Izraelski zračni napadi pogodili su Damask usred eskalacije rata između Izraela i Hamasa

Sirija i Izrael
106 komentara

Izrael je izveo niz zračnih napada u okolnim područjima sirijske prijestolnice Damaska, usred eskalacije regionalnih napetosti zbog rata između Izraela i Hamasa.

Prema izvješćima, neimenovani vojni izvor otkrio je da je napad pokrenut oko 23:55. 28. prosinca iz smjera okupiranog sirijskog Golana, gađajući određene točke u južnoj regiji. Sirijska protuzračna obrana brzo je odgovorila, uspješno presrevši većinu raketa ispaljenih tijekom napada.

Napad se dogodio samo dan nakon ponovnog otvaranja međunarodne zračne luke u Damasku, koja je više puta bila meta prethodnih izraelskih zračnih napada.

Dana 25. prosinca, Izrael je bombardirao okolicu područja Sayyida Zeinab, što je rezultiralo smrću brigadnog generala Razija Mousavija, visokog zapovjednika u snagama Quds iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC). Prema iranskim medijima, Mousavi se suočio s višestrukim pokušajima atentata od strane Izraela tijekom sirijskog građanskog rata.

IRGC je osudio napad i označio ga kao “zločinački raketni napad lažnog cionističkog režima koji ubija djecu”. Upozoreno je da će Tel Aviv nedvojbeno “platiti cijenu za ovaj zločin”.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi također je osudio ubojstvo generala IRGC-a, tumačeći ga kao manifestaciju “frustracije, bespomoćnosti i nesposobnosti” Izraela.

Izraelski borbeni zrakoplovi onesposobili su zračne luke u Damasku i Alepu

Izraelski zračni napadi u Siriji intenzivirani su od početka rata između Izraela i Hamasa.

Na primjer, 12. listopada izraelski borbeni zrakoplovi gađali su i bombardirali međunarodne zračne luke u Damasku i Alepu u Siriji. Ovi su incidenti učinili vitalne civilne zračne luke neoperativnim, uzrokujući značajnu štetu na pistama za slijetanje i učinkovito zatvarajući dvije glavne zračne luke. Napad je ozbiljno utjecao na njihovu sposobnost primanja humanitarne pomoći nakon razornog potresa 2023. godine.

Štoviše, Izrael je bio angažiran u sukobima s palestinskim borcima otpora u južnom Libanonu, što se poklapa s iniciranjem operacije Al-Aqsa Flood od strane grupa otpora u Gazi.

Izraelski napad na sirijske zračne luke dogodio se neposredno prije planiranog posjeta Damasku iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana. Izraelski udari smatraju se značajnom provokacijom usred već napete regionalne situacije.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad i njegov iranski kolega Ebrahim Raisi ponovno su potvrdili svoju nepokolebljivu potporu Palestini tijekom nedavnog telefonskog razgovora. Al-Assad je osudio “cionističku politiku koja uzrokuje krvoproliće” i pozvao na brzu akciju na arapskoj i islamskoj razini kako bi se zaštitio palestinski narod, posebno u Gazi, i zaustavili izraelski napadi.

Napadi Izraela na sirijske međunarodne zračne luke u Damasku i Aleppu prisilili su na obustavu operacija u više navrata.

bombardovanjedamaskHamasIZRAELsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
106 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trajko
3 mjeseci prije

Židovi i englezi zbijeni su u malim prostorima i ako njihovom zaštitniku uncle-u netko ravnopravan pokaže zube oni će se naći u gabuli.

borjana
3 mjeseci prije

“Sirijska protuzračna obrana brzo je odgovorila, uspješno presrevši većinu raketa ispaljenih tijekom napada.”

Izuzev šta sirijska obrana uspješno presreće rakete, postoji li možda ikakva teorijska mogućnost da ta ista obrana presretne zrakoplove osvjedočenih izraelskih zločinaca?! Iste one zrakoplove koji u siju smrt po pojasu Gaze, kada je već Sirija opredjeljena da pomogne nemoćnom narodu Gaze?!? Kako to da ne iskoriste takvu prigodu, a mislim da imaju najbolje sustave koje su im rusi isporučili.

“Sirijski predsjednik Bashar al-Assad i njegov iranski kolega Ebrahim Raisi ponovno su potvrdili svoju nepokolebljivu potporu Palestini…”
A do sada, ta se potpora i pomoć Palestinskom Narodu ogleda u…?!?
Ukoliko ta “pomoć” bude kao i iranska i kao do sada, ne piše se nikakvo dobro jadnom Palestinskom Narodu.

Tako mi je žao tog jadnog Palestinskog Naroda i njihove male Gaze.
Neka im je Bog na pomoći.

Sam
3 mjeseci prije

Ko od nas dozivi kraj 2027 godine,ako bude mogucnosti komentarisanja kao danas,moci ce napisati da ne postoji vise Zvijer na BI.
Naravno,nemam nista protiv pravih jevreja,semita,ali ni oni nemaju nista sa Zvijeri,kao ni ona s njima.
Pisem ko dozivi,jer sada mnogi i na Zapadu vide da se radi o ljudima koji ne polazu vise racuna ni tom istom Zapadu koji ih je “stvorio” i svjesni su sta su ovi spremni uraditi.
Boje se cak i za sebe Samsonove opcije,a ipak opravdano,jer je ona lagalna opcija i vrlo vjerovatna mogucnost u slucaju poraza hazarske Zvijeri.
Strasno je sta taj pokvareni Zapad uradio i sebi ali i drugima.

Protiv Sistema
3 mjeseci prije

Gledam Hutije šta rade u Crveno more. Svaka čast “balls of steel”

Nenad
3 mjeseci prije

Dobar dan. Obavezno danas pročitati portal Realjewnews Nathanela Kapnera koji je rodjen kao židov a potom postao Kršćanin. Iz prve ruke fantastično RAZOTKRIVA sotoninu sinagogu. Hvala

tuf
3 mjeseci prije

Obzirom da se rukavice u međunarodnim odnosima ionako skidaju, Rusi trebaju prestati glumiti dobre odnose s Izraelom i barem s odgodom plaćanja Siriji isporučiti adekvatne protuzračne sustave. Iran isto treba napraviti u Libanonu jer imaju svoje već poprilično napredne AD sustave. Pritom od pozicioniranja naprednih radara imaju i koristi – naime, Izrael u djelovanju po Gazi koristi F-35 i šteta je propustiti priliku za praćenje istoga te usavršavanje AD sustava za detekciju i praćenje američke perjanice. Rusi vrlo sramežljivo progovaraju o sposobnostima S-400/S-500 ne toliko za detekciju koliko za učinkovito praćenje/ciljanje F-35 (nešto su se izlanuli jednom da imaju uspjeha u kombinaciji s Su-57 na većim visinama) a ameri vrlo sramežljivo isturaju isti kako ne bi bio u dohvatu ruskih radara upravo zbog njuškanja, analize i usavršavanja AD-a.
Ako se sjećate aktivni S-400 je bio sporna točka u isporuci F-35 Turskoj.

Logicar
3 mjeseci prije

Sto moze Sirija,nista,jer je unistena ratom na svojim prostorima,a izrael i amerika kad god im se prohtije ubijaju i ruse sto god im padne napamet,jer to im je poligon prije nego nastave ubijanje po bliskom istoku.Ovo bahačenje amerike i izraela bi se moglo zaustavit kad bi im moskva poslala nuklearne projektile,pa bi amerika i izrael poceli razmisljat dali razarati Siriju,Libanon,irak,Iran,Yemen,a egipat,jordan su eutanizirani i nesmiju ni guknut.Bogata saudijska arabija i emirati ceskaju jajca ispod svojih haljetaka i okrecu glavu.Libija,Tunis i Maroko su daleko,a i nemaju sa cime pomoci Palestincima i ostalim na bliskom istoku.Erdogan sto sta izjavljuje,ali baze NATO i amerike su mu pored kuce.

Biti-ili-ne-biti
3 mjeseci prije

Izrael je napao slobodnu i neovisnu državu.
Odmah se moraju sastati u UN da razmotre kaznu i da se pošalje NATO da žestoko izbombardira napadače.

Inhotep
3 mjeseci prije

NIšta čudno, tko širi ratove po svijetu zadnjih 300 godina i više ako ne hazarska stoka.

Nenad
3 mjeseci prije

Teroristički napadi u Iranu na obilježavanju 4. godišnjice terorističkog napada na generala Suleimania i Irackog generala Muhandisa. U Kermanu, mislim da je to na istoku Irana gdje je pokopan Suleimani eksplozije i po zadnjim vijestima na desetine poginulih-ozlijeđenih …

Fend
3 mjeseci prije

Oni u Libanonu i oni u Siriji i Izraelu su cionisti, svi su isti, radu za globalnu agendu Klaus Schwab i Sorosa

Nenad
3 mjeseci prije

… evo već 75 mrtvih … bit će sigurno preko 100 … odlučila sotonina sinagoga lažnih židova hazara da isprovocira Iran kako bi isti odgovorio da bi sluge sotonine sinagoge Ameri, Briti i još neki Eu košer SENDVIČARI bili dovedeni u situaciju kako bi ponovo vodili ratove za židove, lažne židove hazare sinove sotonine 👿👿👿

Max
3 mjeseci prije

To je defakto objava rata.

JoeP
3 mjeseci prije

Evo jedan primjer medijske manipulacije odnosno načina kako svi mediji izbezumljiju medijske junkieie. U zadnjih nekoliko mjeseci nema vijesti o kršenjima zračnih prostora i teritorijalnog mora na raznim točkama zemlje. Je li se stvarno to više ne događa ili se događa a to nije u medijima. Nena više kineskog tjeranja američkih ratnih brodova oko otočića na dalekome istoku, Rusi više ne ulijeću u zračni prosto baltičkih država, ni Kinezi više ne puštaju balune poviše Sjeverne Amerike. Kako je svijet izvan žarišnih točaka zapanjujuće miran. A kad su se događale te stvari nije se moglo udahnit medijskog zraka, a da nije totalno kontaminiran. Danima bi razni stručnjaci međunarodnog prava, avijacijski, mornarički i ostali stručnjaci izbacivali analize, a da bi sinteza izostala. Čini se kako fali pojavljivanje nekog opakog virusa kako bi opet na naslovnicama svježi Gates zamjenio već umornog Netanyahua. Ovi šta zadaju teme medijima niti malo srca nemaju, čovjek je… Čitaj više »

vanja
3 mjeseci prije

англосакси+израелци раде осталима шта год`оће.Ако је поредак такав,мора да је и природан као што вук коље овцу.Нажалост.

Zvone
3 mjeseci prije

Izraelci napadaju a arapi ko ovce.

Nenad
3 mjeseci prije

Broj mrtvih premašio 100 —– prva ekslozija 700 metara od Suleimanijeva groba a druga nešto kasnije kad su sigurnosne snage stigle na teren. Navodno su u 2 sanduka-kovčega bili postavljene bombe i aktivirane daljinskim upravljačem …..

Dante
3 mjeseci prije

To je rat velikih razmjera u planu,Hamas su izmislili kao povod…

Dokurčilomi
3 mjeseci prije

Ne vidim razlog zašto mi je obrisan komentar?

Zoran
3 mjeseci prije

Jajare mogu ubijati i silovati po Europi, a kod kuće im židovi gazde.

Ante
3 mjeseci prije

Svima onima političarima koji podržavaju ubijanje civila bilo izraelskih ili palestinskih poručujem da za njih ima posebno mjesto u paklu odakle više nećete izaći na ovaj svijet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI