Uzrok “pomora” talijanskih vojnika – Osiromašeni uranijum i šutnja o nuspojavama cjepiva

40 komentara

Prošle godine je u Italiji završila istraga duga pet godina o masovnim i neobjašnjivim smrtima među talijanskim vojnicima, prije svega među onima koji su bili u ratnim zonama i takozvanim humanitarnim misijama NATO pakta.

Osiromašeni uran i šutnja o “nejasnoj praksi” cijepljenja vojnika

Osiromašeni uranijum? To je tema još od vremena kada su se iz BiH i kasnije s Kosova vraćali prvi talijanski vojnici koji su služili u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda na ovim prostorima, koji su kasnije počeli obolijevati od raka i raznih drugih bolesti. Međutim, uvijek se o tome izvještavalo vrlo malo i sve je žurno arhivirano. Članci na tu temu se i danas objavljuju u internetskim izdanjima dnevnih listova, ali s pogrešnim naslovima poput “Više od tisuću bolesnih mornara”, što je  novinarski trik modernog doba kada se ne želi da čitatelji idu dalje od naslova i namjerno ih se odbija da pročitaju cijeli tekst na pametnom telefonu ili zaslonu kućnog računala.

U stvari, talijanska vojska je pogođena ozbiljnim bolestima i liječi se najmanje 4000 vojnika, a do početka 2019. je bilo 340 umrlih. Ovdje govorimo o “ratnom biltenu” kojeg je sastavilo talijansko povjerenstvo za obranu kojim je predsjedao senator Gian Pietro Scanu, bivši podtajnik za reforme, kojeg Renzijeva Demokratska stranka nije ponovno nominirala na općim izborima 4. ožujka 2018.

Nakon dolaska nove koalicijske vlade Liga/M5S odricanje od “tihog masakra” talijanskih vojnika, često angažiranih u misijama u inozemstvu, pitanje je koje se opet aktualiziralo.

“Tišina medija je posebno sramotna kada je riječ o cjepivima koji se daju vojnicima. Zajedno s izlaganjem osiromašenom uranu, cjepiva su drugi sumnjivi izvor ozbiljnih bolesti prijavljenih od strane komisije“, kaže Patrizia Scanu iz Rooseveltovog pokreta (Movimento Roosevelt).

Top GAU-8/A 30X173 A-10 DU municija
FOTO: punjenje topa GAU-8/A sa municijom 30mm X 173mm

Njene je optužbe potvrdio Ivan Catalano, potpredsjednik povjerenstva, zastupnik iz redova Pokreta 5 zvijezda (M5S), koji je imenovan u mješovitu radnu skupinu koja sada sudjeluje u javnoj debati u Torinu, koja je prerasla u sukob, upravo s Patrizijom Scanu. Cilj im ukazati i otkloniti ozbiljne propuste medija o temi koja tišti tisuće talijanskih obitelji, počevši od onih čiji su sinovi, bračni drugovi ili očevi u vojnoj službi.

Osim što priznaje vezu između tumora i izloženosti osiromašenom uranu, naglašava Blasting News, završno izvješće povjerenstva za obranu “naglašava kako je praksa cijepljenja jedan od čimbenika smrti koje su pokosile talijanske vojnike”. Previše smrtnih slučajeva i previše mladih vojnika koji se bore s rakom.

“Posebno se naglašava izloženost vojske određenim kemijskim, toksičnim i radiološkim čimbenicima s mogućim patogenim učinkom, zbog uporabe streljiva koje sadrži osiromašeni uranijum, disperzije u okoliš nanočestica teških minerala nakon eksplozije ratnog materijala i moguće interakcije”, stoji u izvješću.

Istraga je trajala punih pet godina i na njoj je radilo 30 talijanskih zastupnika, uz potporu znanstvenog tima sa zadaćom pružanja potrebne medicinske podrške za istraživanje uzroka koji su doveli do brojnih smrti talijanskih vojnika.

Dosije jasno navodi “kako su vojna cjepiva identificirana kao jedan od čimbenika koji su doveli do pojave ozbiljnih bolesti u talijanskoj vojsci i smrti nekih vojnika”. Cijelo izvješće je objavljeno na internetskoj stranici Ivana Catalana.

Kao što je već istaknuto u skraćenom i privremenom izvješću iz srpnja 2017. godine, povjerenstvo je nakon pet godina utvrdilo da cijepljenje vojnika uključuje precizne rizike: probleme imunosupresije, hiperimunizacije, autoimunih bolesti i preosjetljivosti.

Thunderbolt A-10 municija
FOTO: metak sa osiromašenim uranijumom PGU-14 API za top GAU-8/A Avenger (na prostoru Kosova se nalazi preko 38 000 ovih metaka na 112 lokacija)

Ova tvrdnja potvrđena je analizom javnih dokumenata o korištenim cjepivima, kao što su leci i listovi s tehničkim podacima. Konkretno, same farmaceutske tvrtke “zahtijevaju primjenu odgovarajućih mjera opreza pri primjeni cjepiva i, između ostalog, provjeru zdravstvenog stanja vojnika ili osobe kojoj se daje”. U svom dokumentu istražno povjerenstvo stoga poziva na “usvajanje načela predostrožnosti, ne kao što se ranije primjenjivalo, budući da uzročna veza između cijepljenja i nuspojava, koje su prijavile iste farmaceutske tvrtke, ne može biti isključena”.

Odbor također poziva da monodozna i monovalentna cjepiva također budu “čista” cjepiva, to jest bez toksičnih tvari koje se trenutno koriste u njihovoj proizvodnji. Isto tako, cijepljenja se moraju provoditi unutar sustava javnog zdravstva, uz vojne protokole, ali i obvezne testove prije cijepljenja i aktivni nadzor nakon cijepljenja.

Zapravo, preporuke povjerenstva za obranu sadrže iste zahtjeve talijanskih roditelja protiv obveznog cijepljenja i favorizira se slobodan izbor za cijepljenje ili ne njihove djece. Sa svoje strane, Patrizia Scanu je pozorno pratila rad povjerenstva, temeljito proučavajući i “potres” zbog obveznog cijepljenja koje je zabrinulo talijanske roditelje. Za Rooseveltov pokret, koji se protivi “Dekretu Lorenzin” kao “neprihvatljivoj metodi nametanje cijepljenja koje nije motivirano pravim zdravstvenim hitnim slučajevima”, Patrizia Scanu je provela temeljitu i nepristranu studiju na tu temu.

Zaključila je kako je jedna stvar preporuka uporabe novih cjepiva, sa svim potrebnim mjerama opreza, a sasvim druga obvezati obitelji na tu praksu, jer u Italiji nema zabrinjavajućih epidemija.

Nakon svega, tišina medija o zdravstvenoj katastrofi koja je pogodila talijansku vojsku bila je nečuvena. Šutnja, prema Patriziji Scanu, krši članak 21. Ustava Republike Italije, koji glasi: “Tisak ne može biti predmet autorizacije ili cenzure”.

“Prije svega, suočavajući se s takvom prijetećom situacijom za demokraciju, trebamo transparentnost. Moramo reagirati. Talijanski narod čine ljudi, a ne pokorne sluge, a građani, uključujući vojsku i njihove obitelji, imaju pravo znati”, zaključuje Patrizia Scanu.

Puno izvješće istrage duge pet godina o smrti talijanskih vojnika: Ivan Catalano.dep.

bombardovanjeIvan CatalanoJugoslavijaM5SOsiromašeni uranOsiromašeni uranijumSjeverna ligatalijanska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

Tko o čemu, laici o cijepljenju. Da, možda netko i ima nekakve posljedice no o posljedicama nepostojanja cjepiva treba čitati u povijesnim knjigama i tamo brojati mrtve.

tedi
5 godine prije

Pa ti idi u placenicku vojsku-Nato.A ono sto su posijali na Balkanu sada zanji.Nikome nemozes napraviti stetu bez sebe.

Riddick
5 godine prije

Prvo ste izvrsili radiolosku kontaminaciju Kosova i Metohije pa ste poslali svoje vojnike na tu teritoriju bez predhodne pripreme nekih istrazivanja ili bar da ste im podelili gajgerove brojace i rekli im da izbegavaju mesta koja su bombardovana i kada ste dobili ozracene vojnike onda ste ih nesavesno lecili i na kraju ste sve lepo zataskali, naravno to je samo vrh ledenog brega u ovoj prici jer treba uzeti u obzir Albance koji i dan danas ginu kao zrtve vaseg “Milosrdnog Andjela”.
Kroz slicne probleme su prolazili i Americki vojnici u Iraku i isti je modus operandi.

mladen3x
5 godine prije

Vojnici iz sastava svake od NATO članica uvijek budu “potrošna roba” i kao takvi oni zapravo postaju žrtve naoružanja koje NATO koristi u nekim svojim akcijama.Takve,za nas neuobičajene stvari ili pojave su njima zapravo u opisu posla i dokumenta koji potpisuju kod pristupanja u jedinice svoje matične zemlje.To što im matična zemlja daje suglasnost u međunarodnim okvirima i to što takve stvari skriva od javnosti je problem koji nikoga previše ne brine jer sami dragovoljci na kraju krajeva pristaju na takve uvjete.Primjerice,ja osobno nikad nebi bio vojnik da nemam crnog kruha za jesti,prije bi ukrao nego bio primoran ubiti da preživim.Jest jedno i drugo grijeh ali krade se od onog koji ima a ubija se one koji to nisu zaslužili i tako u svim ratovima,nažalost.

shumadinac
5 godine prije

Kada su starešine dozvolile kupanje u moru američkim mornarima koji su pomagali oko Fukušime još i da razumem – verovatno nisu bili svesni šta se događa (glupost se ne računa u zlu nameru).
Ali šta reći za slanje svojih jedinica na teren gde je korišćen radioaktivni materijal?!? Da je zla namera to je sigurno a sa kojim ciljem možemo samo spekulisati.

Pajo
5 godine prije

Treba mi biti zao vojnika kojemu je primarni cilj ubiti ozljediti onesposobiti za ispodprosjecnu mjesecnu placu?

Jole
5 godine prije

Nekad sam obožavao ovakve teme i sa puno strasti se trošio na njima,A sad kad nemam toliko vremena da mogu ovdje biti duže,frka mi je da ću zaglaviti.Ova priča počinje u Iraku,a nastavlja se po drugim državama.To je odvratna priča o svim zlima američke duboke dtržave ,njihove zločinačke imperijalne politike,koja je u osnovi antihumana u svakom pogledu,a vrhunac ironije da isti ti zlikovci nameću temu o ljudskim pravima.Njihova zadnja licemjerna poruga svijetu je da su instalirali Saudijsku Arabiju na čelo UN komisije za ljudska prava.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Tome i sluze NATO clanice…

Jole
5 godine prije

Inače,pomor talijanskih vojnika je više povezan sa radioktivnim osiromašenim uranom,nego sa cjepivima.No moguće je da su cjepiva dodatni okidač za porast tumorima vojnika koji su bili izloženi osiromašenom uranu.

nizzde
5 godine prije

Kladim se u 500 eura da su cijepiva od Glaxo Smith Kline
Rober de Niro ima autističnog sina zbog MMR cijepiva ,na svojem festivalu Tribeca je trebao pustiti dokumentarni film Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe ali ga je otkazao . ????
Dokumentarac Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe (Vakcinisani) s prevodom
https://vimeo.com/180244371

Weteran
5 godine prije

Recimo i ovo, a prema iskazu vojnika Italije: Nakon bombardovanja R.Srbije, a naročito Kosova i Metohije i dolaska vojnika NATO bilo je sledeće: Svakai kontigent neke države imao je određenu zonu odgovornosti na KiM. Najmanje bombardovana područja pripala su SAD i GB vojnicima? Italijane je zapalo deo sa više bombi!? U nekoliko navrata, u zonu žabara dolazili su vojnici GB. Vojnici GB u tim posetama nosili su uvek rukavice, i malo drugačije uniforme, i veoma kratko su boravili na kontaminiranom terenu? Tada je žabarima to bilo malo čudno, ali danas …. Veliki deo bombi sa osiromašenim uranijumom nije izbačen na zadatku. Te 1999 bilo je izuzetno kišovito i oblačno, i ciljevi nisu uvek bili jasni. Bombe koje nisu potrošene ispuštane su u Jadran na povratku!? Nema potrebe da navodim u “čiji deo Jadrana” su odlagane bombe sa osiromašenim uranijumom? Takođe, enormno je povećanje kancera, čudnih bolesti i raznih deformiteta na… Čitaj više »

Perun
5 godine prije

Tko se maca od maca od maca i gine.Analiza korpusa NATO – snaga na Jugoistoku Evrope kroz napise u javnim medijima glasila bi ovako po mom poimanju stvari.Bliski susreti sa okupatorom i okupacionom masinerijom stvorio je utisak da educiranost kako zapovjednog tako i nizeg ranga NATO snaga je daleko o od standarda proklamovanih .Zasad slijede doktrinu prodora na istok kao nekad Napoleon ili Hitler .Sto se tice trovanja osiromasenim Uranijumom to je posljedica djelovanja zapovjednog lanca u toku dejstava po zadanim ciljevima .To vam je nesto kao da bivsi oficir jugo ili bilo koje armije naredi juris na protivnika kroz vlastito minsko polje ne dajuci ni cilj jurisa niti trajanje napada.Upoznao sam neke NATO.v.c.e sa ratista niti sam impresioniran niti opcinjen njima .Smrad te NATO lesine siri se Evropom i Svijetom .JA SAM SLAVEN I SMATRAM nato KANTOM GQVANA ….NEPRIJATELJEM KOJI TREBA DA NESTANE S LICA ZEMLJE .Oni su smetnja… Čitaj više »

Perun
5 godine prije

Problem se krije i u bazama Nato snaga iz kojih su djelovali.Oprem koja je koristena prilikom dejstava u tim ratovima nasiroko se prodaje okolo i po Evropi.Recimo da vozila ,letjelice i sve ostalo zavrsava u arsenalima novih Nato clanica kao ,,prvoklasna vojna oprema ”.Nabavke pospjesuje Nato administarcija izgovorom da stara oprema ne zadovoljava Nato standarde.Po astronomskim cijenama kupuje se nesto sto je trebalo biti odbaceno i rashodovano,kao Hrvatski vojni zrakopolovi ili ti avioni FUJ -16 B,pa Slovacki avioni FUJ-16 itd…itd.BOJ NE BIJE SVIJETLO ORUZJE VEC BOJ BIJE americki nato otpad

Perun
5 godine prije

Sad je jasno da nam Ameri nisu tako dobri prijatelji. Plenki, kupi nam ovaj MiG 29 da štiti hrvatsko nebo Ovo su naslovi clanaka iz javnih medija i portala iz Hrvatske Tijekom vremena, , americka i nato politika na područjima koje kontroliraju, prešla je iz suradnje i uvazavanja u represivnu politiku. Nato pakt i americki čelnici su potpisali sporazume s novim clanicama i prodali su macka u vreci tim novim clanicama . U trenutku kada se amerikanci i nato povlače, čini se kako i kaos nestaje dolazi sloboda i progres.General Petreus je ratni zlocinac koji treba da odgovara po zapovjednoj liniji zbog upotrebe radioaktivnog ratnog materijala na civilnim podrucjima .Italijani nemaju petlje tuziti Nato zato sto tamo vlada mafija a mafiju placa USA klika iz kongresa .Pogledajte Pompea ide okolo i lupa gluposti isto ko Trump .Ljudi moji pa tamo je poceo drugi americki gradjanski rat .A ja gubim vrijeme… Čitaj više »

N. Vlada
5 godine prije

“Military men are just dumb stupid animals to be used as pawns in foreign policy.” – Henry Kissinger.
I tako u svim vojskama. A bogami i mi se volimo dičiti time kako smo veliki ratnici.
A jeste li čuli onu : A kada se nitko ne bi odazvao…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI