Na Twitteru izbila svađa između australskih i kineskih izaslanika u Indiju zbog Južnog kineskog mora

Južno kinesko more
15 komentara

S obzirom na to da je Kina zadržala svoje čvrsto stajalište o svojim potraživanjima u Južnom kineskom moru, Sjedinjene Države i njeni saveznici, poput Australije, usprotivili su se Pekinškoj pomorskoj vlasti u regiji. Prošlog je tjedna australska misija pri UN-u napisala da kineske tvrdnje u Južnom kineskom moru nemaju pravnu osnovu.

Sukob oko Južnog kineskog mora između Kine i Australije sada je “službeno” dosegao razinu malog ”rata” na Twitteru. Veleposlanici dviju zemalja koji su stacionirani u Indiji preko Twittera razmjenjuju oštre riječi. U petak je kineski veleposlanik u Indiji, Sun Weidong, napisao na Twitteru o tome kako je primijetio primjedbu australskog izaslanika u pogledu Južnog kineskog mora.

Weidong je napisao da su teritorijalni suverenitet, pomorska prava i interesi Kine u skladu s međunarodnim pravom, uključujući i Konvenciju Ujedinjenih naroda za pomorsko pravo (UNCLOS). “Jasno je tko čuva mir i stabilnost, a tko destabilizira i izaziva eskalaciju u okruženju”, naglasio je veleposlanik.

Iako je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog akcija u Južnom kineskom moru, australski visoki povjerenik za Indiju, Barry O ‘Farell u četvrtak je naglasio da koraci koje je poduzela Kina destabiliziraju i da “mogu izazvati eskalaciju”. Prošli tjedan Australija je poslala notu generalnom tajniku UN-a, u kojoj se usprotivila”kineskim protuzakonitim zahtjevima u južnokineskom moru”.

No, Farell se u petak, nakon Wedondove objave, oglasio na Twitteru i zatražio od Kine priznanje arbitražne presude za Južnokinesko more iz 2016. godine.

Dana 12. srpnja 2016. godine Stalni arbitražni sud presudio je da Kina “nema povijesnih prava” na temelju karte “devet crtica”. Tribunal je smatrao da su vode Južnog kineskog mora izvan teritorijalnog mora i da su pravno dio otvorenog mora, u kojem plovila iz bilo koje druge države mogla slobodno ploviti i loviti ribu.

Dok se SAD, Australija i druge zemlje protive kineskim pomorskim i teritorijalnim tvrdnjama, Peking smatra da je Spratly arhipelag dio kineskog teritorija.

TribunalUNCLOS
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kurir
3 godine prije

Baš da vidimo da li će Australija i dalje biti rečita kad im Kina zavrne slavinu zbog dugačkog jezika.

Amater
3 godine prije

Samo ime kaže tko je u pravu “ Južno Kinesko more”

Stara kuka
3 godine prije

Već sam napisao, a sada ću i ponoviti primjedbu uredništvu. Ovdje ste objavili puno važnih vijesti i pisali o puno tema koje su od životne važnosti za sve nas. Ali takve vijesti i teme se vrlo brzo izgube u moru banalnosti koje isto objavljujete. Svađa na Twiteru između australskih i kineskih izaslanika u Indiji zaista nije neka vrijest zbog koje bi mi ovdje trebali razbijati glavu. Jednako kao naprimjer i nekakvo “mišljenje stručnjaka” o tome kuda će odvesti verbalni sukob Irana i Saudijske Arabije. Ali te, objektivno potpuno nevažne vijesti i teme onda zatrpaju i potisnu one zaista važne koje vrlo brzo u toj poplavi bivaju zaboravljene. Najveći problem Interneta općenito nije nedostatak informacija nego ogromna poplava njih od čega je velika većina ili nebitno smeće ili laži. Na taj način se javnost, bombardiranjem ovakim nebitnim vijestima zaglupljuje i skreće mu se pozornost s onog što je zaista važno. Možda… Čitaj više »

iudsnfgiuasnipgfvnaspdvnais<dnva<dsv
3 godine prije

Oni koji invertiraše “pomorsko pravo” bolje reći grabež putem mora pričaju sad o “pravu” a isti priznaju samo pravo jačeg i pokrali su čitav planet koristeći more kao autocestu. Iako svima upravlja isti stvor svesrdna podršak kinezima, treba netko i valokraciji batije terma.

Franjo Tahi
3 godine prije

Ta sprud nije tamo da bi se napustila. Svidja mi se kako su unaprijedili taktiku, umjesto zastarjelih metoda projekcije poput gradnje skupih nosaca aviona, presli su na daleko jeftiniju verziju za izradu i odrzavanje. Sprudovi koji se dodatno nasipaju te pretvaraju u nepotopive nosace aviona. Ne tako davno su bili ismijavani kada su, naravno za sitnu paru, kupili raspadnuti ukrajinski nosac aviona, sada je modificiran, u uporabi. Oni su u medjuvremenu imali daleko bolji plan. Novi, stari vladari.

Dokurčilomi
3 godine prije

Najbolje bi bilo kada bi Kinezi poklonili amerima more sve što je 100m dalje od obale ali mislim da bi i onda za vrlo kratko vrijeme ameri našli nešto s čime bi provocirali.

piždro
3 godine prije

Australija tako i tako nije suverena… sve komande dolaze iz Londona i Vašingtona sramota od drzave.. Iako mi je moja pok. tetka givorila da je to najbolja država u svitu za život..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI