Meksiko će tražiti od Bidena da oslobodi Assangea

Andres Manuel Lopez Obrador - Julian Assange
4 komentara

Suosnivač WikiLeaksa Julian Assange tretiran je “veoma nepravedno” na sramotu cijelog svijeta, a Meksiko je ponudio da ga primi, rekao je predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador novinarima u utorak. Rekao je da će iznijeti Assangeov slučaj sa svojim američkim kolegom Joeom Bidenom kada se sastanu u julu.

Velika Britanija je prošle sedmice objavila da će izručiti zatvorenog novinara SAD-u, gdje se suočava s optužbama za špijunažu i do 175 godina zatvora ako bude osuđen. Odluka britanske ministarke unutrašnjih poslova Priti Patel bila je “veoma razočaravajuća”, rekao je Lopez, koji također nosi inicijale AMLO.

Također je rekao da namjerava zamoliti Bidena da odustane od optužbi protiv Assangea kada se sastanu sljedećeg mjeseca. Takva akcija bi bila u suprotnosti sa “tvrdolinijskim borcima u SAD” , ali “humanost mora prevladati”, dodaje AMLO.

“Šta je sa slobodama? Hoćemo li ukloniti Kip slobode iz New Yorka?”

“Julian Assange je najbolji novinar našeg vremena na svijetu i tretiran je vrlo nepravedno, gore od kriminalca”, rekao je AMLO. “Ovo je sramota za svijet.”

Meksiko je voljan pružiti Assangeu utočište ako i kada bude pušten, dodao je predsjednik, podsjetivši novinare da je pozvao prethodnu američku administraciju da odustane od optužbi protiv Assangea kao “zarobljenika savjesti”.

Assange, australski državljanin, tražio je azil u Ekvadoru 2012. godine, sumnjajući da je Vašington želio da ga uhapsi i izruči zbog objavljivanja dokumenata o američkim ratovima u Iraku i Avganistanu 2010. WikiLeaks. Narednih sedam godina proveo je zarobljen u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Velika Britanija mu je odbila siguran prolaz – sve dok mu nova vlada u Kitu nije ukinula azil.

Britanska policija izvukla je Assangea iz ambasade u aprilu 2019. i smjestila ga u strogo obezbjeđeni zatvor Belmarsh u južnom Londonu, gdje ostaje do danas. U roku od mjesec dana nakon njegovog hapšenja, SAD su otpečatile optužnicu koja ga tereti za krivična djela po Zakonu o špijunaži, zbog čega bi se mogao suočiti sa 175 godina zatvora. Assange je negirao sve optužbe, a ključni svjedok u Washingtonovom slučaju protiv njega priznao je da je lagao u svom svjedočenju.

Canberra se nije oglasila za Assangeovo oslobađanje, iako se nedavno izabrani premijer Anthony Albanese protivio optužbama protiv novinara tokom predizborne kampanje. Albanese je u ponedjeljak rekao da i dalje vjeruje da Assange treba da izađe na slobodu, ali da njegova vlada neće javno intervenirati u SAD u njegovo ime, jer se “diplomatski i na odgovarajući način angažuje s našim partnerima”.

Andrés Manuel López ObradorAssangeMexicoSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Andres Manuel Lopez Obrador baš počinje biti iritacija u američkom oku. U ime demokracije morati će biti zamijenjen nekim više demokratičnim jer neće biti dobro ako kontaminira i vladu svojim subverzivnim razmišljanjima.

Max
1 godina prije

AMLO je dobar i pošten čovjek.

ogo
1 godina prije

A demokratska slobodna napredna EU ni rijeci o ovom slucaju .Samo brani Ukrajinu i njenu
slobodu a ako slucajno skrene pogled sledi samarcina velikog brata.
Sramota za EU i njene naveliko opjevane vrijednosti.

Lucija, prva
1 godina prije

Pa, Rusi bi imali ponekoga za razmjenu…

Naravno, pitanje je koliko Amerima bilo tko vrijedi…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI