Na internetu se pojavljuju videozapisi koji navodno prikazuju talibane koji koriste američko oružje

Taliban
110 komentara

Ogromni napredak Talibana koji je do sada ostavio samo tri velika grada-Kabul, Jalalabad i Mazar-i-Sharif-u rukama vlade Ashrafa Ghanija izazvao zabrinutost. Pobunjenici su zauzeli otprilike dvije trećine Afganistana dok američki vojnici nastoje osigurati uredno povlačenje.

Brzinu ofanzive Talibana očito je ubrzalo povlačenje afganistanske vojske obučeno od NATO-a, kao i prijavljene kapitulacije i prebjezi nekih provladinih vojskovođa i posrednika u vlasti.

Dana 13. kolovoza zarobljen je Mohammad Ismail Khan (75), bivši guverner Herata, koji je tjednima predvodio otpor protiv talibana, i predao se pobunjenicima. Svi vladini dužnosnici, uključujući guvernera, načelnika policije, voditelja ureda NDS-a i zapovjednika 207 Zafarskog korpusa slijedili su njegov primjer, kako je u petak izvijestila TOLOnews, afganistanska 24-satna televizijska mreža.

New York Times pretpostavlja da bi kapitulacija Ismaila Khana mogla izazvati domino efekt među provladinim afganistanskim vojskovođama, uključujući Mohammeda Atta Noora, koji pokušava obraniti ekonomsko središte Mazar-i-Sharifa.

U međuvremenu, korisnici društvenih medija pozivaju se na lokalne izvore navodeći kako se Khan mogao pridružiti redovima talibana. Na Twitteru se također šuškalo da su on i drugi dužnosnici poslati u Kabul helikopterom s porukom za vladu Gana.

“Amir Khan Motaqay, viši talibanski vođa, poziva Ismaila Khana, poziva ga da uvjeri ključne čelnike Jamiata da se predaju/pridruže. Talibanska strategija nuđenja osiguranja visokim afganistanskim liderima i igračima”, napisao je afganistanski novinar Bilal Sarwary.

Još jedan video koji su 14. kolovoza objavili pro-talibanski kanali i koji je postavio korisnik Twittera po imenu FJ navodno prikazuje “formalnu ceremoniju predaje guvernera Kandahara”. Kandahar, drugi najveći grad u Afganistanu nakon Kabula i gospodarskog središta na jugu, pao je 13. kolovoza pod pobunu.

Afganistanski pobunjenici navodno su u subotu dodatno ojačali zauzevši Sharanu, glavni grad provincije Paktika. Do vikenda su talibani uspjeli zauzeti više od polovice 34 afganistanske provincijske prijestolnice, suočeni s malim otporom vladinih snaga i lokalne milicije.

Osim toga, čini se da su pobunjenici pribavili ogromne zalihe oružja koje su ostavile afganistanske oružane snage.

Twitter je prepun video zapisa i fotografija talibanskih boraca koji pregledavaju vladina skladišta oružja sa zalihama modernih pušaka i streljiva, kao i kako stoje u blizini oklopnih vozila, topništva, pa čak i najsuvremenijih američkih helikoptera Black Hawk.

U jednom tweetu navodno se vidi afganistanski pilot koji prevozi borce talibana: “Prvi put su talibanski lovci rasporedili zrakoplovstvo”, napisao je 13. kolovoza Twitter račun RAGEX. “Na ovom snimku posada jednog od helikoptera Mi-17 afganistanskih zračnih snaga, koji je prešao na stranu talibana, prebacuje militante”.

Unatoč rastućem pritisku, afganistanski predsjednik Ashraf Ghani objavio je unaprijed snimljenu video poruku naciji u kojoj se navodi da mu je remobilizacija afganistanskih nacionalnih obrambenih i sigurnosnih snaga (ANDSF) glavni prioritet. Video obraćanje uslijedilo je nakon sve većih glasina da bi predsjednik mogao podnijeti ostavku kako se talibani približavaju.

Sputnjik ne može odmah potvrditi istinitost fotografija, video zapisa ili informacija o problemu koje su se pojavile na Twitteru.

ANDSFMohammad Ismail KhanTaliban
Pretplatiti se
Obavijesti o
110 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Aeronetcz
2 godine prije

Talibani vec ulaze u Kabul,to je gotova stvar..Tko je utekao,utekao,tko nije,neka racun postavi Americkoj drzavnoj eliti i Zapadu i svima onima koji su sudjelovali u Afganistanu.Biti ce jako veselo u Evropi narednih mjeseci.A sto je najvaznije od svega toga Nato savez je gotov,raspao se kao gnjila kruska..sada ce svi vidjeti da je taj savez knicemu a tim porazom u Afganistanu,nema sanse da Nato i Ameri realiziraju bilo kakv rad u buducnosti..svi ce od njih dici ruke..

Ante
2 godine prije

Pa što je u ovoj vjesti čudno
Nego čije nego američko , neće biti naše

Emiliano Zapata
2 godine prije

Povukli se ameri pa ce ih poslije potamanit sve cjepivima ali tako da nece ni shvatit da su od Kill Billa vec ce mislit da su Kineska,Brazilska ili neke druge zemlje s kojom nisu nikad ratovali…

Debeli đ uro
2 godine prije

Eto afganistanska vlada trenutno ne kontrolira NIŠTA,problem je kako da talibanima,koji su u predgrađima Kabula, preda grad bez borbe,,naravno da talibani imaju oružja i municije “”za izvoz”” ,navodno imaju i dronove kojima se uče upravljati(?!?!?),ali im neće trebati,priča o uspjesima talibana JE GOTOVA !!!Ostaje za vidjeti koliko će biti izbjeglica i kuda će s njima,i uopće što će i kuda nova vlast talibana u Afganistanu !!! Navodno imaju sadržajnu politiku u planu i više neće biti gomila divljaka i čungalungača !!!A ona nagađanja o suradnji s Kinezima,ostaje da vidimo !!! Sa USA i saveznicima sigurno NEĆE !!!

Čudan lik
2 godine prije

Talibani će zauzeti cijeli Afganistan sa oružjem koje su im Amerikanci ostavili.
Pitanje svih pitanja je što planiraju tada napraviti????
Koju državu su Amerikanci isplanirali za njih da okupiraju?
Iran ili neku drugu?

Stara kuka
2 godine prije

Kako virjeme prolazi počinjem gajiti sve veće poštovane prema Talibanima. Tvrdi i u borbama prekaljeni borci sa jakim idealima i jasnim ciljevima za koje se ne boje umrijetii ubijati. Mogu se s njihovom ideologijom i ciljevima ne slagati, ali moram poštovati njihovu ustrajnost, hrabrost i predanost. A ciljevi su im daleko opradaniji i pravedniji nego ciljevi zapadnih licemjera. Talibani do sada nisu pokazali nikakve namjere osvajati tuđe zemlje. A protiv koga se oni bore? Protiv onih koji su okupirali njihovu zemlju i njihovih domaćih slugu. Žele osoboditi svoju zemlju od okupatora koji im nameću njima strane “vrijednosti” i način života i uređivati svoje zemlju i svoj život u skladu sa svojim tradicijama, vrijednostima. mentalitetom i pogledima na svijet. I još nešto. Često ih zapadni okupatori i licemjeri nazivaju teroristima. Ali ja do sada nisam čuo ni za jednu terorističku akciju koju su Talibani izveli čak ni u samom Afganistanu, a… Čitaj više »

Zagor
2 godine prije

Sve je palo, I Mazar-i-Sharif i Jalalabad.
Mislim da je ostao samo Kabul, a po najnovijim vijestima, predsjednik Ghani je prebacio ovlasti na Ali Ahmed Jalali-a, koji će formirati vladu sa Talibanima.
Talibanska delegacija predvođena sa Mullah Baradarom je ušla u Kabul i kreće se prema predsjedničkoj palači.

ffjord
2 godine prije

Kad su se borili “domaci” i protiv Sovjeta imali su najmodernije americko naouruzanje, bolje cak i od samih Sovjeta.
Ima jedan dobar ruski film na youtube koji se zove Lovci na karavane
Film ima engleski subtitle.

Caravan Hunters – Episode 1. Russian TV Series. StarMedia. Military Drama. English Subtitles

Rijeka
2 godine prije

S.K ne komentira na strane teme bas tako cesto.
Evo kad vidim njegov post ovdje, koji je potpuno jasan, to me raduje, zato jer je i moj stav takav i to mi daje povjerenje da nisam u krivu.
Sad je jasno kad S.K i suti gdje je pozicioniran na medjunarodne dogadjaje.
To znaci puno nama svima koji se slazemo.
A ovim koji dolazu kao trollovi i provokatori je uzalud …a oni koji pisu iz dubokog ubjedjenja koji su zrtve ispiranja mozga uslijed Hollywood-a nek se zamislu.

Sven
2 godine prije

Neki ljudi ocigledno ne smiju gledati film rambo. Gledam ovog na fotki ima vise metaka oko sebe nego rambo . Mozda sunce prejako grije u afganistanu pa su neki malo pukli. Takve bi trebalo poslati na mars ili neki drugi planet pa nek tamo glume ramba. Sto dalje od zemlje.

Ledeno Dopa
2 godine prije

Afghanistan: What has the conflict cost the US and its vassals?
Afghanistan war cost more than $2T and 240,000 lives, report finds
Englezi salju 500 specijalaca a Amerikanci 3000 da izvuku diplomate i neke znacajne domace izdajnike koji su za vjesala i koji su se dobro napljackali s racunima u Americi.
Talibani su vec usli u predgradje Kabula.

Oh, koji igrokaz, koja divota za kibicirati,
uzmite pivo ili kokice i uzivajte ipak ovakav film / igrokaz se ne vidi svaki dan.

dsifnasiefvniasuegvu
2 godine prije

Stvor i ekipa ponovili uspjeh sa sisilom u Iraku i Siriji, napravili preko noći u Avganistanu sisil cvaj hahaha…………………..

Lool
2 godine prije

Pacov Ghani pobjegao iz zemlje,……hahaha…kvislinzi uz zid.

goran
2 godine prije

Afganistan ima veliki problem.
Imaju previse prevodioca.
Spanjolska kaze da ce evakuirati prevodioce koji su radili za njih a Njemacka svoje.
Kanada ce dati azil 20 000 prevodioca iz Afganistana.
Ocekiva ze stampado prevodioca preko Irana u Tursku.
EU ce primiti isto svoju porciju prevodioca.
Amerika kaze da prevodioci ne mogu direktno za Ameriku, nego najprije u logor za izbjeglice pa molbe…
Ali nisu ni svi prevodioci bas jednaki, neki su bili “bolji” prevodioci pa ce ici direktno u zemlju slobodnih.
Jako talentiran ovaj narod, ima vise prevodioca nego itko na svijetu.
Svi govore strane jezike a mi mislili da su nepismeni i zaostali.

Svatko tko je radio za okupatorsku vlast i strance pokusava spasiti glavu.
Najgore ce proci oni koji zadnji pokusaju mijanjati kabanicu.

Max
2 godine prije

Ništa čudno Wietnann nije htio N16 jer nije dobra ali to je planirano tko bi bblitz krriego zauzeo toliki teritorrijo?

Rozu
2 godine prije

Amerikanci i Cionisti samo spletkare,sto se krije iza ovakvog razvoja dogadjaja Bog dragi zna. Ali sigurno nista dobro,neko ce najebati ne povlace se ovi tek tako.

EU-p
2 godine prije

 Taliban fighters entered Kabul on Sunday and sought the unconditional surrender of the central government.
Talibani trazu
Bezuvjetnu kapitalaciju kao sto su
trazili Amerikanci od Japana.

yale
2 godine prije

Američki poraz u Afganistanu jedan je u nizu katastrofalnih vojnih grešaka koje najavljuju smrt američkog carstva. S izuzetkom prvog Zaljevskog rata, u kojem su uglavnom vodile mehanizirane jedinice u pustinji koje nisu – mudro – pokušale okupirati Irak, političko i vojno vodstvo Sjedinjenih Država posrnulo je od jednog vojnog debakla do drugog. Koreja. Vijetnam. Libanon. Afganistan. Irak. Sirija. Libija. Putanja vojnih fijaskoa odražava tužna finala kineskog, osmanskog, habsburškog, ruskog, francuskog, britanskog, nizozemskog, portugalskog i sovjetskog carstva. Iako je svako od ovih carstava propadalo sa svojim posebnostima, sva su pokazala obrasce raspada koji karakteriziraju američki eksperiment. Imperijalnoj nesposobnosti odgovara domaća nesposobnost. Slom dobre domaće vlade, sa zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim sustavom koji je zahvaćen korporativnom moći, osigurava da nesposobni i korumpirani, oni koji nisu posvećeni nacionalnim interesima, već povećanju profita oligarhijske elite, vode zemlju u slijepa ulica. Vladari i vojskovođe, vođeni prodajnim ličnim interesom, često su glupi likovi u velikoj komičnoj… Čitaj više »

Herc
2 godine prije

Haha koji cirkus,pa ovako brzo Solunci nijesu “oslobađali” ispražnjenu Srbiju od njemačkih,austrougarskih i bugarskih trupa .Sve je to jedan dogovor . Da su Ameri htjeli
mogli su zračnim snagama potaracat talibane i ove druge koji su naknadno to postali a kamoli vlastito oružje. Nego se bojim opet invazije garežina na Europu, poluđela baba Merkel je valjda došla pameti a i skoro više neće biti premijerka.

Necjepljeni Kokot
2 godine prije

Nego jel ima tko teoriju zašto su im Ameri ostavili oružije i tehnikiui povlače se. Očigledno imaju neki dogovor !

Farree
2 godine prije

Zapravo su samo još 2 pitanja ostala: Šta još Turci rade na kabulskom aerodromu i gdje su nestall 1 bilion dolara koje su NATOvci navodno potrošili za obuku “afganistanske Armije”

hiber
2 godine prije

Autor ne razumije da su sadašnji tkz. talibani i afganistanski vojnici isto. Službeno je bilo da afganistanska vojska ima oko 300.000 vojnika na platnom spisku, a broj talibana je bio cca. 60.000. Proračun afganistanske vlade je bio oko 12 milijardi dolara od toga je 80% vanjska, pretežno američka potpora. Proračun talibana je oko milijarde dolara. Međutim, afganistanska vojska je stroj za pranje novca. Dokazano je nepostojanje najmanje 48 fiktivnih postrojbi sa 800 vojnika što čini oko 40.000 lažnih afganistanskih vojnika, a na platnom spisku su očito talibani. Sada su uglavnom mjenjaju uniforme a sustav prelazi u održivi jer se američka sredstva preusmjeravaju drugdje, a talibani zahtjevaju daleko manje troškove.

Stara kuka
2 godine prije

Evo baš čitam kako Talibani upravo ulaze u Kabul, a od Amera instalirani “predsjednik” je utekao u Tadžikistan, a Ameri evakuiraju ambasadu helikopterima. Yebiga, a onolika polja maka ostala neobrana.

Ipak jedna stvar mi nije jasna. Kako Talibani mogu tako brzo napredovati. Očekivao sam da će im žestok otpor do zadnjeg metka pružiti ako već ne vladine snage, a ono barem lgbt…itd borci u sadejstvu s feminističkim postrojbama.

gigi pinna
2 godine prije

Ameri su se odlučili povući, a oružje im predaju i sami pripadnici afganistanske “vojske” – nakon britanskog iz 19.-og stoljeća, sovjetskog ’80-ih, evo i ovog američkog sramoćenja kada je u pitanju Afganistan.
Samo je Hrvatsku koštao 2 milijarde kuna i jednog vojnika u zadnjih 17 godina.

Njemi Svjedok
2 godine prije

Mnogo prašine ni oko čega.
Ovdje nije ništa novo treba imati neke godine da bi se napisao komentar na ovaj događaj.
Mnogi od vas su to pomenuli.
A to je što je u biti i istina da su Talibane stvorili – Čemerikanci i Pakistanska obaveštajna služba kao odgovor na intervenciju SSSR-a u Avganistanu.
Nečemo govoriti o tome da se u Avgansitanu uzgaja mak a od njega dobija bjelo koje ide za Jevropu.
Moram da napomenuti da je postojao direktan čarter vojnim zrakoplovima Kandahar zračna luka u Prištini.
A onda dalje diljem Jevrope koja je veliki konzument bjelog.
Znači Čemjer je napravi problem s razlogom ili bez njega i sada če navodne dobre Avganistance koji su radili za njih da raspoređuje po Jevropi najviše a manjim djelom u Čemjerici.
Pa ako je sada Avganistan Talibanski kalifat pitanje što če raditi sa Jevropom.

Simon
2 godine prije

Pa i u ratu između Hrvatske i Srbije Hrvatska je koristila srpsko oružje i to bez navodno i bez interneta.
U tom ratu Republika Srpska je koristila hrvatsko gorivo, takođee bez navodno i bez interneta.
Svijet u kojem živimo nije navodni niti internetski.

Simon
2 godine prije

Poslije dolaska NATO pakta u Afganistan proizvodnja heroina se uvišestručila.
Glavno pitanje je da li če se proizvodnja heroina povećati ili smanjiti kad NATO ode.

Zagor
2 godine prije

Posljednji poklon amera narodu Afganistana je pucanje po njima tijekom noći i jutra u zračnoj luci. Još se broje žrtve.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI