fbpx

Uzrok “pomora” talijanskih vojnika – Osiromašeni uranijum i šutnja o nuspojavama cjepiva

Uzrok "pomora" talijanskih vojnika - Osiromašeni uranijum i šutnja o nuspojavama cjepiva 1

Prošle godine je u Italiji završila istraga duga pet godina o masovnim i neobjašnjivim smrtima među talijanskim vojnicima, prije svega među onima koji su bili u ratnim zonama i takozvanim humanitarnim misijama NATO pakta.

Osiromašeni uran i šutnja o “nejasnoj praksi” cijepljenja vojnika

Osiromašeni uranijum? To je tema još od vremena kada su se iz BiH i kasnije s Kosova vraćali prvi talijanski vojnici koji su služili u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda na ovim prostorima, koji su kasnije počeli obolijevati od raka i raznih drugih bolesti. Međutim, uvijek se o tome izvještavalo vrlo malo i sve je žurno arhivirano. Članci na tu temu se i danas objavljuju u internetskim izdanjima dnevnih listova, ali s pogrešnim naslovima poput “Više od tisuću bolesnih mornara”, što je  novinarski trik modernog doba kada se ne želi da čitatelji idu dalje od naslova i namjerno ih se odbija da pročitaju cijeli tekst na pametnom telefonu ili zaslonu kućnog računala.

U stvari, talijanska vojska je pogođena ozbiljnim bolestima i liječi se najmanje 4000 vojnika, a do početka 2019. je bilo 340 umrlih. Ovdje govorimo o “ratnom biltenu” kojeg je sastavilo talijansko povjerenstvo za obranu kojim je predsjedao senator Gian Pietro Scanu, bivši podtajnik za reforme, kojeg Renzijeva Demokratska stranka nije ponovno nominirala na općim izborima 4. ožujka 2018.

Nakon dolaska nove koalicijske vlade Liga/M5S odricanje od “tihog masakra” talijanskih vojnika, često angažiranih u misijama u inozemstvu, pitanje je koje se opet aktualiziralo.

“Tišina medija je posebno sramotna kada je riječ o cjepivima koji se daju vojnicima. Zajedno s izlaganjem osiromašenom uranu, cjepiva su drugi sumnjivi izvor ozbiljnih bolesti prijavljenih od strane komisije“, kaže Patrizia Scanu iz Rooseveltovog pokreta (Movimento Roosevelt).

Top GAU-8/A 30X173 A-10 DU municija

FOTO: punjenje topa GAU-8/A sa municijom 30mm X 173mm

Njene je optužbe potvrdio Ivan Catalano, potpredsjednik povjerenstva, zastupnik iz redova Pokreta 5 zvijezda (M5S), koji je imenovan u mješovitu radnu skupinu koja sada sudjeluje u javnoj debati u Torinu, koja je prerasla u sukob, upravo s Patrizijom Scanu. Cilj im ukazati i otkloniti ozbiljne propuste medija o temi koja tišti tisuće talijanskih obitelji, počevši od onih čiji su sinovi, bračni drugovi ili očevi u vojnoj službi.

Osim što priznaje vezu između tumora i izloženosti osiromašenom uranu, naglašava Blasting News, završno izvješće povjerenstva za obranu “naglašava kako je praksa cijepljenja jedan od čimbenika smrti koje su pokosile talijanske vojnike”. Previše smrtnih slučajeva i previše mladih vojnika koji se bore s rakom.

“Posebno se naglašava izloženost vojske određenim kemijskim, toksičnim i radiološkim čimbenicima s mogućim patogenim učinkom, zbog uporabe streljiva koje sadrži osiromašeni uranijum, disperzije u okoliš nanočestica teških minerala nakon eksplozije ratnog materijala i moguće interakcije”, stoji u izvješću.

Istraga je trajala punih pet godina i na njoj je radilo 30 talijanskih zastupnika, uz potporu znanstvenog tima sa zadaćom pružanja potrebne medicinske podrške za istraživanje uzroka koji su doveli do brojnih smrti talijanskih vojnika.

Dosije jasno navodi “kako su vojna cjepiva identificirana kao jedan od čimbenika koji su doveli do pojave ozbiljnih bolesti u talijanskoj vojsci i smrti nekih vojnika”. Cijelo izvješće je objavljeno na internetskoj stranici Ivana Catalana.

Kao što je već istaknuto u skraćenom i privremenom izvješću iz srpnja 2017. godine, povjerenstvo je nakon pet godina utvrdilo da cijepljenje vojnika uključuje precizne rizike: probleme imunosupresije, hiperimunizacije, autoimunih bolesti i preosjetljivosti.

Thunderbolt A-10 municija

FOTO: metak sa osiromašenim uranijumom PGU-14 API za top GAU-8/A Avenger (na prostoru Kosova se nalazi preko 38 000 ovih metaka na 112 lokacija)

Ova tvrdnja potvrđena je analizom javnih dokumenata o korištenim cjepivima, kao što su leci i listovi s tehničkim podacima. Konkretno, same farmaceutske tvrtke “zahtijevaju primjenu odgovarajućih mjera opreza pri primjeni cjepiva i, između ostalog, provjeru zdravstvenog stanja vojnika ili osobe kojoj se daje”. U svom dokumentu istražno povjerenstvo stoga poziva na “usvajanje načela predostrožnosti, ne kao što se ranije primjenjivalo, budući da uzročna veza između cijepljenja i nuspojava, koje su prijavile iste farmaceutske tvrtke, ne može biti isključena”.

Odbor također poziva da monodozna i monovalentna cjepiva također budu “čista” cjepiva, to jest bez toksičnih tvari koje se trenutno koriste u njihovoj proizvodnji. Isto tako, cijepljenja se moraju provoditi unutar sustava javnog zdravstva, uz vojne protokole, ali i obvezne testove prije cijepljenja i aktivni nadzor nakon cijepljenja.

Zapravo, preporuke povjerenstva za obranu sadrže iste zahtjeve talijanskih roditelja protiv obveznog cijepljenja i favorizira se slobodan izbor za cijepljenje ili ne njihove djece. Sa svoje strane, Patrizia Scanu je pozorno pratila rad povjerenstva, temeljito proučavajući i “potres” zbog obveznog cijepljenja koje je zabrinulo talijanske roditelje. Za Rooseveltov pokret, koji se protivi “Dekretu Lorenzin” kao “neprihvatljivoj metodi nametanje cijepljenja koje nije motivirano pravim zdravstvenim hitnim slučajevima”, Patrizia Scanu je provela temeljitu i nepristranu studiju na tu temu.

Zaključila je kako je jedna stvar preporuka uporabe novih cjepiva, sa svim potrebnim mjerama opreza, a sasvim druga obvezati obitelji na tu praksu, jer u Italiji nema zabrinjavajućih epidemija.

Nakon svega, tišina medija o zdravstvenoj katastrofi koja je pogodila talijansku vojsku bila je nečuvena. Šutnja, prema Patriziji Scanu, krši članak 21. Ustava Republike Italije, koji glasi: “Tisak ne može biti predmet autorizacije ili cenzure”.

“Prije svega, suočavajući se s takvom prijetećom situacijom za demokraciju, trebamo transparentnost. Moramo reagirati. Talijanski narod čine ljudi, a ne pokorne sluge, a građani, uključujući vojsku i njihove obitelji, imaju pravo znati”, zaključuje Patrizia Scanu.

Puno izvješće istrage duge pet godina o smrti talijanskih vojnika: Ivan Catalano.dep.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
39 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Tko o čemu, laici o cijepljenju. Da, možda netko i ima nekakve posljedice no o posljedicama nepostojanja cjepiva treba čitati u povijesnim knjigama i tamo brojati mrtve.

Zax
Gost
Zax
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Jesi ti procitao clanak? Ocito nisi pa laprdas na temelju naslova. Na imbexu nista zanimljivo pa ovdje trolas

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Zax

xaZ i ikaL
Pročitajte članak pa onda pljuckajte po drugima i trkelj.jte!
“Dosije jasno navodi “kako su vojna cjepiva identificirana kao jedan od čimbenika koji su doveli do pojave ozbiljnih bolesti u talijanskoj vojsci i smrti nekih vojnika”. Cijelo izvješće je objavljeno na internetskoj stranici Ivana Catalana.”
“Odbor također poziva da monodozna i monovalentna cjepiva također budu “čista” cjepiva….”
“Zapravo, preporuke povjerenstva za obranu sadrže iste zahtjeve talijanskih roditelja protiv obveznog cijepljenja i favorizira se slobodan izbor za cijepljenje ili ne njihove djece.”
…“neprihvatljivoj metodi nametanje cijepljenja koje nije motivirano pravim zdravstvenim hitnim slučajevima”, Patrizia Scanu je provela temeljitu i nepristranu studiju na tu temu”

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Jesi li opće pročitao što piše? Ili spadaš u kategoriju onih s početka u kojem se opisuje novinarski trik: Članci na tu temu se i danas objavljuju u internetskim izdanjima dnevnih listova, ali s pogrešnim naslovima poput “Više od tisuću bolesnih mornara”, što je novinarski trik modernog doba kada se ne želi da čitatelji idu dalje od naslova i namjerno ih se odbija da pročitaju cijeli tekst na pametnom telefonu ili zaslonu kućnog računal

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Dub Miroslav Šta se Hrvatske tiće nuspojave se ne prijavljuju, a kad se i prijave HALMED-u ne arhiviraju se i izila slama tovara. Za sve nuspojave se nalazi sto drugih razloga osim cjepljenja.
Evo ti HALMED-ove nuspojave za cjepivo protiv ospica pa ti vidi kako to HALMED izmišlja;
http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/UP-I-530-09-06-02-137.pdf

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno
U navedenom uputstvu je napisano sve. Što nevalja sa Halmedovim uputstvom?

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Dub Miroslav Za mene laika je nuspojava u vidu paralize dišnoga sustava zajebana ili ”nevalja” kad si već pita šta nevalja, sad ti ka nelaik meni laiku objasni kako je to pizdarija jerbo san ja laik pa ja neznan šta znači paraliza dišnoga sustava, slobodno citiraj povijesne knjige . . .

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno
Napisao sam jedan dodatak i naveo izvor pa mi je admiserator izbrisao. Sad ću samo staviti tekst bez poveznice. Mislim da će biti dovoljno i jasno u cijeloj prići o opasnosti cijepljenja. Podatci su provjerljivi.
“Od 2006. do 2015. na hrvatskim je cestama poginulo 4706 osoba, teško ih je ozlijeđeno 34.574, a lakše 154.720. Ti MUP-ovi podaci dovoljno govore o neprihvatljivim razmjerima stradavanja.”

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Dub Miroslav Ne znan šta naprisat, a da ne bude uvreda . . . neman običaj ikome pisat da ne razumi, nego pokušavan objasnit . . .

Stradanje od cijepljenja i stradanje u prometu je neusporedivo iz jednostavnoga razloga šta vožnja u autu nije obavezna, a cijepljenje je obavezno.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno Ne možeš me uvrijediti svojim ne slaganjem. Život ne bi bio život da se u svemu slažemo i u svakom slučaju bi bio dosadan! Potpuno si u pravu. Vožnja nije obvezna! No ti pokušaj živjeti bez vožnje u nekoj vrsti vozila! Žao mi je što nisi pročitao povijesne zapise o pomoru od zaraznih bolesti u prošlosti. Neki su narodi potpuno izumrli i mnogi krajevi ostali doslovno bez i jednog jedinog stanovnika tijekom epidemija od kojih smo danas zaštićeni cjepivom. Da je cijepljenje opasno potpuno je točno. Neki su ljudi alergični na bazu na kojoj se izrađuju. Može se pojaviti i blaži oblik bolesti od koje se cijepi, veoma rijetko no događa se. Šteta koju pojedinac može pretrpjeti poradi cijepljenja danas se kvalitetno liječe. Puno će teža situacija nastati, za ne cijepljene, kad procjepljenost padne ispod određenog postotka. Tada će nastupiti epidemija! Odjednom tisuće bolesnih na velikom području. Zdravstvena služba će se veome veoma teško nositi s tolikim zahtjevima za kvalitetnom skrbi i odjednom. Osnovne građanske slobode će biti dokinute na zaraženom području. Karantena nije smijurija, i njeno provođenje osigurava vojska sa dugim cijevima i metkom u cijevi. Pomor je, i u današnje vrijeme, među oboljelima od nekih zaraznih bolesti… Pročitaj više »

Nazgul75
Gost
Nazgul75
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

@Dub, da li si uopste pogledao dokumentarac, prilozen u jednom od komentara. Evo ja kao ‘laik’ mislim da sam ‘uklavirio’ da neko ‘opasno’ laze. Molim za tvoj komentar. Mozda sam ‘glup’ pa me, molim te, nakon sto odgledas isti film, prosvijetli kako je to makar navedana MMR vakcina ‘sigurna’. a sve nas u bivsim ex-YU drzavicama ubjedjuju da pojma nemamo, vjerujemo ‘nadriljekarima’ i kako je to ‘sigurna’ vakcina i bombarduju reklamama (bar CG) da nema nikakve veze izmedju MMR i autizma, to je ‘teorija zavjere’.

nizzde
Gost
nizzde
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Ti si duboko zaglavio u Matrici

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

“Uzrok “pomora” talijanskih vojnika”
je mitho i corupcione na svim razinama
tamo policija ne piše zapisnik ako mu ne daš 50 eura

benty20
Gost
benty20
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Kad ti ukinu “Hrvatski imunološki zavod” i uvale ti cjepiva vodećih svjetskih korporacija, tada je vrijeme da se zapitaš zašto je to tako!?
Kad čuješ izjave Billa Gatesa na temu o problemu brojnosti ljudske populacije i kako cijepivima može učiniti da se rast populacije na duge staze osjetno smanji, tada bi trebao početi sumnjati u humanu svrhu cijepljenja!
Kad vidiš da u talmudu piše kako “je dozvoljeno testirati cijepiva na nežidovima tako da židovi nebi oboljevali” onda bi ti zdrava logika trebala naložiti da bi bilo pametnije riskirati neku od bolesti nego se cijepiti!
Slušam i naše vojnike koji odlaze u Afganistan i koji prije svakog odlaska budu doslovno napunjeni raznim cjepivima i u jednu ruku im se čudim, a u drugu čak i divim na ogromnoj volji i želji da svoj život višestruko stave na kocku, tek za šako dolara! Iskreno, bojim se da će ti vojnici uživati svoju mirovinu…

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

Pa ti idi u placenicku vojsku-Nato.A ono sto su posijali na Balkanu sada zanji.Nikome nemozes napraviti stetu bez sebe.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Prvo ste izvrsili radiolosku kontaminaciju Kosova i Metohije pa ste poslali svoje vojnike na tu teritoriju bez predhodne pripreme nekih istrazivanja ili bar da ste im podelili gajgerove brojace i rekli im da izbegavaju mesta koja su bombardovana i kada ste dobili ozracene vojnike onda ste ih nesavesno lecili i na kraju ste sve lepo zataskali, naravno to je samo vrh ledenog brega u ovoj prici jer treba uzeti u obzir Albance koji i dan danas ginu kao zrtve vaseg “Milosrdnog Andjela”.
Kroz slicne probleme su prolazili i Americki vojnici u Iraku i isti je modus operandi.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Riddick

Kao da je NATO briga. 4000 oboljelih i 350 mrtvih Talijanaca – kolateralna šteta. Ovodje je problem , kako vidim, što je čak i na specifikaciji “lijeka” napisano da je prije uporabe obezno provjeriti opće stanje osobe kojoj se daje, jer izaziva imunosupresiju, hiperimunizaciju, autoimune bolesti i preosjetljivosti. Oni su vjerojatno stali u red i vojnom stacionaru i “Zavrni rukav! Pik! Špric! Mrš!” Tu je problem, ne u vakcini samoj po sebi. Da ne govorim da je dr. prof. Vincenzo D’Anna otkrio brojna cjepiva bez antigena unutra. Ništa. “Prljava voda” , zatrovana s herbicidima, ljudskim DNK itd itd. pa je rekao da je kao doktor i biolog apsolutno za procijepljenost, onu nužnu i apsolutno čistu, ali nikako za taj kriminal.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

I tu je problem , ali je i problem neobrazovanje, zamisli da ti bombardujes neku teritoriju pa posle saljes vojsku na tu teritoriju i oni nemaju blage veze kako da se ponasaju u takvoj sredini , na primer mnogi su se slikali pored unistenih tenkova i druge vojne tehnike i tako su dosli u kontakt sa cesticama i razboleli se.
Kao nemaju pojma sta je osiromaseni uranijum , ali i tu je neka karika u rigidnom lancu komandovanja zakazala i kraj…

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Riddick

To nisu bili regruti po svjetskim ex- bojistima, nego profesionalci, pa samim tim valjda znaju sta je radioaktivnost i municija punjena osiromasenim uranom, trebali bi. Pitanje je sta je vise doprinijelo razboljevanju, kontaminirano zemiljste ili vakcinacija u vojsci, nitko pojma nema sacim. Uostalom, rizik posla, nije lako biti placenik, pardon, profesionalac.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Riddick

Plakanje nad “našim vojnicima” je obično licemjerje. Zašto ne objave službenu statistiku pobola lokalnog stanovništva i vodećim uzrocima smrti u toj regiji. To što se dolje upotrebljavano je skoro poput prljave bombe. Netko bi trebao odgovarati u Hagu za civilne žrtve koje umiru od posljedica upotrebljenog streljiva. No o tome se ne priča već se nariče na “našim vojnicima”. Svako se svrbi tamo gdje može dobiti više glasova na slijedećim izborima.

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Vojnici iz sastava svake od NATO članica uvijek budu “potrošna roba” i kao takvi oni zapravo postaju žrtve naoružanja koje NATO koristi u nekim svojim akcijama.Takve,za nas neuobičajene stvari ili pojave su njima zapravo u opisu posla i dokumenta koji potpisuju kod pristupanja u jedinice svoje matične zemlje.To što im matična zemlja daje suglasnost u međunarodnim okvirima i to što takve stvari skriva od javnosti je problem koji nikoga previše ne brine jer sami dragovoljci na kraju krajeva pristaju na takve uvjete.Primjerice,ja osobno nikad nebi bio vojnik da nemam crnog kruha za jesti,prije bi ukrao nego bio primoran ubiti da preživim.Jest jedno i drugo grijeh ali krade se od onog koji ima a ubija se one koji to nisu zaslužili i tako u svim ratovima,nažalost.

Vasilij Zajcev (bivši Dan Dare)
Gost
Vasilij Zajcev (bivši Dan Dare)
2 godine prije
Reply to  mladen3x

Krupna buržoazija prvenstveno vodi rat protiv radničke klase u vlastitoj zemlji, a tek onda protiv stranih zemalja.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Kada su starešine dozvolile kupanje u moru američkim mornarima koji su pomagali oko Fukušime još i da razumem – verovatno nisu bili svesni šta se događa (glupost se ne računa u zlu nameru).
Ali šta reći za slanje svojih jedinica na teren gde je korišćen radioaktivni materijal?!? Da je zla namera to je sigurno a sa kojim ciljem možemo samo spekulisati.

Vasilij Zajcev (bivši Dan Dare)
Gost
Vasilij Zajcev (bivši Dan Dare)
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Veterani koji će umrijeti preranom smrću neće zahtijevati mirovinu.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Dozvolili kupanje vojnicima , znaci da su mislili da to i nije tolko” opasno moze malo da se brcnu samo posle sapunom dobro da se nasapunjaju ili da prime vakcinu…
Kakvi neopevani mentalci od vojnika do oficira niko nema mozga a hoce Kineze i Ruse da pobede.

Pajo
Gost
Pajo
2 godine prije

Treba mi biti zao vojnika kojemu je primarni cilj ubiti ozljediti onesposobiti za ispodprosjecnu mjesecnu placu?

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Nekad sam obožavao ovakve teme i sa puno strasti se trošio na njima,A sad kad nemam toliko vremena da mogu ovdje biti duže,frka mi je da ću zaglaviti.Ova priča počinje u Iraku,a nastavlja se po drugim državama.To je odvratna priča o svim zlima američke duboke dtržave ,njihove zločinačke imperijalne politike,koja je u osnovi antihumana u svakom pogledu,a vrhunac ironije da isti ti zlikovci nameću temu o ljudskim pravima.Njihova zadnja licemjerna poruga svijetu je da su instalirali Saudijsku Arabiju na čelo UN komisije za ljudska prava.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije

Tome i sluze NATO clanice…

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Inače,pomor talijanskih vojnika je više povezan sa radioktivnim osiromašenim uranom,nego sa cjepivima.No moguće je da su cjepiva dodatni okidač za porast tumorima vojnika koji su bili izloženi osiromašenom uranu.

nizzde
Gost
nizzde
2 godine prije

Kladim se u 500 eura da su cijepiva od Glaxo Smith Kline
Rober de Niro ima autističnog sina zbog MMR cijepiva ,na svojem festivalu Tribeca je trebao pustiti dokumentarni film Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe ali ga je otkazao . ????
Dokumentarac Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe (Vakcinisani) s prevodom
https://vimeo.com/180244371

Mat
Gost
Mat
2 godine prije
Reply to  nizzde

Nizzde,…..5.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Recimo i ovo, a prema iskazu vojnika Italije:
Nakon bombardovanja R.Srbije, a naročito Kosova i Metohije i dolaska vojnika NATO bilo je sledeće:
Svakai kontigent neke države imao je određenu zonu odgovornosti na KiM. Najmanje bombardovana područja pripala su SAD i GB vojnicima? Italijane je zapalo deo sa više bombi!? U nekoliko navrata, u zonu žabara dolazili su vojnici GB. Vojnici GB u tim posetama nosili su uvek rukavice, i malo drugačije uniforme, i veoma kratko su boravili na kontaminiranom terenu?
Tada je žabarima to bilo malo čudno, ali danas ….
Veliki deo bombi sa osiromašenim uranijumom nije izbačen na zadatku. Te 1999 bilo je izuzetno kišovito i oblačno, i ciljevi nisu uvek bili jasni. Bombe koje nisu potrošene ispuštane su u Jadran na povratku!? Nema potrebe da navodim u “čiji deo Jadrana” su odlagane bombe sa osiromašenim uranijumom?
Takođe, enormno je povećanje kancera, čudnih bolesti i raznih deformiteta na KiM! Priština o tome ćuti, jer “poklonu se u zube ne gleda”!
I te bombe sa osiromašenim uranijumom su sigorno jedan veliki generator masovnog iseljabvanja stanovništva KiM!?

Nazgul75
Gost
Nazgul75
2 godine prije
Reply to  Weteran

@Weteran, o tome sta se ‘istreslo’ na Kosovo i Metohiju svi ‘cute’. Po sjecanju, neke doktre iz Srbije koji su godinama pratili sta se desava sa stanovnistvom koje je bilo u oblastima koje su ‘ppcascene’ ovim oruzijem su proglasavali ‘sarlatanima’ i zamalo ‘veleizdajnicima’ i to ne samo (ocekivano) ngo finansiran sa Zapada, vec i patriote. Ucutkivali su ih i ignorisali, mediji su ‘stvorili muk’ oko toga. Albance ‘obicne civile’ , koji su najvece zrtve ovoga, niko nije ni potao za ‘zdravlke’ i ‘misljenje’. To je medju njima ‘tabu’ tema. Ali ppvremeno se cuje ‘suskanje’ o sve vecem broju oboljenja, posebno kancera, kao i o enermnom porastu deformiteta kod novorodjencadi. Na zalost, cini mi se da je strasno tesko ili nemoguce provjeriti sve ovo, pogotovo sto se insistira na ‘velu tisine’ na ovu temu. Racunajuci sta je ‘snaslo’ Italijanske vojnike i stepen ‘zataskavanja’ mozete misliti koliko onda ima ‘sanse’ da se ‘obelodane’ podaci vezani za Albanski zivalj, koji je ‘ostavlken’ na tim podrucjima

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Weteran

Da nekom vrstom bomba i reketa se borbeni avioni nesmiju vratiti u bazu i pokusati sletiti sa njima. Ako ih nisu upotrjebili na cilju, obavezno ih odbacuju na povratku u bazu di misle da im je najzgodnije( Hrvatski dio Jadrana, bar u ovoj prici). Sjetite se onih nesretnih vatrogasaca na Kornatima, gasili su travu visoku do koljena na pustom otocicu( nekuzim zasto, nije suma) i izgorjeli u sekundi od pozara trave visoke do koljena! Sjetite se zataskavanja i medijskog muljanja oko te tragedije. Fosfor, Napalm? Tko ce znati sta su sve avioni odbacivali na povratku u Aviono.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Tko se maca od maca od maca i gine.Analiza korpusa NATO – snaga na Jugoistoku Evrope kroz napise u javnim medijima glasila bi ovako po mom poimanju stvari.Bliski susreti sa okupatorom i okupacionom masinerijom stvorio je utisak da educiranost kako zapovjednog tako i nizeg ranga NATO snaga je daleko o od standarda proklamovanih .Zasad slijede doktrinu prodora na istok kao nekad Napoleon ili Hitler .Sto se tice trovanja osiromasenim Uranijumom to je posljedica djelovanja zapovjednog lanca u toku dejstava po zadanim ciljevima .To vam je nesto kao da bivsi oficir jugo ili bilo koje armije naredi juris na protivnika kroz vlastito minsko polje ne dajuci ni cilj jurisa niti trajanje napada.Upoznao sam neke NATO.v.c.e sa ratista niti sam impresioniran niti opcinjen njima .Smrad te NATO lesine siri se Evropom i Svijetom .JA SAM SLAVEN I SMATRAM nato KANTOM GQVANA ….NEPRIJATELJEM KOJI TREBA DA NESTANE S LICA ZEMLJE .Oni su smetnja normalnom razvoju EuRopske unije i svih slobodoljubivih nacija i naroda Planete Zemlje. HEJ SLAVENI JOS STE ZIVI ….ZALUD PRIJETI PONOR PAKLA ZALUD VATRA GROMA

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Problem se krije i u bazama Nato snaga iz kojih su djelovali.Oprem koja je koristena prilikom dejstava u tim ratovima nasiroko se prodaje okolo i po Evropi.Recimo da vozila ,letjelice i sve ostalo zavrsava u arsenalima novih Nato clanica kao ,,prvoklasna vojna oprema ”.Nabavke pospjesuje Nato administarcija izgovorom da stara oprema ne zadovoljava Nato standarde.Po astronomskim cijenama kupuje se nesto sto je trebalo biti odbaceno i rashodovano,kao Hrvatski vojni zrakopolovi ili ti avioni FUJ -16 B,pa Slovacki avioni FUJ-16 itd…itd.BOJ NE BIJE SVIJETLO ORUZJE VEC BOJ BIJE americki nato otpad

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Sad je jasno da nam Ameri nisu tako dobri prijatelji. Plenki, kupi nam ovaj MiG 29 da štiti hrvatsko nebo Ovo su naslovi clanaka iz javnih medija i portala iz Hrvatske Tijekom vremena, , americka i nato politika na područjima koje kontroliraju, prešla je iz suradnje i uvazavanja u represivnu politiku. Nato pakt i americki čelnici su potpisali sporazume s novim clanicama i prodali su macka u vreci tim novim clanicama . U trenutku kada se amerikanci i nato povlače, čini se kako i kaos nestaje dolazi sloboda i progres.General Petreus je ratni zlocinac koji treba da odgovara po zapovjednoj liniji zbog upotrebe radioaktivnog ratnog materijala na civilnim podrucjima .Italijani nemaju petlje tuziti Nato zato sto tamo vlada mafija a mafiju placa USA klika iz kongresa .Pogledajte Pompea ide okolo i lupa gluposti isto ko Trump .Ljudi moji pa tamo je poceo drugi americki gradjanski rat .A ja gubim vrijeme objasnjavajuci sto to znaci biti bijel i jeftin u politickim nadigravanjima u globalnim okvirima.CAR JE GOLOGUZ ,,ZIVIO CAR . U CARA TRAJANA KOZJE USI itd itd .Bijeg Velike britanije iz EuRopske unije ,Sirija, Irak, nagovaranja americke diplomacije da zemlje jugostocne Evrope imaju perspektivu u Nato.Ponasanja lidera drzava na cijem su… Pročitaj više »

N. Vlada
Gost
N. Vlada
2 godine prije

“Military men are just dumb stupid animals to be used as pawns in foreign policy.” – Henry Kissinger.
I tako u svim vojskama. A bogami i mi se volimo dičiti time kako smo veliki ratnici.
A jeste li čuli onu : A kada se nitko ne bi odazvao…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik