Moskva kritikuje planove Finske da Rusima zabrani kupovinu nekretnina

Zakharova
6 komentara

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova osudila je sugestiju Finske da bi mogla zabraniti ruskim državljanima da kupuju imovinu u zemlji, ocijenivši potencijalni potez “inherentno segregacionim djelovanjem”.

Maria Zakharova dala je službenu izjavu u subotu, komentirajući prijedlog koji je prošlog mjeseca iznio finski ministar odbrane Antti Hakkanen.

„U Helsinkiju su takve diskriminatorne inicijative nespretno opravdane „interesima nacionalne bezbednosti“, izjavila je Zaharova, priznajući da Helsinki do sada nije preduzeo nikakvu stvarnu akciju po tom pitanju.

„Ostaje nejasno kako se tačno želja da se legitimišu inherentno segregacione akcije usmerene protiv određenih kategorija ljudi isključivo na osnovu njihovog državljanstva kombinuju u glavama autora ove inicijative sa još uvek aktivnim odredbama finskog zakonodavstva o ljudskim pravima“, Zakharova rekao je.

Helsinki samo prati “apsurdni” nagon Zapada da ukine sve rusko, tvrdila je portparolka. Čineći to, Finska je spremna da “neoprezno zanemari” principe “slobode, demokratije i nepovredivosti privatne svojine”  koje proklamuje, zaključila je ona.

Inicijativu da se ruskim građanima spriječi da kupuju nekretnine Hakkanen je iznio u januaru. Ministar odbrane je rekao da bi konačna odluka mogla biti donesena na proljeće, nazvavši to pitanjem “nacionalne sigurnosti”.

“Utvrđeno je da nekoliko ruskih transakcija sa nekretninama ima veze koje su problematične za nacionalnu sigurnost”, tvrdi finski zvaničnik, tvrdeći da bi “potpuna zabrana bila bolja” s obzirom da se “ne može uvijek sve saznati”.

FinskaMarija Zakharovarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Lako za Finsku Zaharova mi uljepša dan.

opetlazes
2 mjeseci prije

Rusi im napravili i pokloili drzavu,a taj fini Finski narod ovako. Budi dobar poij hovno reklo bi se u nas. Tako i sa svabama, drug Staljin odlucio da ih kolektivno pomiluje, a oni opet danas kao zec na medu ostre onu stvar.

Noname
2 mjeseci prije

Zamjenik premijera Ruske Federacije Marat Khusnullin rekao je da je u Mariupolju moguće obnoviti gotovo sve višestambene stambene zgrade.

“Polumilijunski grad, koji je bio prilično oštećen, vratili smo u život. Gotovo sve naše stambene zgrade su obnovljene”, rekao je političar u okviru poslovnog programa tematskog dana “Infrastruktura i životni okoliš” na međunarodnoj izložbi i forumu “Rusija” na VDNKh.

Potpredsjednik Vlade je pojasnio da se uz obnovu stambenog fonda radi i na obnovi toplinske mreže kako bi se vratilo centralno grijanje u sve kuće, cestovna infrastruktura i uređenje javnih prostora.

Khusnullin je napomenuo da se slični radovi na obnovi provode na svim teritorijima Donbasa i Novorosije. Trenutno u novim regijama radi oko 40 tisuća građevinskih radnika, što je dosad najveći infrastrukturni projekt.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI