fbpx

Međunarodni kazneni sud u Haagu odobrio istragu ratnih zločina Izraela

Izraelski napad

Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda u Haagu priopćilo je u petak kako ima osnove za pokretanje istrage izraelskih akcija na palestinskim teritorijima, na okupiranoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, blokiranim s kopna, mora i zraka.

Tužiteljica Fatou Bensouda je od Međunarodnog kaznenog suda u Haagu zatražio da odluči o svojoj nadležnosti na palestinskim teritorijima, a ICC je pristao pokrenuti istragu.

“Ispunjeni su svi pravni kriteriji određeni Rimskim statutom za otvaranje istrage”, odlučio je ICC.

“Zadovoljna sam kada bi se, ako se utvrdi da su počinjeni ratni zločini na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jeruzalem i Pojas Gaze, mogli pokrenuti potencijalni slučajevi”, rekla je glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda.

Tužiteljica Fatou Bensouda je naglasila “kako nema razloga vjerovati da istraga neće služiti interesima pravde”.

Vršitelj dužnosti premijera Izraela, Benjamin Netanyahu, nazvao je odluku ICC-a “skandaloznom i neutemeljenom” i optužio tijelo da postaje “političko sredstvo za delegitimizaciju države Izrael”.

“Ovo je mračan dan za istinu i pravdu”, rekao je Benjamin Netanyahu.

S druge strane, palestinske su vlasti pozdravile izjavu ICC-a i nazvale je “važnim iskorakom”.

Američki State Department reagirao je i na odluku Međunarodnog kaznenog suda o istraživanju Izraela za ratne zločine počinjene na palestinskim teritorijima.

“Kategorički smo protiv ove i bilo koje druge radnje kojima je cilj nepravedan napad na Izrael”, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

I u Washingtonu, kao i u Tel Avivu, uvjereni su da Međunarodni kazneni sud “nema ovlasti da sudi o ovom slučaju”.

„Palestina se ne može smatrati suverenom državom i samim tim ne može biti punopravna članica ili sudjelovati kao država u međunarodnim organizacijama, entitetima i konferencijama, uključujući ICC“, izjavio je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Istog je mišljenja i Benjamin Netanyahu, koji je rekao kako ICC „nema nadležnosti” za istraživanje navodnih ratnih zločina na okupiranim palestinskim teritorijama, govoreći u televizijskom obraćanju u petak.

Netanyahu je obrušio na posljednju odluku suda da se istraže ratni zločini na palestinskim i dodao “kako je ICC nadležan samo za tužbe koje su podnijele suverene države, ali palestinske države nikada nije bilo “.

Netanyahu je također rekao da se “odlukom tužiteljstva Međunarodni kazneni sud pretvorio u politički alat za delegitimizaciju države Izrael, a  tužiteljica je potpuno ignorirala pravne argumente koje joj je predočio Tel Aviv”.

Palestinci su zatražili od ICC-a da istraži izraelske ratne zločine počinjene na okupiranim teritorijama, a odnose se na ilegalna naselja, eksproprijaciju zemljišta i ubojstva civila tijekom izraelske ofenzive na Pojas Gaze.

U ovom slučaju Tel Aviv može samo ignorirati ICC, ali to podrazumijeva nemogućnost kretanja potencijalnih osumnjičenika ili optuženika u sve zemlje svijeta, uključujući EU koja ima drugačiji stav o palestinskom pitanju od Washingtona.

Naime, Međunarodni kazneni sud u Haagu ne istražuje i ne sudi države, već konkretne osobe, uglavnom vojne i političke dužnosnike, optužene za počinjenje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Na svojoj službenoj stranici ICC potvrđuje svoju nadležnost nad spomenutim teritorijima, dok s Palestinskom samoupravom komunicira kao s vladom „palestinskog entiteta“.

Iako u ovim okolnostima postoji malo vjerojatnosti da će se protiv izraelskih vojnih i političkih vođa podići optužnice za zločine protiv palestinskog narda, sama činjenica da će se pokušati voditi istraga s ciljem procesuiranja zločinaca je prilično neugodna za vlasti cionističkog entiteta.

ICC / Palestine

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Milancz
Gost
Milancz
8 mjeseci prije

Značí , sionisti hoces pod svalů cjenu unistiti Izrael,uspijeti u Tome nece,iza Izraela i pravou Židová stojí Rusija i Putin..málo se gospoda zaletjela,nísta od toga.

סיירת מטכ
Gost
סיירת מטכ"ל Soldaat
8 mjeseci prije

👍

HRVAT
Gost
HRVAT
8 mjeseci prije

alo nepismeni
latinica
a ne cio pismo

סיירת מטכ
Gost
סיירת מטכ"ל Soldaat
8 mjeseci prije

Kada smo mi pisali vi niste ni postojali,,,

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

šulenberg na aparatima.

Roko Paic
Gost
Roko Paic
8 mjeseci prije

Soli na rep. Nažalost, ništa od ovog. “Izuzetni” priznaju samo pravo jačeg.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Izuzetni su Ameri. Odabrani su Izraelci. Ništa od ovoga, ovo je samo priča da se utiša svjetska javnost i da se Palestincima pruži lažna utjeha. Postoje već rezolucije UN-a koje Izrael uopće ne poštuje. Zamislite da ICC traži od Izraela isporučivanje čak i običnog izraelskog vojnika zbog počinjenih ratnih zločina. Ili da zatraži dokumente koje ima Izrael koji upućuju na moguće ratne zločine. Kolike su šanse da se to desi?

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
8 mjeseci prije

Konačno.

Zen
Gost
Zen
8 mjeseci prije

Nebi me cudilo da se u Holandiji desi neki napad sad u ovo vrijeme kada dolazi najvise turista. S obzirom da sam u Roterdam moram paziti gdje idem i kada.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
8 mjeseci prije

U rotterdamu vjerovatno ne. Gradonacelnik je musliman i dosta su tamp “slozni”. U gradu je i ieena od najvecih đamija u evropi. Prije ce amstersam ili haag nesto dobit. I turizam se ne moze mjerit sa amsterdamom. Zato je tamo idealno za sranje.

wegfrewrguewrugurfvuernfuerfer
Gost
wegfrewrguewrugurfvuernfuerfer
8 mjeseci prije

Moš si misliti, isti koji su osnovali bebu osnovali su i taj “sud”, sad će kao sami sebi suditi………….”sud” je tu da sudi jamago………

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Bez obzira što u sudnici neće biti nikog, čak i jedan general pišljivi je dovoljno da ne smije putovat nego samo u SAD, za njih je to nepojmljivo: Pa zar nama. Žrtvama. Milijune ste nas pobili i vi nas sudite” i te fore.

Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Sodoma i Gomora ponovno su aktualne…Ratno stanje ne prestaje od osnivanja države Izrael,a malo tko i radi na nekom trajnom miru.

R2561
Gost
R2561
8 mjeseci prije

Kme kme. Uvest im sankcije ako nece suradivat.

samo tako
Gost
samo tako
8 mjeseci prije

ICC farsa može započeti , uzaludno trošeći novac i vrijeme

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Ponekad se tužba podnosi ne sa namerom da se krivac kazni nego baš naprotiv – da se zvanično oslobodi krivice. Kada su politička suđenja u pitanju a ICC definitivno jeste politički sud, uzimajući u obzir politički uticaj Izraela ovo bi mogla da bude sasvim realna varijanta. Moć Vašingtona popušta tako da je poslednji momenat da se ovako nešto uradi.

Sa druge strane, postoji na Zapadu sukob određenih krugova moći. Izrael je sa sadašnjom američkom vlasti na jednoj strani dok je dobar deo evropske vlasti na drugoj. Vidimo da se taj sukob širi na mnoge oblasti tako da nije isključeno da Izrael bude kolateralna šteta tog sukoba. Dobro, još nisu u takvoj situaciji da im optužujuća presuda pravi realne probleme ali će mnogima otvoriti oči i postojaće zvaničan dokument o njihovim nedelima. I najduži put počinje jednim korakom.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Svatko tko počini zločin mora za njega biti i kažnjen

Blue Eye
Gost
Blue Eye
8 mjeseci prije

Niti jedan jedini zločin neće naći, dobro možda neku sitnicu tek da pokažu da su se baš trudili.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
18
0
()
x