Njemački predsjednik kaže da je rješenje s dvije države ključno za trajni mir na Bliskom istoku

Frank-Walter Steinmeier
9 komentara

Njemačka se slaže s Turskom da će trajni mir na Bliskom istoku biti moguć kroz dvodržavno rješenje, rekao je u petak predsjednik Frank-Walter Steinmeier, govoreći o palestinskom pitanju.

“Svaka minuta mog posjeta Turskoj bila je vrijedna i konstruktivna”, rekao je Steinmeier turskim novinarima nakon trodnevnog boravka u toj zemlji.

“Za mene je dolazak u Tursku povodom 100. godišnjice početka naših diplomatskih odnosa bio vrlo značajan”, dodao je.

Dvije zemlje uživaju dobre trgovačke veze iako se razlikuju po nekoliko pitanja, a to su izraelski napadi na Pojas Gaze, dugo odgađano članstvo Turske u EU i potraga za zrakoplovima Eurofighter.

Napominjući da su obje zemlje saveznici NATO-a i članice G-20, Steinmeier je izjavio: “Kao Turska i Njemačka, mi smo jedni drugima neophodni; trebamo jedni druge.”

Steinmeier je u pratnji njemačkog kuhara turskog döner kebaba stigao u ponedjeljak u Istanbul gdje se susreo s gradonačelnikom Ekremom Imamğluom koji mu je pokazao financijsko i kulturno središtem Turske. U utorak je posjetio jugoistočni grad Gaziantep, jednu od pokrajina pogođenih potresima u veljači 2023. koji su odnijeli tisuće života u zemlji.

‘Njemačka će se sjećati žrtava potresa’

Steinmeier je 23. travnja prisustvovao proslavi nacionalnog suvereniteta i Dana djeteta u Gaziantepu.
Njegov posjet kontejnerskom gradu postavljenom za žrtve potresa u okrugu Nurdağı ostavio je trajan dojam na njega, rekao je.

“Posjet regiji godinu dana nakon potresa imao je smisla za mene. Ohrabrujuće je vidjeti kako se skloništa brzo pripremaju za preživjele i kako se djeci omogućava da pohađaju škole”, rekao je.

Izražavajući divljenje naporima za obnovu u regiji, Steinmeier je rekao: “Kao Njemačka, nećemo zaboraviti žrtve potresa i nastavit ćemo ih podržavati.”

Njemačka vlada obećala je 238 milijuna eura pomoći za potres Turskoj i Siriji.

Steinmeier je također izjavio da su u tijeku napori da se poveća broj osoblja konzulata u Turskoj i ubrzaju procedure izdavanja viza za turske građane.

Steinmeier je rekao da se raduje što će turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan prisustvovati Euru 2024. koji će se održati u Njemačkoj i na kojem će se također natjecati turska reprezentacija.

Gaza

Na sastanku s Erdoğanom u Ankari, Steinmeier je opisao tursko-njemačke odnose kao “neophodne” za obje strane i pozvao na jačanje veza u “teškim ekonomskim vremenima”.

Erdoğan se, međutim, dotakao pitanja palestinsko-izraelskog sukoba, u čemu se razišao s njemačkim predsjednikom.

Turska je više puta osudila zločine Izraela u Gazi i rekla da je Hamas grupa otpora, za razliku od čvrste potpore Njemačke Izraelu.

“Napori izraelske administracije da sakrije svoje zločine, masakre počinjene u Gazi ne bi se smjeli dopustiti”, rekao je Erdoğan.

Dodao je da će Turska nastaviti intenzivirati svoje napore kako bi se postigao prekid vatre u Gazi i osigurao da humanitarna pomoć nesmetano stiže do palestinskog naroda.

Steinmeierov posjet, prvi Turskoj otkako je preuzeo dužnost 2017., naišao je na prosvjede gotovo posvuda gdje je posjetio zbog stava Berlina o palestinsko-izraelskom sukobu. Aktivisti su organizirali prosvjede u blizini predsjednika u Ankari, Istanbulu i Gaziantepu, okrivljujući Njemačku za doprinos “ubojstvima” Palestinaca u Gazi od strane Izraela, bliskog saveznika Njemačke.

bliski istokFrank-Walter Steinmeiernjemačkaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
11 dana prije

Yebivjetar, poput ostalih kolega mu “predsjednika”…zna li ovaj da je to “njegovo rješenje” zapisano u “službenoj” deklaraciji UN-a još prije pedesetak ljeta…a ne, ne zna…lud je…mo”š mislit.😁

xyz
11 dana prije

Prezime ovog njemačkog hinje i pokvarjenjaka je židovsko, pa je tome primjerena i njemačka cionističko-nacistička politika. Njemci ostaju nacisti ali ovaj put rade za židovske cioniste i time kupuju svoj obstanak.

MrKamenjarac
11 dana prije

….NAPOKON BI TREBALO PONOVO RAZDVOJITI NEMACKU NA DVA DELA;OTKAKO SU SE SPOJILI FASIZAM JEOZIVEO POPUT DRAKULE……

Max
11 dana prije

Točno.

Plenkovič II
11 dana prije

Njemačka ima predsjednika?

vrlodrag
10 dana prije

Jedino moguće rješenje.

opetlazes
8 dana prije

Ovaj odlucuje isto kao sto ja odlucujem kakvo ce sutra vrijeme biti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI