Pakistan opoziva veleposlanika iz Irana

Pakistan
32 komentara

Razdor između bliskoistočnih susjeda izazvao je napad na pokrajinu Balochistan, za koji je Islamabad okrivio Teheran

Islamabad je odlučio opozvati svog veleposlanika u Teheranu, nakon prijavljenog iranskog napada na pakistansko tlo tijekom noći. U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova incident se naziva “očiglednim kršenjem” nacionalnog suvereniteta koje “nema nikakvog opravdanja”.

Iranski dužnosnici nisu javno preuzeli zasluge za napade. Novinska kuća Tasnim u vlasništvu IRGC-a izvijestila je da su kombinacijom napada bespilotnim letjelicama i raketama uništene baze skupine međunarodno poznate kao Jaish ul-Adl.

Militantna skupina, koju Teheran smatra terorističkom organizacijom, traži neovisnost pakistanske pokrajine Balochistan. Niz eksplozija u utorak navečer zabilježen je u Panjguru, gradu blizu iranske granice. Narod Baloch pretežno živi u Iranu i Pakistanu, s velikom dijasporom prisutnom u Afganistanu i Omanu.

Uz opoziv vlastitog diplomata, Pakistan je odbio dopustiti svom iranskom kolegi da se vrati u Islamabad nakon njegovog trenutnog putovanja u njegovu domovinu, navodi se u ministarskom priopćenju. Svi bilateralni posjeti na visokoj razini su obustavljeni.

Islamabad je rekao da zadržava pravo odgovoriti na incident i smatra Teheran potpuno odgovornim za eskalaciju napetosti.

Ranije pakistansko priopćenje tvrdilo je da je dvoje djece ubijeno u udarima.

Diplomatski razdor dogodio se dan nakon što je iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) pokrenula zračne napade na Irak i Siriju. Paravojna organizacija tvrdi da je ciljala na izraelske špijune i teroriste iz Islamske države (IS, bivši ISIS) kao odmazdu za nedavne napade na iranske snage.

Komentirajući te napade u srijedu, iranski ministar obrane Mohammad Reza Ashtian rekao je kako “nema ograničenja” u mjerama koje će zemlja poduzeti kako bi zaštitila svoju nacionalnu sigurnost.

Neki izvještaji u iranskom tisku isprva su tvrdili da je napade u Pakistanu izvela IRGC, ali je to pripisivanje kasnije nestalo.

bliski istokiranPakistan
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 mjeseci prije

Već su Kinezi intervenirali i traže od Pakistana da iskulira napad na teroriste s kojima Iranci na pakistanskoj granici imaju posla više od 10 godina. Popeglati će oni to sve zbog viših ciljeva.

Max
3 mjeseci prije

Treba hitno smiriti situaciju.

DRD
3 mjeseci prije

Idealna situacija za anglo-cioniste bi bila kad bi Pakistan i Iran zaratovali tad bi oni nauruzavali Pakistan i to bi bio njihov jos jedan proxy war pored onog u Europi.

borjana
3 mjeseci prije

Zasita, šta drugo reći nego – koja gomila idiota!!!
Šta je problem, peče savjest šta nemaju ni trunku hrabrosti pomoći Palestinskom Narodu koji se bori na život i smrt, pa se ka našli sada između sebe provocirati i sukobljavati…. Kao imaju neki problem pa je priša čim prije ga riješiti.
Obični beskičmenjaci i idioti koji nisu u stanju ni neki bolji igrokaz napraviti. Da nije tragično bilo bi smiješno.

noppo
3 mjeseci prije

ja mislim, da su pod mizom dogovoreni, da Iran malo popegla ove CIA teroriste. Ta buka je samo za javnost.

tihobl
3 mjeseci prije

Napad Iana su bili dogovoreni. Upozorili su i amere i pakistance, a ovi nisu upozorili kurde i teroriste.
Iran je sacuvao obraz za napad na groblje, Pakistan je sacuvao obraz, a diplomate ce biti vracene u tisini za koji dan.

Teheranac
3 mjeseci prije

Pozdravi. Još nisam shvatio zašto se vojne formacije Iranske revolucionarne garde (Sepah pasdaran) ili jednog oblika Teritorijalne odbrane (Besidž) u člancima u našoj hemisferi nazivaju paravojnim formacijama. To su legalne i legitimne vojne ili oružane snage zemlje, uvrštene u zakone i čak Ustav, sa jasnim zadacima i obavezama. Čini mi se da mnogi autori članaka objavljenih u medijima (dnevna štampa i sl.) nisu upoznati sa legislativom i zakonima u zemljama o kojima pišu. Vezano za slučaj sa dešavanjima u Pakistanu. Koliko znam i koliko sam čitao u medijima, Iran je više puta tražio pomoć/saradnju Pakistana u rješavanju pitanja sa upadima krijumčara narkoticima, trgovinom ljudi i terorističkim aktivnostima u tom graničnom pojasu između dvije zemlje. Vjerovatno su nečije uši bile začepljene jer se te ilegalne aktivnosti dešavaju na dnevnoj bazi. Iran je izgubio više hiljada pripadnika policijskih, vojnih i pripadnika granične službe u borbi protiv krijumčara narkotika koji svoju robu iz… Čitaj više »

Darko
3 mjeseci prije

Baš su Muslimani glup narod, međusobno ratuju dok im židovi i Ameri zabijaju kajle. Umjesto da se udruže i očiste svoj kontinent đd židovske i američke bagre.

Zvone
3 mjeseci prije

Pakistan je vazal amera in on če se boriti sa irancima u novoj proksi ratu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI