Nakon napada na Kopte, Egipat bombardirao islamističke milicije u Libiji

Egipat napao islamiste u Libiji
5 komentara

Prošli petak je u napadu na egipatske Kopte ubijeno 28 ljudi, među kojima je bilo i djece, a nekoliko desetaka ljudi je ranjeno. Terorist je pucao na autobus u kojem su se nalazili Kopti u gradu Al-Minya u čijem širem području živ veliki broj kršćana.

Guverner provincije u kojoj je izvršen napad Essam Al-Bedaui je za državnu televiziju izjavio da je napadač na autobus otvorio vatru iz automatskog oružja i da je pobjegao.

Napad se dogodio dok su Kopti putovali iz provincije Beni Suef do manastira Sveti Samuel, oko 135 kilometara južno od Kaira. Nakon napada su mediji prenijeli da je napad proveo ISIL, koji je ranije u više navrata prijetio egipatskim kršćanima.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah Al-Sisi je odmah sazvao je sastanak sigurnosnog vrha zemlje, nakon kojeg je egipatska vojska provela zračne udare po kampovima islamističkih militanata u susjednoj Libiji, koje smatraju odgovornima za napad.

Prema egipatskim vlastima, provedeno je šest udara protiv terorističkih baza, uključujući i sjedište “Mudžahedina Derne” na istoku zemlje.

“Egipat će bez oklijevanja napasti sve terorističke kampove bilo gdje, unutar ili izvan Egipta, a zemlje koje su stvorile i obučile teroriste moraju biti kažnjene”, rekao je Abdel Fatah Al-Sisi.

Iako su mediji napad na Kopte pripisali teroristima “Islamske države”, Egipat tvrdi da je masakr u Al-Minyi organiziran uz pomoć militanata u libijskog grada Derne. Naime, militanti “Mudžahedina Derne” su ideološki povezani s Al-Qaedom, a samim tim i s vrhom islamističkih vlasti u Tripoliju.

Zastupnički dom iz Tobruka je osudio napad na egipatske Kopte, a njegov predsjednik, Ageela Saleh, nazvao ga je “gnusan činom terorizma” i dodao kako  Zastupnički dom u ovom ratu protiv terorizma stoji uz Egipat.

Tripoli i islamističke milicije iz Misrate su osudili egipatsku akciju, nazvavši je “kršenjem libijskog suvereniteta”.

Egipatsko zrakoplovstvo je provelo i dva udara na libijsku zrakoplovnu bazu Jufra, što su u Tripoliju također osudili.

Kako prenosi Libya Herald, nakon “Mudžahedina Derne”, egipatska vojska je dva udara provela na zrakoplovnu bazu Jufra, a jučer navečer i baze islamističkih milicija iz Misrate i njihove saveznike iz Brigade obrane Bengazija.

Nakon jednog od udara je odjeknula vrlo snažna eksplozija, što ukazuje da je pogođeno skladište streljiva.

Egipatske snage su napale sve ciljeve koji nisu pod nadzorom Libije Narodne Armije generala Haftara. Egipatskog predsjednika i bivšeg generala Abdela Fataha Al-Sisija uopće ne zanimaju glasine o odgovornosti za pokolj 28 koptskih kršćana takozvanog “kalifata” i ne pravi razliku između raznih islamističkih frakcija u susjednoj Libiji.

Iako Dernu kontrolira Al-Qaeda i gradom upravlja Shura vijeće koje je ISIL iz grada protjeralo sredinom 2015. godine, Egipat smatra da su oni odgovorni za teroristički napad, a da je ukazivanje na ISIL samo skretanje pozornosti s pravih krivaca.

Vlastu u Tripoliju i Vijeće Predsjedništva, koje podržavaju EU i SAD, osudili su akciju Egipta kao “kršenje libijskog suvereniteta”. Vijeće Predsjedništva u Tripoliju navodi “kako su napadi provedeni bez koordinacije s legitimnim vlastima i bez odobrenja Ujedinjenih naroda” i da egipatski udari nemaju “nikakvo opravdanje”.

Oglasio se i nasljednik svrgnutog libijskog kralja, navodni bivši disident i opozicionar princ Idris Abdullah Abed Al-Senussi, koji također osuđuje Kairo i podržava islamiste.

“Odluka egipatskog vodstva da prekrši libijski teritorijalni suverenitet je izvor velike zabrinutosti i neprihvatljiva”, rekao je u priopćenju princ Idris Abdullah Abed Al-Senussi.

Također je pozvao milicije u Tripoliju da zaustavite međusobne borbe tijekom svetog mjeseca Ramazana u kojima je proteklih dana ubijeno 28 islamista, a preko 130 ih je ranjeno.

Napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gostgost
6 godine prije

nebitan događaj lazna zastava

Onden
6 godine prije

Ako zelite znati kako radu svuda sve novine po svijetu – evo vam dobar primjer.
Gosp. Babich je napisao reportazu a urednik je stavio naslov.

subaru
6 godine prije

Izgleda da je Šeik Imran bio u pravu kad je izjavio da će napad za rasturanje Egipta doći iz cioLibije.

gostgost
6 godine prije

bez obzira na negativne klikove po komentarima kojih nema izgleda da sam biou pravu uhvatite se tema koje fake news presucuju prepoznajte lazne zastave odnosno razotkrijte ih

Hezbollah
6 godine prije

Sad će EU i USrani uložiti oštar prigovor predsjedniku Sisiju, eventualno pozivati UN da se osude ovi napadi na “međunarodno priznatu Libijsku vladu” odnosno njene oružane snage. Te oružane snage su otprilike kao i “umjereni pobunjenici” u Siriji, znači Al Qaeda i ekipa zločinaca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI