Nadajmo se da je ipak šala – Hrvatska u vojnu svrhe uzima muzej “USS John F. Kennedy”  

USS John F. Kennedy
77 komentara

Nadajmo se da je članak kojeg je objavio Novi list “prvoaprilska šala”, a ako nije, onda se s pravom može konstatirati kako nakon kupovine izraelskih F-16 C/D “Metuzalem” u državnom vrhu u Zagrebu ne postoji nitko upućen u vojne poslove, što je prilično čudno za zemlju koja je ne tako davno izašla iz izašla rata.

Naime, Novi list piše “kako Hrvatska postaje vojna sila, jer su nam SAD odlučile ustupiti umirovljeni nosač zrakoplova “USS John F. Kennedy” klase “Kitty Hawk” koji može nositi 24 višenamjenska borbena zrakoplova i 12 borbenih helikoptera “Kiowa”.

“Visokopozicionirani izvor iz Pentagona potvrdio je stručnom časopisu “Hrvatski vojnik” da je Washington odlučio Hrvatskoj povjeriti ulogu čuvara ulaza u Otrant i Jadransko more, budući da je Turska sve bliža Putinu i Rusiji, a Grčka zbog financijske krize ne može platiti godišnje održavanje nosača aviona od 100 milijuna dolara. Hrvatska mornarica oduševljena je američkim prijedlogom i spremna proći zahtjevnu obuku kao i piloti za slijetanje na nosače aviona”, piše Novi list.

“Ukupno su izgrađena 4 nosača iz klase Kitty Hawk na klasični pogon a umirovljeni su nakon sto je SAD izgradila nuklearne nosače klase “Nimitz” i “Gerald Ford”. Tako bi Hrvatska predsjedavanje EU 2020. dočekala ne samo s novom eskadrilom aviona već i nosačem aviona, što je čini regionalnom političkom i vojnom silom”, piše Bloomberg.

“USS John F. Kennedy” predodređen da bude obiteljska atrakcija, učilište i muzej

No, što pišu američki stručni izvori o ovom brodu? Nakon što je umirovljen 2007. godine, portal The Vision piše kako je cilj američkog Ministarstva obrane od broda stvoriti financijski samodostatnu obiteljsku atrakciju i zabavni centar, mjesto za obrazovanje i obuku uposlenika, mjesto posebnog događaja, mornarički i zrakoplovni muzej i još mnogo toga. Sve to će biti smješteno na uzbudljivom i povijesnom nosaču zrakoplova “USS John F. Kennedy”, nazvan po 35. predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, nadimka “Big John”.

Nakon skoro 40 godina aktivne službe, “USS JFK” je 2007. izbačen iz službe i. sada čeka posljednji poziv na dužnost na Rhode Islandu, piše američki portal.

“USS JFK” će, uz povijesno iskustvo broda, biti model tradicionalnog plutajućeg muzeja dodavanjem inovativne tehnologije i širokih rekreativnih atrakcija.

Projekt će uključiti najbolje elemente iz drugih znanosti, zrakoplovstva i pomorskih muzeja, pa čak i zabavnih parkova.

USS John F. Kennedy će, prije svega, nuditi ekonomsku korist. To će biti regionalni gospodarski motor, stvorit će radna mjesta, imat će gospodarski utjecaj i dati nove porezne prihode.

Ne samo da će to biti obiteljski zabavni park, već će ponuditi značajne obrazovne programe, kao i snažnu mogućnost razvoja radne snage. Brod će također postati sredstvo hitne pomoći u slučaju katastrofa.

Brod će moći služiti gotovo svakom događaju, od velikih sajmova do vjenčanja. Tijekom toplijih mjeseci će biti savršen za koncerte pod zvijezdama.

Svidjet će se svim dobnim skupinama, osobito obiteljima i djeci. Rijetki vojni zrakoplovi će biti u hangarima i na palubi. Simulatori kretanja i drugi interaktivni elementi će činiti “virtualni tematski park” s atrakcijama kao što su laserski kompleks za obiteljsku zabavu.

Muzej i spomenik

Najveći borbeni brod ikada dostupan javnosti poslužit će kao prikladan spomen svim članovima svih službi koji su se žrtvovali za SAD. Prikazivat će se povijest službe nosača zrakoplova “USS John F. Kennedy”, kao i muškaraca i žena koji su služili na njemu, kao i na “USS Saratoga”, “USS Ranger” i drugim brodovima. Dodatne izložbe će se usredotočiti na pomorsku i zrakoplovnu povijest Rhode Islanda.

Brod će biti privučen u Newport, istočnu  stranu Narragansett zaljeva, jer Newport ne samo da je svjetski poznato turističko odredište, već je samo nekoliko milja od “rodnog mjesta” američke mornarice. U blizini se nalaze “Naval Station Newport”, “United States Naval War College”, “Naval Undersea Warfare Center” i glavni centar za obuku mornarice, a projekt će moći koristiti 3 milijuna posjetitelja, piše The Vision.

Ostatak povijesti i karakteristika ovog nosača zrakoplova možete pročitati u širem članku kojeg također donosi The Vision, gdje se na kraju navodi kako su 2004. godine, uz smanjenje proračuna, operativni troškovi ovaj brod učinili najskupljim nosačem zrakoplova u američkoj floti i trebao je veliki remont. Međutim, 2007. je odlučeno da se izbaci iz službe i ceremonija umirovljenja je održana 23. ožujka 2007. Za službeni datum dekonstrukcije nosača zrakoplova “USS John F. Kennedy” je određen 1. kolovoz 2007. godine.

Kako se u članku Novog lista nijednom rječju ne navodi da se radi o “prvoaprilskoj šali”, a časopis Hrvatski vojnik do sada nije objavio ništa na ovu temu, preostaje nam samo nadati se da će “USS John F. Kennedy” ostati muzeji zabavni park, kako je određeno i da je sve ovo samo neslana šala. U suprotnom slučaju se ozbiljno treba zabrinuti za mentalno zdravlje naših vlastodržaca.

Novi List / The Vision 1 / USSJFK

Kupnja zrakoplova u Hrvatskoj – Od slučaja MiG-21 Frankenstein do F-16 Metuzalem

Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mmm
6 godine prije

Autoru je izgleda dosadno pa vrijeme provodi trazeci po internetu clanke u kojima se napada Hrvatska I prenosi ih na ovaj portal. Mislim da netreba bit bas strasno pametan za shvatit da se radi o prvoaprilskoj sali,a sta se tice aviona mislim da je I na ovom portalu bio clanak kako slovenci godisnje placaju 30-ak milijuna eura talijanima za nadzor zracnog prometa,a talijan u godinu Sana nisu odradili notice jedan let iznad slovenije.za nadzor hrvatskog neba cijena bi bila oko 60-ak miljona eura,a za 50 miljona eura godisnje iducih 10 godina imamo eskadrilu starih ali odlicnih aviona

tabula
6 godine prije

Ako naš vrli general, Ministar obrane od mračnih sila i to nabavi, onda se Isilovcima, definitivno, crno piše…?

Laki Topalović
6 godine prije

No, ipak je Novi list nekako trebao provući između redova, ili barem namjerno pogriješiti u imenu broda, ovako još citira Bloomberg i časopis Hrvatski vojnik. Čuj , da je News Bar, to znamo da je satira, ali Novi list je ipak neki klinac od novina.

Toni
6 godine prije

Haha ma zajebancija

boris
6 godine prije

odpelati ga na Jarun

Arkaj
6 godine prije

Ma jasno da je šala, ne znam kome bi uopće trebalo objašnjavat da bi hrvatska bankrotirala kod bi joj USA taj nosač poklonila i kad bi joj jedina obaveza u održavanju bila da ga opitura. Pa znate kako je odrađena ona poslovna prilika kod pituravanja tunela Sveti Rok? A s tim avionima više stvarno ne treba trošit vrijeme , to je pljačka ka i sve u što su se naši političari upustili i što je plaćano od poreznih obveznika, Sjećate se Patrije? Ili Ukrajinsko-jemenskih frankenštajn MiGova? Zar su židovi manje sposobni od finaca i ukrajinaca da ostrižu hrvatske porezne obveznike? Uostalom zaključite sami. Višeod trideset godina stare avione plaćamo 85% cijene novog iz USA tvornice. Navodno zato jer su bolje opremljeni od originala. Jedno jednostavno pitanje: ako vam neko ponudi trideset godina staro vozilo za 85% cijene novog ali koje ima naknadno ugrađenu klimu, satelitsku navigaciju i nešto elektronike, hoćete… Čitaj više »

Nono
6 godine prije

Za Air policing nam treba 4 aparata , Njemci su nam poklanjali svoje McDonnell Douglas F-4 Phantom II . Ja bi ih uzeo . dali bi zalihe rezervnih djelova i dali bi one sa još dosta resursa . Na kraju krajeva jesu ocvali , ali su besplatni izvrsno održavani i lete . Uzmeš više komada i imaš i zalihu rezervnih djelova . Mehaničara ima u njemačkoj za veće remonte . Na koncu konca u ovom trenutku operativno je u Grčkoj 49 , Japanu 71 , Koreji 71 i Turskoj 49 aparata .

Kažun
6 godine prije

Zaheb ,ovo je izbacio Jurkotić/ U zdrav mozak.

Laki Topalović
6 godine prije

Objektivno, tko nakon onoga s Ukrajinom i Izraelom ne bi povjerovao i u ovo. Usput i oni helikopteri su proizvodnja 1969. i služili su u Vijetnamskom ratu. Nema gdje ova grdosija plovit po Jadranu, a lijepo piše da je već muzej, igraonica, učilište, itd itd itd… ne može to ni doplovit od Newporta do Hrvatske, jer su skinuti svi radari i i vrijedni uređaji za navigaciju i ostalo.

Majk Majers
6 godine prije

Prvoaprilska?

Ante
6 godine prije

Ako je Istina u Hrvatistanu će porezi otići u nebesa. Nahebali smo.

Našili
6 godine prije

šala mala

Spartak
6 godine prije

Super šala. A istina je za plakanje: CIJELA Hrvatska je nepotopiv američki nosač aviona.. Uz to,kroatoroblje je dobra topovska hrana, , mala ali slatka, ako anglocionskom režimu jednoga dana..

Mate
6 godine prije

1. April.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Čuj,Grčka nema sredstva od 100 mil.potrebna za ovo i čuvanje ulaza iz Jonskog u Jadransko more?!?Hrvatska ima?Šta radi šesta flota ?????

Bruno
6 godine prije

1. Travanj je danas, ljudi.

slix
6 godine prije

Bilo bi lijepo da stavljate linkove u tekst tako da možemo pročitati i originalne tekstove koje navodite (što bi zapravo i trebali raditi)

Nil1
6 godine prije

Glupa tema ?

Ive
6 godine prije

Novi List svake godine zapapri s aktualnom salom koja je uvijek skakljiva tako da svaka cast neka NL provocira lagano i sprda se šta je tu lose?

Duki
6 godine prije

Još samo trebamo 10-tak U-BOTTEN od ser.broja 135-145 (klase Donitz)pa imamo komplett opremu za ljuti boj u,na i pod morem!!
I ja vam tvrdim da su ove još najsigurnije ??
A čujem da F-16 amerikanski košta 18 milja ali gol -NOVI.bez ičega ?mi za 31 mil$ možda da dobijemo kojeg izraubanog izraelskog pilota ? I

Sinisa
6 godine prije

Ovo je ipak problematicnije…””Kada su roditelji prijavili dete i obavili svu potrebnu papirologiju kako bi mogli dobiti jednokratnu novčanu pomoć za dete, koja u slučaju opštine Tinjan iznosi oko 700 evra, dočekao ih je hladan tuš. Naime, novac ne mogu dobiti jer je deda deteta dužan opštini novac za grobno mesto.

“Kada sam pitala načelnika Gorana Hrvatina zašto za treće dete ne mogu dobiti tu jednokratnu naknadu koja pripada svoj deci, prema Odluci te iste Opštine, on mi je uz podsmeh odgovorio da kako se uopšte usuđujem tražiti taj novac kada im je moj svekar za grobno mesto još uvek dužan oko 600 evra”, rekla je majka deteta,””

Har Megiddo
6 godine prije

Naravno da je prvoaprilska šala. Šta će Hrvatskoj tamo neki isluženi nosač aviona, dok ima Horvatinčića i njegove jahte.

Tomislav Merćep
6 godine prije

Hrvatska je vojna sila ima 12884 otoka i hridi i na svakom može bito topovnjača ili nosač aviona. Ovi iz ergele Lazanski bi naj draže da nas nema.

davor
6 godine prije

Poslat ćemo nosač kao i MIG-ove na “remont” – u Ukrajinu 🙂

Walter
6 godine prije

Prvi april ! 🙂

Drazen
6 godine prije

A sta to oni cuvaju i od koga jel nas netko ugrozio od kad postojimo i polovni migovi bijase dovoljni za bacen novac na remont migova nitko odgovara nije.to se pod tepih bacilo.U principu ti treba 6 modernih novih aviona da mozes oborit putnicki ako je prijetnja sve ostalo je preskupo i prevelik teret za million zaposlenih.

Jurišić maja
5 godine prije

hrvatska nije u stanju izgraditi obalni patroli brod održavati raketne topova jače naslijeđene od Jugoslavije ukratko niti jednu ozbiljnu jedinicu za nadzor ili ne daj bože za sukob na moru dosta je bilo vidjeti kako su opljačkani mornarički arsenal i i zatečeno brodovlje po raspadu Jugoslavije a sve je to zato šta ovo nikada neće biti prava država nego samo udruga za pljačku i kriminal

neven
5 godine prije

Kad ćemo mi dobiti od Crne Gore nešto od onih YU podmornica? Čujem da su jednu dali Srbiji da patrolira po Moravu. Bilo ih je 6, čisto pristojnih. Mogle su torpedirati i imale su top.

Djakputnik
5 godine prije

Možda su ga obećali Bandićevim glasačima?

antiimperijalista
5 godine prije

jbg_a, sjebali nam srbi planove, izgleda da su oni najbliži kupnji ovog nosača zrakoplova, dok paralelno teku razgovori s američkom stranom o otkupu nosača, za to vrijeme, cijela srpska građevinska operativa proširuje lijevu i desnu stranu obala dunava, Kako bi napokon “srpska grdosija” konačno došla do svakog sela svoje otadžbine, čak se i IMT uključio u ovaj svenarodni poduhvat, konstruišući tako snažne traktorske motore, kako bi ga, zlu ne trebalo, traktorima mogli tegliti uz neprohodne obale dunava.

Romke
5 godine prije

Super,vezati ga uz “Galeb” u Riječku luku i privuć masu turista,!Na “Galebu” hotel a na JFK zabavni centar !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.