Muqtada Al-Sadr prijeti napadom na američko veleposlanstvo u Iraku

Prijetnja - SAD-u
21 komentar

Vođa iračkog pokreta Sadr, najveće frakcije u iračkom parlamentu, Muqtada Al-Sadr, zaprijetio je napadom na američko veleposlanstvo u Bagdadu, ako SAD i dalje budu izazivale sve veće napetosti u arapskoj zemlji.

U jučerašnjem priopćenju je moćni  irački šiitski klerik izrazio duboku zabrinutost zbog povećanja inozemnih intervencija u unutarnje iračke pitanja, koje, po njegovom mišljenju, imaju za cilj uvlačenje zemlje u nove sukobe.

Tako je Muqtada Al-Sadr iznio nekoliko prijedloga kako se ne bi pogoršala sadašnja politička situaciju u Iraku, uključujući potpuno zatvaranje američkog veleposlanstva u Bagdadu, glavnom gradu Iraka.

“Ako Irak bude prisiljen ući u nove sukobe u regiji, američko veleposlanstvo u Iraku bi trebalo biti zatvoreno, ali diplomatsko sjedište će naći pod vatrom iračkih snaga otpora”, navodi se u priopćenju šiitskog klerika.

Al-Sadr je također pojasnio da Bagdad američkim snagama koje su prisutne u arapskoj zemlji neće dopustiti da koriste teritorij Iraka kao platformu za promicanje novih napetosti protiv Irana.

U intervjuu koji je prošle godine objavio CBS, američki predsjednik Donald Trump je priznao da je rat u Iraku bio “velika pogreška”, ali je dodao kako bi, budući da su SAD već uložile novac u stvaranje vojne baze u toj zemlji, bilo bolje zadržati je i koristiti vojni objekt za nadzor Irana.

Među prijedlozima Muqtada Al-Sadra je i slanje iračkih izaslanstava Ujedinjene narode, Europsku uniju i Organizaciju islamske suradnje kako bi se ublažile trenutne napetosti u regiji Bliskog istoka.

Nakon pobjede iračke vojske i šiitskih milicija nad terorističkom skupinom ISIL u prosincu 2017. godine, američke vlasti su obećale kako će “postupno smanjiti” svoju prisutnost na iračkom teritoriju, ali je u kolovozu 2018. Washington potvrdio da će američki vojni kontingent, koji se procjenjuje na 5200 vojnika, ostati u Iraku “koliko god to bude potrebno”.

Prisutnost američkih vojnika u Iraku je kritizirana i osuđivana od različitih iračkih političkih skupina. Sve one optužuju Washington da je stvorio pobunjeničke i ekstremističke skupine, te da je nakon invazije 2003. godine arapsku zemlju uvukao u kaos.

Posljednjih mjeseci su irački parlamentarci insistirali na tome da SAD moraju napustiti zemlju. Na temelju tih zahtjeva irački parlament uskoro planira razmatrati zakon u kojem će tražiti povlačenje stranih vojnika iz Iraka.

Muqtada Al-Sadr se ovim upozorenjem približio stavovima moćne iračke milicije Asaib Ahl Al-Haq, koja je u ožujku zaprijetila napadom na američke snage u zemlji, ako Washington ne povuče svoje vojnike iz Iraka.

Ova milicija, koja je dio većinski šiitskih Hashd Al-Shaabi snaga, pozvala je prošlog mjeseca iračku vladu i parlament da okonča američkoj vojnu nazočnost u Iraku.

“U suprotnom, američka vojska će biti meta našeg oružja”, poručili su parlamentu i vladi u Bagdadu.

Iračka milicija, koja ima i zastupnike u parlamentu, tada je osudila posjet američkog generala Austina Renfortha Bagdadu.

U povorci održanoj na obljetnicu povlačenja američkih vojnika iz Iraka 2011. godine, američki časnik je fotografiran zajedno s komandantom operacija u Bagdadu, Jalilom Al-Rubaijem, što je izazvalo ogorčenje i prosvjede u arapskoj zemlji.

“Prisutnost generala Austina na ulicama glavnog grada predstavlja flagrantno kršenje suvereniteta Iraka”, izjavio je glasnogovornik milicije Asaib Ahl Al-Haq, Yavad Al-Talebawi.

Iračka milicija je priopćila kako pozorno prati kretanje američkih vojnika u svojoj zemlji i upozorila je kako će, ako iračka diplomacija izbjegne donijeti odluku o takvim epizodama, skupina pokrenuti borbene akcije protiv američke vojske.

Kao što smo naveli, Pentagon u Iraku još uvijek ima oko 5000 vojnika. Prema američkim vojnim izvorima, Pentagon razmatra i uspostavu baze u blizini sirijsko-iračke granice, odakle bi u bilo koje vrijeme, za provođenje posebnih misija, američke trupe mogle ući u sirijski teritorij.

Ovo je samo dio planiranih aktivnosti američke vojske u Iraku koje Muqtada Al-Sadr vidi kao poticanje sukoba i izazivanje sve većih napetosti u Iraku i cijeloj arapskoj regiji, zbog čega je poslao iznenađujuće oštro upozorenje u kojem ne isključuje napad na američko veleposlanstvo u Bagdadu.

Ipak, kako bi ostao dosljedan svom imidžu neutralnog političkog lidera u regiji, među deset zahtjeva upućenih vladi u Bagdadu je i onaj za povlačenjem iračkih šiitskih milicija iz Sirije.

“Odmah treba povući iračke skupine povezane s Hashd Al-Shaabi snagama i drugih iz Sirije i vratiti ih u Irak bez odlaganja. Zabrinut sam zbog sukoba između Irana i bilateralnog saveza Sjedinjenih Država i Izraela, saveza koji je odgovoran za izgladnjivanje ljudi na najgori način i ponižavanje pod izgovorom terorizma”, kazao je Al-Sadr.

“Važno mi je da Irak ne bude uključen u ovaj ideološki i politički sukob. Ali i bilo kakva podrška iranskoj strani bi Irak mogla dovesti u težak položaj. To ne znači da bi Irak trebao podržavati američko-izraelsku stranu, jer je to zabranjeno našom religijom, doktrinom i zakonima” rekao je Sadr, ali mu je zapovjednik šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandis, koji vodi miliciju Asaib Ahl Al-Haq, aktivnu u Siriji, poručio: “Nastavit ćemo štititi nacionalnu sigurnost Iraka, čak i izvan naših granica.”

Moqtada Al-Sadr je jučer pozvao vladu premijera Adila Abdula-Mahdija i predsjednika Barhama Saliha da pošalju i zasebnu delegaciju u Saudijsku Arabiju, “koja trenutno želi biti bliže Iraku i njegovom narodu, kako bi se pronašlo rješenje između Saudijaca i našeg dragog susjeda Irana.”

Rudaw

Muqtada AL-Sadr
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

” Moqtada Al-Sadr je jučer pozvao vladu premijera Adila Abdula-Mahdija i predsjednika Barhama Saliha da pošalju i zasebnu delegaciju u Saudijsku Arabiju, “koja trenutno želi biti bliže Iraku i njegovom narodu, kako bi se pronašlo rješenje između Saudijaca i našeg dragog susjeda Irana.”
Lijepo, lijepo. Možda i malo žicanja? ? Lukavac je, sigurno.
Ako ameri otprhnu sa BI, što će biti sa SA? Ostaje joj Izrael.
Ameri očekuju da će SA uvijek lobirati za njih. Ali ja ne bih bila tako sigurna u to, naročito nakon ovakvih Trumpovih obraćanja, ‘bez rukavica’.
Zamislite, da amere odjednom najure iz svih baza na svijetu ? Ili barem iz arapskog svijeta?

tuf
4 godine prije

Američki vojni kompleks jedva čeka da se napadne neko američko veleposlanstvo, za njih to znači dodatne milijarde dolara prihoda od “intervencija”.

Džukac Billie
4 godine prije

Kakva nezahvalnost.

Ante
4 godine prije

Ispričavam se što skrećem sa teme i što stavljam ovaj link. Ako ovaj link nije dozvoljen, više neću stavljati linkove.
Skrećem sa teme i stavljam link na Iransku novinsku agenciju koja je objavila snimke iz drona koji je špijunirao Američki nosač zrakoplova blizu Irana. Amerikanci nisu komentirali ovaj događaj. Vjerojatno su iznenađeni, jer vjerojatno nisu ni vidjeli da ih snima dron, hahahah. https://www.tasnimnews.com/en/news/2019/04/27/1998759/irgc-hd-video-shows-us-aircraft-carrier-in-persian-gulf

samo tako
4 godine prije

Invazija na Irak bijaše pogreška kaže Trump, okupacija, posljedica je u redu. Čudna neka logika

Teheranac
4 godine prije

Mnogo toga se danas kuha na Bliskom istoku. Svi su u potrazi za nekakvim poenima a običan svijet gine. Amerikanci (čitaj Trump) gleda vlastiti a ne američki interes, slično je i sa Natanjahuom a da ne govorimo o monarhijama regiona. Iran u ovom plaventnilu inostranog intervencionizma pokušava (do sada uspješno) da odbije nasrtaje koji su neutralisani 1979. godine ali i nakon toga. Mnogi će sada govoriti da je Islamska revolucija dovela do neprijateljskog ponašanja SAD prema Iranu i njegovom narodu, međutim, to je djelomično tačno ali je tačno da je revolucija osnažila, ubrzala i intenzivirala neprijateljsko ponašanje prema Iranu. Amerika je (sama je to priznala) inicirala državni udar i obaranje Musaddikove vlade putem djelovanja CIA; ucjenjivala iranskog kralja da kupuje američko (koja ironija – Trump sada ucjenjuje cijeli svijet); dovela je stotine hiljada svojih vojnika i oficira, instruktora i običnih službenika četvrte klase da sole pamet iranskom narodu a za… Čitaj više »

Alen
4 godine prije

Kakva je ovo retorika , nesto novo..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI