Mediji su otkrili tursku listu zahtjeva za NATO

Recep Tayyip Erdogan
4 komentara

Turska je predstavila Finskoj i Švedskoj listu od deset uslova koje moraju ispuniti kako bi osigurali podršku Ankare za svoje kandidature za članstvo u NATO-u, izvijestio je u srijedu novinski list Yeni Safak, pozivajući se na dokumente koje je pribavio.

Dok turska vlada tek treba da potvrdi autentičnost ovog spiska, on odgovara prethodnim zvaničnim izjavama Ankare.

Turska se protivi pristupanju dviju nordijskih zemalja vojnom savezu i opisuje Finsku i Švedsku kao “kuće za goste terorističkih organizacija” zbog toga što u njima ugošćuju članove kurdskih grupa, kao što je Kurdistanska radnička partija (PKK), koja je zabranjena u Turskoj.

Lista zahtjeva, ako se potvrdi da je istinita, pokazuje da zabrinutost u vezi s terorizmom ostaje ključno pitanje za Ankaru u vezi sa kandidaturama Helsinkija i Stockholma u NATO-u. Sedam od deset zahtjeva se odnosi na ovu materiju.

Na vrhu liste Turska navodno traži od Finske i Švedske da je podrže „u njenoj borbi protiv terorističkih organizacija“, uključujući PKK i terorističku organizaciju Fetullah (FETO), koja je osumnjičena za pokušaj državnog udara u Turskoj 2016. kao i njihove filijale.

Drugi uslov na listi Ankare je da Švedska i Finska “uspostave neophodne zakonske propise i pravni okvir za borbu protiv terorizma”.

Turska također želi da švedske i finske vlasti spriječe bilo kakve pokušaje otvaranja ureda ogranaka PKK. Aktivnosti FETO-a u dvije zemlje moraju biti zabranjene, a njihove web stranice i službe za štampu ugašene, navodi se na listi koju je objavio Yeni Safak.

Ankara je također zatražila zamrzavanje imovine organizacija povezanih s terorizmom, deportaciju i izručenje osumnjičenih za terorizam i zabranu demonstracija.

Finska i Švedska su također navodno zatražene da podijele obavještajne podatke s Turskom i uklone ograničenja odbrambene industrije protiv nje.

Godine 2019., neke evropske zemlje, uključujući Švedsku i Finsku, uvele su zabranu trgovine oružjem sa Turskom kao odgovor na njen vojni upad u Siriju.

“Također je navedeno da, ako Švedska i Finska postanu članice NATO-a, moraju ispuniti te obaveze”, glasi posljednja tačka na listi.

Ranije ovog mjeseca, finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto priznao je da se, zbog stava turskih zvaničnika o Helsinkiju, Finska našla u “nekoj vrsti čistilišta”, za koju nije bila spremna “u ovom obliku”.

Krajem maja, švedska premijerka Magdalena Andersson odgovorila je na glavnu zabrinutost Turske, rekavši da joj je lako da razjasni da Švedska ne šalje novac ili oružje terorističkim organizacijama.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u više navrata izjavio da se treba pozabaviti sigurnosnim problemima svih članica, ali nije javno pozvao Švedsku i Finsku da ispune zahtjeve Turske. Izrazio je sigurnost da će prevazići svoje razlike.

Za dodavanje nove članice u alijansu potreban je konsenzus svih NATO država.

Finska i Švedska, koje su ostale van NATO-a tokom Hladnog rata, odlučile su da se pridruže bloku nakon ruske ofanzive u Ukrajini. Rusija je kritizirala taj potez, rekavši da ga smatra prijetnjom vlastitoj sigurnosti i stoga će morati dati odgovarajući odgovor.

FinskaIntegracijeNATOŠvedskaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Hebe se Erdi za NATO.
Da sutra izbace Tursku iz NATO-a, on bi bio sretan.

Pa oni na jugu graniče sa Sirijom i Irakom (koji mrze izuzetne da ne mogu više zbog ratova koje su tamo izazvali), na istoku sa Iranom (koji mrze izuzetne da ne mogu više) i sa Armenijom (koja je čak i u ekonomskom gospodarskom savezu sa Rusijom, Bjelorusijom i Kazahstanom), a na sjeveru je Crno more gdje je preko puta Rusija (koja isto ne može smisliti izuzetne).

To je prirodno okruženje Turske, a ne tamo nekakav SAD koji izaziva ratni kaos na Bliskom Istoku desetljećima i nekakva Europska Unija koja im nikada neće dozvoliti da bude njihova članica.

Max
1 godina prije

Erdogan uspješno igra igru.

Rimtutituki
1 godina prije

Brko pamti ko slon,embargo na oružje e sad se naguzi skandinavci.🇹🇷💪

Sulejman
1 godina prije

To Sultane nedaj zapadnoj bandi da vas zajebaje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI