Medicizam: Nova svjetska paradigma

Medicizam

„Medicinski sistem ozbiljno je počeo ugrožavati zdravlje. Zavisnost od stručne zdravstvene njege pogađa sve društvene slojeve. U bogatim zemljama gospodarenje medicine je dostiglo takve razmjere da je ljudsko zdravlje dovedeno u pitanje, dok siromašne zemlje ubrzano idu stopama bogatih. Ovaj proces koji ću nazvati „medikalizacijom ljudskog života“, zaslužuje da ga političari jasno uoče. Medicina tek što nije postala prvorazredno značajna meta političke akcije čija je svrha da se izvrši prevrat u industrijskom društvu.“ – Ivan Illich

Iako citat djeluje kao da je napisan 2020. godine, on je naveden davne 1975. godine u knjizi „Medicinska Nemeza“ autora Ivana Illicha. Illich je bio vizionar, teolog, filozof, pisac i poliglot (ponekad se na hrvatskome njegova knjiga prevodi kao „Medicinska nemeza“ što je pogrešan prijevod. Naime, Illich je aludirao na grčku božicu Nemezu ili Nemesis). Osim kritike tada modernom društvu i sveprisutnosti medicine u svakidašnjem ljudskom životu, prvi je uveo pojam jatrogeneza, koju opisuje kao: „Tehnički naziv za novu epidemiju bolesti koje izaziva liječnik, složenica je koja se sastoji od grčkih riječi: „liječnik“ (iatros) i „porijeklo“ (genesis). Pod jatrogenskom bolešću podrazumijeva se isključivo poremećaj koji ne bi nastupio da je primijenjeno zdravo i stručno propisano liječenje. Jatrogeneza je strukturalna kad ponašanje i obmane koje pothranjuje medicina suzbijaju vitalnu čovjekovu autonomiju, podrivajući njegovu sposobnost da slobodno odraste, da se brine o sebi i o svom bližnjem i da stari.“ Iako je Illich bio veliki intelektualac i vizionar, niti on nije mogao zamisliti da će u 21. stoljeću oligarhija produženom medicinskom rukom ući u apsolutne sve aspekte ljudskog života i pretvoriti ga u noćnu moru. Illicheva slava bila je kratkog vijeka, ali njegove riječi ustaju iz pepela i upozoravaju čovjeka na opasnosti medikalizacije života. Nakon čitanja Illicheve knjige bijela kuta liječnika više nikada neće imati isti sjaj.

„Samo društvo se pretvorilo u kliniku, i svi građani postali su pacijenti.“

Ivan Illich

Nema dileme da je medicina spasila nebrojene živote. Nema dileme da u sustavu radi veliki broj medicinskog osoblja koji daju sve od sebe da bi pomogli ljudima, ali nešto je tijekom povijesti pošlo po krivu. Netko je jednom odlučio svjesno dizajnirati ljudsko ponašanje i medicinski sustav. Početak dizajna seže u prošlo stoljeće kada je pokrenuta lavina promjena čije posljedice danas osjećamo.

U početku…

U prošlom stoljeću manja skupina ljudi, tzv. oligarhija, držala je svijet u šaci produženom rukom vojne mašinerije i militarističkim kompleksom. Uz militarizaciju društva, raznim ideologijama nastojalo se dizajnirati ljudsko ponašanje. Fašizam, nacizam, komunizam, globalizam i ostaliizmi bili su alati za preustrojavanje društva sve do danas kada smo ušli u  fazu koju ćemo nazvati Medicizam (lat. ars medica – umijeće liječenja, izam – doktrina, sustav, način razmišljanja). Kako smo došli do potpuno nove paradigme koja diktira svijetom, pokušat ćemo otkriti u nastavku mislima Ivana Illicha.

Vojni sustav imao je nekoliko mana, stoga nije bio dostatan da se drži cijeli svijet pod kontrolom. Vojnim djelovanjem na globalnoj razini brzo se dostiže granica pucanja gdje se mora stati ili uništiti cijeli svijet (svjetski ratovi i hladni rat). Nadalje, lokalni ratovi slabo su utjecali na globalna zbivanja. Kada se činilo da 2001. godine oligarhija produženom rukom vojne mašinerije dobiva zalet, nakon nekoliko godina buka se stišala. U međuvremenu polako i u tišini stvarao se teren za jedno novo bojno polje. Samo rijetki vizionari imali su dovoljno inteligencije i svijesti da shvate kamo ide ovaj svijet. Neki od njih su Ivan Illich i Robert S. Mendelsohn.

Prvotni je bio teolog, filozof, pisac, predavač, poliglot. Drugi je bio liječnik koji se za sebe tvrdio da je medicinski heretik. Promovirao je prirodni porođaj i dojenje. I jedan i drugi upozoravali su na opasnosti medicine. Illich je uočio opasne trendove koji su se pojavili u medicini i društvu. Naime, oligarhija je iskoristila medicinu da bi svoje krakove utjecaja proširila u sve aspekte ljudskog života. Tendencija je bila da ljudi postanu ovisni o medicini i odgovornost za svoje zdravlje (život) prebace na sustav koji će o njima skrbiti od kolijevke do groba. Temeljna postavka agende bila je da čovjek više ne brine o sebi nego će to činiti sustav. Autonomija je bila najveća prepreka koju je trebalo eliminirati. Eliminacije autonomije u pravnom smislu nije bila toliko bitna koliko eliminacija autonomije iz ljudske svijesti. Kada čovjek dobrovoljno (u suštini je riječ o društvenom inženjeringu, odnosno nesvjesnom činu) pristane da sustav upravlja njegovim životom, pravni aspekt postaje marginalan. Tijekom desetljeća dizajna sustav je poprimao svoje pravo lice koje se u punom svijetlu pokazao 2020. godine vodeći se doktrinom koju možemo sažeti kao: Mi ćemo brinuti o svakom aspektu vašeg života, mi ćemo vam odrediti što, kako i gdje. Kako ćete živjeti, ali kako i od čega ćete umrijeti. Od sada mi brinemo za vas. Predajte nam u ruke svoj život, svoje biće, bitak i svoje apsolutno postojanje.

Cilj nije oduzeti samo slobodu nego i njegovu suštinu: bitak i ljudski duh, što je posebna tema.

„Medicinski odnosi uvlače se u sve proizvodne relacije i daju im boju. Medikalizacija industrijskog društva osnažuje njegov imperijalistički i diktatorski karakter“.

Ivan Illich

Illich je u svojim kritikama upozoravao na opasnosti modernog medicinskog sustava i tada ga je nazvao medikalizacijom života. U suštini medikalizacija života predstavlja ovisnost čovjeka o sustavu. Ona je otuđenje čovjeka od svojeg bitka, korijena problema i orijentacije na simptome. Predstavlja prebacivanje odgovornosti za svoje zdravlje na sustav. Lijekovi su donosili milijune, pa milijarde, donosili su moć, utjecaj i snagu dizajniranja ljudskog društva. Medikalizacijom života čovjek je pretvoren u zombija, biološkog robota nakljukanog tabletama i opijenog industrijskim drogama s ciljem da mu se produži život da održava sustav potrošnjom lijekova i radeći za samu matricu.

Pretjerana medikalizacija pretvara čovjekovu adaptivnu sposobnost u discipliniranost pasivnog medicinskog potrošača.“

Ivan Illich

Povijest dizajna ljudskog ponašanja u domeni medicine seže do 1910. godine i objavi dokumenta FlexnerReport financiranog od strane Carneige fondacije uz Rockefellerovu podršku.

Nakon toga, svijet više nije bio isti. Moderna medicina je rođena i začet je njezin put do današnjih dana. Navedeni dokument standardizirao je medicinu. Svi koji su se ravnali prema dokumentu bili su financijski nagrađeni, ostali su bili prognani ili zatvarani. Put je postao pročišćen.

Tijekom vremena farmaceutske kompanije postale su moćnije od država i vlada. Mogle su utjecati na politiku, zakone, vlade, mišljenja liječnika kroz obrazovanje, nagrade, premije… Moć je samo rasla, a oni su htjeli sve više i više. Uskoro, čovjek je došao do trenutka kada je prihvatio „novo normalno“, pojavu koju je Illich nazvao medikalizacija života. Čovjek odjednom više nije znao živjeti bez lijekova. Postao je ovisan o lijeku (koji paradoksalno u pravilu ne liječi, zato ga pacijent i mora uzimati do smrti). Pojavom lijeka medicina se prestala baviti uzrocima bolesti i posvetila se simptomima što je uzrokovalo ovisnost čovjeka o sustavu. Čovjek je poput muhe uhvaćen u paukovu mrežu.

„Svake minute svakoga dana Moderna Medicina pretjeruje i prelazi granice, jer je Moderna Medicina na to ponosna.“

Robert S. Mendelsohn

Kako je sustav dobivao sve veću moć, dizajn ljudskog ponaša tekao je sve lakše. Zahvaljujući osmišljenom programu stvaranja ovisnika o lijekovima koji su postali opijeni medikalizacijom života, dogodio se paradoks koji nam ukazuje na da je riječ o smišljenom dizajnu: tijekom zadnjih stotinu godina medicinski sustav postao je nevjerojatno napredan. Postignuti su nevjerojatni uspjesi (npr. presađivanje organa), medicina je stekla nevjerojatne spoznaje, dostignuća, tehnologija je postala naprednija nego ikada prije u povijesti čovječanstava, uloženi su novci koji se mjere u milijardama… No unatoč tome, čovječanstvo je bolesnije nego ikada prije. Kako je to moguće? Gdje je pošlo po krivu? U prošlom stoljeću, smatralo se da će medicina toliko napredovati da ćemo iskorijeniti sve bolesti, dogodilo se upravo suprotno. Naravno, bolesti se niti ne mogu iskorijeniti kad se sustav ne bavi njezinim uzrokom (korijenom), nego simptomima.

Val koji je pokrenut u prošlom stoljeću, pretvoreno je u čudovište, veliku zvijer koja danas pokazuje svoje pravo lice. Čudovišno dijete koje je rođeno prije nekih stotinu godina, dovoljno je odraslo da izađe iz pećine i počne rigati vatru kaosa.

Danas smo došli do situacije kada je medicina postala produžena ruka (ona je samo iskorištena) u svrhu stvaranja nove svjetske paradigme koja će redizajnirati i resetirati svijet.

Nova paradigma medicinske ideologije, odnosno Medicizma očituje se u nekoliko značajnih čimbenika:

  • Gubitak slobode i autonomije. Do sada je čovjek živio u iluziji slobode, sada mu se izravno kaže da ju više nema.
  • Gubitak kontrole nad vlastitim životom. Kontrola se prebacuje na centralizirani sistem. Do sada taj plan se provodio na suptilnom nivou. Sada se provodi izravno.
  • Prebacivanje odgovornosti za vlastiti život na sustav koji će brinuti o svim aspektima ljudskog života.
  • Kontrola i nadzor iz suptilne (nevidljive) domene u vidljivu (izravnu).
  • Prihvaćanje kršenje Ustava i zakona i vladavine manjine kao normalna pojava.
  • Medicinski apsolutizam. Rješenje se vidi isključivo u cjepivu i nadzoru. Sve ostalo se isključuje.
  • Medicinski dogmatizam. Pravila ponašanja nameću se kao nova religija „križarskim“ pohodima.
  • Otvoreno zagovaranje totalitarističkih metoda koje se sada konačno po njihovoj volji mogu javno objaviti jer to situacija „zahtjeva“. Ti prijedlozi prihvaćaju se kao nužni. Jedan primjer imperijalističke metode može biti prisilno cijepljenje. Primjena u praksi navedenog značilo bi stvaranje medicinskog aparthejda i medicinske diktature.

Prema Illichu medikalizacija života stvorila je vojsku pasivnih promatrača koji nisu sposobni brinuti se za vlastiti život. Ujedno, takav sustav stvorio je poslušne i hipnotizirane jedinke koje će bespogovorno prihvatiti svaku naredbu od oligarhije. Paradigma se definira kao: „Skup osnovnih pretpostavki ili pravila koje uzimamo zdravo za gotovo u cilju poimanja stvarnosti i njenih fenomena“[1]. Nova pravila i pretpostavke predočuju se ljudima kao gotov čin koji je neminovan i mora se prihvatiti. Paradigma Medicizma neminovno vodi prema  dehumanizaciji čovjeka. Svjedoci smo stvaranja novog fenomena koji će u povijesti biti zabilježen kao i ostali totalitaristički izmi. I tu je paradoks medicine – U svojem trijumfu medicina potpisuje vlastitu smrt jer povijest piše i pamti. Nemesis je grčka boginja odmazde. Zbog neograničene liječničke i medicinske ovlasti nad ljudskim životom njezina osveta je neminovna. Ona podsjeća čovjeka na njegovu oholost, bahatost i nadasve na njegovu smrtnost. Illich u razotkrivanju velike medicinske prevare nije stao samo na tome. Imao je duboke uvide i shvatio je da medicina nije preuzela kontrolu nad ljudskim životom nego i nad njegovom smrću što je imalo nesagledivo posljedice kojima danas svjedočimo.

Nastavlja se…

Literatura i reference:

MedicizamParadigma
Pretplatiti se
Obavijesti o
188 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
3 godine prije

Mriža se intezivno plete već desetljećima, ništa tu nije nešto novo, a sad su oni koji su mrižu pleli samo malo jače stisli ono šta su sa ton mrižon zapasali. Postoje dvi opcije, po teoriji slučajnosti sve se događa slučajno, a po teoriji urote sve je isplanirano 🙂 Ovo doli se nalazi na fb o ”Isusa Marije Davora Pavune”, znanstvenika u području fizike, koji je između ostaloga, kako on sam kaže, bija i Obamin savjetnik 🙂 “Kineski biološki laboratorij u Wuhanu u vlasništvu je Glaxoa! Koji slučajno posjeduje Pfizer! (onaj koji proizvodi cjepivo!) Čime upravljaju financije Black Rocka. Koji slučajno upravlja financijama tvrtke Open Foundation (Soros Foundation!) Koja slučajno služi francuskoj AXA-i! I slučajno su vlasnik njemačke tvrtke Winterthur. Koja je slučajno izgradila kineski laboratorij u Wuhanu! Slučajno ga je kupio njemački Allianz, a Vanguard ima kao dioničara. Dioničar Black Rocka koji kontrolira središnje banke i upravlja približno jednom trećinom globalnog… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Moreno
Blaza
3 godine prije

Jako dobro 👌. Popijes tabletu da bi mogao raditi, pa da bi mogao spavati, da bi se mogao odmarati…djeca su nestasna pa trebaju tabletu, no kad su mirni opet je problem…a da ne govorimo o cjepivima u prvih 5 minuta života.
Ljudi zaista više ne razmišljaju već svoju kožu prepuštaju liječnicima, političarima, svećenicima neka ju natezu, rastezu i deru kako se kome svidi.

emi
3 godine prije

(Zlovenija velikim koracima korača prema dnu, a nismo baš posve sigurni, da neče ni Hrvatska i ostale kvazidržave: https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/kmalu-po-oblacila-in-vozila-januarja-pa-s-hitrimi-testi-se-v-druge-trgovine/544641)

mislim
3 godine prije

pare ili život?
život i pare!

shumadinac
3 godine prije

Prvo smo prestali da verujemo medijima (sasvim opravdano). Onda smo počeli da sumnjamo u obrazovanje (sasvim opravdano). Političarima ionako nikad nismo verovali (dokazano opravdano). Sada ne verujemo ni zdravstvu (savim opravdano). Kome sada verujemo? Koga slušamo? Da li shvatate da počinjemo samostalno da donosimo odluke o tome šta je istina, šta je ispravno, šta je dobro? Bez obzira što je naša pojedinačna stručnost vrlo uska?!? Napravite vrlo prost test: zamenite sami grejač na bojleru (posao koji vodovodžija rutinski radi) pa čete shvatiti koliko i za obične poslove oko vodovoda treba i znanja i iskustva i spretnosti. Sistem se raspada, deo po deo postaje neupotrebljiv i na kraju ćemo i pravdu da uzmemo u svoje ruke. Možda vam to izgleda privlačno i logično ali predhodno razmislite da li izgledate kao Švarceneger, da li poznajete borilačke veštine kao Brus Li ili bar rukujete oružjem kao Rambo – jer neko drugi ko to… Čitaj više »

Legendarni Grk
3 godine prije

DA LI SE NAKON VAKCINACIJE ZAISTA POSTAJE IMUN NA NEKE BOLESTI? Mnogi ljudi svake godine trče kod lekara da bi primili vakcinu protiv gripa. Kada ih virus gripa ipak napadne, kažu da im vakcina nije pomogla jer je virus verovatno bio “mnogo jak”. Lekari, međutim, vole da kažu da je razlog gripa jer ste primili vakcinu protiv jedne vrste virusa, a napao vas je mutirani oblik. Pa što vam odmah nisu dali vakcinu tog mutiranog pitate se? Nisu ga imali, upravo je mutirao kad su vakcine već bile spremne (kupljene i debelo plaćene). Naravno, nije problem u lekarima koji primenjuju ono što uče. A uče upravo ono što moćni farmaceutski kartel želi da uče kako bi bili dobri dileri lekova. Lekar koji zaista leči, farmako-biznisu se ne isplati. Takav neće dobiti pare za specijalizaciju, niti za naučni rad. I kolege će ga sve više prezirati, posebno oni kojima kvari unosan… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Logic
Ruma
3 godine prije

Ovaj tekst se može primeniti i na automehaničare. Ista priča. Nema više morala. Ja dovezo kola kod majstora, a kad ono kuknjava. Ništa ne valja. Sve treba da menja. A kad mi je spomenuo pare, pao mi mrak na oči. Ponekad mi se čini da sav belosvetski ološ živi oko mene.

mario
3 godine prije

” U suštini medikalizacija života predstavlja ovisnost čovjeka o sustavu. Ona je otuđenje čovjeka od svojeg bitka, korijena problema i orijentacije na simptome. Predstavlja prebacivanje odgovornosti za svoje zdravlje na sustav.
Danas smo došli do situacije kada je medicina postala produžena ruka (ona je samo iskorištena) u svrhu stvaranja nove svjetske paradigme koja će redizajnirati i resetirati svijet. Prema Illichu medikalizacija života stvorila je vojsku pasivnih promatrača koji nisu sposobni brinuti se za vlastiti život. Ujedno, takav sustav stvorio je poslušne i hipnotizirane jedinke koje će bespogovorno prihvatiti svaku naredbu od oligarhije.
I tu je paradoks medicine – U svojem trijumfu medicina potpisuje vlastitu smrt jer povijest piše i pamti. Nemesis je grčka boginja odmazde. Zbog neograničene liječničke i medicinske ovlasti nad ljudskim životom njezina osveta je neminovna. Ona podsjeća čovjeka na njegovu oholost, bahatost i nadasve na njegovu smrtnost”
ODLIČNO

Kornijevim korakom
3 godine prije

MEDINACIZAM

Krokodil
3 godine prije

Dr Mengele je uskrsnija u punom sjaju i velicini ???? Boze gripa postaje Bog bogova. Sveti virus…

burt
3 godine prije

najveći problem cjepiva koje najavljuju Pfizer i Sputnik V je da nije jasno da li su poštivane sve procedure prema strogim kriterijima od strane nadležnih tijela a sve ukazuje da nisu jer nije jasno koliko se pokusnih kunića cijepilo a isto tako rokovi za promatranje njihovog stanja su prekratki da bi se donjeli definitivni zaključci pogotovo u vezi nuspojava, zato nije jasno, a na to su ukazali i neki stručnjaci, koliko vremena netko ima imunitet nakon što se cijepi a osnovni razlog za to je prekratki vremenski period promatranja stanja osoba koje su dobile pokusno cjepivo, zato je potpuno opravdano da se postavi pitanje kolike su opasnosti za komplikacije i nuspojave, Pfizerova propaganda je logična jer hoće veliku zaradu na tržištima SAD-a i EU a s druge strane Putin dava direktive da se počne s cijepljenjem u Rusiji, zadnjih dana se poklopilo da i u SAD i u Rusiji ima… Čitaj više »

hiber
3 godine prije

Zapravo najbolje je uvesti stroge mjere i kazne kad znaš da si na vrhuncu epidemiološkog vala. Zaboravljate da oni na vrhu imaju zbroj svih testova dok se objavljuju samo oni konzervativni. Krivilja smrtnih slučajeva kasni 7-10 dana. Dakle, kada krivulja bude pred zaravan i započme pad tvrdiš da su zaslužne mjere. Aleluja. Slava Stožeru. Međutim, ako rano uvedeš mjere krivulja epidemije se izduži, u konačnici je rezultat isti, a svi optužuju mjere i Stožer. To je sve što se treba znati o trenutnom stanju. Dakle, uskoro krivulja zaraženih ide dolje, a zatim i krivulja mrtvih-zaraženih. Za neke će biti zaslužan Stožer, a stvarno prelazak virusa u drugu polovinu populacije gdje nema gdje da gori. Zbog razdiobe zaraze, tehnički je moguć i treći manji val pred proljeće ali sa još manjom smrtnošću. Zapanjujuće je da ovaj val savršeno prati val Spanjolice iz 1918., naravno sa mnogi manjom smrtnošću. Ali prati. Kao… Čitaj više »

emi
3 godine prije
Kihot
3 godine prije

Odličan članak!!!

Bosanac
3 godine prije

U mom gradu nekad je najvise bilo pekara, danas mislim da je najvise apoteka (ljekarni), pametnom dosta.

CAN
3 godine prije

Karte su na stolu,pricipijelna metafora aforizma…
Ali vire karte iz rukava nekim ovisnicima o adrenalinskoj injekciji, neke im čak leže na podu,pod stolom. Navijam za čistačicu u 3.smijeni…

Max
3 godine prije

Ima čovjek pravo ali kako to dokazati robovima kad ne vjeruju da su robovi?

Ico
3 godine prije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je nakon rušenja ruskog borbenog aviona u Siriji kazao:” Erdogan od Rusije može dobiti nešto, dok od NATO partnera neće dobiti ništa”!
He, he, he, . . . U Srbiji običavaju kazati:” Para vrta, gdje burgija neće”! Pametnome dosta!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI