fbpx

Možda nije toliko loš?

Plenković - potopljeni brod

Hrvatska je od jučer i službeno bez zakonodavne vlasti – Sabor RH se voljom većine zastupnika samoraspustio i to prije zakonskog roka. To ne znači da do završetka izora i imenovanja novog mandatara te formiranja nove Vlade neće biti izvršne vlasti. Dosadašnji premijer Plenković se na vrijeme pobrinuo da njegova glasačka mašinerija skrpljena sa svih strana (jedino zajedničko vezivo te koalicije – strast za vlast) izmijeni Zakon o izvršenju državnog proračuna za 2020 kojima se ukida ograničenje od maksimalno 5% preraspodjele na pojedinim proračunskim stavkama, odnosno 15% za projekte vezane uz fondove EU.

Vlada dakle može preraspodjeljivati sredstva, ali ne smije povećavati deficit Državnog proračuna. U slučaju da to ipak učini, Plenković će biti prisiljen uvesti, zajedno s predsjednikom Milanovićem izvanredno stanje, što bi mu omogućilo carsko vladanje putem uredbi sa zakonskom snagom.

Optimisti vjeruju da do toga neće doći, a pesimisti se pitaju o tijeku predizborne kampanje i rezultatima anketa koje bi mogle utjecati na promjenu Plenkovićevog vlastodržačkog stava.

Jedni i drugi bi trebali imati razumijevanja za njegovu osobnu frustraciju – umjesto da premijerski mandat okruni predsjedanjem Vijećem Europe, morao se skrivati u samoizolaciji, ostajati doma i svakodnevno slušati blejanje Stožera u 14h i kruniti se koronom. Njegovo je pravo misliti kako ima pravo na drugu premijersku šansu, na biračima je da se s tim slože ili ne.

No, s kakvim naslijeđem se raspušta Sabor?

Nije uspio donijeti Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa, niti će to do jeseni/zime učiniti, ostavlja državu s 550 000 primatelja državne pomoći od 4.000 kune, dok je ostatak stanovništva u državnoj i javnoj upravi ili u mirovini. Što god se dogodilo s turizmom u slijedećih par mjeseci, izvjesno je ove godine neće sudjelovati s 20% prihoda u BDP-u; zabilježit ćemo i pad izvoza. Prihodovna strana proračuna će debelo podbaciti, a rashodovna ostaje ista, kako je i zamišljeno lani pri donošenju Državnog proračuna. Plaće u javnim službama se neće smanjivati, možda tek ne bude povećanja.

Kako to sve naš suveren u doba godišnjih odmora i kupanja na moru misli financirati?

Podbacit će mu prihod od turizma pa u HR neće ući kao dosad novih 10 milijarda eura (od kojih bi većina svakako završila u inozemstvu za plaćanje uvoznih roba, nafte, hrane), podbacit će doznake iseljenih radnika (koje su na godišnjoj razini od oko 2 milijarde eura), podbacit će izvoz roba i usluga.

Financirat će zaduženjem. Netko mora platiti mjesece nerada i ostajanja doma/spašavanja života pa će to platiti nesolidarno svi – siromašniji s većim zadiranjem u postotku u dohodak, bogatiji s puno manjim postotkom iz primanja.

Cijena ostajanja doma i zaključavanja gospodarstva će za tri mjeseca (na koliko su proglašene državne mjere za spas ovoga i onoga) bi državu moglo koštati oko 63 milijarde kuna, kako predviđa sad tehnički ministar financija Zdravko Marić. Za njega je cijela priča računovodstvene naravi – ima zadane rashode, od prihoda što dođe, a što ne dođe, nadomjestit će zaduženjem.

Vjerojatne razloge masovnog zabijanja glave u pijesak za trajanja ovog korona festivala treba tražiti i u državnim ‘mjerama za spas gospodarstva’. Te mjere ( za kupovinu šutnje i mira zbog ukidanja ljudskih i građanskih prava) traju do 1. lipnja, nakon čega se ukidaju virusi i državne doznake radnicima. Tko preživi, preživio je. Ostali na zavod za zapošljavanje ili u Njemačku, bude li ikoga i ona više htjela.

Dosad smo imali priliku svjedočiti izuzetnoj kreativnosti hrvatskih ministara kad su u pitanju zaduženja države. Ta kreativnost nije izostala ni ovog puta, ali s bitno novim momentima. Krenulo je s paničnim kupovanjem eura onih u Hrvatskoj koji su ih imali viška izraženog u kunama. Uspjeli su kupiti oko 2 milijarde eura, Guverner Vujčić ih je ekspresno uvalio ECB-u, a oni mu poslali svježe isprintanih 2 milijarde eura čime je nadomjestio gubitak u deviznim rezervama. Dakako, morat će ih prije ili poslije vratiti, no on se nada da će ih uredno vratiti reotkupom istih onih eura koje su građani kupili, kad jednom dođu u situaciju da ih moraju mijenjati.

Problem je bio za ministra Marića kako doći do prvih 30-ak milijarda kuna koje mu trebaju odmah i sad. U srpnju mu treba i 1,25 milijardi dolara za reprogram nekog starog duga, ali to je u srpnju, ne sad. Odjednom, preko noći su se u europskim okvirima promijenila pravila pa je Mariću i Vujčiću dopuštena hrvatska varijanta QE – što znači da HNB otkupljuje obveznice RH, ali ne izravno, nego preko Mirovinskih fondova (koji su redom pod stranom upravom). Mirovinski fondovi koji tih papira imaju ohoho su ih poslali u sjedište HNB-a brzom poštom, a Vujčić im isplatio obveznice kešom s kojim će Mirovinski fondovi kupiti nove državne obveznice. Tiskanje novog novca na naš način.

Marić zadovoljan, Vujčić zadovoljan, upravljači Mirovinskih fondova zadovoljni jer im i dalje svakog mjeseca na račun sjeda oko 500 milijuna kuna hrvatskih radnika s čijim novcem oni jadni moraju upravljati uz visoke naknade.

Netko bistar bi se upitao – nismo li mogli za takvim načinom financiranja posegnuti puno prije, dok smo još grcali u posljedicama one davne krize iz 2008?

Dr Lovrinović bi upitao ministra Marića je li mogao do potrebnog novca doći naplatom poreznog duga koji u ovom trenutku iznosi 28 milijarda kuna (a znamo da taj porez ne potječe od neplaćanja radnika i umirovljenika, nego od neplaćanja poduzetnika, treba li dodati ‘povlaštenih’?); je li mogao poraditi što na ukidanju drugog mirovinskog stupa (što je 6 milijarda kuna na godinu koje se sad nadomještaju uplatom u HZMO iz Državnog proračuna), zašto nije refinancirao dugove u kunama i tako uštedio na kamatama 15 milijarda kuna za protekle četiri godine, zašto se misli u srpnju zaduživati za reprogram duga, umjesto da ga otplati iz deviznih rezervi?

Kad se podvuče crta i zbroji sve, zasad se čini da i nismo toliko loše prošli. Ono što ne zrači optimizmom jest vrijeme ispred nas.  „Virusom inducirana kriza katalizator je financijske krize širokih razmjera s bankrotima u ishodištu” (reče Stjepan Pavlek Posavec na arhivanalitici) – hoćemo li uspjeti izbjeći taj scenarij?

Ne čini se izglednim. Tehnička Vlada, vidjeli smo nema problem. Sebi je uzela sve ovlasti u dijelu koji se tiče financija i uredbi. Problem će kao i uvijek imati poduzetnici, radnici, umirovljenici. Monetarne igrarije ECB-a u uvjetima smanjene ponude proizvoda i usluga može rezultirati inflacijom, što znači dalje smanjenje kupovne moći ljudi. Recimo da na to ne možemo utjecati.

Ono na što je Vlada i ovaj samoraspušteni Sabor mogao utjecati, propustio je učiniti. Sve propuste danas im broje poduzetnici okupljeni u udrugu Glas poduzetnika. Otkrivaju kako za poreze koje plaćaju ne dobivaju od državne uprave kvalitetnu uslugu, kako im prisilno plaćanje članarina u raznim komorama samo odnosi novac, a ne donosi nikakve usluge zauzvrat, kako svaka kriza i svaki mandat neke Vlade završi s većim brojem nezaposlenih u privatnom sektoru i većim zapošljavanjem u javnom sektoru,itd. Ono što nisu uspjele kao reforme nametnuti oporbene stranke, sad verbaliziraju oni u udruzi.

Vjerojatno će neke od tih tema koje se tiču smanjenja troška države pokušati u predizbornoj kampanji nametnuti ozbiljne stranke (ne mislim na SDP). Nije nebitno tko će preuzeti upravljanje državom nakon ljeta, kad budemo imali točne brojke, kako one o prihodima od turizma, tako i one o broju nezaposlenih, o broju bankrota malih tvrtki, o iseljavanju i konačno o mortalitetu u prva tri kvartala budući da ‘znamo’ da je cijela priča oko krize počela sa spašavanjem života.

Tko god dođe na vlast, neće moći utjecati na ‘izlaz iz krize’ nikakvim mjerama, ako se iz krize ne krenu izvlačiti ostale europske zemlje. Mi neke bitne proizvodnje, niti potražnje nemamo jer smo premali. Naš izvoz ovisi o drugima, naš turizam ovisi o drugima. Ono što ovisi o nama – smanjenje državnih troškova, posljedično smanjenje poreza  što omogućuje stvaranje konkurentnijih poduzeća, razbijanje mafijaških klanova okupljenih oko proračuna županija, gradova i općina, vjerojatno neće učiniti ni slijedeća vlast.

Što je garancija za slijedećih nekoliko godina ‘krize’.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
55 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
10 mjeseci prije

Ovo je Ivan Pernar odavno predvidio!
Plenki nije uopce los ako ga usporedimo s Staljinom, Pol Potom, Bushom , Obamom i ostalim diktatorima…

Borik
Gost
Borik
10 mjeseci prije

Gori od beskorisnoga.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
10 mjeseci prije

SOA, pojasni malo analogiju između naslova članka i naslovne slike.
Nemoj da pomislimo da si u fušu počeo s predizbornom kampanjom za račun ovih što znaju.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
10 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

SOA je odgovoran isključivo za tekst. Opremu teksta odnosno fotografiju, nadnaslov, podnaslov, naslov, upitnike i uskličnike iza naslova postavlja šef.

L. R.
Admin
Famed Member
10 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Poštovani,

Redakcija je ovdje samo stavila fotku.

Članke autora redakcija ne dira, osim ako ima pravopisna greška.

Svako dobro

Sparkling
Gost
Sparkling
10 mjeseci prije

Soa – ovaj perfidni manipulator i podguzna muha Brisela ne zaslužuje da se o njemu napiše ni jedna riječ. Izdajica koji prodaje HR najvrednije resurse, i tjera 250 tisuća obrazovnih ljudi van Hrvatske u nepune 3 god. Održava se na vlasti s više od polovice smjenjenih ministara. Ne poštuje zakone zemlje koju predstavlja. I gadi mi se više nabrajati, dobit ću čir na dvanestercu.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
10 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Nije mi samo jasno gdje je portal Logično našao ovu fotografiju zadriglog, samozadovoljnog, podvoljkastog briselskog prasca koji se postavio na čelo najveće kriminalne organizacije u povijesti Hrvatske.

BLuka
Gost
BLuka
10 mjeseci prije

Šta ima za raspustiti kada i onako 99% poslanika nije prisutno 99% vremena. Zarazili ste i ove u Banja Luci pa i oni markiraju sa sjednica.

Ive
Gost
Ive
10 mjeseci prije

Plenkovic zaista nije toliko los, vec je mnogo mnogo losiji, NAJGORI PREMIJER HRVATSKE od dana samostalnosti. Sa takvim premijerom Hrvatska ne treba neprijatelje on je sam unistava vise nego dovoljno, a kada se pribroje i njegovi hajduci onda Hrvatska ispada nakarada od drzave, no tragedija je da je vecina njegovih zala usmijerene protiv stanovnika Hrvatske. Dragi moji Hrvati tjerajte to zlo sto dalje od granica i pobrinite se da ZLOCINACKI HDZ prestane postojati kao politicka opcija. JEDINA VLADA U EU KOJA SLAVI I VELICA NACIZAM I FASIZAM.

Novi Balkan
Gost
Novi Balkan
10 mjeseci prije
Reply to  Ive

Od dana samostalnosti dug iznosi vise od 40 mlrd a cela Jugoslavija imala dug od 19 mlrd i razpala

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
10 mjeseci prije
Reply to  Novi Balkan

Novi Balkan
Mi Hrvati smo uvijek bili napredniji od ostataka Jugovine. Cifre koji si napisao to samo potvrđuju. (Eh, da nam samo na mjesec dana daju Švicarsku, pa da i nju raz*ebemo…)

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije
Reply to  Novi Balkan

Novi Balkan

Stari podaci. 45 milijardi prije dvije god. Sada 52.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
10 mjeseci prije
Reply to  Ive

Pa onda je Velimir Bujanec Srbin. On čak direktno naziva četnika Šešelja na telefon i javno u emisiji ljudika s njim.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
10 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Spacevoodoo
Nije Bujanec Srbin, nego je Šešelj Hrvat… (Ako se dobro prisjećam, neko je svojevremeno napisao kako mu mu je najbliži rod izvjesni gospodin Ante Šešelj u Splitu)… Samo je Šešelj preko kod Srba napravio tako dobru karijeru “Obersrbende”, da se sad stidi te povijesne činjenice…

Ive
Gost
Ive
10 mjeseci prije

Prezime Seselj je poznato u Hrvatskom Zagorju okolica Tuhlja, svojevreemeno je samnom u razredu bila jedna zgodna cura Veronika Seselj.

Slavonac
Gost
Slavonac
10 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

spacevoo.,imamamo mi dosta orjune u Hrvatskoj.Malo povjesti ti nebi smetalo.Onda bi procito koje bijo ministar obrane kod kralja.Jadan je onaj narod,kojima drugi narod pise povjest.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
10 mjeseci prije
Reply to  Ive

Ive, majstor je psihopat pojmljivo biran od još većih psihopata iz ponude udbinog inkubatora 80-ih

djakputnik
Gost
djakputnik
10 mjeseci prije

A nitko da se sjeti onih pustih milijardi koje su naši dragi vlastodršci i “kontroverzni poduzetnici” uredno pospremili na Kajmanskim i drugim sličnim otocima. Ma yebe mi se hoće li Sanaderi i Vidoševići u zatvor. Oduzmite im imovinu.

Sparkling
Gost
Sparkling
10 mjeseci prije
Reply to  djakputnik

@djakputnik
Kako??????? Po zakonu – važečem, ne možeš!!!! Jer su kriminalci izglasali u HR Saboru da nema provjere od kuda ti imovina????
Daj neka me netko prosvijetli kako provesti lustraciju o porijeklu imovine zadnjih 25 god.???????

Mrčikola
Gost
Mrčikola
10 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Sparkling, tako je.
Prvi izglasani zakon H.S. je zakon o poništenju zakona o porijeklu imovine.
Malo nakon njega ide zakon o ukidanju SDK.
Sad, ako još neko vjeruje u patetičnu priču o dosanjanom, tisućugodišnjem hrvatskom snu ili onu o slučajnoj državi, ima problem sinhronizacije u mozgu između percipiranja sna i jave.
Ništa se na prelijepom i prebogatom Balkanu nije dogodilo slučajno, stoljećima već.

Kažun
Member
Kažun
10 mjeseci prije
Reply to  djakputnik

Ameri tražili svoje utajivače poreza na Kajmanski, Djevičanskim…….
Navodno su” našli račun izvjesnog B.P. cca 200 mil. x”
Lik je radio u PBZ.Ameri “navodno poslali dokumente Vladi RH.”

Šlag na kraju

“vrhunski europski stručnjak za financije i bankarstvo, dobitnik prestižne nagrade uglednog časopisa Finance Central Europe za najboljeg bankara SEE
najbolji hrvatski ministar financija svih vremena, dobitnik prestižne Euromoney nagrade za najboljeg ministra financija SEE
autor brojnih uspješnih elaborata pretvorbe
istinski domoljub i vjernik, bez afera
jedan od najzaslužnijih za naoružavanje Hrvatske u Domovinskom ratu ” 😂😂😂

Kažun
Member
Kažun
10 mjeseci prije
Reply to  Kažun

“Žestoki verbalni napadi i prijetnja dogodila se u hodniku Ministarstva i to pred šeficom Porezne uprave.xxxx je Lalovca napao zbog poreznih istraga koje se vode u hrvatskim bankama. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan o smeju je izviješten te je o incidentu napravio i službenu zabilješku.”

“Podsjetimo, vijest o prijetnjama ministru Lalovcu, koji je tražio zaštitu Dinka Cvitana, prvi je objavio Nacional ”
Djekna jos nije umrla, a kace ne znamo

Kažun
Member
Kažun
10 mjeseci prije
Reply to  Kažun

“Rojsov “Tko je jamio, jamio” priznao Ustavni sud “

Brave new world
Gost
Brave new world
10 mjeseci prije

Plenki je napravio 2 velike svinjarije i u to nema sumnje, čak i izdajnički SDP bi mu pozavidio, ali nije to samo njegova krivica.
Međutim kad ovakvi tekst dolazi sa portala koji pernara kuje u zvijezde onda to ne treba uzimati za ozbiljno.

tuf
Gost
tuf
10 mjeseci prije

Novac se nastavlja prati, samo za druge interesne skupine. Na razini EU su tijekom protekla 2 desetljeća oprani bilijuni eura koji su završili po raznim otočjima i nikome ništa. Što veći sustav, to veća korupcija. Samo je pitanje hipnoze naroda, koliko će ostati u zabludi da netko misli na njega.

tuf
Gost
tuf
10 mjeseci prije
Reply to  tuf

Ne znam koju podlogu u podacima koristiš za razmetanje ovim postocima, no pogotovo me zanima otkud ti ovih 90% jer bi takav postotak paralizirao kompletan sustav.
A da situacija nije ništa bolja u sustavu kojeg očigledno gledaš s ljubavlju najbolje govore enormne svote koje je pronevjerio HSBC, Deutsche Bank i čitav niz njemačkih firmi kroz korupciju (Siemens, Thyssen Krupp…). Samo je pitanje na koga staviš fokus i da li to nazoveš pranjem novca ili financijskim tokovima, da li korupciju nazoveš pravim imenom ili lobiranjem. U stvarnosti – gdje god pogledaš naći ćeš trulež korupcije. Prati samo kuda će se “utopiti” ovih 500 milijardi eura tobožnje EU pomoći državama u Covid-19 krizi.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
10 mjeseci prije
Reply to  tuf

tuf
Vlasnici banaka na tim raznim otočjima postavljaju sve najvažnije europske “funkcionere”. Naši lopovi samo im donose opljačkano, a oni to lijepo spremaju po tim otočjima i zadovoljno trljaju ruke u svojoj oazi u centru Londona… Znači, ovi “naši” lopuže su zapravo samo “mule”, ali vjerojatno nisu tog ni svjesni, dok jednog dana ne budu išli podići svu tu silnu lovu. Onda će vjerojatno završiti pored otočja kao hrana za morske pse…

šeronja
Gost
šeronja
10 mjeseci prije

Matanova posla

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
10 mjeseci prije

Ma nije on loš samo katastrofalno radi.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
10 mjeseci prije

Nikakovog gospodarskog sloma u Hrvatskoj neće biti. Zlobnici bi rekli da se nema šta slomiti. Ali, pustimo zlobnike. Njih i krivih drva uvijek će biti. Da ćemo još više upasti u glib, hoćemo. Plenki i društvo su takvi kakvi su. Ali…… Uvijek ima neko ali…. Ovaj put se zaista postavlja pitanje, šta je alternativa? Škoro i šaroliko društvo koje se okupilo oko njega? Koji udarajući u domoljubne talambase prikrivaju činjenicu da ih na okupu drži samo želja za dolaskom na vlast. Radi zauzimanja lukrativnih pozicija. I usput pričaju o budućnosti, iako je svakom normalnom jasno da je njihova najveća želja mijenjati prošlost. Bernardić za premijera? Jesmo li došli dotle da se baš tako samokažnjavamo…. Ili će napokon jedna partija iz dva dijela, hdzsdp, nakon izbora opet biti cijela. Pod krinkom velike koalicije. P.S. Blago Srbiji. Oni sa izborima nemaju problema. Glasat će za Brnabićku. Jer joj je šef najveći stručnjak za koronu i epidemiologiju. Kralj Sunce. Bilo kuda, Vučić svuda. Koji podanike obasjava svojom milošću. Osobito brine za penziće. Svoje glasačko tijelo. Pa ih je čuvao kao zjenicu oka. Stavio ih u kućni pritvor. Tu i tamo ih pripustio vani. Mogli su šetati 600 metara. U gluvo doba noći. Da… Pročitaj više »

neznanje
Gost
neznanje
10 mjeseci prije

Daltone
Mislim da sam shvatio što želiš reći. Svatko će dobiti vlast kakvu izglasa i kakvu je zaslužio. Jesam li u pravu?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
10 mjeseci prije
Reply to  neznanje

A oni sretniji… i više od toga. 🙂 🙂

MelisMarsa
Gost
MelisMarsa
10 mjeseci prije

👍👍👍👍👍!

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije

Daltone

A, hm… “Vlada s najviše korupcijskih afera odlazi u povijest”, index.hr, jučer.
Pogledati te njuške. Jedino oni stožeraši gore izgledaju. Cesare Lombroso. Otac kruminalistike. ” lombrozovska faca”. Naravno, neke njegove teorije su opovrgnute. Ali, …surprise, surprise! AI – dala Lombrozu za pravo. Ima dakle, nešto u izgledu što upućuje na kriminalca….😊

Brnabićku zamisliti s maramom na glavi – što dobiješ? Kumicu s placa.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
10 mjeseci prije
Reply to  Lucija

@Lucija
Nisam želio biti zločest.
Želio sam biti ozbiljno neozbiljan…..
P.S.
Mi ćemo sigurno ići naprijed. Jer se pjevači bave politikom. A političari se bave pjevanjem. Društvena scena je puna onih koji popuju. I popova koji gnjave. Svi se slikaju, ono kao da nešto rade. Umjesto da rade… Svoj posao. Kolindiraju se… Spremni da zauzmu bilo koju pozu iz političkih ”Figura Veneris”. Misle da je premisa misa prije mise.
I šta ostaje običnom, malom, poštenom čovjeku? Koji se teško snalazi od kad je postao gospodin.

Lopata
Gost
Lopata
10 mjeseci prije

S drugim valom plandemije , poduzetništvo kao takvo će biti skoro pa zatrto na globalnoj razini. mega korporacije preuzimaju sve do kraja. Kastinski korporativni fašizam za odabrane, + “bratstvo i jedinstvo” za ove na dnu kace.

fRANCEK
Gost
fRANCEK
10 mjeseci prije

Anemični je briselska sluga, junkerov ugu-znik, koji je sretan samo ako ga junker šticne za zadnjicu.
On je najopasniji čovjek za HR, on će zabiti zadnji čavao u lijes hrvatske.
Kako to ljudi ne vide, njemu je glavni grad brisel a ne Zagreb, boli njega neka stvar za HR, u brisel on stremi.
A znate kako se kaže gori je jedan domaći izdajnik od 100 neprijatelja.
HRVATI OTVORITE OČI DOK NE BUDE KASNO……….

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
10 mjeseci prije

Ovak članak izgleda kao da je kompiliran iz mainstream medija sa dosta netočnih predpodstavki i floskula. Hrvatska apsolutno ništa nije napravila po pitanju pripreme za ekonomsku krizu. Desetak miljardi eura (četvrtina ukupnog zaduženka od 1994) je otišlo na produžetak agonije u ova tri mjeseca. Vjerojatno će biti novca za isplatu države za plaće privatnim tvrtkama zaljučno sa plaćama za svibanj koje će biti isplaćene do izbora. Za poslije se nezna. Ovo, kao i u članku spomenuta “kreativnost” minstara je politika nametnuta iz vrhova globalne moći. U drugoj polovici ožujka američke federalne rezerve su spustile kamatu na nulu i pola postotka za repo. Uz to u istom izvješću objavljeno je kako će sve velke cenyralne banke otvoriti currency swap linje što znači kako je velikim centralnm bankama moguće napraviti zaduženje u stranoj valuti, plasirati to zaduženje u domaćoj i dug opet vraćati u valuti centralne banke koja je emitirala svoj novac i zadužila drugu centralnu banku sa njezinim novcem i upravo to je napravio ministar Marić i to nje njegova kreativnost nego odluka koja je ministru samo direktirana. Ta odluka federalnih rezervi i ostalih velikih centralnih banaka je bila javna, ali provođenje te odluke mediji ne prate. Currency swap je samo… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
10 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Spacevoodoo evo sta kaze šef centralne švicarske banke Jordan oko karantene i corone. To sve je prije par dana izislo na papirnom izdanju ‘ swiss nedjeljnika Sonntags lista’ Sonntags Zeitung’ – ovo je samo odlomak: 12. MAJA 2020 Šef SNB-a – (s)udar poput Velike depresije Predsjednik Švicarske nacionalne banke (SNB) Thomas Jordan rekao je u intervjuu za SonntagsZeitung da se Švicarska suočava s vrlo teškim vremenima zbog prisilnog gašenja društva od strane Savezne vlade, s vrlo velikom nezaposlenošću i mnogim korporativnim bankrotima. Očekuje se dugoročna šteta i Švicarska će morati “žvakati” troškove za godine koje dolaze, kaže Jordan. Na pitanje kako će vidjeti ekonomsku budućnost Švicarske, Jordan ocrtava mračnu sliku. Treba očekivati ​​da će se dogoditi najveći pad od velike depresije u 1930-ima. Moguće je da će umrijeti zdrave kompanije koje bi lako preživjele normalnu recesiju. Posljedice štete od ekonomskih ograničenja su ogromne. Ključno je da li pad sustava rezultira brzim oporavkom. Predsjednik SNB-a vjeruje da je izlaz iz zatvorskog stanja vrlo važan. Sa trenutnom razinom aktivnostima od 70 do 80 posto, Švicarska je mjesečno gubila između 11 i 17 milijardi CHF. “Imati ćemo godine preživljavanja za ove troškove.” Ovisno o načinu na koji je razgradnja opuštena i vraćanje “normalnosti”,… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
10 mjeseci prije
Reply to  piždro

E to je ono što dolazi poslije i o čemu mi se neda niti razmišljati.
Sve je otišlo u krivu stranu, bez obzira na razloge po teorijama zavjere i po teorijama slučajnosti,
Da je zavjera u pitanju govori i podatak kako SNB ima više dionica facebooka i od samog Zuckerberga.

piždro
Gost
piždro
10 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Ima i pozitiva sto mnogi astrolozi tumace. Jedan Njemac kaze da su zvjezdane konstelacije jedan duži period ispastale od astralnog utjecaj planete Zemlje. Sad nastupa kao – Materjalno nece vise biti apriorno! Po njegovoj računjanju, jedan duži solarni perod je bio u raljama zemlje (sinonom za kruto, materijalno, sebično…, ) a sad ide konstelacija zvjezda pod zrak Element… Drugi nas vedski astrolog iz Istre imenom Dean Valentic na svom FB vidi isto pozitivno!:Jer se ljudi ponovo vraćaju zemlji i vlastitoj priizvodnji hrane..evo kratkog teksta kako on vidi: Saturn I Venera su vec retrogradni a sutra će I Jupiter u retrogradnost. Kad se bliži trenutak u koje planeta usporava svoje gibanje dok se potpuno ne zaustavi.Tada će planeta bit stacionirana a to znači vrlo snažna. Stacionirane planete ne mjenjaju svoje stanje, a to znači da ostaju trajne i dugoročne.Ovog tjedna imamo mnogo stacioniranih: Saturn, Venera, Jupiter. Odlično za aktivnosti čiji rezultati trebaju trajati biti dugoročni. Kao na primjer: rad na zemlji, sa biljkama. Puno ljudi se ove godine okreće zemlji, a to je aktivnost koja raste i nikad prije nije bila jaka kao ove godine. Mnogi su napokon shvatili koliko je važno imati svoju hranu. A što se tiče toka retrogradnosti… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Space

Nemogu vjerovati da ste vi ovo pitali: to bi pretpostavljalo da netko nešto odlučuje. Podsjećam vas na dvije stvari:
– kada je zastupnicima HS rečeno da NEMA ulaska i kontrole Nar.banke ( a oni: ” A dobro, onda niš’),
– kada se Šex sotonski smijao sa galerije i lijepo im rekao prije 4,5 godina: ” Zemljom se upravlja izvana”.

Potres u glavi
Gost
Potres u glavi
10 mjeseci prije

Son of Alerik, citiram: “Netko mora platiti mjesece nerada i ostajanja doma/spašavanja života pa će to platiti nesolidarno svi – siromašniji s većim zadiranjem u postotku u dohodak, bogatiji s puno manjim postotkom iz primanja.”
Zna se dobro tko, ako državnici imaju mooda i malo hrabrosti, podnesti tužbe protiv WHO koji su napravili ovu svinjariju, ispostaviti im račun sa zateznim kamatama i rokom isplate, nakon toga ovrha imovine svih osoba koji su sudjelovali u zatvaranju pardon, spašavanju života. To je jedini način da se u budućnosti ne desi neki novi val plandemija gluposti.

V. Bakarić
Gost
V. Bakarić
10 mjeseci prije

Može se kao i ovaj članak, razglabati i filozofirati u traženju rješenja u ovoj kapitalističkoj sljepoj ulici ali to neće nikada dovesti do željenih rezultata. Kad jednom do glave dođe barem kritičnoj masi stanovništva da taj izrabljivački sistem treba mijenjati onda postoje šanse za rješenje tih problema koje donosi izrabljivački sistem kapitalizma.

Slavonac
Gost
Slavonac
10 mjeseci prije
Reply to  V. Bakarić

Bakaric,toje tvoj kameleon.Po noci socijalista,a po danu kapitalista.Izgleda dasuse i tvoji dobro omrsili.

Zagor
Gost
Zagor
10 mjeseci prije

Što reći? Koju posuku porati?
Ljudi pripremajte se, na jesen je “ili opa ili tropa”!

Bosanac
Gost
Bosanac
10 mjeseci prije

Sve su to oni što ste im “čvoke” udarali u osnovnoj školi, sad je došlo njihovih 5 minuta 🙂

Grdi
Gost
Grdi
10 mjeseci prije

Plenki je clan udruzene mafijaske skupine !! …… i sad oni nisu losi ??? …………na goli otok sa dozivotnom robijom s njima …..

Slavonac
Gost
Slavonac
10 mjeseci prije

Kad komunjare i njihova djeca pocmu pricat o demokracija.Ocevi bili cinkarosi ,djeca postala zicarosa.Ja uvjek pisem,porjeklo pa imate tajkune i “velika demokrate”.Marijo Plenkovic je osamdeseti bijo na TVZ ,covjek zaduzen da narodu ispire mozak.Pogledajte najvece danasnje komentatore,sve stare udbaske strukture.One ER ne postivaju.1989 je u Hrvatskoj bilo 260000komunista,poslje se podjelili u ” demokratske stranke”.Nema buducnosti za omladinu,dok ljudi misle samo na drzavnu sisu.

Potres u glavi
Gost
Potres u glavi
10 mjeseci prije
Reply to  Slavonac

Kad nam savete idu davati dođoši koji isteraše švabe da se usele u njihove kuće i uzumu njihovu zemlju onda nam nikakvi potomci komunista ne trebaju, onih komunista koji su vlakovima dovodili južnjačku sirotinju u bogatu švapsku Slavoniju.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
10 mjeseci prije
Reply to  Potres u glavi

@guest_422601
A jeli molim te. Puno o Slavoniji znas. A te Švabe, jesu li oni oduvijek bili u Slavoniji ili je netko možda doveo švapsku sirotinju u Slavoniju da radi zemlju. I kako su se ta švapska sela zvala prije? Austrijanci su bili vrlo pedantni i poslije oslobađanja Slavonije su isli okolo i crtali vojne mape. I na tim mapa su bilježili imena sela prije doseljenja švaba. Te mape se mogu naci na internetu. Reci koja su to sela pa ćemo pogledati.

Trpimir
Gost
Trpimir
10 mjeseci prije

Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!

EU dismr
Gost
EU dismr
10 mjeseci prije

Tamo, gdje je more bistrije od naroda – Hrvatska ..

alterego
Gost
alterego
10 mjeseci prije

I sta ce da bude ako izaberet kurtu umjestu murte??
pa vi ste odavno u masini u kojoj izborima mozete efemerne stvari da mijenjate.
ta masina se zove eu.
a i da ste izvana eu slicno bi bilo.

nisu nas ni pitali 1990. dali zelimo kapitalizam.

svira
Gost
svira
10 mjeseci prije

Zakaj stalno kukamo, izgleda da je nam samo yu odgovarala, tu se je dalo muljati i jos vise kukati.Sad smo sami i triba se je pokazat. Spustimo se na zemlju i pocnimo delati. Budemo sve izgubii na koncu, vidjecete!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik