Ukrajina bombardovala skladište nuklearnog otpada

nuklearna elektrana Zaporožje
28 komentara

Ukrajinska vojska ispalila je više raketa direktno na sisteme za hlađenje i skladište nuklearnog otpada unutar nuklearne elektrane Zaporožje u Energodaru, rekao je ruskim medijima u utorak član administracije lokalne vlade Vladimir Rogov. Upozorio je da uspješan napad može rezultirati oslobađanjem radijacije ekvivalentnom “prljavoj bombi”.

“Jedna od navođenih projektila pogodila je samo deset metara” od cijevi s istrošenim nuklearnim gorivom, rekao je Rogov za Solovjev uživo. “Drugi udaraju malo dalje, 50 do 200 metara.”

Budući da je skladište na otvorenom, svaki pogodak će rezultirati oslobađanjem nuklearnog otpada u rasponu od desetina do stotina kilograma i kontaminacijom područja, objasnio je zvaničnik. „Običan jezik, to bi bilo kao prljava bomba“, rekao je Rogov.

Dok se sam reaktor može uništiti samo taktičkim nuklearnim oružjem, sistemi za hlađenje i skladištenje otpada su daleko ranjiviji i njihovo oštećenje lako može izazvati katastrofu, rekao je zvaničnik. Ukrajinske trupe su već ispalile “nekoliko desetina” teških projektila na sisteme za hlađenje, dodao je Rogov. Ako uspiju da onesposobe takav sistem, mogao bi proizvesti krah veći od katastrofe u Černobilu 1986. godine.

Ruske trupe uspostavile su kontrolu nad NPP Zaporožje, najvećim evropskim postrojenjem te vrste, rano u toku vojnih operacija u Ukrajini. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje objekta, upozoravajući da bi borbe u tom području mogle izazvati nuklearnu katastrofu. Rusija je optužila Ukrajinu da je izvršila napade artiljerije i bespilotne letelice na objekte, osudivši te operacije kao  “nuklearni terorizam”.  Ukrajinske trupe su tvrdile da su Rusi sami sebe granatirali da bi diskreditovali Kijev.

Ruski zahtjevi UN-u i Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da iz prve ruke pregledaju lokaciju naišli su na izgovore da inspektori mogu pristupiti stanici samo preko Kijeva, a Ukrajina ne može garantirati njihov siguran prolaz.

Rogov je u ponedjeljak optužio UN za blokiranje posjete IAEA-e jer je pokrivala Kijev. Ako bi se inspektori zaista pojavili, rekao je, bili bi prisiljeni zaključiti da Ukrajina, a ne Rusija granatiraju elektranu.

“Očigledno je, sve je dokumentovano, i ne samo to, poznato je i ko se snabdijeva američkim vođenim projektilima. Očigledno, ne Rusija, već režim Zelenskog”, rekao je.

bombardovanjenuklearna elektranarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Prle
1 godina prije

Pa gdje je ta tehnika koja locira odakle dolaze rakete i granate? Znaci postavljam vrlo jednostavno logicko zdravorazumsko pitanje. Ako Rusi imaju tu tehniku,a kako stvari stoje da imaju,onda se to locira i valjda imaju cime to neutralizirat,jer zaboga radi se o potencijalnoj katastrofi svjetskih razmjera,osim ako to nije cilj sto ja mislim da jeste,ali eto vrijeme ce pokazati.

eks
1 godina prije

Granatiranje područja nuklearke vrše Englezi i Amerikanci, Ukri se ništa ne pitaju. Ukri znaju da će i oni najebati ako izazovu nuklearnu katastrofu, dok Engleze i Amerikance boli k… za one koji bi stradali (za Ukre, za Ruse, za Moldavce, za Rumune, za Bugare …) Vladari USA i Engleske su svetsko zlo .

Max
1 godina prije

Rusija bi trebala a tvrdi da ima ćime, Locirati i neutralizirati položaje s kojih dolazi paljba i spriječiti katastrofu a ne držati pres konferencije.

Krle
1 godina prije

Oko 20h, na Happy TV je svaki dan emisija Aktuelnosti. Treba malo jači stomak za neke stvari koje gosti poneki/ponekad provlače ali ima dosta priloga, nevezano za goste, koje nije loše pogledati. Nažalost, kod nas se može samo online pogledati.

Lucija, prva
1 godina prije

Stoltenberg je danas ili jučer pozvao Ruse da puste inspekciju u elektranu.
Pravi se lud.

Rusi su pozvali tu inspekciju pred najmanje tjedan dana.
No, barem je priznao da je u Ruskim rukama, jedno par mjeseci.

Ako još netko zna zaključivati.

Lucija, prva
1 godina prije

“Dva radnika zaposlena u nuklearnoj elektrani Zaporožje (NEZ) privedena su u Energodaru zbog sumnje da su prenosili koordinate ukrajinskim oružanim snagama i navodili ukrajinsku artiljerijsku paljbu, saopštila je danas policija Zaporoške oblasti na svom Telegram kanalu.

NE Zaporožje ima dve slabe tačke koje, prema navodima u saopštenju, ukrajinske oružane snage najčešće ciljaju, a to su sistemi za hladenje i skladišta istrošenog nuklearnog goriva.”, webtribune

tri p
1 godina prije

Danas čitam u msm neki UN ljigavac kuka i moli ruse da ih puste u nuklearku. Jedino mi rusi nisu jasni, znaju od kuda se puca po nuklearki, jednostavno dignut avijaciju i topništvom zasut teren u krugu 5 km. Ukri na američki pogon će ju skinut ako nastave, i naravno bit će kriv Putin i Rusija, gađali sami sebe, kao i svoj zatvor kad su izginuli azovci. Ludilo.

zapadni neimac
1 godina prije

A nije vam palo na pamet šta ukrajinci gađaju u i oko nuklearke. Može se naći na internetu kako Rusi uvoze kamione, oklopnjake i drugu tehniku u hale nuklearke. Ili možda mislite da to rade iz čistog mira?

Darko
1 godina prije

Ne mlate Rusi tu ukrajinsku bagru bez razloga, samo što ih sada trebaju dotući do nogu jer prevršili su svaku mjeru. Baš me zanima koliko glupoj EU treba pa da shvati što je Ukrajina i banda Zelenskog?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI