Rusija dobiva američki odgovor na sigurnosne prijedloge

John Sullivan
14 komentara

Izaslanik prenosi američke i NATO reakcije na rusku ponudu

Moskvi je uručen američki odgovor na svoje ranije prijedloge o kolektivnoj sigurnosti u Europi, potvrdilo je u srijedu navečer rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Američki veleposlanik John Sullivan iznio je povratne informacije i Washingtona i NATO-a o ruskom nacrtu bilateralnog sporazuma objavljenom sredinom prosinca. Moskva je u nacrtu predložila osam točaka i na svaku očekivala detaljan odgovor.

Od SAD-a je zatraženo zaustavljanje svakog daljnjeg širenja NATO-a na istok, zaustavljanje vojnih programa u zemljama nečlanicama koje su prije bile dio Sovjetskog Saveza i obećanje da se Ukrajina i Gruzija „nikada“ neće pridružiti bloku, da će SAD ukloniti svoje nuklearno oružje iz Europe i da neće raspoređivati nikakvo dalekometno oružje, koje je sposobno gađati Rusiju uzduž njenih granica. Moskva je tražila pravno obvezujuća jamstva o svim tim pitanjima.

State Department je navodno zatražio od Rusije da ne objavljuje svoj odgovor. Govoreći u ruskom parlamentu ranije u srijedu, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će ministarstvo ruskoj javnosti prenijeti “srž njihove reakcije”.

Lavrov je objasnio da će, nakon što dobije američki odgovor, Ministarstvo vanjskih poslova surađivati s drugim odjelima kako bi predsjedniku Vladimiru Putinu dalo prijedlog daljnjih koraka u vezi sa sigurnošću Rusije.

John SullivanNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Krle
2 godine prije

Tipično američki: “Ni na šta ne pristajemo ali spremni smo se dogovarati o vašim ustupcima i popuštanju.
Teško da je Rusija očekivala drugačiji odgovor i pismeni odgovor im treba da “opravdaju” svoje aktivnosti. Trebat će malo vremena da se otkrije pozadina ovih zahtjeva Rusije za izjašnjavanje NATO i SAD.

nekoime
2 godine prije

USA inzistiraju na pravu svake zemlje na priključivanje vojnim savezima po vlastitom izboru. Zanima me što će biti kada Venezuela i Kuba odluče pristupiti rusko-kineskom savezu.

ledeno doba
2 godine prije

ne znam kako ljudi ipak puše ove očigledne ratne igre… pogledajmo-, sve države, . SAD, EU, Kina, Rusija, Ukrajina…itd.. sprovode agendu plandemije i cjepljenja, i lijepo surađuju u ekonomiji, trgovni…itd.. ali istovremeno sudjeluju u kazalištu ratnih igara… i kofol su jako, jako neprijateljske jedne prema drugoj.. what a fuck…ili po naški,- daj nemojte me zahebavati hm, zar se nepopravljivi romantičari geopolitike, ne pitaju… zašto je sukob u Ukrajini manje-više mirovao skoro 2 godine, pa su ga sada opet aktivirali? I zar ne vide, kako se odjednom kao po komandi počela sijati, paljevinska ratna retorika sa svih strana? odjednom su iz SAD-a i EU- počeli vrištati, da će Rusija napasti Ukrajinu, a iz Rusije vrište da SAD i NATO žele napasti Rusiju… ali insceniranje ratnih igara… sada treba da bude stvarno… i opet će nagrebusiti najviše Slaveni, kao i u 2 svjetska rata, iza kojih je stajala ista ova kabalo banda.… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Polako se vraćaju za pregovarački stol ali možda je to samo privid.

Tadija
2 godine prije

Kad mi je jedan Njemacki lokalni politicar pricao da su sve te masonske organizacije samo radi toga da sprijece panslavizam , mislio sam da pretjeruje,ali danas to izgleda bas tako…

Boba Lazarević
2 godine prije

“State Department je navodno zatražio od Rusije da ne objavljuje svoj odgovor.”

Haha, trgovinica ispod stola, dakle. Baš me zanima.

Гавран
2 godine prije

Moja supruga misli da ameri moraju dobiti takav udarac po gubici (njuška) da im ispadne žvakaća guma iz usta. No donja analiza je pomirljivija.

“Nezvanično se govori da su Amerikanci spremni da izađu u susret ruskim zahtevima, ali se javno i otvoreno sa njima ne mogu saglasiti, jer bi to za njih bila velika sramota i gubitak reputacije,
Možda će se izlaz iz veoma zategnute situacije na granicama Rusije naći u tome što će se SAD postepeno povlačiti, smanjujući tenziju, ali da će iz razloga reputacije ostati i dalje prisutne u manjoj meri, starajući se da rashode NATO pakta potpuno prenesu na lokalne članice.”
pravda.rs/lat/2022/1/27/dr-ivan-pajovic-sledi-brzo-povlacenje-nato-sa-granice-rusije/

preseren3
2 godine prije

Ja neznam šta Rusi rade!!??
Zar pristojne službe ne gledaju Njemačkih TV kanala?
Šta se objavljuje, u kojem kontekstu???
BAŠ SADA vrte na Arte kanalu, kako Rusija slabo vlada svojom zemljom..
I to su snimili u Rusiji…
Na NTV rehabilitiraju Hitlera!
I oni misle, kako imaju Njemačku za prijatelja?
Ova bagra več računa kako če se domoči naravnih bogastva, kojima če upravljati bolje od njih.
Kao što je i zvanična politika SAD u vezi Venezuele….

tihobl
2 godine prije

Sta kaze Bajden: dokument koji smo poslali Lavrovu je toliko tajan da ni ja neznam sta u njemu pise.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI