Arhivski dokumenti pokazuju da je Kraljevsko ratno zrakoplovstvo izradilo prijedlog za bombardiranje zračne luke u Argentini

Avro Vulcan
8 komentara

Ujedinjeno Kraljevstvo je razmatralo ciljeve bombardiranja u Argentini tijekom rata za Falklandske otoke 1982., pokazali su dokumenti u Britanskom nacionalnom arhivu. Da je odobreno, let bi oborio rekord udaljenosti za bombardiranje koji je već držalo Kraljevsko ratno zrakoplovstvo (RAF).

Plan koji je pripremio RAF sadržavao je nekoliko opcija za raspoređivanje jedinog bombardera Aéro Vulcan iz zračne baze na otoku Ascension, leteći do južne Argentine, gađanja zadanih ciljeva, prije povratka na britansko tlo. Pojedinosti o predloženoj misiji otkrivene su u posljednjem broju kvartalnog časopisa The Aviation Historian, koji je objavljen u subotu. Daily Telegraph je istoga dana objavio priču.

Plan je skovan dok je RAF već provodio kampanju bombardiranja najvećeg dometa u svjetskoj povijesti, nazvanu Operacija Black Buck, koja je ciljala argentinske položaje na Falklandima. Međutim, London je razmatrao povećanje udjela u sukobu napadom na ciljeve u samoj Argentini. Predložene su tri moguće rute prilaza i povratka, s rasporedom punjenja goriva za bombarder. Ratni zrakoplov je dizajniran za misije srednjeg dometa u Europi, tako da je njegova uporaba u napadima Black Bucka zahtijevala višestruko punjenje gorivom u zraku, što je predstavljalo logistički izazov.

Od tri razmatrana puta, najduži je bio zapravo najjednostavniji. Nakon napada na Argentinu, bombaš bi se vratio u Ujedinjeno Kraljevstvo preko Uskršnjeg otoka, Tahitija, Havaja, kopnenog dijela SAD-a i Kanade.

Druge dvije opcije bile bi da se Vulcan vrati na otok Ascension, uz nekoliko dodatnih dopuna goriva u zraku. Najkraća ruta zahtijevala bi 13 zračnih cisterni za podršku misiji. Međutim, ti su tankeri već bili potrebni za britanske protupodmorničke patrole, što je dodatno zakompliciralo situaciju.

Vojna vrijednost takve operacije, kao i njezine pravne i diplomatske posljedice, bili su predmet rasprave unutar vlade premijerke Margaret Thatcher.

“Bilo bi izuzetno opasno, zahtijevalo bi puno zrakoplova i možda ne bi postiglo baš puno”, rekao je za The Telegraph Sir Lawrence Freedman, službeni povjesničar kampanje na Falklandima. Međutim, prije nego što se plan mogao pokrenuti, dogodio se šesti napad Black Bucka. Tijekom misije 03. lipnja, bombarder Vulcan nije uspio rasporediti jednu od četiri protu-radarske rakete Shrike koje je nosio, ali ih nije mogao ni odbaciti.

Također je pokvario svoju sondu za punjenje gorivom i morao je hitno sletjeti u Rio de Janeiru, stavljajući zrakoplov i njegovo povjerljivo oružje, koje su tajno osigurale SAD, u ruke brazilske vojne hunte. Londonu i Washingtonu su bili potrebni dani truda, kako bi se osiguralo oslobađanje zrakoplova i posade bez diplomatskog incidenta.

Falklandski rat koji je trajao 74 dana završio je tako što je Argentina priznala poraz i prepustila sporne otoke Britaniji. Sukob je odnio živote stotina vojnika s obje strane. Učinak britanskih bombardiranja na rezultat rata ostaje sporan.

ArgentinabombardovanjeFalklandski RatUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Ratni zrakoplov je dizajniran za misije srednjeg dometa u Europi…

Britanska vojska sva je dizajnirana za rat u Evropi. To sto su bili u EU ne mijenja njihove planove.

Max
1 godina prije

Čine zlo oduvijek.

nessy
1 godina prije

Navedeni avion Avro Vulcan je strateski nuklearni bombarder. Prvobitno je dizajniran za eventualni atomski napad na SSSR. Dolet mu je bio cca 4.000km.

DEDA
1 godina prije

KAKO BRITANIJI NITKO NIKAD NIJE STISNUO SANKCIJE A RUSIMA JE.KAKVA KOLONIALNA GAMAD.NAŠI SAVEZNICI SVA SREĆA.

Ico
1 godina prije

Ameri su pomogli Englezima u ratu za Malvine protiv Argentine, naravno iz svoga interesa!

Bosanac
1 godina prije

Taj kratkotrajni rat je izazvan samo da bi na vlasti opstata tadašnja premijerka Margaret Tačer i nastavila sprovodit privatizaciju rudnika i sl. (neoliberalnu ekonomiju), to isto kao test pilot je radio i Pinoče u Čileu pod pokroviteljstvom U.S.-a.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI