Nakon susreta dvojice vođa, Sjeverna i Južna Koreja sve bliže trajnom miru (VIDEO-FOTO)

Sastanak Korejanskih predsjednika
40 komentara

Na graničnoj liniji koja razdvaja dvije Koreje je održan povijesni susret između sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i predsjednika Južne Koreje Moon Jae-ina.

Kim Jong-un je postao prvi sjevernokorejski vođa koji je zakoračio na tlo Južne Koreje, prešavši vojnu liniju razdvajanja koja poluotok dijeli još od kraja Korejskog rata 1953. godine, prenose svjetski mediji.

Prije toga je vođa Sjeverne Koreje, Kim Jong-un, pozvao njegovog južnokorejskog kolegu Moon Jae-ina, da nakratko stane na sjevernokorejski teritorij prije ulaska u međukorejski summit u “Kući mira”, koja se nalazi na južnokorejskoj strani Demilitarizirane zone Koreje.

“Sada kada ste došli na južnu stranu, kad ja mogu ići na sjevernu”, rekao je Moon nakon sastanka Kimom u vojnoj liniji razgraničenja.

“Možemo ići sada”, rekao je Kim Jong-un i uzeo južnokorejskog predsjednika za ruku i nakratko ga odveo u svoju zemlju.

Ovaj mali detalj izvan službenog protokola predstavlja simboličnu gestu odmrzavanja odnosa između dviju zemalja, možda i puno više, ovisno o inozemnim akterima.

VIDEO – Sastanak na liniji razgraničenja vođa dvije Koreje

Sastanak u “Kući mira”

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je predložio je Kim Jong-unu “uspostavu veze i željezničkih pruga” između dviju zemalja, objašnjavajući kako će taj korak doprinijeti gospodarskoj suradnji između Seula i Pyongyanga.

Projekt stvaranja međukorejske željezničke pruge ranije je ranije bio tema pregovora među korejskim vlastima, ali nikada nije implementiran. Plan također uključuje naknadno povezivanje linije s Transsibirskom željeznicom u Rusiji, kako bi se olakšala trgovina između poluotoka i europskog kontinenta.

“Završimo sukob”

Čelnik Sjeverne Koreje je izrazio spremnost da u bilo koje vrijeme dođe u Plavu kuću, službenu rezidenciju predsjednika Južne Koreje, ako dobije pozivnicu.

Kim Jong-un pozvao na okončanje povijesnog sukoba na korejskom poluotoku i obećao je “kako nikada više južnokorejskog predsjednika neće noću buditi lansiranjem projektila”.

“Došao sam završiti sukob”, rekao je Kim Jong-un.

Mlađa sestra sjevernokorejskog čelnika, Kim Yo-jong, predložila je za pregovaračkim stolom da se “ubrza ujedinjenje dviju Koreja”, navodi se u priopćenju službe za tisak predsjednika Južne Koreje.

S druge strane, Moon Jae-in je zagovarao o održavanju redovitih sastanaka s Kim Jong-unom. Osim toga, izrazio je želju da posjeti planinu Paektu, svetu svim Korejcima, koji se nalazi blizu sjevernokorejske granice s Kinom, javlja agencija Yonhap. Vulkan Paektu povezan je sa starom legendom o podrijetlu korejskog naroda.

Dvije visoke delegacije su također razgovarale o denuklearizaciji Sjeverne Koreje i trajnom miru na poluotoku. Obje zemlje na kraju pregovora potpisati zajedničku deklaraciju.

Kim Jong-un je prvi sjevernokorejski vođa koji je posjetio Južnu Koreju od trenutka podjele poluotoka. Pod sloganom “Novi početak mira” je ovo treći međukorejski summit u posljednjih sedam desetljeća.

Smještena u graničnom selu Panmunjom, na teritoriju koji nije u nadležnosti no Sjeverne ni Južne Koreje, nalazi se Kuća mira, koja je posebno preuređena za ovaj summit. Protokol je planiran do u najsitnije detalje. Među ostalim aktivnostima, predviđeno je da dvojica čelnika zasade mladicu bora i otkriju kamenu ploču kao simbol mira.

Podsjetimo, odmrzavanje odnosa Seula i Pjongjang je formalno započelo uoči Zimskih olimpijskih igara 2018. u Pjongčangu u Južnoj Koreji. Ako se nastavi ovim kursom u dvije vanjska politike podijeljene zemlje, to bi bila velika pobjeda mira i gašenje jednog od najopasnijih žarišta potencijalnog sukoba svjetskih razmjera, čak i uz upotrebu nuklearnog oružja. Jesu li optimizam i vjera u mogući povratak trajnog mira na Korejski poluotok pretjerani? Teško je reći, ali bi se prve naznake konačnog dogovora mogle saznati tijekom ove godine, posebno nakon susreta Kim Jong-una s Donaldom Trumpom, uvijek ako do njega dođe.

FOTO – Summit visoke delegacije u “Kući mira” u demilitariziranoj zoni

Kuća mira - sastanak u demilitariziranoj zoni

Vezani članak: Najava povratka mira na Korejski poluotok – Realnost ili diplomatska farsa?

Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Duki
5 godine prije

Ovo je super vijest !
Sa južnokorejskom industrijom i sjeverno-korejskim rudnim bogatstvima oni bi vrlo brzo postali jedna od najjačih država svijeta !
Ali upozorenje ! Plavušana ne puštati ni blizu !!
??

17 novembar
5 godine prije

izgleda da je sjeverna koreja pala bez ispaljenog metka . sada amerika moze da se okrene prema unistenju irana

Edo
5 godine prije

Bilo bi super da se pomire ali bojim se da su se toliko razišli da je pomirenje nemoguće.

igi
5 godine prije

…svjetski policajac ovo neće dozvoliti ni u kojem slučaju,jer ukoliko je društvo mirnodobsko i sklono razvoju bez uplitanja sa strane čemu onda policajac kao takav i sva ona sila koja pluta po pacifiku;…ovo je izravan udarac na američke interese i oni će učiniti sve uključivši i false flag operacije da se spriječi zbližavanje koreja;…možda bi oni i dozvolilito ljubovanje ukoliko sj. koreja dopusti sorosove organizacije da rovare po pjongjangu.

Ana
5 godine prije

Tko li je kome prisapnuo par carobnih rijeci?

Uhljebistani
5 godine prije

Oni su jedan narod koje su drugi posvadali bas kao i hrvate i srbe. Jednog dana cemo i mi biti ujedinjeni i boriti se samo za ekonomski i kulturni prosperitet

tuf
5 godine prije

Ameri ce se svojski potruditi da uniste nadu u bolje sutra za Koreje. Organizirati ce nove vojne vjezbe, javno prijetiti, postaviti nemoguce uvjete pregovora nakon inicijalne “dobre volje” , traziti demokratizaciju NK i rusenje “rezima” u zamjenu za odustajanje od vojnih akcija. Nece se pomiriti sa situacijom ! Uvjeriti ce Juznu Koreju da NK nema dobre namjere, ako treba izmjeniti ce im vladu i postaviti vise militantnu – samo da ostvare svoje ciljeve. Previse ih svrbi mogucnost postavljanja projektila na korejskom tlu i ostvarenje tzv. Obaminog projekta Pivot to Asia ! Kao sto rekoh prije – jedina mogucnost da se to izbjegne je kompletno uklanjanje SAD-a iz korejske jednadzbe. Kina bi trebala kao svoj prvi veliki diplomatski uspjeh sebi dati upravo to u zadacu: dati garancije Juznoj Koreji i preuzeti na sebe obveze trenutnog sjevernokorejskog nuklearnog programa (glavne prijetnje i nemirnog sna juznjacima). Ukloniti SAD sa korejskog poluotoka poput tumora… Čitaj više »

Majk Majers
5 godine prije

Jedino zajedno mogu bit jaki, jedino zajedno mogu opstat. Jednom ce se i slavenska plemena opet ujedinit, juznoamericka, karipska, africka…….moraju. Ili to ili smo svi skupa ka vrsta gotovi

Ive
5 godine prije

Inace tek da se zna postoji jedno selo u Slavoniji na obali Save koje ima i Koreju i Abesiniju.

nome
5 godine prije

dva namjesnika a isti gazda. već 60 godina.
kaj?
čitajte šta je nenzi pelizi svjedočila pa joj zvonio morbitel da zašuti.
greške su namjerne.

Ivi tz
5 godine prije

Sad Ce bolesni ameri sve uraditi da ih u narednom periodu zavade…

ventilator
5 godine prije

NEIZMJERNO ME RADUJE SASTANAK ČELNJKA DVIJU KOREJA NADAJUĆI SE DA JE OVO POČETAK UJEDINJENJA DVIJU KOREJA, UKOLIKO NETKO, A ZNA SE TKO, NE POMRSI KONCE OVOJ NADASVE ZA SVIJETPOVOLJNOJ INCIJATIVI.TAKOĐER SE NADAM DA ĆE GOSPODIN TRUMP SHVATITI DA KIM JONG-UN NIJE ŽIVOTINJA, KAKO GA JE ON NAZVAO,VEĆ ŠKOLOVAN I RAZUMAN ČOVJEK, A TO ŠTO ONI IMAJU U SJEV. KOREJI SOCIJALISTIČKU DINASTIJU TO JE NJIHOV PROBLEM KOJI ONI MORAJU SAMI RIJEŠITI. DA BUDEM ISKREN I MENI TO NIJE PRIHVATLJIVO, KAO ŠTO MI NIJE PRIHVATLIVO DA U XXI STOLJEČU POSTOJE MONARSI KAO ŠTO JE SAUDIJSKI KRALJ KOGA SAČUVAJ BOŽE NI JEDAN PODANIK NE SMIJE POGLEDATI KRIVO, AKAMOLI DA ŠTO REČE PROTIV KRALLA. PARADOKS JE DA JE OVAJ MONARH LJUBIMAC USA , ZA KOJU JE KIM JONG-UN ŽIVOTINJA
JOŠ JEDNOM ŽELIM SVU SREĆU I RAZUMNOSTZA NJIHOVO UJEDINJENJE.

Globalista
5 godine prije

Ujedinjene obadvije koreje globalisti su poceli sa tím planom 1970 godine.Svaki proces dugo traje,na krajů realiziran .Susret Trumpa sa predsjednikom Sjeverne Koreje ima za cilj odlazak americké vojske iz juzne koreje.Sve ide prema plánu globalista.

cicos
5 godine prije

Sve neshto imam osjecaj da je ovo pokusaj da Kimu utrape trojansko konjce i da ga piiiip.

ekipa
5 godine prije

Ameri su vladari svijeta od kada su shvatili da rusi blefiraju i da su goli ko go pistolj, a Tramponja je dobar predsjednik zato što pokusava da otrgne Ameriku iz celjusti Sorosa, Klintona i te ekipe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.