‘Najštetniji’ špijun u istoriji FBI pronađen mrtav u ćeliji

11 komentara

Bivši agent FBI-ja Robert Hansen, osuđen na doživotnu robiju kao ruski špijun, pronađen je mrtav u ponedjeljak u svojoj ćeliji u Florence ADMAX-u u Koloradu, saopštio je američki Biro za zatvore.

Nakon što su otkrili Hanssena, zatvorsko osoblje je pokušalo da ga oživi i “zatražilo je hitnu medicinsku pomoć”, rekla je glasnogovornica Ureda za zatvore Kristie Beshears u izjavi. “Zatvorenika je naknadno proglasilo mrtvim od strane vanjske hitne medicinske pomoći.”

Ovaj 79-godišnjak je služio doživotnu kaznu u Upravnom maksimalnom zavodu, zatvoru supermax obezbeđenja koji je poznat po tome što su zatvorenike držali u samici 23 sata dnevno.

Hanssen je uhapšen u februaru 2001. godine, nakon što je napravio mrtvu kap u parku u Virdžiniji. Izjasnio se krivim za prodaju povjerljivih informacija Sovjetskom Savezu i kasnije Rusiji, a osuđen je u maju 2022.

Njegova karijera “krtice” u FBI-u seže u 1979. Za više od 20 godina, Hanssen nikada nije posjetio Rusiju niti se direktno susreo sa svojim rukovodiocima. KGB i njegova naslednica, SVR, poznavali su ga samo pod pseudonimom „Ramon Garsija“. Komunicirali su putem oglasa “auto na prodaju” u lokalnim novinama.

Zbog svog položaja u američkoj kontraobavještajnoj službi, Hanssen je znao gotovo sve detalje tajnih operacija usmjerenih na Sovjete. Među tajnama koje je Hanssen trgovao Moskvi, u zamjenu za novac i dijamante, bili su identiteti najmanje tri službenika KGB-a koji su tajno radili za Amerikance, američke pripreme za nuklearni rat i postojanje tajnog tunela ispod sovjetske ambasade u Washingtonu, DC.

FBI je Hanssena nazvao ” najštetnijim špijunom u istoriji Biroa”,  dok su njegove aktivnosti opisane kao “verovatno najgora obaveštajna katastrofa u istoriji SAD”.

Hanssenova otkrića, zajedno s onima dvostrukih agenata CIA-e Edwarda Leeja Howarda i Aldricha Amesa,  “bila su odgovorna za doslovno uništenje CIA-ine mreže ljudskih obavještajnih službi koje su djelovale u SSSR-u sredinom 1980-ih”, prema bivšem američkom inspektoru za oružje Scottu Ritteru .

U međuvremenu, Hanssen je živio miran život u predgrađu sa suprugom Boni i šestoro djece. Bonnie je kasnije rekla novinarima da se suočila s njim u vezi špijuniranja 1979. godine, ali ju je uspio uvjeriti da “obmanjuje” Sovjete dajući im lažne informacije.

U intervjuu iz marta 2020. , šef SVR-a Sergej Nariškin rekao je da su Ames i Hanssen “dali jednostavno izvanredan doprinos sigurnosti Sovjetskog Saveza”.

FBIRobert HanssenSmrtini slučaj
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Entoni Fauci
9 mjeseci prije

Ti znas koji je najstetniji…

Max
9 mjeseci prije

Vjerojatno se objesio o radijator u ćeliji bez radijatora.

Schwarze Hunderte
9 mjeseci prije

A bilo mu 79 i 22 godine proveo u Supermaxu …. Što će mu uopće takovi ” život ” ?! U tom ADX Florence ionak baš dost tih .. Političkih a i ima i ubojica ta svega ! Mislili su i Assange tamo no ga Britanci ne žele izručiti prije no postoje garancije da neće ići u Supermax jer drže da je to nešt , potpuno neljudsko a opet … Amerikanci vele da će oni o tomu odlučivati te je Assange i nadalje u Britanniji u najgoru zatvoru … Nitko ne zna , gleda čega .

joškoboško
9 mjeseci prije

pa prevede “nakon što je napravio mrtvu kap u parku u Virdžiniji” mrtva kap ča to je:
Mrtvo poštansko sanduče je metoda špijunske trgovine koja se koristi za prenošenje predmeta ili informacija između dvije osobe (dva agenta) koristeći tajnu lokaciju. Izbjegavajući direktne sastanke, pojedinci mogu održavati operativnu sigurnost. Ova metoda je u suprotnosti sa live drop,  Poznato je da špijuni izvode “dead drop”(nevidljivi bonbončići) koristeći različite tehnike da signaliziraju da je “bonbončić” napravljen. Iako se o signalu i lokaciji nužno moraju dogovoriti unaprijed operativci se ne moraju nužno poznavati ili se ikada sresti. eto toliko da se razumije tehnika “mrtvoga poštanskoga sandučića”

gargamel.
9 mjeseci prije

YouTube – Google-ova video web stranica – uklonio je snimak intervjua Mikea Tysona s Robertom F. Kennedyjem Jr. RFK Jr. je sin Bobbyja Kennedyja i nećaka Johna F. Kennedyja: braće Kennedy koja su brutalno ubijena prije nekoliko decenija. Posljednji kada je bio predsjednik, prvi kada je bio predsjednički kandidat sa velikim izgledima za pobjedu.

U razgovoru, RFK Jr. od onoga što se dogodilo oko ubistva njegovog oca, koji je upucan ne manje od četiri puta. Meci, objasnio je RFK Jr. van, svi su otišli odozdo prema gore “i otpušteni od strane obezbeđenja”. „Mnogo ljudi je ovo videlo“, rekao je RFK Jr. Tada je, prema RFK, zaštitar lagao o svemu.

RFK Jr. objasnio je u intervjuu da je ovaj zaštitar “gotovo sigurno čovjek koji je ubio mog oca”. Ovaj čovjek je umro prije nekoliko sedmica na Filipinima.

nessy
9 mjeseci prije

Napravio “mrtvu kap”. U ovom jedinstvenom autorskom prijevodu “mrtva kap” ili “dead drop” u obavjestajnom zargonu znaci predaja necega, dokumenata npr., na nacin da ih se negdje ostavi, a kontakt kasnije preuzme, dakle bez fizickog kontakta agenata. Inace u ADX Florence, zbog kucnog reda, malo tko od zatvorenika sacuva psihicko zdravlje, svi puknu prije ili kasnije. Uprava to dobro zna, i nema nista protiv toga.U celiji su 23h dnevno, imaju 1 sat setnje, opet sami. U celiji 3x2m, sve je od betona i inoxa, nepomicno. Ima dobar okumentarac “The Florence Supermax Americas Toughest Prison”. Mislim da su i uvjeti u Staljinovim Gulazima bili humaniji od ovoga. Smrt je olaksanje nakon ovog zatvora. Potpuno nehumana ustanova, mada tamo borave najgori od najgorih, El Chapo, npr.

Ivan
9 mjeseci prije

Mericke svinje ne prezaju ni pred cime..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI