Bijela kuća priznala da je “velika količina” američkog oružja pala u ruke talibana

Talibani koriste SAD oruzje
19 komentara

Savjetnik predsjednika Joe Bidena za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan morao je priznati da je mnogo američkog naoružanja namijenjenog avganistanskoj vojsci sada u rukama talibana, odbijajući odgovoriti na pitanja o tome kako se SAD namjeravaju nositi s tim.

“Očigledno nemamo potpunu sliku o tome gdje je svaki primjerak odbrambenog materijala nestao, ali je svakako priličan dio toga pao u ruke talibana”, rekao je Sullivan u utorak, informišući novinare u Bijeloj kući dok je sekretarica za štampu Jen Psaki gledala.

„Očigledno, nemamo osjećaj da će nam to spremno predati na aerodromu.“

Sullivan je takođe u ponedjeljak rukovodio kontrolom štete za Bijelu kuću, nekoliko sati prije nego što je Biden vraćen u Washington iz Camp Davida da promijeni naraciju o povlačenju SAD.

Odgovarajući na pitanja o scenama helikoptera koji evakuišu osoblje američke ambasade u Kabulu, uz prisjećanje na Sajgon 1975., Sullivan je tvrdio da je „helikopter već dvadeset godina naš način transporta iz ambasade“.

SAD su potrošile više od 80 milijardi dolara u posljednjih 20 godina, naoružavajući i opremajući Avganistansku nacionalnu armiju (ANA), borbenu snagu lojalnu vladi koju u Kabulu podržavaju SAD. SAD su takođe isplaćivale plate vojnicima, što je navodno dovelo do toga da su lokalni komandanti prijavljivali „vojnike duhove“ koji zapravo nisu postojali kako bi im napunili džepove.

Dok su Biden i njegovi generali insistirali da je ANA sposobna borbena sila koja bi mogla da zadrži talibane, na kraju se predala bez borbe tokom proteklog vikenda, potpuno iznenadivši Pentagon i Bijelu kuću.

General-major Hank Taylor, šef operacija u Zajedničkom generalštabu, nije imao odgovore za novinare koji su u ponedjeljak na brifingu u Pentagonu pitali o zarobljenom oružju. Upitan da li SAD čine bilo šta da spriječe da oružje i oprema padnu u ruke talibana, Taylor je rekao da nema informacije o takvim koracima.

“Nemam odgovor na to pitanje”, odgovorio je Taylor, na pitanje da li SAD čine bilo šta da unište napuštenu opremu, uključujući bombardovanje baza ANA. Taylor i drugi zvaničnici Pentagona zapravo su poricali da je bilo takvih vazdušnih napada SAD.

AvganistanJake SullivanSADTaliban
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Nije jos sve palo u ruke talibana. Jeste da su ameri toliko brzo pobjegli i da nista nisu stigli ponijeti, ali nisu talibani jos sve zauzeli. Jednostavno ameri su prebrzi za njih.

Ameri su toliko brzo pobjegli da nisu ponijeli nista. Osim oruzja ostavili su i pelene za odrasle, a u jednoj bazi zaboravili su gruzijske i ukrajinske vojnike.

hiber
2 godine prije

Stvarno amatersko sagledavanje stanja stvari. Prvo, oružje je ravnomjerno podjeljeno, drugo sofisticirano oružje je neupotrebljivo, treće i oni koji su bili obučeni, piloti, su zbrisali. Devizne rezerve su ostale u USA, ono što je i bilo odnio je Gani, a dio je završio u Pansiru. Dakle, u stvarnosti je američki proračun na tjednoj bazi financirao cijeli Afganistan, uključujući i talibane što je već obustavljeno zadnjih mjeseci, sto objašnjava krah tkz. vojske. Sada je jedino važno kolike se rezerve hrane u Afganistanu. Talibani su otišli dok je bilo 20 milona, a sada je četrdest miliona stanovnika. Od njih 2/3 nema pojma o talibanima. A najsmješniji su talibani koji rade selfije. Ukratko, glavni pregovarač talibana je zadnjih 10 godina bio u zatvoru i nema pojma kako Afganistan izgleda. Osnovni dojam je da su se talibani usrali od sranja u kojeg su ih uvalili. Valjda će ih Kinezi sada financirati.😉

Staro Normalno
2 godine prije

Dakle, Bijela kuća je se oglasila u vezi neke naizgled “nebitne” teme. Mislim da ovo priznanje je samo objašnjenje odakle talibanima američko oružje za neki događaj u bliskoj budućnosti, koji će po svemu sudeći biti false flag.

Mölltaler
2 godine prije

Nije američko oružje “palo” u ruke talibana nego su im ga jednostavno ostavili.

Isto Ime
2 godine prije

Jopet ugljikohidrati na djelu. Mora preko afganistana, a talibanci bi podjebavalii. ovako oni kao glavni cuvace plinovod i uvoditi njihovu demokraciju.

Slovenac123
2 godine prije

Interesantno je da talibani ne skine ove aviione koje vrse evakuaciju pa mogli bi lako pa dobro picke beze9

Stara kuka
2 godine prije

Bolje da to talibani uzmu nego da nam Ameri tu izraubanu staru kramu koju im se ne isplati voziti kući istovare opet nama kao “vojnu pomoć” i još nam naplate što zbinjavamo njihov otpad.

Max
2 godine prije

Znali su da će se to dogoditi i mogl su to spriječiti da su htjeli. Talibani će biti okdač novih kriza.

mmne
2 godine prije

ostavili im

HEKPCT
2 godine prije

Aj u sto marki da će ostavljeno oružje uskoro zapucati na Iran.

kotukoga
2 godine prije

Jeftinije ostavit nego reciklirat.
Sad kad imaju “legalno” cjepivo ne treba im više “ilegalni” dop.
Zato su i otprašili. Sad su polja makova u bigfarma labosima.

Jerkk
2 godine prije

Sve je prodano za kes Talibanima! Sotone cionisticke. Zasto oni ne uzmu izbjeglice iz Afghanistana nego ih salju u Europu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI