Izrael bombarduje Gazu drugi dan zaredom kao odgovor na prekogranične napade dok se klimavo primirje ruši

Izrael bombardovao Gazu-CCTV snimak
9 komentara

Neprijateljstva između Izraela i Gaze pod kontrolom Hamasa nastavili su se osvetoljubivo, a Tel Aviv je ispalio brojne projektile na enklavu kao odgovor na „zapaljive balone“ dok se tenzije rasplamsavaju pod novom izraelskom vladom.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su gađale „vojni kompleks i raketno mjesto za lansiranje“ koji navodno koristi Hamas, koji upravlja Pojasom Gaze. Udari su izvedeni u četvrtak uveče u znak odmazde zbog zapaljivih balona lansiranih iz Gaze, saopštio je IDF.

Rakete su navodno pogodile grad Khan Yunis na jugu Gaze, koji je drugi dan zaredom postao meta izraelskih udara, kao i grad Beit Lahia, sjeverno od grada Gaze.

Osam požara, uključujući sedam u regionu Eshkol i jedan na polju u blizini Shaar Hanegeva, izazvali su baloni u četvrtak, nakon četiri u srijedu, javili su izraelski mediji.

Ubrzo nakon što je Izrael bombardovao navodna mjesta Hamasa, u kibucu Kfar Aza na jugu Izraela oglasile su se sirene, a IDF je tvrdio da je uzbune pokrenula „dolazeća vatra, a ne rakete“.

Pojavili su se video snimci CCTV sa navodnim prikazom trenutka kada je baražna vatra mitraljeza usmjerena ka zajednici.

Erupcija nasilja uslijedila je nakon kontroverznog „marša zastave“ kroz Jerusalim ranije ove nedjelje, koji su izraelske nacionalističke grupe organizovale u znak sjećanja na pobjedu Tel Aviva u šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je zauzeo Istočni Jerusalim. Prvobitno zakazan za maj, marš je odložen jer su tenzije ustupile mjesto borbama u Gazi na kraju praznika Ramazana, koje su trajale 11 dana. Iako je ruta marša na kraju preusmjerena u nastojanju da se izbjegnu sukobi, okršaji u Jerusalimu i drugdje izbili su bez obzira na to i prouzrokovali nekoliko povreda i hapšenja više od desetak Palestinaca.

Udari u četvrtak obilježavaju drugo rasplamsavanje, od posljednjeg prekida vatre koji je Egipat prošlog mjeseca posredovao između Izraela i Gaze, krvavog rata koji je ubio više od 250 Palestinaca i 13 Izraelaca. To je ujedno i prva vojna operacija izvedena u okviru nove izraelske koalicione vlade, koja je u nedjelju preuzela vlast od dugogodišnjeg premijera Benjamina Netanyahua.

bombardovanjegazaIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mosha
2 godine prije

laseri….toplina se lako nišani pa neka oklope balone azbestom

nemok
2 godine prije

Izrael uspostavlja pravnu jurisdikciju nad terorističkim područjem.
Bravo Izrael.

Dokurčilomi
2 godine prije

Trpiti se može, trpiti se može dugo ali nikada vječno i trajno.

Jomla
2 godine prije

… dok se klimavo primirje rušiZašto nekoliko puta čitam “dok se klempavo primirje ruši”?Ajmo psihijatri, treba mi pomoć… Kad su vam Natanj i Bidan normalni, šta reć za me…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI