MMF od Ukrajine traži da za novi kredit otvori tržište zemljišta

Christine Lagarde - Ukrajina - MMF - Kredit
51 komentar

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da MMF zahtijeva da Kijev otvori tržište zemljišta za dobivanje novog zajma. Ranije je ukrajinska vlada morala omogućit prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, čemu su se opirale čak i radikalne nacionalističke stranke koje su dovele MMF u zemlju, ali uzalud.

“Sada smo se dogovorili da ćemo povećati program. Što se tiče Međunarodnog monetarnog fonda, sada možemo barem dobiti program povećan na 8 milijardi dolara”, rekao je Zelenski, koji je izbjegavao koristiti riječ „zaduživanje“.

„Prva tranša može doseći dvije milijarde dolara, ako se potpiše novi program“, dodao je.

Predsjednik je napomenuo da će u ponedjeljak biti održan izvanredni sastanak Vrhovne rade o reviziji  proračuna za 2020. godinu. Na sastanku se planiraju izvršiti izmjene u proračunu i preraspodjela sredstava zbog širenja koronavirusa, rekao je Zelenski.

Naime, Ukrajina je u utorak zatražila restrukturiranje duga zbog situacije s koronavirusom, koja u zemlji još uvijek nije poprimila katastrofalne razmjere.

Novi premijer Denis Šmihal je izjavio da je potrebno restrukturirati “vanjske dugove”, ali priznao je da “danas u svijetu postoji kolosalna borba za novac”. Naglasio je “kako sve zemlje pokušavaju ili uzeti ili dobiti pomoć”.

Prema premijeru, Ukrajina djeluje na isti način kao i “sve razvijene zemlje svijeta” i bori se “za jeftin financijski resurs za svoj proračun”.

„To su izvori naših međunarodnih partnera”, rekao je Denis Šmihal.

Ured predsjednika Ukrajine izjavio je da će optimalni scenarij razvoja gospodarske situacije u pozadini borbe protiv koronavirusa dovesti do pada BDP-a zemlje za 5%, a deficit državnog proračuna povećat će se za 7% BDP-a, dok je početna cifra 2%.

Prema posljednjim podacima, vanjski dug Ukrajine je 1. siječnja 2020. iznosio 121, 73 milijarde dolara. 2014. godinu je Kijev zaključio s dugom od 45 milijardi i dolara, što sugerira da je zemlja praktički živjela od zajmova i proračunskih prohoda od povećanja cijena svih roba i usluga za stanovništvo.

Što se tiče koronavirusa, premijer Šmihal je rekao da ovaj tjedan nema potrebe za uvođenjem izvanrednog stanja u zemlji.

Ministarstvo zdravlja izvijestilo je o 73 laboratorijski potvrđena slučaja koronavirusne infekcije, od kojih su tri bila smrtna. Kasnije je glavni sanitarni direktor zemlje Viktor Ljaško prijavio još 10 slučajeva, a danas je 311 prijavljenih slučajeva zaraze i ukupno osam umrlih, što zemlju svrstava u donji dio ljestvice po opsegu zaraze.

Podsjetimo, predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski i izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva vodili su telefonski razgovor i Kijev je zatražio od MMF-a da “poveća iznos podrške Ukrajini u vezi s velikim izazovima za gospodarstvo zbog globalne pandemije”. MMF je odgovorio pozitivno, ali uz navedeni uvjet o liberalizaciji prodaje zemljišta.

Christine LagardekreditMMFukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Savonarola
3 godine prije

To je još dobro,za nove če tražiti vađenje i prodaju unutrašnjih organa.

eks
3 godine prije

Ako prodaš zemlju , nisi više država. Kupim zemlju na kojoj ti glumiš državu, a ja dodjem i kažem : “Odjebi sa mog poseda . Privatno vlasništvo ” . I, nestade tvoja država. Jbg, to je liberalni kapitalizam, a oni koji ga zagovaraju i smatraju dobrim , već imaju magareće uši, samo to ne vide.

Dejan
3 godine prije

“Ko leti, vrijedi, ko vrijedi, leti, ko ne leti, ne vrijedi.“ – Grunf

Ringo10
3 godine prije

U kakav se jad Ukrajina izvrgla to je strašno.

Samo dokaz do čega neku zemlju i narod dovede radikalni nacionalizam

Alex
3 godine prije

“Otvori vrata,milu ti majku…”

Eto kako ćeRusi doć na vlast u Ukrajini.🥴🤬😂

Lucija
3 godine prije

Aha ha.
😃 Nije trebalo dugo čekati.
Tri du osnovna ekon.resursa: zemlja, rad i kapital.

Ako nemaš zemlje, što će ti drugi? Hidroponika?
Glupa govna ukrajinska.
Zaboravili ste da je Hitler odvozio ukrajinskz crnicu u vagonima.

A ima i naroda koji su pustinju pretvorili u plodnu zemlju…

Ive
3 godine prije

MMF, koji su to gangsteri pljackasi. Svaka drzava kojoj je stalo do nacionalnih interesa treba ih protjerati iz svoje drzave.

Dopizdilomi
3 godine prije

Ova žena je predvodnik i predstavlja sve članove i institucije iz samog pakla.

Sarmat
3 godine prije

Te budale nisu drugo ni služile već da budu kmetovi stranih gospodara. A neće čak biti ni kmetovi jer će strani veleposjednici obrađivat zemlju agrotehničkim metodama s mnimumom radne snage. Ti naci-idioti to uopće ne razumiju.

American_dream
3 godine prije

A sta bi vi ? Da narodi i drzave koje svojim znanjem i radom stvaraju novac,neposobnim glupsonima i neradnicima djele kredite bez kamata,daj vise prekinite kenjat o tim kreditima i kamatama,jednostavno ne odlazite u banku po kredite ako vam tako smrde.Pare treba znat zaradit a ne sjedit po kaficima,ziviti na kredit i srat po kapitalizmu i bankama,posla se ulovite pa vam nece trebat krediti.

CAN
3 godine prije

hands up put your hands up…

a na izlazu iz disca platis IZLAZNICU…Predaja i(li) prodaja.
zemlja ne raste na drvecu,pored zlata i co,najtrazenija roba…
ovo je pljacka.

zgvaca
3 godine prije

Ako prodas zemlju kupis vrijeme. Ali vrijeme brzo tece. Zahvaljujuci Coroni nitko nece vise imat interesa poklanjat pare Ukrajini.EU i USA ce imati ogromni Problem njihove Budgete da isprave. Tu vise nema nikakve mogucnosti Milijarde da se poklanjaju Oligarsima. Ukrajina ima sad pred sobom par godina gdje ce bit prepustena sama sebi.

Bosanac
3 godine prije

Ide gang-bang nad Ukrajinom…nema vise pomalo da j.ebu

EU dismr
3 godine prije

“Mlad si, zdrav si, ‘oćeš da .ebeš, ‘oćeš da jedeš a to košta !” – Ilija Čvorović (Balkanski špijun)

VOLGA VOLGA
3 godine prije

iz kojeg je kruga pakla ova izašla???Jel to ina ista koja j e izjavila da starije osobe dulje žive i da su teret i to pitaanj etreba riješiti????

nije bitno tko
3 godine prije

Ukrajinci poštovani……što ste tražili, to ste dobili. Darovi zapada če vas skupo koštati. E bjedo naivna…….

Red Do
3 godine prije

Naravno, Seko.
Nije ti cika pomogao da stices Slobodu i Demokratiju za lepe oci.
Vreme je da platis. Posto nemas love in natura.
To je cika planirao od pocetka.

nije bitno tko
3 godine prije

Rusi su Ukrajincima poklanjali teritorije, a zapadnjaci jim jih oduzimaju na isti način, košto su jih oduzimali američkim indijancima, Avstralcima ili Afrikancima.
Rusi su loši, a zapadnjaci dobri……

nije bitno tko
3 godine prije

Tamo gde su vlasnici zemlje ukrajinski Rusi, tamo če zapadnjaci da dobiju samo šipak.

nije bitno tko
3 godine prije

Ukrjainske neonaciste nimalo ne žalim. Hteli su postati zapadni šegrti i njihove želje se sad ustvaruju. Postat če sluge i šegrti…..

nije bitno tko
3 godine prije

Banderisti su pobijali židove, a danas židovi od banderovskih unuka jeftino odkupuju ukrajinsku zemlju.

nije bitno tko
3 godine prije

Sad če Ukrajinci da budu na suvo pojjebbani, kao u američkom porniču.

roberto
3 godine prije

Aha, ova mafija iz MMF-A gdje god dođe postavlja uvjete i to najgore. Lešinari

Ivi.tz
3 godine prije

Princip je isti,sve su ostalo nijanse.rece Balasevic.

Pi-zdro
3 godine prije

Joj vidi ove rospace.. imala je toliko kazneni djela afera i presuda al uvjek ostale netaknuta, imuna – ni dana iza resetaka! A da je obicni smrtnik gulio bi krompire i pod ribao 10 godina najmanje..
Tako ti je kad si Big Family

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI