Izvještaj otkriva kako je Izrael ciljao krhku ekonomiju Gaze tokom bombardovanja

Izrael bombardovao Gazu
27 komentara

Nezaposlenost u Gazi već je bila veća od 50 %, ali će vjerovatno postati još gore. Prema novom izvještaju, izraelsko bombardovanje pojasa Gaze prošlog mjeseca nije ciljalo samo navodne članove Hamasa, već je ciljalo i ionako krhku ekonomiju te teritorije.

Kada su izraelske odbrambene snage bombardovale i granatirale Gazu od 10. do 21. maja, lansirale su više od 1.500 projektila i uništile više od 2.000 domova, oštetivši još 17.000, prema zvaničnicima Gaze. U bombardovanju je ubijeno više od 250 ljudi, uključujući 67 djece.

Međutim, uništili su i komercijalne zgrade poput prodavnica, farmi, restorana i fabrika. Prema izvještaju od srijede koji je objavila Electronic Intifada, izraelsko bombardovanje uništilo je više od 500 preduzeća, uključujući 50 fabrika.

Muhammad Abu Jayyab, ekonomista sa sjedištem u Gazi, procijenio je da ekonomski gubici zbog 11-dnevnog bombardovanja iznose 350 miliona dolara.

Industrijsko područje koje su 1996. godine osnovale Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Evropska unija više puta je bilo meta tokom udara, mada nikada ranije nije bilo napadnuto. Jaoudat je procijenio da su gubici samo na industrijskom području 20-25 miliona dolara. Tu je radilo 1.500 ljudi.

„Jednom kada smo saznali da je industrijsko područje bombardovano, pozvali smo civilnu odbranu da se bori protiv požara. Kada su stigli, i oni su bili meta. Granate su padale upravo tamo gdje su radili, što je dovelo do još požara i još veće štete“, rekao je Bajess Jaoudat iz Palestinske uprave za industrijsko područje i slobodnu zonu za Electronic Intifada.

Neke druge institucije pogođene bombardovanjem uključuju više od 20 medijskih ureda, uključujući kulu al-Jalaa, u kojoj su bile kancelarije nekoliko međunarodnih novinskih agencija, uključujući Al Jazeeru i Associated Press. Izrael je rekao da je bombardovao zgradu jer ju je navodno koristio Hamas.

Prije rata, nezaposlenost je već bila veća od 50 %, a ponekad je dostizala i više od 80 % u Gazi, koju su izraelski i egipatski kordon od 2006. godine gotovo potpuno odsjekli od svijeta. U Gazi živi više od 2 miliona ljudi, od kojih su polovina djeca. Mnogo robe ne smije ući ni izaći, čak ni ona koja se koristi za izgradnju, a izraelske vlasti uskraćuju hranu i gorivo, dozvoljavajući samo nekoliko sati električne energije svakog dana.

“Bombardovanje komercijalnih područja usmjereno je samo na to da ljude u Gazi spuste na koljena i da nastave opsadu”, rekao je Adib Zineldeen, vlasnik radnje u okrugu Al-Rimal, koji je bio pogođen izraelskim bombardovanjem. „Ciljali su na najbogatija stambena i poslovna područja koja hiljadama Palestinaca u Gazi, koji su već dovedeni do samog minimuma, pružaju egzistenciju.“

Nakon kampanje bombardovanja, SAD su Palestincima ponudili čak 75 miliona dolara za razvoj i ekonomsku pomoć, ali su se obavezali da ništa od toga neće koristiti Hamas, koji vlada pojasom Gaze i koji Izrael i SAD smatraju terorističkom organizacijom. Kao odgovor Hamas je rekao da neće prihvatiti ni cent međunarodne pomoći i neće prihvatiti ponudu koja bi podijelila palestinski narod.

Druge muslimanske države, poput Katara i Irana, pozdravile su napore za solidarnost. Čak i prije majskog bombardovanja, Doha je u januaru obećala pomoć Gazi u iznosu od 360 miliona dolara. Međutim, prošle sedmice, katarski pomoćnik ministra Lolvah Al-Khater, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, rekao je da je Doha obećala još 500 miliona dolara za obnovu i popravak više od 45.000 oštećenih domova u Gazi, od kojih je većina ostala nepopravljena od prošlih Izraelskih bombardovanja.

Do sada, Izrael nije dozvolio da bilo šta od ove pomoći uđe u Gazu, a Hamas se obavezao da će, ako pomoć ne bude puštena do kraja nedjelje, nastaviti raketne napade na Izrael.

Tokom 11-dnevnog rata, Hamas je ispalio više od 4.300 raketa na Izrael, od kojih je većinu presreo izraelski sistem PVO Iron Dome. Raketnim napadima ubijeno je 13 Izraelaca, od kojih dvoje djece, a više od 200 ranjeno.

Hamas je operaciju nazvao “mačem Jerusalima”, pokrenuvši je kao odgovor na brojne događaje koji su ciljali Palestince u Jerusalimu, uključujući skoro iseljenje nekoliko palestinskih porodica iz susjedstva Sheikh Jarrah nakon što su izraelski naseljenici dobili sudski spor i upad izraelske policije u džamiju Al-Aqsa tokom molitve posljednjeg petka Ramazana, kada je ranjeno više od 300 vjernika i 17 policajaca.

bombardovanjeEkonomijagazaIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Ma ne bi Židovi, oni su miroljubivi altruisti, barem tako stalno za sebe tvrde.

Pan
2 godine prije

Mislim da bi se Palestinci , ako misle preživjeti, prvo morali riješiti hamasa. On je mnogo veća prijetnja za njih od Izraelaca.

Max
2 godine prije

To je ciljani zločin

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI