Moskva pooštrava odgovor na sankcije Zapada

Moskva
11 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u srijedu ukaz kojim se uvodi privremeni postupak raspodjele dobiti domaćih firmi onima iz ”neprijateljskih zemalja” kojima takve isplate pripadaju. Dokument je objavljen na zvaničnom vladinom portalu za pravne informacije.

Konkretno, u dokumentu se kaže da će se ako se donese odluka o raspodjeli dobiti” isplata te dobiti takozvanim “stranim vjerovnicima” sada vršiti u skladu s predsjedničkim dekretom potpisanim početkom marta.

Prema dokumentu, ako ruska firma odluči da raspodijeli profit, stanovnici neprijateljskih zemalja će po defaultu dobiti svoj dio na posebnom bankovnom računu tipa C. Sredstva se ne mogu povući sa takvog računa, već se mogu usmjeriti samo u ograničene svrhe, kao što je plaćanje poreza ili kupovina OFZ-a. Međutim, Centralna banka i Ministarstvo finansija mogu izdati posebnu dozvolu za prenos sredstava na redovni račun.

Putin je početkom marta potpisao ukaz kojim se uvodi privremena procedura za ispunjavanje obaveza prema stranim kreditorima iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji. Ovo se odnosilo na dužničke obaveze (krediti, zajmovi, obveznice) ruskih regiona i opština, kao i na fizička i pravna lica koja plaćaju u ukupnom iznosu od više od 10 miliona rubalja mesečno (150.000 dolara), ili protivvrednosti u čvrstoj valuti.

Uredba je značila da ruski zajmoprimac koji ima devizne obaveze prema stranim kreditorima ima pravo da ih plati u rubljama. Takođe je obavezao strane kreditore (ili nominalne vlasnike hartija od vrednosti) da otvore tip-C račune za kredite u ruskim bankama. 

Kako bi ispunio svoje obaveze vezane za izdavanje hartija od vrijednosti, ruski zajmoprimac može otvoriti takav račun kod ruskog centralnog depozitara hartija od vrijednosti. Zajmoprimac tada može prenijeti sredstva u protuvrijednosti u rubljama po kursu Centralne banke na dan uplate.

DobitrusijaSankcijezapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
1 godina prije

A jbt pa ovi se prepucavaju preko nasa ledja.

Max
1 godina prije

Očekivano i logično

1 godina prije

Oh, daleko od toga…
Putin je potpisao još puno toga, koje resurse se smije izvoziti u koje zemlje…
Ali polako postaje jasno, da se te novosti ovdje ignorišu. Namjerno.
Srečom pa postoji još pet drugih portala…

Muuris
1 godina prije

Putin je isto potpisao izvoz ‘РС-28 Сарматa’ i uvoz nekoliko modela ‘Minuteman III’ za privih 30 min. a poslije izvoz i uvoz se autmatizira. A pečurke čemo da beremo narednih 1157 god.

Lucija, prva
1 godina prije

Obstacle Free Zone ( OFZ )

Obveznice. Ruske države. Visoke vrijednosti.

abc
1 godina prije

Rubalj sve bolje stoji, a Rusiji zapad postaje više smetnja nego korist. U stvari Rusiji zapad nije više potreban.
Može zapadna propaganda ljudima lagati šta hoče ali to je samo još vapaj očajnika, koji ne može nauditi svojoj žrtvi. A žrtva se sve više pretvara u lovca.

nessy
1 godina prije

Sto uopce predstavlja ova smijesna fotografija gore? Za pocetak, to treba poravnati sa zemljom. Na tom miestu treba sagraditi pogon Coca-Cole, MacDonalds fast food (ako moze drive-in), i ako ostane prostora, recimo, tvornicu ribljih konzervi. Sve bi to nasi zapadni partneri vrlo povoljno (ako treba i na kredit, sa simbolicnom kamatom, ali da je i unuci placaju), priustili neukom Ruskom natodu, ali, nevjerojatno, oni nece napredak. Ti glupi i primitivni Rusi, zbog nekog razloga (nikome nije jasno zasto), misle da su nepresusni izvori sirovina njihovi, i nisu ih spremni dijeliti. Isto tako, sa Arktickim prolazom. Pa jasno su USA rekle da to mora biti pod njihovom kontrolom, bez obzira, sto je to Ruski teritorij. Mozda bi oni dozvolili da Ruski ledolomci (posto USA imaju, brojkom i slovom, jedan), razbijaju led tijekom zimskih mjeseci, naravno, besplatno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI