Što znači misteriozni posjet šiitskog klerika Muqtada Al-Sadra Saudijskoj Arabiji?

2 komentara

Prošlog tjedna je poznavatelje prilika na Bliskom istoku iznenadila vijest da će utjecajni irački šiitski klerik Muqtada Al-Sadr posjetiti Saudijsku Arabiju.

Vijest je prvo potvrdio njegov ured, koji je priopćio da je Muqtada Al-Sadr primio poziv od strane saudijskog režima i da posjeti kraljevstvo i da će se pozivu odazvati.

”Uzoriti Muqtada Al-Sadr, Bog mu se smilovao, odlazi u posjet Saudijskoj Arabiji na službeni poziv”, stajalo je u priopćenju njegova ureda od 30. srpnja, uoči predstojećeg posjeta.

Bilo je malo informacija o razlozima putovanja u Saudijsku Arabiju, koju je Al-Sadr posjetio prvi put u posljednjih 11 godina.

Govoreći iz svog doma u Najafu, Muqtada Al-Sadr je rekao je da hitno treba pokrenuti dijalog s iračkim sunitskih političarima i spriječiti sektaške sukobe nakon što irački narod ostane bez zajedničkog neprijatelja, takozvane ”Islamske države”.

Odnosi između Saudijske Arabije i Iraka su prekinuti nakon što je Saddam Hussein sa svojom vojskom 1990. godine ušao u Kuvajt i ponovno su uspostavljeni 2015.

Prošli mjesec se irački premijer Haider Al-Abadi susreo s kraljem Salmanom u Saudijskoj Arabiji i pokušao dogovoriti uspostavu koordinacijskog vijeća za izgradnju odnosa u različitim područjima.

Iako su odluku Muqtada Al-Sadra mnogi brzopleto prokomentirali kao ”izdaju”, ”dokaz njegove dvoličnosti” i ”čin koji će teško pogoditi Osovinu otpora”, pokazalo se da ona nikako nije bila slučajna i da je bila usuglašena i isplanirana.

Muqtada Al-Sadr u Saudijskoj Arabiji

Šiitski klerik Muqtada Al-Sadr se u Saudijskoj Arabiji sastao sa saudijskim krunskim princem i ministrom obrane Mohammadom bin Salmanom.

”Mi smo vrlo zadovoljni što smo otkrili pozitivan pomak u saudijsko-iračkim odnosima, a nadamo se da je ovo početak kraja sektaškog razdora u arapsko-islamski regiji’, izjava je njegova ureda nakon sastanka s Mohammadom bin Salmanom u Džedi.

Al-Sadra je u nedjelju dočekao Thamer Al-Sabhan, bivši saudijski veleposlanik u Iraku, koji je smijenjen u veljači, nakon što je kritizirao iračke šiitske paravojne snage Hashd Al-Shaabi, koje su bile ključne za poraz terorista ”Islamske države” u Iraku, a imaju jake veze s Teheranom.

Televizija ”Kurdistan24” navodi kako su Mohammad bin Salman i Muqtada Al-Sadr raspravljali o budućnosti Iraka i utjecaju rujanskog referenduma o neovisnosti iračkog Kurdistana. Složili su se o potrebi očuvanja jedinstvenog Iraka, iako su priznali da je povećanje napetosti između Erbila i Bagdada više nego očito.

Al-Sadr se ne slaže ni s ulogom Irana u ”spašavanju Bashara Al-Assada”, iako tu odluku podupire dvije trećine Iranaca, koji su suglasni s tim da Iran šalje svoju vojsku u Siriju.

U travnju je rekao je Al-Sadr rekao da iračke Hashd Al-Shaabi snage ne bi trebale postojati u Iraku, ali on govori o armiji od oko 100 000 ljudi, koja su po borbenoj spremnosti možda jača od

No, pozadina ovih izjava je što je Al-Sadr irački nacionalist i unitarist, koji Irak, sa svim svojim proturječnostima, gotovo da vidi kao ”jednu državu i jednu naciju”.

”Vrlo sam ponosan na iračku raznolikost, ali moj strah je da bi se među nekim etničkim ili sektaškim skupinama mogao dogoditi genocid”, rekao je Al-Sadr.

U krizi s Katarom, iako Irak nije stao ni na jednu stranu, primjetno je da je Bagdad bliži Dohi, nego Rijadu, a ministar vanjskih poslova Katara, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, koji je posjetio Irak u svibnju, obećao je da će Katar u bliskoj budućnosti otvoriti veleposlanstvo u Bagdadu.

”Rukovanje” Irana i Saudijske Arabije

Jubei Zarif
FOTO – Saudijski i iranski ministri vanjskih poslova 1. kolovoza na sastanku ”Organizacije islamske suradnje”

I onda dolazi ”šok”. Samo dva dana nakon odlaska Muqtada Al-Sadra iz Saudijske Arabije su analitičare 1. kolovoza ”iznenadili” ministri vanjskih poslova ministri vanjskih poslova Irana i Saudijske Arabije, koji su se rukovali i pozdraviti na sastanku ”Organizacije islamske suradnje” u Istanbulu.

S obzirom na to da se susret dogodio nakon mjeseci izravni verbalnih sukoba između dviju zemalja, neki su ovaj neočekivani pozdrav vidjeli kao potencijalni znak nade za poboljšanje odnosa Irana i saudijskog režima.

Poznato je da je Iran za rješenje sukoba i nesuglasica uvijek nudio izravne pregovore, što je Rijad redovito odbijao.

Sada je, odjednom, nakon toplog pozdrava iranski ministar Mohammad Javad Zarif rekao novinarima da je ono što se dogodilo na marginama summita  ”Organizacije islamske suradnje” “diplomatsko pravilo” i pozdrav se temeljio na “uzajamnom poštovanju i dugogodišnjem prijateljstvu” s Adelom Al-Jubeirom, šefom saudijske diplomacije.

Dodao je ”kako kratki susret nije temelj za nastavak diplomatskih odnosa, koje je  Saudijska Arabija prekinula nakon nereda koji su potresli Iran zbog pogubljenja saudijskog šitskog klerika Nimr Al-Nimra.

Kao odgovor na pitanje o tome je li bilo kakve veze između pozdrava Jubeira i posjete iračkog klerika Muqtada al-Sadra Saudijskoj Arabiji 31. srpnja, Zarif je rekao “kako politika koju Saudijska Arabija provodi s Irakom nema veze s ovim susretom i da je to bio samo običan pozdrav”.

Međutim, Mohammad Javad Zarif je, kao i uvijek, potvrdio spremnost Irana na dijalog sa svim susjedima i zemljama svijeta.

Politika Irana je surađivati sa svojim susjedima, ako su susjedi spremni, i ne tražiti stvaranje napetosti. Oni u Iranu definitivno mogu imati dobrog partnera i prijatelja, jer je u interesu Irana da regija bude sigurna i stabilna”, rekao je Zarif.

Umjereni iranski mediji su pozdravili su “topli pozdrav”, dok ga tvrdolinijaši nisu htjeli komentirati, možda i zato što se Zarifu nešto možda i može prigovoriti, ali da se ne zalaže za interese Islamske Republike, to sigurno ne.

Iran ne traži neprijateljstvo sa Saudijcima. Zarifov pozdrav s Jubeirom može biti uvod u kraj neslaganja. Čak i ako je sastanak bio slučajan, razgovori sa Saudijskom Arabijom mogu postati diplomatski.

“Nije važno je li taj sastanak bio predložen ili slučajan. On pokazuje da obje zemlje žele smanjiti napetosti i riješiti nesporazume. To što su oba ministra vanjskih poslova odlučila razgovarati i pozdraviti se, a ne zamjerati se i suprotstavljati se jedan drugome, pokazuje da se priprema atmosfera za početak razgovora”, rekao je bivši iranski veleposlanik u Jordanu, Nosratollah Tajik.

U međuvremenu je Ali Shamkhani, tajnik iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, reagirao je na nove američke sankcije protiv Teherana i govorio o tome kako je Irak potvrdio nedostatka američke predanosti Zajedničkom opsežnom planu u borbi protiv terorizma.

“SAD traži da se iz Iraka povuku iranske snage, ali mi nećemo dati Americi takvu priliku. Praktično, pet država, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina, su pojasnili ili navijestili da SAD krši ”Zajednički opsežni plan akcije”, što je za Iran političko postignuće”, rekao je Ali Shamkhani.

“Što se tiče Irana, kako bismo obuzdali tog pobješnjelog bika trebali bismo usmjeriti svoju energiju ka željenom cilju i postići ga bez dodatnih troškova i šteta”, zaključio je Ali Shamkhani.

Je li Muqtada Al-Sadr odabran za posrednika?

Prvo, podsjetimo da su i Adel Al-Jubeir i Mohammad Javad Zarif dobro znali da će njihovo rukovanje otvoriti brojna pitanja i da će biti raznih tumačenja. Susret je bio sve samo ne slučajan, a sve se uspjelo postići tako da je neslužbeni kanal, ovaj pit šiitski klerik iz Iraka, dogovorio jamstva da neće doći do bilo kakve neugodne situacije u Istanbulu.

Ni irački premijer, niti irački ministar vanjskih poslova, koji je također nedavno posjetio Rijad, to nisu mogli učiniti, jer bi dogovor poprimio službenu dimenziju, a Irak bi se od iranskog saveznika u borbi protiv terorizma pretvorio u ”posrednika”. Bagdad na takvo što nikako nije mogao pristati, a boljeg čovjeka za taj posao od Al-Sadra nema.

Kome treba pomoć?

Ako bolje pogledamo stvari, Saudijska Arabija je uputila poziv iračkom kleriku da posjeti kraljevstvo, a on je uzvratio posjetom i razgovorima o situaciji u regiji.

No, saudijski režim je taj koji treba pomoć. U naftom bogatoj istočnoj saudijskoj provinciji Qatif, gdje živi pretežito šiitsko stanovništvo, buknuo je oružani ustanak, a žrtve se svakodnevno broje na obje strane. Ako ustanak preraste u oružanu pobunu širih razmjera, onakvu kavu je Rijad financirao i organizirao u Siriji, Saudijska Arabija ostaje bez najvećih zaliha nafte, što bi za zemlju koja isključivo ovisi o izvozu ”crnog zlata” znači propast.

Saudijska Arabija je očajna i zbog poraza koje trpi od jemenskih snaga. Jemenski borci već ratuju na jugu Saudijske Arabije i zauzeli su pogranične klance i masive a jugu pokrajine Jizan. Rijad hitno mora izaći iz živog pijeska Jemena, a to je vjerojatno bila tema razgovora između saudijskog krunskog princa, koji će uskoro postati kralj, sa šiitskim klerikom.

Jemenci su sa svojim projektilima počeli gađati saudijska naftna postrojenja, a sa situacijom u Qatifu i ratom protiv Jemena bi Rijad mogao ostati bez nafte i  vladajućem režimu bi ostale deve i hrpa pijeska, točno kako je bilo prije uspostave ”moderne saudijske države”

Saudijci trebaju pronaći način za izlaz iz slijepe ulice u kojoj se našli, a Jemen vide kao opunomoćenika Irana.

Iranci podržavaju jemenske borce s nekom manjom vojnom pomoći, a više im šalju humanitarnu pomoć i političku potporu. Jemenci su u potpunosti prihvatili iransku političku podršku i traže da se Teheran službeno uključi u mirovni proces.

Rijad za sada ne može izravno pregovarati s Teheranom, jer bi time definitivno priznao svoj poraz, stoga je tražio iračke nestranačke osobe za koje se vjeruje da imaju dobre odnose s Iranom, a Muqtada Al-Sadr je upravo ta osoba.

”Kontroverzni” šiitski klerik je često davao ”čudne” izjave ili predvodio akcije protiv vlasti u Bagdadu, kao kada je s prosvjednicima nasilno ušao u takozvanu ”Zelenu zonu”, kada su se čuli prosvjedi ”protiv uplitanja Teherana u iračke poslove”, da bi Moqtada Al-Sadr odmah nakon prosvjeda na tri dana otputovao u Teheran i posjetio sveta šiitska mjesta i grad Qom.

Stoga, prije ishitrenih izjava, prije svega treba sagledati pozadinu saudijskog poziva za posjetu i kome je prijeko potrebno smirivanje situacije. Teheran nikada nije ni krio da želi mir u regiji, iako ne pod svaku cijenu i sljedećih mjeseci treba pratiti znakove koji bi potvrdili da se vode tajni pregovori između Irana i Saudijske Arabije. Ako ih bude, onda će se sa stopostotnom sigurnošću moći potvrditi da je saudijski režim odabrao Al-Sadra da prenese poruku Iranu, ali da to ne izgleda kao priznanje poraza.

bliski istokMuqtada AL-Sadršiiti
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
opet ja
6 godine prije

Pokušavaju da komuniciraju sa Iranom pošto rat u Jemenu ne mogu da dobiju,..možda ga pre izgube, a Irak sa većinskim Šiitskim stanovništvom će posle poraza ISIL samo da jača. Zato moraju na vreme da uspostave kakve takve odnose sa obe države. Što bi rekli – prpa bato…

Laki Topalović
6 godine prije

Dakle i u Qatifu je izbio ustanak. Ima puno razloga zašto Rijad trreba pomoć Sadra, a nijedan zbog kojeg bi Sadr trebao Rijad

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI