Možda nije toliko loš?

Plenković - potopljeni brod
52 komentara

Hrvatska je od jučer i službeno bez zakonodavne vlasti – Sabor RH se voljom većine zastupnika samoraspustio i to prije zakonskog roka. To ne znači da do završetka izora i imenovanja novog mandatara te formiranja nove Vlade neće biti izvršne vlasti. Dosadašnji premijer Plenković se na vrijeme pobrinuo da njegova glasačka mašinerija skrpljena sa svih strana (jedino zajedničko vezivo te koalicije – strast za vlast) izmijeni Zakon o izvršenju državnog proračuna za 2020 kojima se ukida ograničenje od maksimalno 5% preraspodjele na pojedinim proračunskim stavkama, odnosno 15% za projekte vezane uz fondove EU.

Vlada dakle može preraspodjeljivati sredstva, ali ne smije povećavati deficit Državnog proračuna. U slučaju da to ipak učini, Plenković će biti prisiljen uvesti, zajedno s predsjednikom Milanovićem izvanredno stanje, što bi mu omogućilo carsko vladanje putem uredbi sa zakonskom snagom.

Optimisti vjeruju da do toga neće doći, a pesimisti se pitaju o tijeku predizborne kampanje i rezultatima anketa koje bi mogle utjecati na promjenu Plenkovićevog vlastodržačkog stava.

Jedni i drugi bi trebali imati razumijevanja za njegovu osobnu frustraciju – umjesto da premijerski mandat okruni predsjedanjem Vijećem Europe, morao se skrivati u samoizolaciji, ostajati doma i svakodnevno slušati blejanje Stožera u 14h i kruniti se koronom. Njegovo je pravo misliti kako ima pravo na drugu premijersku šansu, na biračima je da se s tim slože ili ne.

No, s kakvim naslijeđem se raspušta Sabor?

Nije uspio donijeti Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa, niti će to do jeseni/zime učiniti, ostavlja državu s 550 000 primatelja državne pomoći od 4.000 kune, dok je ostatak stanovništva u državnoj i javnoj upravi ili u mirovini. Što god se dogodilo s turizmom u slijedećih par mjeseci, izvjesno je ove godine neće sudjelovati s 20% prihoda u BDP-u; zabilježit ćemo i pad izvoza. Prihodovna strana proračuna će debelo podbaciti, a rashodovna ostaje ista, kako je i zamišljeno lani pri donošenju Državnog proračuna. Plaće u javnim službama se neće smanjivati, možda tek ne bude povećanja.

Kako to sve naš suveren u doba godišnjih odmora i kupanja na moru misli financirati?

Podbacit će mu prihod od turizma pa u HR neće ući kao dosad novih 10 milijarda eura (od kojih bi većina svakako završila u inozemstvu za plaćanje uvoznih roba, nafte, hrane), podbacit će doznake iseljenih radnika (koje su na godišnjoj razini od oko 2 milijarde eura), podbacit će izvoz roba i usluga.

Financirat će zaduženjem. Netko mora platiti mjesece nerada i ostajanja doma/spašavanja života pa će to platiti nesolidarno svi – siromašniji s većim zadiranjem u postotku u dohodak, bogatiji s puno manjim postotkom iz primanja.

Cijena ostajanja doma i zaključavanja gospodarstva će za tri mjeseca (na koliko su proglašene državne mjere za spas ovoga i onoga) bi državu moglo koštati oko 63 milijarde kuna, kako predviđa sad tehnički ministar financija Zdravko Marić. Za njega je cijela priča računovodstvene naravi – ima zadane rashode, od prihoda što dođe, a što ne dođe, nadomjestit će zaduženjem.

Vjerojatne razloge masovnog zabijanja glave u pijesak za trajanja ovog korona festivala treba tražiti i u državnim ‘mjerama za spas gospodarstva’. Te mjere ( za kupovinu šutnje i mira zbog ukidanja ljudskih i građanskih prava) traju do 1. lipnja, nakon čega se ukidaju virusi i državne doznake radnicima. Tko preživi, preživio je. Ostali na zavod za zapošljavanje ili u Njemačku, bude li ikoga i ona više htjela.

Dosad smo imali priliku svjedočiti izuzetnoj kreativnosti hrvatskih ministara kad su u pitanju zaduženja države. Ta kreativnost nije izostala ni ovog puta, ali s bitno novim momentima. Krenulo je s paničnim kupovanjem eura onih u Hrvatskoj koji su ih imali viška izraženog u kunama. Uspjeli su kupiti oko 2 milijarde eura, Guverner Vujčić ih je ekspresno uvalio ECB-u, a oni mu poslali svježe isprintanih 2 milijarde eura čime je nadomjestio gubitak u deviznim rezervama. Dakako, morat će ih prije ili poslije vratiti, no on se nada da će ih uredno vratiti reotkupom istih onih eura koje su građani kupili, kad jednom dođu u situaciju da ih moraju mijenjati.

Problem je bio za ministra Marića kako doći do prvih 30-ak milijarda kuna koje mu trebaju odmah i sad. U srpnju mu treba i 1,25 milijardi dolara za reprogram nekog starog duga, ali to je u srpnju, ne sad. Odjednom, preko noći su se u europskim okvirima promijenila pravila pa je Mariću i Vujčiću dopuštena hrvatska varijanta QE – što znači da HNB otkupljuje obveznice RH, ali ne izravno, nego preko Mirovinskih fondova (koji su redom pod stranom upravom). Mirovinski fondovi koji tih papira imaju ohoho su ih poslali u sjedište HNB-a brzom poštom, a Vujčić im isplatio obveznice kešom s kojim će Mirovinski fondovi kupiti nove državne obveznice. Tiskanje novog novca na naš način.

Marić zadovoljan, Vujčić zadovoljan, upravljači Mirovinskih fondova zadovoljni jer im i dalje svakog mjeseca na račun sjeda oko 500 milijuna kuna hrvatskih radnika s čijim novcem oni jadni moraju upravljati uz visoke naknade.

Netko bistar bi se upitao – nismo li mogli za takvim načinom financiranja posegnuti puno prije, dok smo još grcali u posljedicama one davne krize iz 2008?

Dr Lovrinović bi upitao ministra Marića je li mogao do potrebnog novca doći naplatom poreznog duga koji u ovom trenutku iznosi 28 milijarda kuna (a znamo da taj porez ne potječe od neplaćanja radnika i umirovljenika, nego od neplaćanja poduzetnika, treba li dodati ‘povlaštenih’?); je li mogao poraditi što na ukidanju drugog mirovinskog stupa (što je 6 milijarda kuna na godinu koje se sad nadomještaju uplatom u HZMO iz Državnog proračuna), zašto nije refinancirao dugove u kunama i tako uštedio na kamatama 15 milijarda kuna za protekle četiri godine, zašto se misli u srpnju zaduživati za reprogram duga, umjesto da ga otplati iz deviznih rezervi?

Kad se podvuče crta i zbroji sve, zasad se čini da i nismo toliko loše prošli. Ono što ne zrači optimizmom jest vrijeme ispred nas.  „Virusom inducirana kriza katalizator je financijske krize širokih razmjera s bankrotima u ishodištu” (reče Stjepan Pavlek Posavec na arhivanalitici) – hoćemo li uspjeti izbjeći taj scenarij?

Ne čini se izglednim. Tehnička Vlada, vidjeli smo nema problem. Sebi je uzela sve ovlasti u dijelu koji se tiče financija i uredbi. Problem će kao i uvijek imati poduzetnici, radnici, umirovljenici. Monetarne igrarije ECB-a u uvjetima smanjene ponude proizvoda i usluga može rezultirati inflacijom, što znači dalje smanjenje kupovne moći ljudi. Recimo da na to ne možemo utjecati.

Ono na što je Vlada i ovaj samoraspušteni Sabor mogao utjecati, propustio je učiniti. Sve propuste danas im broje poduzetnici okupljeni u udrugu Glas poduzetnika. Otkrivaju kako za poreze koje plaćaju ne dobivaju od državne uprave kvalitetnu uslugu, kako im prisilno plaćanje članarina u raznim komorama samo odnosi novac, a ne donosi nikakve usluge zauzvrat, kako svaka kriza i svaki mandat neke Vlade završi s većim brojem nezaposlenih u privatnom sektoru i većim zapošljavanjem u javnom sektoru,itd. Ono što nisu uspjele kao reforme nametnuti oporbene stranke, sad verbaliziraju oni u udruzi.

Vjerojatno će neke od tih tema koje se tiču smanjenja troška države pokušati u predizbornoj kampanji nametnuti ozbiljne stranke (ne mislim na SDP). Nije nebitno tko će preuzeti upravljanje državom nakon ljeta, kad budemo imali točne brojke, kako one o prihodima od turizma, tako i one o broju nezaposlenih, o broju bankrota malih tvrtki, o iseljavanju i konačno o mortalitetu u prva tri kvartala budući da ‘znamo’ da je cijela priča oko krize počela sa spašavanjem života.

Tko god dođe na vlast, neće moći utjecati na ‘izlaz iz krize’ nikakvim mjerama, ako se iz krize ne krenu izvlačiti ostale europske zemlje. Mi neke bitne proizvodnje, niti potražnje nemamo jer smo premali. Naš izvoz ovisi o drugima, naš turizam ovisi o drugima. Ono što ovisi o nama – smanjenje državnih troškova, posljedično smanjenje poreza  što omogućuje stvaranje konkurentnijih poduzeća, razbijanje mafijaških klanova okupljenih oko proračuna županija, gradova i općina, vjerojatno neće učiniti ni slijedeća vlast.

Što je garancija za slijedećih nekoliko godina ‘krize’.

andrej plenkovićHNBsabor republike hrvatske
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Ovo je Ivan Pernar odavno predvidio!
Plenki nije uopce los ako ga usporedimo s Staljinom, Pol Potom, Bushom , Obamom i ostalim diktatorima…

Mrčikola
3 godine prije

SOA, pojasni malo analogiju između naslova članka i naslovne slike.
Nemoj da pomislimo da si u fušu počeo s predizbornom kampanjom za račun ovih što znaju.

Sparkling
3 godine prije

Soa – ovaj perfidni manipulator i podguzna muha Brisela ne zaslužuje da se o njemu napiše ni jedna riječ. Izdajica koji prodaje HR najvrednije resurse, i tjera 250 tisuća obrazovnih ljudi van Hrvatske u nepune 3 god. Održava se na vlasti s više od polovice smjenjenih ministara. Ne poštuje zakone zemlje koju predstavlja. I gadi mi se više nabrajati, dobit ću čir na dvanestercu.

BLuka
3 godine prije

Šta ima za raspustiti kada i onako 99% poslanika nije prisutno 99% vremena. Zarazili ste i ove u Banja Luci pa i oni markiraju sa sjednica.

Ive
3 godine prije

Plenkovic zaista nije toliko los, vec je mnogo mnogo losiji, NAJGORI PREMIJER HRVATSKE od dana samostalnosti. Sa takvim premijerom Hrvatska ne treba neprijatelje on je sam unistava vise nego dovoljno, a kada se pribroje i njegovi hajduci onda Hrvatska ispada nakarada od drzave, no tragedija je da je vecina njegovih zala usmijerene protiv stanovnika Hrvatske. Dragi moji Hrvati tjerajte to zlo sto dalje od granica i pobrinite se da ZLOCINACKI HDZ prestane postojati kao politicka opcija. JEDINA VLADA U EU KOJA SLAVI I VELICA NACIZAM I FASIZAM.

djakputnik
3 godine prije

A nitko da se sjeti onih pustih milijardi koje su naši dragi vlastodršci i “kontroverzni poduzetnici” uredno pospremili na Kajmanskim i drugim sličnim otocima. Ma yebe mi se hoće li Sanaderi i Vidoševići u zatvor. Oduzmite im imovinu.

Brave new world
3 godine prije

Plenki je napravio 2 velike svinjarije i u to nema sumnje, čak i izdajnički SDP bi mu pozavidio, ali nije to samo njegova krivica.
Međutim kad ovakvi tekst dolazi sa portala koji pernara kuje u zvijezde onda to ne treba uzimati za ozbiljno.

tuf
3 godine prije

Novac se nastavlja prati, samo za druge interesne skupine. Na razini EU su tijekom protekla 2 desetljeća oprani bilijuni eura koji su završili po raznim otočjima i nikome ništa. Što veći sustav, to veća korupcija. Samo je pitanje hipnoze naroda, koliko će ostati u zabludi da netko misli na njega.

šeronja
3 godine prije

Matanova posla

Dopizdilomi
3 godine prije

Ma nije on loš samo katastrofalno radi.

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Nikakovog gospodarskog sloma u Hrvatskoj neće biti. Zlobnici bi rekli da se nema šta slomiti. Ali, pustimo zlobnike. Njih i krivih drva uvijek će biti. Da ćemo još više upasti u glib, hoćemo. Plenki i društvo su takvi kakvi su. Ali…… Uvijek ima neko ali…. Ovaj put se zaista postavlja pitanje, šta je alternativa? Škoro i šaroliko društvo koje se okupilo oko njega? Koji udarajući u domoljubne talambase prikrivaju činjenicu da ih na okupu drži samo želja za dolaskom na vlast. Radi zauzimanja lukrativnih pozicija. I usput pričaju o budućnosti, iako je svakom normalnom jasno da je njihova najveća želja mijenjati prošlost. Bernardić za premijera? Jesmo li došli dotle da se baš tako samokažnjavamo…. Ili će napokon jedna partija iz dva dijela, hdzsdp, nakon izbora opet biti cijela. Pod krinkom velike koalicije. P.S. Blago Srbiji. Oni sa izborima nemaju problema. Glasat će za Brnabićku. Jer joj je šef najveći stručnjak… Čitaj više »

Lopata
3 godine prije

S drugim valom plandemije , poduzetništvo kao takvo će biti skoro pa zatrto na globalnoj razini. mega korporacije preuzimaju sve do kraja. Kastinski korporativni fašizam za odabrane, + “bratstvo i jedinstvo” za ove na dnu kace.

fRANCEK
3 godine prije

Anemični je briselska sluga, junkerov ugu-znik, koji je sretan samo ako ga junker šticne za zadnjicu.
On je najopasniji čovjek za HR, on će zabiti zadnji čavao u lijes hrvatske.
Kako to ljudi ne vide, njemu je glavni grad brisel a ne Zagreb, boli njega neka stvar za HR, u brisel on stremi.
A znate kako se kaže gori je jedan domaći izdajnik od 100 neprijatelja.
HRVATI OTVORITE OČI DOK NE BUDE KASNO……….

Spacevoodoo
3 godine prije

Ovak članak izgleda kao da je kompiliran iz mainstream medija sa dosta netočnih predpodstavki i floskula. Hrvatska apsolutno ništa nije napravila po pitanju pripreme za ekonomsku krizu. Desetak miljardi eura (četvrtina ukupnog zaduženka od 1994) je otišlo na produžetak agonije u ova tri mjeseca. Vjerojatno će biti novca za isplatu države za plaće privatnim tvrtkama zaljučno sa plaćama za svibanj koje će biti isplaćene do izbora. Za poslije se nezna. Ovo, kao i u članku spomenuta “kreativnost” minstara je politika nametnuta iz vrhova globalne moći. U drugoj polovici ožujka američke federalne rezerve su spustile kamatu na nulu i pola postotka za repo. Uz to u istom izvješću objavljeno je kako će sve velke cenyralne banke otvoriti currency swap linje što znači kako je velikim centralnm bankama moguće napraviti zaduženje u stranoj valuti, plasirati to zaduženje u domaćoj i dug opet vraćati u valuti centralne banke koja je emitirala svoj novac… Čitaj više »

Potres u glavi
3 godine prije

Son of Alerik, citiram: “Netko mora platiti mjesece nerada i ostajanja doma/spašavanja života pa će to platiti nesolidarno svi – siromašniji s većim zadiranjem u postotku u dohodak, bogatiji s puno manjim postotkom iz primanja.”
Zna se dobro tko, ako državnici imaju mooda i malo hrabrosti, podnesti tužbe protiv WHO koji su napravili ovu svinjariju, ispostaviti im račun sa zateznim kamatama i rokom isplate, nakon toga ovrha imovine svih osoba koji su sudjelovali u zatvaranju pardon, spašavanju života. To je jedini način da se u budućnosti ne desi neki novi val plandemija gluposti.

V. Bakarić
3 godine prije

Može se kao i ovaj članak, razglabati i filozofirati u traženju rješenja u ovoj kapitalističkoj sljepoj ulici ali to neće nikada dovesti do željenih rezultata. Kad jednom do glave dođe barem kritičnoj masi stanovništva da taj izrabljivački sistem treba mijenjati onda postoje šanse za rješenje tih problema koje donosi izrabljivački sistem kapitalizma.

Zagor
3 godine prije

Što reći? Koju posuku porati?
Ljudi pripremajte se, na jesen je “ili opa ili tropa”!

Bosanac
3 godine prije

Sve su to oni što ste im “čvoke” udarali u osnovnoj školi, sad je došlo njihovih 5 minuta 🙂

Grdi
3 godine prije

Plenki je clan udruzene mafijaske skupine !! …… i sad oni nisu losi ??? …………na goli otok sa dozivotnom robijom s njima …..

Trpimir
3 godine prije

Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!

EU dismr
3 godine prije

Tamo, gdje je more bistrije od naroda – Hrvatska ..

Potres u glavi
3 godine prije

Kad nam savete idu davati dođoši koji isteraše švabe da se usele u njihove kuće i uzumu njihovu zemlju onda nam nikakvi potomci komunista ne trebaju, onih komunista koji su vlakovima dovodili južnjačku sirotinju u bogatu švapsku Slavoniju.

alterego
3 godine prije

I sta ce da bude ako izaberet kurtu umjestu murte??
pa vi ste odavno u masini u kojoj izborima mozete efemerne stvari da mijenjate.
ta masina se zove eu.
a i da ste izvana eu slicno bi bilo.

nisu nas ni pitali 1990. dali zelimo kapitalizam.

svira
3 godine prije

Zakaj stalno kukamo, izgleda da je nam samo yu odgovarala, tu se je dalo muljati i jos vise kukati.Sad smo sami i triba se je pokazat. Spustimo se na zemlju i pocnimo delati. Budemo sve izgubii na koncu, vidjecete!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI