Svjedočimo li ublažavanju američko-izraelske agresije?

Rat izmedju SAD, Izraela i Irana
45 komentara

Axios prenosi: Biden je rekao Netanyahuu da neće podržati odmazdu protiv Irana.

Washington je navodno zabrinut zbog velike eskalacije prepune “katastrofalnih posljedica”

Izrael je godinama tjerao Washington da napadne Iran, a neokonzervativci i Kongres su se trudili da to učine. Ako je ovo izvješće o Axiosu točno, ono sugerira da je moć neokonzervativaca nad američkom bliskoistočnom politikom slomljena. Ne mogu si pomoći da budem pomalo sumnjičav prema izvješću jer pripisuje više smisla Bidenu i njegovom režimu nego što smo prije vidjeli bilo kakve znakove.

Čini se da postoje proturječna izvješća. Na primjer: “SAD šalje pojačanje da ‘brani Izrael‘” i “Biden je bio jasan: Sjedinjene Države će stajati uz narod Izraela i podržati njihovu obranu od ovih prijetnji iz Irana“, izjavila je glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Također postoje različita izvješća o uspjehu iranskog napada. Napad i rizici od njega mogli su biti spriječeni objavom rusko-kinesko-iranskog sporazuma o uzajamnoj obrani, ali politička vizija je izostala.

Napad se također mogao spriječiti da je Siriji bilo dopušteno koristiti ruske sustave protuzračne obrane u Siriji kako bi spriječio izraelski napad na Damask koji je izazvao iranski odgovor odmazde.

Ako je izvješće Axiosa točno, loša je strana to što će vjerojatno uvjeriti Putina i Xija da se Washington konačno urazumio, te će oni spustiti oprez i biti prevareni u još obmanjujućim sporazumima poput Sporazuma iz Minska, što će rezultirati još više nepovjerenje.

Cionističkom Izraelu je trebalo dosta vremena da se diskreditira. To je učinio s izraelskom deklariranom politikom genocida nad Palestincima. Kako je Izrael koristio SAD-ove bombe, rakete i novac, diskreditirana je i Amerika.

Samoprouzročeno smanjenje američkog prestiža i njegova izolacija kao podupiratelja izraelskog genocida nad Palestinom izmijenili su ravnotežu moći i utjecaja u svijetu. S osiromašenim Hutijima koji se suprotstavljaju moćnoj Americi i Izraelu, i s Iranom koji se konačno suprotstavlja Izraelu, moguće je da je američko-izraelska agresija koja je dovela do nuklearnog rata ublažena. Nedavno otpuštanje državne podtajnice Victorije Nuland još je jedna moguća indikacija.

Haaretz, jedini objektivni izraelski list, kaže da bi Netanyahu trebao prihvatiti da je iranski odgovor bio ograničeni napad izazvan izraelskim napadom u kojem su ubijeni iranski dužnosnici u Damasku i suzdržati se od daljnje vojne akcije. Američke baze diljem Bliskog istoka i izraelski nuklearni arsenal Dimona lake su mete za težak iranski napad. Ako Izrael nastavi dalje, izbit će veliki rat.

Možda će Putinu i Xiju sinuti da stabiliziraju Bliski istok objavom rusko-kinesko-iranskog sporazuma o uzajamnoj obrani. Upravo je odsutnost kompenzacijske moći na Bliskom istoku ono što je regiju učinilo kutijom za vatru.

Autor: Dr. Paul Craig Roberts

bliski istokiranIZRAELNapadSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Starlight
14 dana prije

Iranski “odgovor” tzv. državi Izrael (na ranije objavljenu informaciju o pogibiji iranskih tzv. časnika i generala u Damasku) – samo je još jedan šou koji pokazuje da su obje “strane” pod kontrolom global sionističkih talmudskih režisera-vlasnika “narodnih” centralnih banaka i “M”MF, “S”B…, “funkcija” političkih “vlada”, “informativnih” agencija, gospodara “stvarnosti”, ratova, revolucija, upravljanog kaosa… Međutim, to je već bilo očigledno kada su i izraelske i iranske političke “vlasti” “štitile” stanovništvo zemalja kojima “vladaju” od “strašnog” curtona “virusa”, primjenjivale “mjere” Rokfelerove WHO i kupovale “cijepiva” za “suzbijanje” “pandemije”… Tako su npr. iranske “vlasti” kupovale “cjepiva” sa “neprijateljskog zapada”-konkretno “cjepiva” Astra Zeneke, tada su svi “geopolitički ljuti neprijatelji” bili izuzetno složni po pitanju “strašnog neprijatelja” čovječanstva-kurtona računalnog “virusa”… Iran je čak proizveo “sopstveno” “cjepivo” za taj “virus” koje je u jednom trenutku “bilo” čak 90% “efikasno”… Potom je uslijedila tzv. specijalna operacija Globalnog Siona u “Ukrajini”, kojoj se nakon više od 2 godine… Čitaj više »

Dante
14 dana prije

To je bilo u Ukrajini sve lazu
Nista nije gadjano Iran-Izrael ili Izrael -Iran
Fikcija
Manipulatori
Ukrajina nesuverena drzava firma se unistava od firme rusija da bi se stvorila hazarija
Tu ima brdo kontradiktornosti

Nenad
14 dana prije

Ja treći komentiram ovu temu i obznanjujem da ova dva “komentatora” prije mene ili nisu popili terapiju ili im je ista kriva. Trećeg nema i s takvima (sizifov posao) se ne isplati polemizirati jer se možeš samo iznervirati jer po napisanom tu CRTANJE NE POMAŽE … NAŽALOST !!!!

eks
14 dana prije

U odbijanju iranskog napada učestvovalo 200 aviona (izraelski + avioni sa američkog nosača) i Gvozdena kupola . Ali , nisu uspeli da obore nijednu hipersoničnu raketu “Fatah” . Te rakete , ukupno 7 , kao i neke balističke rakete , su pogodile zadate ciljeve . Mit o Gvozdenoj kupoli je srušen , a Amerikenjci su ozbiljno zabrinuti zbog sposobnosti Irana da dosegne svaku tačku u Izraelu. Zato su naložili Netanjahuu da se uzdrži od dalje eskalacije. Sada , verovatno , analiziraju celu situaciju i šta dalje činiti .

eks
14 dana prije

Očito je da se polako formira koalicija normalnih zemalja protiv gomile drskih ološa predvodjenih Amerikenjcima , koji pokušavaju da nateraju ceo svet da živi po njihovim naredbama.
Šolc je stigao u Kinu i doživeo šok. Dočekao ga je zamenik gradonačelnika grada Čongkung . Kinezi su mu time dali do znanja koji je njegov značaj .

Steve
14 dana prije

Meni samo jedna stvar nije jasna, obzirom da je u ovom slučaju napadnuta nato zemlja (Israel), od strane Irana, da onaj padavičar Stoltenberg objasni šta je sa članom 5. nato ugovora?! Zašto nisu aktivirali kolektivnu odbranu, odnosno združeni nato odgovor ?! Sećam se svojevremeno kada je Srbija intervenisala na svojoj teritoriji (KiM), da bi sprečili secesiju i neutralisala teroriste, pri tom nije napala niti jednu nato zemlju, usledilo je nato bombardovanje SR Jugoslavije. Znači oni ne poštuju ni sopstvene osnivačke dokumente koje su doneli a kamoli tamo neko međunarodno javno pravo i povelje UN… Jedino što mi se kao LOGIČNO ovde nameće, je da je to kao i sve kod njih, krajnje selektivno i da isključivo zavisi od jačine protivnika sa druge strane…

Josip
14 dana prije

Zidovske svinje raketiraju iransku ambasadu u Siriji i onda kada im Iranci uzvrate i poskakljaju ih, tvrde da je Iran pokrenuo rat. Stvarno to smece od Izraela treba zbrisati s lica zemlje sa ukupnim sadrzajem.

Lucija, prva
14 dana prije

“Prošlog novembra, iranska državna novinska agencija IRNA izvestila je da su vazduhoplovne snage Iranske revolucionarne garde (IRGC) predstavile novu krstareću raketu Fatah 2 sa hipersoničnim kliznim vozilom (HGV).

Dok su krstareće rakete prve generacije bile opremljene jednostavnim raketnim motorima za početno ubrzanje, kao i turbomlaznim motorima za kontrolu pogona, rakete nove generacije, kao što je Fatah 2, opremljene su ramjet motorom.”

Pretpostavlja se da je to letjelo?
Ne mora biti.

CutTheRope
14 dana prije

Iranski odgovor je kompletni uspjeh. Sijanje straha, mobiliziranje skupih sustava… A oni su napali praćkama. Ekonomska računica je tu. Ameri, Englezi… su skinuli gotovo sve i to ih je koštalo enormno puno
A glavna poruka je poslana hipersoničnim oružjem na Nevatim bazu. To nisu uspjeli skinuti. Svaka je stigla na odredište.
Sve američke baze, svi nosači aviona, cijeli Izrael je sada laka meta

tuf
14 dana prije

Nastaviti će ovo tinjati. U minimalnoj varijanti Mossad će aktivirati plaćeničke ćelije kako bi se organizirali teroristički napadi na iranskom teritoriju. Van-teritorijalne sabotaže, atentati i napadi su također zagarantirani.

Max
14 dana prije

Možda su shvatili da je iran prejak.

Ico
14 dana prije

Biden “napunio gaće” pred Iranom, ne mremv verovati?!? Očekivao sam da će Ameri ” potarupati” Iran. Tragedija.

Ico
14 dana prije

Putin treba cijelu Ukrajinu inkorporirati u sastav Rusije.

Oki
14 dana prije

Cini mise da je doslo kraju cionistima da muzu amere kad im se digne…

FELIX
14 dana prije

DALI VAS TO IZNENADZUJE, AMERIKANCI SE VISE BRINU O TOME DA SE HAMAS OCUVA DA DODZE DO BEZUVETNNE PREKIDA VATRE,I NEDAJ BOZE DA ISRAEL ZAUSTAVI RAZVOJ IRANA KOD PROIZVODNJE ATOSKE BOMBE.KAO I UVEK NJIMA ODGOVARA DA SE ISRAEL BORI ZAVEZANIM RUKAMA I DA SE RAT PRODUZI JER SU PROFITI OD PRODAJE ORUZJA NJIHOV GLAVNI INTERES. AKO BI BIO HAMAS UNISTEN ONDA BI BAREMNEKO VREME TAMO ZAVLADAO MIR ISTO VAZI I ZA IRAN.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI