fbpx

Na Twitteru izbila svađa između australskih i kineskih izaslanika u Indiju zbog Južnog kineskog mora

Južno kinesko more

S obzirom na to da je Kina zadržala svoje čvrsto stajalište o svojim potraživanjima u Južnom kineskom moru, Sjedinjene Države i njeni saveznici, poput Australije, usprotivili su se Pekinškoj pomorskoj vlasti u regiji. Prošlog je tjedna australska misija pri UN-u napisala da kineske tvrdnje u Južnom kineskom moru nemaju pravnu osnovu.

Sukob oko Južnog kineskog mora između Kine i Australije sada je “službeno” dosegao razinu malog ”rata” na Twitteru. Veleposlanici dviju zemalja koji su stacionirani u Indiji preko Twittera razmjenjuju oštre riječi. U petak je kineski veleposlanik u Indiji, Sun Weidong, napisao na Twitteru o tome kako je primijetio primjedbu australskog izaslanika u pogledu Južnog kineskog mora.

Weidong je napisao da su teritorijalni suverenitet, pomorska prava i interesi Kine u skladu s međunarodnim pravom, uključujući i Konvenciju Ujedinjenih naroda za pomorsko pravo (UNCLOS). “Jasno je tko čuva mir i stabilnost, a tko destabilizira i izaziva eskalaciju u okruženju”, naglasio je veleposlanik.

Iako je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog akcija u Južnom kineskom moru, australski visoki povjerenik za Indiju, Barry O ‘Farell u četvrtak je naglasio da koraci koje je poduzela Kina destabiliziraju i da “mogu izazvati eskalaciju”. Prošli tjedan Australija je poslala notu generalnom tajniku UN-a, u kojoj se usprotivila”kineskim protuzakonitim zahtjevima u južnokineskom moru”.

No, Farell se u petak, nakon Wedondove objave, oglasio na Twitteru i zatražio od Kine priznanje arbitražne presude za Južnokinesko more iz 2016. godine.

Dana 12. srpnja 2016. godine Stalni arbitražni sud presudio je da Kina “nema povijesnih prava” na temelju karte “devet crtica”. Tribunal je smatrao da su vode Južnog kineskog mora izvan teritorijalnog mora i da su pravno dio otvorenog mora, u kojem plovila iz bilo koje druge države mogla slobodno ploviti i loviti ribu.

Dok se SAD, Australija i druge zemlje protive kineskim pomorskim i teritorijalnim tvrdnjama, Peking smatra da je Spratly arhipelag dio kineskog teritorija.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Kurir
Gost
Kurir
2 mjeseci prije

Baš da vidimo da li će Australija i dalje biti rečita kad im Kina zavrne slavinu zbog dugačkog jezika.

Amater
Gost
Amater
2 mjeseci prije

Samo ime kaže tko je u pravu “ Južno Kinesko more”

tihobl
Gost
tihobl
2 mjeseci prije

Naravno. Sva kineska mora su americka. Zar je to tesko shvatiti?

nekoime
Gost
nekoime
2 mjeseci prije

Kao i ruske sirovine, venecuelanaka nafta, afganistanska droga…

Ad astra
Gost
Ad astra
2 mjeseci prije

Amater, a što kažeš na Indijski ocean?

Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 mjeseci prije

Već sam napisao, a sada ću i ponoviti primjedbu uredništvu. Ovdje ste objavili puno važnih vijesti i pisali o puno tema koje su od životne važnosti za sve nas. Ali takve vijesti i teme se vrlo brzo izgube u moru banalnosti koje isto objavljujete. Svađa na Twiteru između australskih i kineskih izaslanika u Indiji zaista nije neka vrijest zbog koje bi mi ovdje trebali razbijati glavu. Jednako kao naprimjer i nekakvo “mišljenje stručnjaka” o tome kuda će odvesti verbalni sukob Irana i Saudijske Arabije. Ali te, objektivno potpuno nevažne vijesti i teme onda zatrpaju i potisnu one zaista važne koje vrlo brzo u toj poplavi bivaju zaboravljene.

Najveći problem Interneta općenito nije nedostatak informacija nego ogromna poplava njih od čega je velika većina ili nebitno smeće ili laži. Na taj način se javnost, bombardiranjem ovakim nebitnim vijestima zaglupljuje i skreće mu se pozornost s onog što je zaista važno.

Možda bi ovaj portal trebao na neki način izdvojiti one vijesti, bez obzira na temu koje su nama zaista bitne i za koje postoji velik interes, pa da im se može lakše pristupiti bez skrolanja kroz more ovakvih nevažnih naslova.

I ponavljam ovo je samo dobronamjernakritika i prijedlog.

tihobl
Gost
tihobl
2 mjeseci prije

I Hrvatske diplomate se trebaju tuci sa kineskim oko J. K. mora. I ostale diplomate zemalja NATO pakta. Pogledaj australce kako predano pokazuju podanistvo.

Sparkling
Gost
Sparkling
2 mjeseci prije

Stara kuka
I moje mišljenje se podudara s tvojim. Isto tako pred koji dan sam napisao da bi mogli napraviti jednu analizu na tako važnu temu kao što je sukob između Kine i Am. a ne samo prepisivati nebitne vijesti. Ali to uredništvu ne ide u prilog i sve mi se više čini da postaju copy-paste portal.
Ps. I naravno nisu objavili moj post

Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 mjeseci prije

Sparkling. Nekad su od površnosti patili samo tzv. “žuti mediji”. Danas praktično svi, a ta površnost i banalnost je posebno izražena kod internetskih portala. Možda je u pitanju nedostatak kvalitenih i obučenih kadrova, pa se čitavo “novinarstvo” svodi na copy-paste iz istog izvora, bez ikakve provjere i analize koje jednostavno nema tko napraviti i bez ikakvog osjećaja za prioritete odnosno važnost ili nevažnost određene vijesti.

Važan je samo “muving”. Ne smije se stati Što više novih vijesti, po mogućnosti sa senzacionalističkim naslovom (tekst ispod ionako malo tko pročita, a pogotovo provjeri ili analizira). Čitava ta bujica vijesti i informacija umjesto da javnost informira postiže suprotni efekt, Javnost više ne zna što je istina a što ne, što je važno, a što ne. I ljudima pomalo postaje sve svejedno. Postanu tupi i nezainteresirani. No, možda je to i namjera.

iudsnfgiuasnipgfvnaspdvnais<dnva<dsv
Gost
iudsnfgiuasnipgfvnaspdvnais<dnva<dsv
2 mjeseci prije

Oni koji invertiraše “pomorsko pravo” bolje reći grabež putem mora pričaju sad o “pravu” a isti priznaju samo pravo jačeg i pokrali su čitav planet koristeći more kao autocestu. Iako svima upravlja isti stvor svesrdna podršak kinezima, treba netko i valokraciji batije terma.

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
2 mjeseci prije

Ta sprud nije tamo da bi se napustila. Svidja mi se kako su unaprijedili taktiku, umjesto zastarjelih metoda projekcije poput gradnje skupih nosaca aviona, presli su na daleko jeftiniju verziju za izradu i odrzavanje. Sprudovi koji se dodatno nasipaju te pretvaraju u nepotopive nosace aviona. Ne tako davno su bili ismijavani kada su, naravno za sitnu paru, kupili raspadnuti ukrajinski nosac aviona, sada je modificiran, u uporabi. Oni su u medjuvremenu imali daleko bolji plan. Novi, stari vladari.

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
2 mjeseci prije

Najbolje bi bilo kada bi Kinezi poklonili amerima more sve što je 100m dalje od obale ali mislim da bi i onda za vrlo kratko vrijeme ameri našli nešto s čime bi provocirali.

nekoime
Gost
nekoime
2 mjeseci prije

Zabranili bi Kinezima jedenje štapićima jer se tako dokazano širi korona virus.

piždro
Gost
piždro
2 mjeseci prije

Australija tako i tako nije suverena… sve komande dolaze iz Londona i Vašingtona sramota od drzave.. Iako mi je moja pok. tetka givorila da je to najbolja država u svitu za život..

Sparkling
Gost
Sparkling
2 mjeseci prije

Bila nekada najbolja (među najboljima) za život. Otprilike prije cca. 30god. Od kada su masovno počeli pristizati azijati, arapi i ostala bagra koja je samo gledala kako da živi od socijalne pomoći, Aus. je rekla laku noč. To isto se sada događa u EU.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
15
0
()
x