Moskva ignorirala Izrael i vojsku rasporedila na 8 km od Golana

alep1
24 komentara

Unatoč snažnom protivljenju Izraela, Rusija je rasporedila trupe na jugu Sirije u blizini Golanske visoravni kako bi pratili režim prekida vatre.

Lokalni mediji su u izvijestili da su ruske vojne snage preuzele položaje u gradu Izra i južnoj sirijskoj pokrajini Dara’a. Od tamo će obavljati zadaću praćenja poštivanja primirja na jugu Siriji, kako su se 7. srpnja dogovorili ruski i američki predsjednici, Vladimir Putin i Donald Trump.

Ovo je prvi put da Rusija raspoređuje vojne jedinice ove veličine u tom području, iako je rusko vojno osoblje u pokrajini Dara’a savjetovalo postrojbe sirijske vojske.

Izraelski vojno-obavještajni portal Debka File je u utorak predvidio ”kako se ruske snage u narednim danima pripremaju za prelazak grad Al-Quneitra”, blizu Golanske visoravni okupirane od strane izraelskog režima.

Tel Aviv je već obavijestio Washington i Moskvu kako se u cijelosti protivi ruskom vojnom prisustvu na granici dijela Sirije i okupiranih palestinskih teritorija, međutim, ruska strana je nastavila slati nage u nove ”demilitarizirane zone”.

Izraelci tvrde ”kako bi sporazum o primirju u regijama Dara’a, Al-Quneitra i Al-Sweida mogao omogućiti jačanje vojne prisutnost u tom području iranskih snaga i Hezbollaha, što je činjenica koja bi bila novi izazov za izraelske snage na Golanu.

Ovaj je sporazum postignut nakon što su  Rusija, Iran i Turska u svibnju dogovorili stvaranje četiri sigurnosne zone u kojima bi se trebalo uspostaviti trajno primirje u nekoliko regija u Siriji.

Moskva ignorira Tel Aviv i raspoređuje snage na 8 kilometara udaljenosti od izraelskih trupa

Izraelski portal Debka File naknadno otkriva da Rusija, ”gotovo u tišini i bez obzira na izraelske prigovore”, rasporedila svoje trupe na jugu Sirije, samo 8 kilometara od Golana i položaja snaga židovske države.

Izraelci tvrde kako je Moskva iskoristila pomutnju zbog ozbiljnih napetosti između Palestinaca i Židova zbog pitanja Platoa džamija i svetog muslimanskog mjesta, džamije Al-Aqsa, te diplomatske krize između Izraela i Jordana da prikrije pojačano raspoređivanje svojih vojnika blizu granice Sirije s Izraelom i Jordanom.

Izvori koje citira Debka File navode da je  oko 800 ruskih vojnika na samoj ”granici” s Izraelom, a još 400 ih se nalazi na granici s Jordanom.

Izraelci se žale da je ruska vojka uspostavila utvrđeni kontrolni punkt istočno od Quneitre, 8 kilometara od izraelskih položaja na Golanu.

”Također je postavljeno još četiri do šest mjesta za dodatno praćenje, koja su odaljena oko 13 kilometara od izraelskih položaja duž 64 kilometara ‘granice’ od Brda Hermon na sjeveru do Quneitre na jugu”, piše izraelski portal.

Citirajući svoje izvore, Izraelci tvrde ”kako su ruske snage regrutirale najviše vojnika u Čečeniji, Dagestanu i Ingušetiji, republike poznati po svojim islamističkim ekstremističkim aktivnostima”.

Izrael je više puta protivio blizinu ruske vojne prisutnosti i zatražio je Trumpovu administraciju da to spriječi, ali su se na prosvjede židovske države oglušili i u Washingtonu i Moskvi.

Donald Trump i ministar obrane James Mattis drže da je stvaranje zone primirja pod pokroviteljstvom SAD-a i Rusije u jugozapadnoj Siriji bitna komponenta njihove vojne suradnje u Siriji i rata protiv ”Islamske države”.

Prema vojnim izvorima koje je konzultirao portal Debka File, 24. srpnja je Moskva potvrdila raspoređivanje svojih snaga u tom području, nakon što je obavijestila Washington, Tel Aviv i Amman.

Kako su svi bili prezauzeti suočavanjem s krizom na Platou džamija i napetostima židovske države u odnosima s  Palestincima, na kraju je Moskva Izrael i Jordan dovela pred svršen čin.

Ruski general Sergej Rudskoj je na nedavnoj konferenciji za novinare rekao da su ruski jedinice na mjestu bile već 21. i 22. srpnja.

“Prije raspoređivanja snaga na područja pod kontrolom Rusije na jugu Sirije mi smo obavijestiti naše kolege iz SAD-a, Jordana i Izraela putem vojnih i diplomatskih kanala”, rekao je general Rudskoj.

Debka Fila upozorava kako su Rusi u Dara’au stigli ranije ovog mjeseca i da su poručili ”kako nije potrebno da se Hezbollah povuče iz tog područja, što znači da su boci Hezbollaha još uvijek tamo”.

Izrael kao da je obuzeo panični strah da bi se Hezbollah slično mogao ponašati i u Quneitri i na Golanu, gdje će bez znanja Rusa ojačati svoju prisutnost.

”Dakle, čini se da Rusija čini što hoće u tom području, a time što se oglušila na izraelske prosvjede pokazuje da zbog ruske prisutnosti utjecaj i moć Izraela na području drastično opada”, zaključuje Debka File.

U međuvremenu, od značajnijih vojnih aktivnosti je vrijedno spomenuti da se iz područja pokrajine Dara’a zbog primirja povlači dio 4. Oklopno-mehanizirane divizije sirijske vojske, koja je poslana u područja istočno od Damaska, kako bi pomogla Republikanskoj gardi u borbama protiv terorista Al-Nusra Fronta i skupine Faylaq Al-Rahman u području Jobbara. Veće vojne aktivnosti Hezbollaha i proiranskih snaga na jugu Sirije nisu primijećene, posebno ne gomilanje većih snaga, a da to ne primijete ruski vojnici, kako tvrde u Izraelu. No, kako kaže izreka: ”U strahu su velike oči”, tako se i vojno-obavještajnim analitičarima u Izraelu priviđa svašta.

Netanyahu strahuje zbog skorog poraza ISIL-a

Podsjetimo da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio strahove i zabrinutost zbog skorog poraza terorističke skupine ISIL u Siriji i Iraku, dodajući ”kako bi Iran i Hezbollah mogli preuzeti njegovu ulogu u kontroli geopolitičkih uvjeta u regiji”.

Tijekom posjeta okupiranom sirijskim Golanu, Netanyahu je rekao kako sofisticirana vojska Irana i Hezbollah ugrožavaju sigurnost Izraela, zbog čega je potrebno odbaciti sporazum o zonama primirja u Siriji.

Izraelski premijer navodi ”kako njegova vojska priprema sve potrebno da se suoči s prijetnjom koju predstavljaju Iran i Hezbollah”.

No, sada se između snaga židovske države i proiranskih milicija i Hezbollaha kao klin uglavila ruska vojska, čime su znatno otežani izraelski planovi o ”povremenom” granatiranju ili zračnim udarima unutar sirijskog teritorija i Debka File je u pravu kada zaključuje da je ovim potezom Moskva smanjila utjecaj i moć Izraela.

Golanska visoravanISILNetenyahuprimirje
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
6 godine prije

Dolijat će i Likudskoj mafiji jednog dana

Trla baba la
6 godine prije

Ima li komentara vojnih analitičara. Može malo jasnije. 😀

davor
6 godine prije

Inače Debka file je poznata po promociji džihadizma i bliskoj suradnji sa SITE grupom koja je Mossadov front za održavanje mitova o ISIL-u

žrec
6 godine prije

Lijepo, ali bit će meta za sve đihadiste svijeta.

Borac2
6 godine prije

Kako sad to, pa nije Putin pustio Assada niz vodu i nek bude sretan ako dobije “uspravnicu” damask-homs-latakija?
Ko je sad koga lagao proteklih godina? 🙂

Josip
6 godine prije

“Izraelci se žale da je ruska vojka uspostavila utvrđeni kontrolni punkt istočno od Quneitre, 8 kilometara od izraelskih položaja na Golanu.” A oni godinama imaju svoje punktove na okupiranim palestinskim područjima. A sad kad njih netko jači malo tlači sad se žale

Osoba C
6 godine prije

”Moskva, Hanti-Mansijski autonomni okrug i Kaluška i Lenjingradska oblast mogli bi postati pilot regije na kojima će biti pokrenut program uvođenja šaha u škole……”.

Kad se sjetim kako su Rusi došli u Siriju, pa do ovih poteza, a sigurno ne i zadnjih, jer je ovo samo stvaranje uvjeta za grand finale, prva asocijacija mi je šah.

Ante
6 godine prije

Izraelu se obilo o glavu sponzoriranje rata u Siriji sada imaju Ruse na granici. Još bolje Amerika ignorira Izraelsko zazivanje upomoć.

dalmata
6 godine prije

Mozes kako oces,ali ne dokle oces.Izrael ne moze na kraj ni sa legendarnim Hezbolahom a Rusi zakucali brokvu(ekser) i ispunili zelju Kadirova da dobrovoljci Ceceni dodu u Siriju,i to bas “slucajno” pod nos cionista.Kakva slucajnost,jer se radi o malom djelu od 70000 Cecenskih dobroviljaca spremnih,obucenih i vrhunski opremljenih.Uvik je bilo.batina ima dva kraja

panSlaven
6 godine prije

Moći će se reći da je ignorirala izrael, kad rasporedi vojsku na okupirani dio Golana:(

priceless
6 godine prije

znaci li ovo da mozemo ocekivati teroristicki napad na €u tlu u ISISovoj režiji?

tuc
6 godine prije

To je ono sto sam jednom spomenuo, Rusi trebaju napraviti kordon prema Izraelu i diplomatski im garantirati zastitu od ‘mrskih neprijatelja’. Time im izbijaju argumente za napade, a Sirija i Iran mogu takodjer zadrzati svoje interese. A cak ni Izrael nije toliko lud ni precizan da radi kirurgiju izmedju pomjesanih ruskih, sirijskih i iranskih snaga.

jozo bloket
6 godine prije

Vijest se može na različite načine interpretirati. Debka radi svoj posao i širi maglu.
Isis nakon prekida financiranja i dostavljanja obavještajnih podataka je gotov. Nakon njega SAA može počistiti enklave ostalih terorista i doći na jug. Uz ojačanu protuzračnu obranu Damaska i moguću rusku zaštitu vitalne infrastrukture od krstarećih raketa, malo opremanja SAA topničkom ili raketnom municijom punjenom bijelim fosforom, kako bi mogli parirati izraelcima, oslobađanje juga i golanske visoravni nije znanstvena fantastika. SAA počinje nalikovati na HV iz 1995., plus izvrsno obučeni Hezbollah.
Izraelu treba prije toga tampon zona, jer sadašnjoj ( razni isili, nusrići, sham ovaj ili onaj) prijeti propast. Pristaju na primirje, prestanak granatiranja SAA i pritiskanja dugmadi daljinskog upravljača za napad nusrića i shamova, uz uvjet ruske tampon zone. Najbolje što u ovom trenutku mogu dobiti u tampon zoni su Rusi.
Kao prilog link na izvor, od židova koji su malo istočnije od Izraela.

https://english.aawsat.com/taha-aawsat/news-middle-east/russian-police-golan-keep-hezbollah-away

Ljubo ivankovic
6 godine prije

Da je Putin genijalan strateg tu nema dileme.Sljedeci potez ce biti Irak,tako
da ce se geostrategijski povezat Iran,Irak i Sirija a Amerikanci ce pusit ka i
do sada.Turci i Izraelci ce sve vise morat suradjivat sa Rusim jer ce im radius
djelovanja biti znatno smanjen.

ime
6 godine prije

ovi su okupirali ,ovi drugi su došli na osan km i ovi ih tiraju.koja komedija,samo židovi,nisu van rusi arapi.jedino št će amer intervenirat jer židovska lova upravlja amerikon

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI