Brexita napusti Europsku uniju, Le Pen je rekla da je “2016. bila godina u kojoj se anglosaksonski svijet probudio”, ali da će “2017. biti godina u kojoj će se probuditi i narodi kontinentalne Europe“.

Brexitfrexitkraj starog svijetaNacionalna fronta
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
7 godine prije

U predhodnom članku sam pisao kako je globalizacija uništila američku privredu ali je zato imala neverovatno pozitivan (ekonomski) efekat na privrede u razvoju. Da je to sprovedeno sa merom svi bi imali koristi. I EU je imala veoma pozitivne efekte dok je ekonomija bila osnov unije. Kada je politika postala previše agresivna EU je postala “živi mrtvac”.

Nadnacionalno je u suštini pozitivno, omogućava razvoj i onih “manjih” koji su UVEK ugušeni od strane “velikih”. Zato je vraćanje na nacionalno retrogradni potez, mnogo je bolje rešiti probleme i nastaviti u zajednici (analogija sa Jugoslavijom se sasvim primerena). Ali baš kao i u Jugoslaviji malobrojni koriste slabost sistema za sopstvenu promociju i tada desničari postaju svetionici istine i pravde.

ekonomist
7 godine prije

“Trump će braniti interese svog naroda, a ne elite i financijskih konzorcija.”
Haha, Trump ce potpisati nekoliko populistickih odredbi a posle ce isto tako braniti elite. Samo sto to budu druge elite – njegov krug.

Alen
7 godine prije

Ovaj povratak na populizam i sve sto isti nosi nije nimalo slucajan…
Mislim da se narod upravo gura u tu zamku..
Tramp koji je dio elite vjesto manipulira populizmom ukazujuci da je krivac upravo elita.. Kao u stara vremena narodu treba smaknuti par vecih glava da bi se dobilo povjerenje da radis za narod..
Izgleda da je neko odlucio zrtvovati dio prvoboraca elite ,soros,klinton radi uspona populizma.. Soros ili nije shvatio ili jeste svejedno pa se opire maksimalno valjda nevjerujuci sam da je zrtvovan..

Tramp ce nastaviti da manipulise populizmom kao jucer odlukom da se povlaci iz ttip koji je ionako propao odavno dakle nekakvim nebitnim odlukama koje ce predstavljani kao najbolju stvar za narod sve dok evropski populisti ne dodju na vlast a i sam dok ne ucvrsti svoju..

Sta se moze ocekivati od ovakve promjene kolosjeka ka istom pravcu vidjecemo..

H\'ghar
7 godine prije

Nadam se da će se stvoriti ili da postoji dovoljan broj/masa političara i građana koji neće odustati od EU ali će je transformirati tako da omogučava zaštitu nacionalnih interesa svake članice i održi zajedničke interese prema ne članicama. U tu grupaciju nikako ne spada VB. Interesi VB su diametralno suprotni od svih ostalih i budućih ćlanica EU. Ako prođe CETA (o kojoj svi, i istok i zapad i jug i sjever te same članice šute) bit će “bye bye” EU i eto nas u Vojnoj krajini prema Euroaziji…..

Michael Collins
7 godine prije

Le Pen neće postati predsjednica, jer neće imati natpolovičnu većinu ni u prvom ni u drugom krugu.
Je li spomenula da će prestati reketariti većinu bivših kolonija kroz tzv. kolonijalni porez
Wilders je igrač židovskog lobija (za te hijene je svaka solucija win-win situation
Ova Petry mi baš ne djeluje arijevski (visoka, plava), nego víše onako Goebbelsovski.

Dr. Strangelove
7 godine prije

Ako zelite spasiti Europu ukinute EU……jerbo EU je tek njemacki 4-ti Reich.

subaru
7 godine prije

Gusarski sud odlučio da nema izaska iz jewrope bez odluke parlamenta, dakle ništa od brexita, cionistička šarena laža.

Ulica V.V.P.
7 godine prije

Posveceno momu frendu Subaru.
Americki glasnogovornik Spicer je izjavio:
Ako su sporni otoci u medjunarodnim vodama… ( gdje ima otoka u medjunarodnim vodama? )
ako ti otoci ne spadaju u uzhu Kinu ( sic )…
onda mi cemo braniti medjunarodne otoke, to jest medjunarodni teritorij ( prvi puta cujem da postoji medjunarodni teritorij ili medjunarodni otoci )…
tako da nikoja zemlja ne uzme njih ( dakle kad bi postojali ti medjunarodni otoci njih bi uzeli Amerikanci ).

Tko ne vjeruje ima dolje na engleski orginal. I zamislite nitko se ne smije njegovim glupostima.

“It’s a question of if those islands are in fact in international waters and not part of China proper, then yeah, we’re going to make sure that we defend international territories from being taken over by one country,” Spicer added.

Paulo
7 godine prije

Sto se tice tih drzava koji polazu pravu na te otoke, treba se uzeti u obzir da su sve te zemlje bile necije kolonije, da nisu imali suvernitet i uslijed toga dolazi do spora ciji su otoci. Pomorske granice nisu nikad bile dogovorene. Kina ima svoju pricu a Filipini svoju. U Kini je bio neokolonijalizam i kaos a Filipini su bili americka kolonija dobrih 1/2 stoljeca. Ove zemlje nisu jedine na svijetu koje imaju ili koje su imale nedifinirane pomorske granice. Amerika ima inters da dodijeli sporne otoke onom tko je slabiji i manji tako da Amerikanci mogu imati kontrolu nad tim morem. Istu politiku su radili Englezi nakon raspada Otomanskog carstva, davali su nalazista nafte ( ne sva, zato jer je bilo nemoguce ) manjim i slabijim drzavama kao sto su Kuvajt, Brunei itd. da bi lakse imali kontrolu nad naftom. Ciji ce biti otoci odlucit ce isti mehanizmi… Čitaj više »

čitatelj portala
7 godine prije

Bože blagoslovi Marinu. Govori ono što većina misli!
Zašto komentatori ovdje, kao i MSM mediji nazivaju populizmom borbu za “malog” čovjeka, za razbijanje nad državnih struktura u službi NWO, za jačanje vlastitog gospodarstva, za veću zaposlenost?!
E pa meni se čini da to nije populizam nego stvar koja je zahvatila ovu kuglu. To će donijeti prosperitet svima, a ne samo “eliti”.

jale
7 godine prije

Mrtva, ali još ne zna… Dobra ! 🙂 -:-) -:)

Georgij Žukov
7 godine prije

“covjek kad umre , nije mu tesko , naime on i ne zna da je umro ,ali tesko je svima oko njega , ista stvar je i sa glupim covjekom, u ovom slucaju europom.

H\'ghar
7 godine prije

Nadam se da će se stvoriti ili da postoji dovoljan broj/masa političara i građana koji neće odustati od EU ali će je transformirati tako da omogučava zaštitu nacionalnih interesa svake članice i održi zajedničke interese prema ne članicama. U tu grupaciju nikako ne spada VB. Interesi VB su diametralno suprotni od svih ostalih i budućih ćlanica EU. Ako prođe CETA (o kojoj svi, i istok i zapad i jug i sjever te same članice šute) bit će “bye bye” EU i eto nas u Vojnoj krajini prema Euroaziji…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI