Najbliži saveznik Rusije najavljuje zajedničke vojne vježbe

Rusija - Vojne vjezbe
7 komentara

Tijekom vježbe koristit će se sve bjeloruske zračne baze, priopćilo je bjelorusko Ministarstvo obrane

Bjelorusko ministarstvo obrane objavilo je da će se zajedničke vježbe obuke s Rusijom održati nekoliko tjedana nakon što dvije zemlje uspostave nove vojne snage. Vježbe će započeti 16. siječnja i trajati do veljače, priopćilo je ministarstvo u nedjelju. U vježbi će sudjelovati jedinice taktičkog zrakoplovstva iz obje zemlje koje čine dio novih združenih vojnih snaga sa sjedištem u Bjelorusiji. Sve zračne baze u zemlji bit će uključene u vježbe, prema ministarstvu. Ruski borbeni zrakoplovi već su stigli u Bjelorusiju, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

Moskva i Minsk najavili su stvaranje zajedničkih regionalnih vojnih snaga u listopadu, s tim potezom koji se reklamira kao odgovor na rastuću prisutnost NATO snaga u blizini bjeloruskih granica. Država domaćin misiji je dala oko 70.000 vojnog osoblja, dok je Rusija navodno rasporedila 9.000 svojih vojnika, kao i neke od svojih najnaprednijih sustava naoružanja. Nove snage će “ohladiti usijane glave na Zapadu”, rekao je prošlog tjedna medijima Aleksandr Volfovič, tajnik bjeloruskog vijeća za nacionalnu sigurnost. Dodao je kako je sve veći broj vojnih vježbi i izviđačkih letova koje provode članice NATO-a ukazao na to da je njihova politika “daleko od miroljubive” i da zahtijeva protudjelovanje.

Visoki dužnosnici u Bjelorusiji optužili su vojni blok predvođen SAD-om da ugrožava svoju nacionalnu sigurnost povećanjem vojnog rasporeda u istočnoj Europi. Ministar obrane Viktor Khrenin rekao je da samo SAD ima oko 35.000 vojnika u regiji, uključujući 22.000 u Poljskoj i baltičkim državama. Tvrdio je da se te snage mogu koristiti za napad na njegovu naciju.

Rusija i Bjelorusija su dugo bile saveznice i njihove su vojske blisko povezane, upravljajući zajedničkim sustavom protuzračne obrane. Minsk je dopustio Moskvi korištenje njezinog teritorija tijekom specijalne operacije protiv zajedničkog susjeda Ukrajine, ali nije želio poslati oružane snage u Ukrajinu.

BjelorusijarusijaVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Mislim da se Bijelorusija boji napada na svoje granice.

tihobl
1 godina prije

Svaki put kad se podigne MIG-31K sve do Ramstajna je pod uzbunom i bjezi u sklonista.

gargamel
1 godina prije

Da ne kažu na zapadu da nisu upozoreni, pa ko voli nek izvoli.

sale
1 godina prije

To je i jedini saveznik rusije u ovom prokletom pokolju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI