Najstarija pravoslavna svetinja u Gazi oštećena ‘izraelskim udarom’

Ostecena pravoslavna svetinja u Gazi
10 komentara

Grčka pravoslavna crkva Svetog Porfirija u Gazi oštećena je u izraelskom zračnom napadu u četvrtak uveče, saopštila je Jerusalimska patrijaršija. Nepotvrđeni izvještaji sa mjesta kažu da su najmanje dvije osobe ubijene, a više zakopano ispod ruševina susjedne sale za sastanke.

Jerusalimska pravoslavna patrijaršija je u saopštenju u petak izrazila  „najoštriju osudu izraelskog zračnog napada na njen crkveni kompleks u gradu Gazi” i nazvala gađanje crkava i skloništa u kojima rade „ratnim zločinom koji ne može biti ignorisan.”

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova okrivilo je “okupacione ratne avione” za eksploziju, rekavši da su izraelski avioni bombardirali crkvu, koja se nalazi u naselju Zaytoun u gradu Gaza. Žena i djevojka su poginule, a “desetine ljudi” su povrijeđene, navodi ministarstvo u objavi na X (bivši Twitter).

Pod ruševinama sale za sastanke još uvijek je nepoznat broj ljudi, objavila je grčka pravoslavna nadbiskupija Jordana na Fejsbuku, pozivajući se na jednog od parohijana.

“Još uvijek nema dovoljno tačnih informacija, ali se očekuje da će biti veliki broj mučenika”, dodala je nadbiskupija. „Izgleda da je arhiepiskop Aleksije lociran i da je živ, ali ne znamo da li je povređen“, navodi se u saopštenju pravoslavnog reda Svetog Đorđa, dodajući da „nemaju reči o stanju bilo kog drugog više od 500 ljudi koji su bili smešteni u crkvi i manastiru.”

Prema Naredbi, “bombe su pogodile dvije crkvene sale u kojima su spavale izbjeglice, uključujući djecu i bebe. Trenutno, preživjeli pretražuju ruševine u potrazi za drugim žrtvama.”

Wall Street Journal je objavio da Izraelske odbrambene snage (IDF) istražuju incident. IDF nije komentirao ovo pitanje, ali je ranije optužio Hamas da koristi vjerske svetinje kao pokriće za svoje operativce.

Crkva Sv. Porfirija je najstarija aktivna crkva u Gazi. Prvobitno izgrađena u 5. veku u čast istoimenog sveca, sadašnja građevina je podignuta sredinom 1100-ih, tokom krstaških ratova, i renovirana 1800-ih. Nalazi se u južnom dijelu grada Gaze.

Oprečni izvještaji iz Gaze govore o do 800 Palestinaca koji su se sklonili unutar crkvenog kompleksa prije eksplozije. Prostorije su udaljene samo 250 metara od bolnice Al-Ahli, za koju Palestinci tvrde da je stotine ubijenih i ranjenih u eksploziji u utorak navečer. Izrael  je insistirao da je bolnički kompleks pogođen raketom koju je lansirala militantna grupa Palestinski islamski džihad.

Kada je Izrael pokrenuo zračne napade na Gazu kao odgovor na smrtonosni upad Hamasa 7. oktobra, postojao je izvještaj da je Sveti Porfirije bombardovan. Crkva je brzo objavila saopštenje u kojem je tu priču nazvala lažnim vijestima i uvjerila sve koji su se raspitivali da je sve u redu. Njegova Facebook stranica nije ažurirana od utorka.

gazaIZRAELPravoslavna crkva
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sardelino
6 mjeseci prije

Anglikanska bolnica, đamije, pravoslavne i katoličke crkve. Cionistima koji su ne tako davno u povorci pljuvali po katolicima u Jeruzalemu, ništa nije sveto.

Max
6 mjeseci prije

Namjerni zločin.

Herc
6 mjeseci prije

Palestince i palestinke treba uškopit pa će svi problemi nestat

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI