Izrael je pokrenuo napad na najveću bolnicu u Gazi

Gaza - Napadnuta bolnica
44 komentara

Američki dužnosnici podržali su navode zemlje da su militanti stacionirani unutar kompleksa

Izraelske obrambene snage (IDF) pokrenule su operaciju protiv bolnice al-Shifa u sjevernoj Gazi, najvećeg medicinskog kompleksa palestinske enklave. Dužnosnici IDF-a kažu da je Hamas objekt koristio u vojne svrhe.

IDF je najavio raciju u srijedu rano ujutro, rekavši da će izvesti “preciznu i ciljanu operaciju” protiv boraca Hamasa unutar “određenog područja u bolnici Shifa”, također optužujući skupinu da tamo koristi “ljudske štitove”.

“Posljednjih tjedana, IDF je stalno iznova javno upozoravao da Hamasova kontinuirana vojna uporaba bolnice Shifa ugrožava njen zaštićeni status prema međunarodnom pravu, te je dao dovoljno vremena da se zaustavi ovo nezakonito zlostavljanje bolnice”, dodala je vojska.

U utorak je glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari rekao da izraelska vojska smatra bolnice u Gazi legitimnim vojnim ciljevima i ponovio tvrdnje da palestinske snage drže zapovjedni centar u podzemnim tunelima ispod al-Shife.

Hamas je kasnije osudio napad IDF-a, rekavši da će Izrael i SAD smatrati “potpuno odgovornima za posljedice napada okupacijske vojske na medicinski kompleks Shifa”. Militanti su optužili američke dužnosnike za širenje “lažnog narativa” koji bi omogućio “još masakra nad civilima”, nakon što je Bijela kuća podržala izraelske tvrdnje da je Hamas koristio bolnicu u vojne svrhe.

U komentarima novinarima u utorak, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da su američke obavještajne službe potvrdile da “Hamas i članovi Palestinskog islamskog džihada upravljaju zapovjednim i kontrolnim [centrom] iz al-Shife,” tvrdeći da su skupine “ondje skladištile oružje. ” Međutim, Kirby je naglasio da Washington ne podržava izraelske zračne napade na kompleks, navodeći da civili na mjestu “zaslužuju da ne budu uhvaćeni u unakrsnoj vatri”.

Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je da je unaprijed obaviješteno o raciji IDF-a, te da su izraelske snage upozorile one u bolnici da “ne budu blizu prozora”, prema glasnogovorniku ministarstva Ashrafu al-Qudri.

Ravnatelj bolnice al-Shifa, Mohammad Abu Salmiya, opisao je užasne uvjete u ustanovi u komentarima za AFP u utorak navečer, rekavši da je osoblje bilo prisiljeno pokopati najmanje 179 mrtvih tijela u “masovnu grobnicu”.

“Tijela su razbacana u bolničkom kompleksu, a u mrtvačnicama više nema struje”, rekao je Salmiya, dodajući da je među onima koji su pokopani u bolničkom dvorištu sedam beba i 29 pacijenata na intenzivnoj njezi.

Izrael je pokrenuo vojno bombardiranje bez presedana gusto naseljene enklave Gaze u znak odmazde za napad Hamasa prošlog mjeseca u kojem je poginulo oko 1200 Izraelaca. Više od 11.000 ljudi umrlo je u tjednima artiljerijskih i zračnih napada u Gazi, rekli su palestinski zdravstveni dužnosnici, dodajući da su oko 40 posto žrtava djeca.

al-ShifabolnicabombardovanjegazaHamasIDFIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
5 mjeseci prije

gotovo to sve. par miseci kokodakanja pa diplomatske odnose sa izraelom svi, i turska i saudija i maroko i svi.
sve moze i hdz nakon kradje i amerika nakon atomskih i mili moj dragi moj nakon zlostavljanja koronom i seks nakon batina.

wagner r.
5 mjeseci prije

kada će haag podignit optužnice protiv izraela zbog prekomjernog i neselektivnog granatiranja, udruživanje u zločinački pothvat zbog protjerivanja palestinaca itd. nikada.
slava prigožinu

Odisea
5 mjeseci prije

Kada će jevreji napokon imati mira
Od ovih fašističkih cionista nakad je to bio fin narod,danas su oličenje zla.Nadam se da će ih Bog kazniti ponovmim radeljavanjem,što je i obećano inikafa do sudnjeg dana neće biti na okupu.Nadajmo se tome,a dodao bih i USA kao Sodomui Gomoru.Promijenjen narativ jer ova vremena nisu za ljudsko objašnjenje.

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Sad zamislite da su Rusi pokrijenuli akciju kontra neke bolnice u Ukraine ..???? Toliko o k.urvi , poštenju , propagandi sve se na koncu svodi na jedno … Ak možeš , zgazi ! Tko se buni , pokaži mu srednji prst 🤷 .. Israel je zapravo , srušio svih ograda i otvorio vrata svima da im je činjet nadalje – što im volja — I KONTRA ISRAEL – također 🤷 …

držnedaj
5 mjeseci prije

Opća skupština UN-a: SAD i Izrael protiv samoodređenja Palestine

11. 11. 2023., Thomas Oysmüller

“Jedino se SAD i Izrael, zajedno s tri mikrodržave, protive rezoluciji UN-a iz 1947. da i Palestina ima pravo na vlastitu državu.
UN, kojima Izrael duguje osnivanje svoje države, sada su se jasno ujedinili u svom kritičkom stavu prema cionističkoj državi. U petak je Opća skupština Ujedinjenih naroda ponovno donijela rezolucije osuđujući Izrael za njegovu agresiju. Rezoluciju o samoodređenju Palestine (kako je zapravo bilo predviđeno 1947.) odbacilo je samo pet država: SAD, Izrael, Maršalovi Otoci, Mikronezija i Nauru”…

tuf
5 mjeseci prije

Update: nisu ništa našli u bolnici što bi opravdalo vojnu intervenciju

Jadranka S.
5 mjeseci prije

Nameće se pitanje zašto nije izgrađen podzemni grad, bilo što, kroz godine za zaštitu dječijih života, …………………..

Max
5 mjeseci prije

Bezočni genocid.

Karma
5 mjeseci prije

Mentalno bolesni cionisti, sinovi kurbetina koji divljaju sa americkim oruzjem

Darko
5 mjeseci prije

Nije židovske svinje Hitler tamanio bez razloga. Šteta što ih sve do jednoga nije terminirao pa danas ne bi radili ovakova zvjerstva nad Palestinskim narodom.

HRvoje
5 mjeseci prije

Ti današnji izraelci će na kraju od sebe raditi žrtvu, kao i nazovi ih srbi 90ih i svi drugi će im biti krivi osim njih samih, a genocidna turska govna sami su si zakuhali.

FELIX
5 mjeseci prije

STETA STO HRVATI NISU DOVOLJNO POMAGALI HITLERU, NEKI SU CAK BILI PARTIZANI..BAREM BI MOGLI DA HITLERU DAJU SRBOSEK I INSTRUKCIJE KAKO SE KORISTI, TAKO BI USTEDELI NA VREMENU I NA UGLJU ZA KREMATORIJE, SAMO NE ZNAM DALI IMAJU TOLIKU MRZNJU U SRCIMA. HRVATI SU CAK ORGANIZIRALI TAKMICENJA U KLANJU ZIDOVA I SRBA,POBEDNIK JE ZAKLAO U JEDNOM DANU VISE OD 1000 SRBSKE I ZIDOVSKE GAMADI, PODACI O TAKMICENJU SA IMENIMA SE MOZE NACI, POBEDNIK JE BIO BOGATONAGRADZEN.
SADA JE MOZDA I VREME DA SE JAVE DOBROVOLCI KOJI BI MOGL, DA BUDU INSTRUKTORI.
ZA TAMANJENJE ZIDOVA MOZDA I UZ POMOC SRBOSEKA. HRVATI I VI CETE DOCI NA RED.

Logicar
5 mjeseci prije

Naslov govori sve ” IZRAEL POKRENUO NAPAD NA NAJVECU BOLNICU U GAZI ”
Amerikanci sa brodova i dronova,a izraelci kopnenim snagama i vjerujem da ce pobiti dodatnih par hiljada Palestinaca,zena i djece.
Neš ti ratovanja !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI