Nakon dva mjeseca od povratka kući, američki veleposlanik najavljuje povratak u Moskvu ”uskoro”, nakon napretka postignutog na summitu Putin-Biden

John Sullivan
0
0

Američki veleposlanik u Rusiji John Sullivan rekao je da se “raduje skorašnjem povratku u Moskvu”. Na svojoj dužnosti nije bio prisutan od travnja zbog pojačanih političkih napetosti između dviju vojnih velesila.

“Stabilan i predvidljiv odnos s Rusijom” na dnevnom je redu diplomata po povratku, najavio je Sullivan u subotu, kako ga je citirao glasnogovornik američkog veleposlanstva u Moskvi. Ovo odjekuje sličnim riječima američkog predsjednika Joea Bidena i njegovog državnog tajnika Anthonyja Blinkena.

Odluka je donesena nakon sastanka predsjednika Vladimira Putina i Bidena u Ženevi u Švicarskoj ovog tjedna. Nakon razgovora, kojeg je Putin nazvao “konstruktivnim,” ruski čelnik otkrio je da je postignut dogovor o povratku veleposlanika. Ne bi trebalo dugo da se vrhunski diplomati vrate na posao u svojim veleposlanstvima, dodao je.

Očekuje se da će se ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov vratiti u Washington sljedeći tjedan, kako je najavila glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Sullivan, koji je bio veleposlanik od kraja 2019. godine, napustio je rusku prijestolnicu u travnju nakon što je dužnosnik Kremlja predložio da ode kući na “temeljite, ozbiljne konzultacije” s administracijom Bidena, usred ozbiljnih napetosti između Moskve i Washingtona, u vremenu kada su SAD pokrenule novi slijed sankcija protiv Rusije. “Vjerujem da mi je važno razgovarati izravno sa svojim novim kolegama u Bidenovoj administraciji,” rekao je tada Sullivan. Kremlj je također pozvao Antonova na krizne razgovore.

John Sullivan
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI