Minsk podržava ideju da se u Vijeće sigurnosti doda još azijskih, afričkih i latinoameričkih nacija

Ujedinjene nacije
7 komentara

Bjelorusija podržava prijedlog proširenja Vijeća sigurnosti UN-a dodavanjem novih stalnih članica iz Azije, Afrike i Latinske Amerike, rekao je bjeloruski ministar vanjskih poslova Sergej Alejnik Generalnoj skupštini UN-a.

“Trenutno je imperativ proširiti kategoriju stalnog članstva dodavanjem velikih zemalja u razvoju iz Azije, Afrike i Latinske Amerike. Zadovoljstvo je znati da Kina i Rusija podržavaju ovakvu reformu Vijeća, kako su izjavili u više navrata“, rekao je on u opštoj političkoj debati na 78. sednici Skupštine.

Prema njegovim riječima, preostale tri članice (Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države i Francuska) moraju “priznati promjene i pristati da ih formalno zapečate”.

Aleynik je rekao da sa tri od pet stalnih članica koje predstavljaju Zapad, Vijeće trenutno ne odražava današnju političku realnost. “Oni [ovi članovi] nisu zainteresirani za promjenu statusa quo u svijetu,” nastavio je. “Stoga, i Vijeće ne ispunjava svoje funkcije podrške međunarodnom miru i sigurnosti kao rezultat. Samo reprezentativnije i demokratskije tijelo može se nositi s tim zadatkom.”

Trenutno, Vijeće sigurnosti UN-a se sastoji od pet stalnih članica s pravom veta – Rusiju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kinu, Sjedinjene Države i Francusku. Također, vrhovno tijelo UN-a za donošenje odluka ima deset nestalnih članova, koje bira Generalna skupština na dvogodišnji mandat i imaju svoja mjesta na rotacionoj osnovi po geografskim regijama.

BjelorusijaSergej AlejnikUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
7 mjeseci prije

Minsk,

postavljanje Minskog polja u dvorani

Vijeca nesigurnosti ?

Dragačevac
7 mjeseci prije

Trebalo bi izbaciti Francusku i UK a ubaciti Indiju i Japan da bi savet odražavao realnu sliku bezbednosti u svetu.

Max
7 mjeseci prije

Bilo bi pravedno.

abc
7 mjeseci prije

EU USA če uraditi sve, da se to nikad ne ostvari.
Svet če morati kad tad da osnuje nov UN bez zapadnih pljačkaša i pedofila.

Grdi
7 mjeseci prije

U vijecu sigurnosti bi trebali prvenstveno biti zatupljeni svi kontinenti bez obzira pa onda pojedine drzave po kriteriju populacije i gosp. moci ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI