Ministar obrane Austin kaže da bi SAD i Izrael trebali zaštititi palestinske civile

Lloyd Austin
12 komentara

Ministar obrane Sjedinjenih Država Lloyd Austin naglasio je “moralni imperativ” i “zajednički strateški interes” i Izraela i Sjedinjenih Država u zaštiti palestinskih civila usred tekućeg sukoba u Gazi.

Austin je prenio te osjećaje tijekom sastanka s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom u Pentagonu, gdje su razgovarali o različitim pitanjima, uključujući predloženu vojnu operaciju u Rafi, sve goru humanitarnu situaciju u Gazi i druge prijetnje regionalnoj sigurnosti.

Govoreći o Hamasovom upadu u Izrael 7. listopada kao o “najgorem danu u povijesti Izraela”, Austin je osudio takva teroristička djela, ustvrdivši da nijedna zemlja ne bi trebala trpjeti takve prijetnje. Ponovio je pravo Izraela da se brani od Hamasa i naglasio da SAD dijeli cilj Izraela poraziti tu terorističku skupinu.

Osim toga, Austin je istaknuo predanost SAD-a osiguravanju sigurnog povratka svih talaca koje drži Hamas, navodeći da Washington “neće stati” dok se taj cilj ne postigne.

Govoreći o povećanju broja civilnih žrtava u Gazi zbog izraelske vojne kampanje protiv Hamasa, Austin je naglasio nužnost zaštite palestinskih civila kao moralnu obvezu i strateški imperativ.

Izrazio je zabrinutost zbog humanitarne krize u Gazi, pozivajući na trenutačno povećanje pomoći kako bi se spriječila glad. Austin je istaknuo napore da se uspostavi privremeni humanitarni koridor morem i naglasio važnost proširenja isporuke pomoći kopnom.

Austin je također ponovio stav SAD-a o pozivanju Izraela da se suzdrži od pokretanja velike ofenzive u Rafi, naglašavajući potrebu da se prioritet stavi na sigurnost više od milijun palestinskih civila koji su našli utočište u gradu na jugu Gaze.

Administracija predsjednika Joea Bidena apelirala je na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da odgodi takvu ofenzivu dok se ne izradi plan za masovnu evakuaciju civila u tom području, strahujući od mogućnosti humanitarne katastrofe.

Sastanak između Austina i Gallanta, koji se dogodio nakon gotovo šest mjeseci bliske suradnje, ponovno je potvrdio nepokolebljivu potporu Sjedinjenih Država dugoročnoj sigurnosti Izraela, navodi se u priopćenju Pentagona.

Odnosi između SAD-a i Izraela na najnižoj razini

U međuvremenu, napetosti između Sjedinjenih Država i Izraela dosegle su novi vrhunac nakon odluke Washingtona da odustane od stavljanja veta na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se poziva na trenutni prekid vatre u Gazi. Ovaj potez izazvao je oštar prijekor Netanyahua.

Suzdržano glasanje SAD-a omogućilo je usvajanje rezolucije, što je prvi put da je UN uspješno usvojio rezoluciju o prekidu vatre od početka sukoba.

Kao odgovor, Netanyahu je optužio SAD da se “povlači” sa svog prethodnog “načelnog stava”.

Prema priopćenju iz Netanyahuova ureda, nova rezolucija poziva na prekid vatre ne povezujući ga s oslobađanjem talaca, što Izrael smatra vrijednim žaljenja. Odluka se smatra odstupanjem od dosljednog stajališta SAD-a u Vijeću sigurnosti od početka sukoba.

SAD je prethodno blokirao tri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a za trenutni prekid vatre, uključujući onu prošlog mjeseca, na koju su uložili veto. Međutim, SAD je u rezoluciji bio suzdržan, navodeći prilagodbe u skladu s njihovim stavom da svaki prekid vatre mora biti povezan s planom za oslobađanje talaca.

gazagenocidIZRAELLloyd AustinPalestinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
29 dana prije

Let’s lead the battle dickless homeboy 😁

eks
29 dana prije

Licemerje i bezobrazluk nemaju granice – Amerikenjci su živi primer.

Nekoime
29 dana prije

Kao što su zaštitili i iračke, sirijske, afganistanske civile.

Max
29 dana prije

Na to obvezuju međunarodne konvencije.

nastran
29 dana prije

svinjče!

FELIX
29 dana prije

SIGURNO JER JE TO NACIN DA SE SPOASE HAMAS PRED UNISTENJEM, BEZOBRAZNI ISRAELCI SU NEDAVNO U NAPADU NA BOLNICU U GAZI POBILI PREKO 100 HRABRIH BRANIOCA KOJI S SU BRANILI ODELENJE SA TRUDNICAMA, PORED MASAKRIRANIH PRIPADNIKA HAMASA JE PO ISRAELSKIM PODACIMA BILO ZAROBHLJENO U ISTOJ BOLNICI PREKO 400 BORACA TE ORGANIZACIJE. NIKO NE PRITISKA HAMAS DA PRIMI ISRAELSKI PREDLOG O PREKIDU VATRE I OSLOBADZANJE TAOCA, KOJI SU ZLOSTAVLJANI OD STRANE BORACA HAMASA, COVEKOLJUBNE ORGANIZACIJE CAK NI NE ZAHTEVAJU DA STUPE U KONTAKT SA TAOCIMA I DA SE UVERE O HUMANITARNIM UVJETIMA OD STRANE HAMASA.

Dawor
29 dana prije

Ministar obrane ?? On ??
Netko bi mu morao objasniti neke (neugodne) stvari …..
Možda ministar OBMANE …..

Bruno
29 dana prije

Bravo majmune. Master će ti dati bananu. Ako ti da bananu to ne znači da si moralan, i dalje si majmun.

Bruno
29 dana prije

Zaštiti ćemo civile, kaže majmun , dok istovremeno namiguje Ćifutu. Taracaj.

Hogar
28 dana prije

Smece i posalje 14 000 granata ubicama djece

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI