Musk postavlja pitanje zašto NATO još uvijek postoji

Elon Musk Tesla
18 komentara

Čini se da se izvršni direktor Tesle i SpaceXa Elon Musk slaže s američkim investitorom Davidom Sacksom, koji je tvrdio da je nakon raspada Sovjetskog Saveza NATO izgubio razlog za postojanje, ali je odlučio krenuti u širenje kako bi popunio prazninu.

Pišući na X (bivši Twitter) u subotu, Sacks je rekao da se blok predvođen SAD-om “suočio s egzistencijalnom krizom” 1990-ih jer više nije imao rivale uporedive sa Sovjetskim Savezom. Međutim, “umjesto da se raspusti, došla je s novom misijom: proširiti se”, primijetio je poduzetnik.

“A u samoreferencijalnoj petlji, proširenje NATO-a bi stvorilo neprijateljstvo potrebno da se opravda”, dodao je on.

U međuvremenu, izgledalo je da se Musk slaže sa Sacksom, napisavši na X: „Tačno. Uvijek sam se pitao zašto je NATO nastavio postojati iako je njegov neprijatelj i razlog postojanja, Varšavski pakt, raspao.”

Od 1990-ih, bloku su se pridružile brojne istočnoevropske zemlje koje su nekada bile dio Varšavskog pakta koji je bio povezan sa Sovjetskim Savezom, kao i baltičke države i nekoliko balkanskih zemalja. Nakon početka sukoba u Ukrajini, Finska je također postala dio alijanse, a Švedska je spremna da slijedi njihov primjer. Rusija je više puta protestovala protiv širenja NATO-a, videći to kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Moskva je izrazila posebnu zabrinutost zbog mogućnosti ulaska Ukrajine u blok, a ruski predsjednik Vladimir Putin je želju Kijeva za to naveo kao jedan od ključnih razloga trenutnog sukoba.

Ukrajina je formalno podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u u jesen 2022. nakon što su četiri njene bivše regije velikom većinom glasale da postanu dio Rusije. Međutim, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da se Kijev ne može pridružiti dok se trenutna neprijateljstva ne razriješe.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe je opisao alijansu kao „oruđe konfrontacije“ i odvraćanja usmereno na Rusiju. Dok su brojni zapadni zvaničnici tvrdili da bi Moskva mogla napasti NATO u roku od nekoliko godina, predsjednik Putin je rekao da nema nikakvog interesa za to.

elon muskNATOrusijaSovjetski savez
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crescent
1 mjesec prije

Citao sam kako su tri generacije Amerikanaca u Njemackoj radili u NATO bazi, rekli bi Hrvati, stvarni uhljebi.

Rudar
1 mjesec prije

Nakon raspada Sovjetskog Saveza mnogi smo se pitali isto. Ovima je samo malo više trebalo ali opet samo pojedinci ali bar oni koje se posluša što govore.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Nato postoji zbog ruskih nacista.

samo u prolazu
1 mjesec prije

Samo jos jedan dokaz da je Njemacka jos uvijek okupirana. A US nuklearke u njemackim bazama su garancija da to i ostane(i naravno njemacko zlato deponirano u US).

1 mjesec prije

kad ti ime počne sa El ….nije slučajno i odmah si uključen u tajne aktivnosti no NASA je provaljena i još nisam našao (no naći ću već) što je to sve uspio izvući poučen u tajne kriptografije malo spominjani Gary McKinnon no uz postavljeni post imamo i vrlo zanimljive nove igrače na zadatku……… David Grusch,i jako zanimljiva ,svježe nabrušena Anna Paulina Luna uz koju ću kopirati i ovaj zapis jer je pa recimo prilično nedavno konstelacija ostvarena i često nam se navodi da je ovo vrijeme……ž e n a……..(jasno da će biti raznih tumačenja no kako je u zapisu znano da će se konstelacija postaviti u odnosu na Zemlju-pokušao sam naći slikovni prikaz ali ne ide a ono što sam vidio-nema više) ..“”I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda. Trudna viče u porođajnim bolima i mukama… Čitaj više »

Lucija, prva
1 mjesec prije

Zamislite da NATO ne bi postojio, isfrustrirani botoksirani kepec i njegov papučar majmunov koji je još manji od njega bi več harali po lizboni.

tabula
1 mjesec prije

Iako, iz svakodnevnog iskustva, treba imati dobru dozu opreza kada jake političke izjave daju političari i milijarderi, mogu reći da me Musk sve više iznenađuje pozitivnim stavovima bliskim normalnom svijetu.

Gad
1 mjesec prije

Mutikašo, ne vjerujemo ti ništa. Nego, što kaže Pentagon, jel im dobar starlink?

Max
1 mjesec prije

NATO služi kao malj pokoravanje naroda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI