fbpx

Mirovni sporazum nije ni zaživio, a talibani su pokrenuli napade na vladine trupe

Talibani afganistan američka vojska

Kao što se moglo i pretpostaviti, igrokaz s potpisivanjem mirovnog sporazuma Sjedinjenih Država i talibana, kojeg su 29. veljače u Dohi potpisali vođa talibanske delegacije Mullah Abdul Ghani Baradar i američki izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad, bio je kratkog vijeka.

Prema sporazumu, narednih 135 dana je Washington trebao smanjiti broj američkih vojnika u Afganistanu na 8600, talibani neće provoditi napade, a vlada u Kabulu je trebala, kao znak dobre volje, pustiti 5000 talibanskih zarobljenika iz  zatvora i nakon toga pokrenuti pregovarački proces o političkom sporazumu dviju sukobljenih strana.

Samo dan nakon potpisivanja sporazuma se afganistanski predsjednik Ashraf Ghani usprotivio se određenim točkama sporazuma između Sjedinjenih Država i talibana. Posebno se ne slaže s puštanjem 5000 zarobljenih talibana kao mjeru za izgradnju povjerenja za pregovore o budućnosti Afganistana. Prema Ghaniju, vlada Afganistana sa ne na to nije obvezala.

Dan ranije je službeni predstavnik talibanskog pokreta Zabihullah Muyahid rekao da neće biti pregovora s Kabulom dok 5000 talibanskih zarobljenika ne bude pušteno. Pokret je također spreman osloboditi oko tisuću ljudi, koje trenutno drži u zatočeništvu, ali je Ashraf Ghani odbio razmotriti ovaj prijedlog.

Logičan slijed događaja je da je dva dana nakon potpisivanja mirovnog sporazuma i dan nakon izjave Ghanija talibansko vodstvo pozvalo pokret da obnovi napade na vladine snage. U žalbi je rečeno da američke jedinice „ne bi trebale biti napadnute“, ali ovo „ne bi trebale“ ne znači i da neće biti napadnute. To je danas, 3. ožujka, najavio afganistanski televizijski kanal TOLO News.

Predstavnici talibana još nisu potvrdili ili opovrgavali vjerodostojnost informacija.

Međutim, već postoje izvješća o napadima talibana na Balk, Faryabu, Nangarhar, Zabul i Kapis.

Sinoć je predstavnik američkih oružanih snaga u Afganistanu citirao generala Austina Scotta Millera, zapovjednika misije američkih snaga i NATO pakt u Afganistanu.

„Smanjenje nasilja pomoglo je u izgradnji povjerenja. Svoje obveze shvaćamo vrlo ozbiljno i očekujemo da će ih i talibani shvatiti ozbiljno. Sjedinjene Države su vrlo jasno rekle naša očekivanja i nasilje bi trebalo ostati na vrlo niskim razinama“, rekao je general Austin Scott Miller.

Međutim, ako se hitno ne pronađe način da vlada u Kabulu ispuni uvjete sporazuma, on sam po sebi ne vrijedi ništa. Talibani će uskoro proglasiti proljetnu ofenzivu i mirovnog sporazuma se više nitko neće sjećati.

SAD su se dogovorile s talibanima o konačnom odlasku iz Afganistana

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Todorić
Gost
Todorić
11 mjeseci prije

Propalo potpisano???
Hlebinci!!!!
Što ne puste 4.999……..

bbb
Gost
bbb
11 mjeseci prije
Reply to  Todorić

Ovo je nešto novo i značajno je da se islamistički teroristi drže dogovorenog duže od par sati, vaistinu kolosalan napredak. Treba im kolektivno dodijeliti Nobela za MIr.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
11 mjeseci prije

Ameri zagazili u duboka govna i nikako da iz njih izađu. E neka…i treba jim…..

Ora
Gost
Ora
11 mjeseci prije
Reply to  nije bitno tko

Što afganistan i jeste.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

I USA i Talibani su dovoljno jaki da ne budu pobjedjeni, ali nedovoljno jaki da pobjede.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
11 mjeseci prije

Zavadi pa uleti praviti mir i uvoditi demokraciju. Već viđeno.

Kile
Gost
Kile
11 mjeseci prije

Kak se ono veli, tvrda kohabitacija hahahaha

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Prorekao sam točno to. Nažalost, dešava se. Afghanistan može ujediniti mržnja prema Amerima i netko sposoban da je kanalizira. Na koncu će svejedno doći do građanskog rata…kad- tad…Ili do raspada države,jer Paštunci (Talibani) neće nikada prihvatiti nekog drugog na vlasti…preko 60% populacije Afghanistana i još toliko u Pakistanu…

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

Potpisivanje bilo kakvog sporazuma s talibanima je odmah na početku osuđeno na propast. Talibani nisu neka čvrsto strukturirana organizacija da se točno zna tko je što. Talibane sačinjavaju pretežno pripadnici Paštuna, a kod njih je izražena vrlo čvrsta plemenska veza. Nisu svi Paštuni jedinstveni te se i kod njih vode borbe oko utjecaja. Čest pojam u afghanistanskoj politici je Warlord ili lokalni čelnici koji imaju apsolutnu kontrolu nad nekim područjem i koji su ponekad u svojim snagama imali i tenkove. Nisu nikome odgovarali i bili su potpuno neovisni. Osnovni posao bio im je trgovina narkoticima i to je ujedno odgovor onima koji su tvrdili da to radi CIA. Inače mandat ISAF-a nije bio borba protiv narkotika. Polja maka se moglo vidjeti uz cestu ali vojska nije imala mandat reagirati na to. Još od vremena predsjednika Karzaia, govorilo se da je on samo predsjednik Kabula, a da ostatak države kontroliraju Warlords. Zato i ovaj novi fjasko sporazuma s Amerima, ne čudi. Pitanje je tko i kako može pacificirati Afghanistan? Koja je bila svrha rata u Afghanistanu i da li je ta svrha ostvarena? Kod planiranja napada na Afghanistan, Amerikanci su imali tri scenarija. Jedan je ovaj koji se provodi, drugi je bio napad teškim oklopnim snagama, a treći je bio zračni udari po određenim ciljevima. Cilj je bio Al Qaida i Osama bin Laden. Bin Ladenov sin je bio oženjen afghanistankom i za Afghanistance je to bila neraskidiva krvna veza i nije bilo šanse da izdaju bin Ladena. Završilo je kako je završilo i ako Ameri iziđu iz Afghanistana bit će grdo. Sudbina te države je neizvjesna. A sve je počelo zbog želje za promjenom političkog uređenja države.

Eustahije
Gost
Eustahije
11 mjeseci prije
Reply to  ad astra

Kada su Talibani bili na vlasti, proizvodnja opijuma je konstantno padala.

Django Fett
Gost
Django Fett
11 mjeseci prije
Reply to  Eustahije

Pa kad su lokalci sav opijum popljugali!

Zen
Gost
Zen
11 mjeseci prije

Afganistan, predivna zemlja izmučena nasiljem i sukobima, sto plemenski sto s vanjskim okupatorom. Kada gledas slike iz 60tih rekao bi da gledas slike Pariza, žene u haljinama, lijepe, zgodne, setaju se ulicama, život ide, ma milina. Ako biste htjeli malo vise upoznati kulturu Afganistana čitajte Khalled Hosseini, preporucio bih knjige ‘lovac na zmajeve’ i ’tisucu zarkih sunaca’. Dobre knjige za malo dublje razumijevanje odnosa Paštuna i Hazara

Zvrk
Gost
Zvrk
11 mjeseci prije
Reply to  Zen

Ma i te slike su bile maska za javnost.To je oduvijek bio vrlo konzervativan kraj.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik