Najava povratka mira na Korejski poluotok – Realnost ili diplomatska farsa?

Kim Jong-un
36 komentara

Nakon dva dana nagađanja koga je prevozio tajanstveni “zeleni vlak” iz Pjongjanga u Peking, 28. ožujka je konačno potvrđeno da je u službenoj posjeti Kini boravio sjevernokorejski lider Kim Jong-un, što je bila njegova prva inozemna posjeta od dolaska na vlast.

U Pekingu je vođa Sjeverne Koreje razgovarao s kineskim predsjednik Xi Jinpingom, a AFP je naveo kako je kineski lider, nakon poziva Kim Jong-una, prihvatio posjetiti Sjevernu Koreju u bliskoj budućnosti.

Tajni posjet direktora CIA-e Sjevernoj Koreji

Sada saznajemo da je direktor CIA-e Mike Pompeo tajno i kao izaslanik američkog predsjednika Donalda Trumpa tijekom uskrsnog vikenda posjetio Sjevernu Koreju. Vijest su objavili američki mediji pozivajući se na neimenovane visoke izvore.

Mike Pompeo, kandidat za novog američkog državnog tajnika, u Pjongjangu se sastao s čelnikom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom i razgovarao o uvjetima održavanja sastanka između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje na kojem bi se raspravljalo o zaustavljanju sjevernokorejskog nuklearnog programa. Bijela kuća nije željela komentirati ovu vijest.

Međutim, predsjednik Donald Trump je tijekom službenog susreta s japanskim premijerom Abeom neizravno potvrdio ovu vijest. Novinarima je rekao kako njegova administracija izravno razgovara sa Sjevernom Korejom i to na iznimno visokoj razini. Američki je predsjednik rekao kako će se susret delegacija između dvije zemlje najvjerojatnije održati početkom lipnja ili ranije, a razmatra se više mogućih lokacija za održavanje sastanka. Nijedna od njih nije u Sjedinjenim Državama.

Mike Pompeo
FOTO: Mike Pompeo

Pompeo, koji nakon odlaska Rexa Tillersona u ožujku čeka da preuzme dužnost novog državnog tajnika, rekao je da je nuklearni program Pjongjanga najgora sigurnosna prijetnja s kojom se trenutno suočavaju SAD.

Rusija se pridržava rezolucija UN-a, ali se neće odreći suradnje s Pjongjangom

Ruski veleposlanik u Pjongjangu, Aleksandar Macegora, danas je izjavio kako su nuklearni i raketni testovi Sjeverne Koreje u blizini granica Rusije veliki izazov i za Rusiju, te da izazivaju zabrinutost u Moskvi.

“Raketni i nuklearni program Sjeverne Koreje je veliki problem za Rusiju i to problem koji za nas može biti važniji puno više nego za nekoga drugoga, jer se mjesta testiranja nalaze se u neposrednoj blizini ruske granice. To se događa uvijek kada se provode testovi, koji nas ozbiljno brinu”, rekao je ruski veleposlanik Macegora.

Naš stav je da se ne može osigurati vlastita sigurnost na račun sigurnosti susjeda. Treba imati na umu da je Rusija smještena u blizini poligona, a to nas uznemirava, prije svega Vladivostok. Naravno, mi ne možemo jednostavno skrenuti pogled s onoga što se ovdje događa”, rekao je ambasador ruski veleposlanik u Sjevernoj Koreji i istaknuo kako Rusija zbog toga i podupire međunarodne sankcije protiv Pjojngajanga.

Međutim, dodao je “kako se Moskva strogo pridržava svih odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Sjevernoj Koreji, ali ne namjerava prekinuti odbiti suradnju s Pjongjangom”.

“Rusija bezuvjetno ispunjava sve odluke Ujedinjenih naroda usvojene u vezi Sjeverne Koreje. To su teške točke i one ograničavaju našu suradnju na ekonomskom području, u financijskoj sferi, kompliciraju naše veze na drugim praktičnim područjima. Ali mi ipak imamo smjernica kojih se držimo”, rekao ruski veleposlanik je u intervjuu za rusku televiziju Primorje.

Kim Il Sung Kim Jong Il
FOTO: Kim Il Sung i Kim Jong Il

Prema riječima veleposlanika, “kakvi god procesi se odvijali, pozitivni ili negativni, svejedno, Sjeverna Koreja je uvijek bila i ostat će blizu Rusije”.

“Osuđeni smo da budemo rame uz rame, osuđeni na suradnju s njima”, dodao je Aleksandar Macegora, istaknuvši da “dvije zemlje surađuju i surađivat će u svim aspektima, sa svih gledišta”.

Kina navela uvjete za mirovni sporazum između SAD-a i Sjeverne Koreje

xi jinping Kim Jong Un
FOTO – Kim Jong-un i kineski predsjednik Xi Jinping tijekom nedavne posjete sjevernokorejskog lidera Pekingu

Istovremeno se oglasila i Kina, koja otkriva tri ključna uvjeta za mirovni sporazum između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova istaknuo je kako Peking pozitivno ocjenjuje trend poboljšanja odnosa na Korejskom poluotoku.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je na tiskovnoj konferenciji u srijedu, 18. travnja, navela tri uvjeta za koja Peking smatra da su neophodna za mirovni sporazum između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država.

Kina smatra da je za uspostavu bilo kakvih odnosa između ove dvije zemlje potrebno provesti denuklearizaciju Korejskog poluotoka, na koju se vežu ostali problemi regije.

Nakon “nuklearnog razoružanja” i obnove povjerenja između Pjongjanga i Washingtona, treba pružiti jednaka jamstva za sigurnost sjevernog i južnog dijela Korejskog poluotoka.

I treće, Hua Chunying je naglasila “kako kineska vlada cijeni trend poboljšanja odnosa na Korejskom poluotoku, što je bilo moguće zajedničkim nastojanjima Narodne Republike Kine, Južne Koreje, Sjedinjenih Država i drugih zainteresiranih strana”.

Sjeverna i Južna Koreja pregovaraju o službenom okončanju rata

Koreja
FOTO: Ilustracija, vojna parada DNRK

Seul i Pjongjang pregovaraju o zajedničkoj deklaraciji kojom bi službeno objavili trajno okončanje vojnog sukoba između dviju zemalja, izvijestio je u utorak južnokorejski list Munhwa Ilbo.

Kim Jong-un i njegov južnokorejski kolega Moon Jae-in planiraju održati međukorejski summit 27. travnja. Prema izvješću medija, tog dana bi mogao završiti sukob koji na poluotoku traje više od pola stoljeća.

Podsjetimo da su se oko ovog pitanja i zatopljenja odnosa između dviju Koreja 15. siječnja 2018. sastali Lee Woo Sung, koji je vodio južnokorejsko izaslanstvo, te delegacija Sjeverne  na čelu s Hook Kwon Bongom.

Dvije Koreje su bile u ratu od 1950. do 1953. godine, koji jeste završio sporazumom, ali ne i mirovnim sporazumom. Tijekom proteklih desetljeća su se povremeno rasplamsavale geopolitičke napetosti, najviše zbog nabave i razvoja raznih oružja, ali su do sada obje države uspjele izbjeći još jedan razorni sukob.

Čelnici obiju zemalja bi se trebali sastati u demilitariziranoj zoni u selu Panmunjom, 53 kilometra sjeverno od Seula. To bi bo treći događaj na ovoj razini razine u povijesti bilateralnih odnosa. Dva prethodna sastanka, 2000. i 2007. godine, bila su usmjerena prvenstveno na politička i ekonomska pitanja.

Odmrzavanje u odnosima Seula i Pjongjang je formalno započelo uoči Zimskih olimpijskih igara 2018. u Pjongčangu u Južnoj Koreji. Ako se ispune uvjeti koje je naveo Peking, a oni nisu nerazumni, to bi bila velika pobjeda mira i gašenje jednog od najopasnijih žarišta potencijalnog sukoba svjetskih razmjera, čak i uz upotrebu nuklearnog oružja.

Jesu li optimizam i vjera u mogući povratak trajnog mira na Korejski poluotok pretjerani, pokazat će vrijeme. Konačni odgovor bi trebali saznati tijekom ove godine.

NATOPjongjang
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koča Popović
5 godine prije

Covjecanstvo ce docekati napredak u trenutku kada pocne rasprava o SAD-istickom nuklearnom i vojnom teroru!

Vlado Banja Luka
5 godine prije

Gospodine Babiću, ako može jedno pitanje: zašto Sjeverna Koreja koja posjeduje nuklearno oružje i raketnu tehnologiju iz 2018. godine, a podržavaju je Rusija i Kina, ne pošalje ljudsku posadu na Mjesec!? Zašto vlast iz Sjeverne Koreje ne napravi tako nešto i ne ponovi Apolo misiju iz 1969. godine? Zamislite kako bi to odjeknulo u javnosti? Kako bi to podignulo moral stanovništva, koja bi to bila reklama za Kima? Da neko zabode sjevernokorejsku zastavu na Mjesec… Pare vjerovatno imaju, namakli bi ih nekako, javnost u Pjongjangu ionako niko ne pita za mišljenje… Eto. Ne provociram, samo kažem… Inače, korektan tekst, podržavam mir gdje god je to moguće, jer danas veliki rat odgovara jedino eliti iz londonskog Cityja i njujorškog Vol Strita…

Milan
5 godine prije

Sumnjam da je Sev.Koreja naivna da bi verovala zapadnoj neokolonijalnos strategiji, što pokazalo kao naša realnost od završetka Drugog Velikog rata! Ništa zapad nije ispoštovao. Ratuje da bi postao još bogatiji! Prevarili su pre svega: Ruse, bivšu SFRJ, uništili Libiju, Irak Siriju, širom sveta vojne baze i čuvaju te eksploatišu bušotine nafte, SAD od svoga postojanja vodio preko sedamdeset ratova!! Najveći dužnik na svetu: 21.000 milijardi dolara!! Mislili su da su pokorili svet kada su srušili SSSR i Varšavski Ugovor! Nepoštuju OUN. Njihova riječ je kao lanski snjeg! To sve pamti Severna Koreja! Čuvaj se Danajaca kad poklone nose!!

neko ime
5 godine prije

Paradoks je da je mir postao moguć tek nuklearizacijom SK. Preskupa je cijena nuklearnog programa, da bi ga se neko odrekao za prazna obećanja sila koje do obećanja drže kao do lanjskog snijega. Stoga, mislim da se obrnuti proces neće dogoditi. Napredak će se tek osjetiti kad se SAD makne iz posredničke uloge. Ne možeš biti posrednik ako imaš svoje interese i vojsku u drugoj strani…Ako se SSSR povukao iz DDR- i omogućio proširenje SR Njemačke, moguće je, da se s obzirom na sadašnje okolnosti, SAD makne iz JK, s potencijalnom perspektivom ujedinjenja…

tuf
5 godine prije

Najveci diplomatski uspjeh Kine bi bio izbaciti SAD kao faktor iz korejske jednadzbe. Oni su glavni remetilacki faktor koji ce uvijek naci razloga za nastavak svoje agresije. Ako ne bi bio nuklearni program, problem bi bio konvencionalni vojni. Ako ne i taj, onda bi vec imali dovoljno otvorene ruke za rovarenje iznutra. Taman da se radi i o Svedskoj – ameri bi nasli razloga za intervenciju. Nece biti mira dok su njihovi prsti unutra. To sto toboze glume spremnost na pregovore ne znaci da to zaista misle – vidjeli smo kako sinkronizrano organiziraju vojne vjezbe u trenucima pojave pregovora na obzorima. Osim toga – njima je glavni uvjet pregovora ponistenje sjevernkorejskog nuklearnog programa. To je nemoguci uvjet i to svi dobro znaju. Dakle, sto ce onda biti ? Jel ce se prestati s glumatanjem ili ce se izbaciti subverzivni faktor koji onemogucuje pregovore ? Da li je Sjeverna Koreja susjed… Čitaj više »

mars
5 godine prije

Samo dalje razvijanje i usvršavanje sjevernokorejskog nuklearnog potencijala i njegovo što je moguće veće omasovljenje, jedina je prava garancija opstanka Sjeverne Koreje kao države, društva u cjelini i samog rukovodstva, sadašnjeg ili budućeg. Sve ostalo je teška zabluda. U suprotnom, mogu sami sebi staviti omče oko vrata i sami se objesiti kako bi izbjegli da ih vješa kojekakav šljam ili zatučene razvlači po sjevernokorejskim ravnicama. Tačka.

Zagor
5 godine prije

Nadam se da DPRK nije tako luda da se odrekne jedinog garanta mira na poluotoku.

17 novembar
5 godine prije

mozda su u sjevernoj koreji skontali zasta da ginu , jer u slucaja rata rusija bi trazila sastanke u vijecu sigurnosti dok bi kinezi povecali carine amerikancima . jedino iran ostaje da se bori protiv zapada

Rmba
5 godine prije
Observation Deck
5 godine prije

Sve Vas toplo pozdravljam i želim umiriti Vaše strahove i strepnje sljedećim saopćenjem. Nikakvog nuklearnog sukoba neće biti jer prosto više nije moguće ispaliti niti jedan projektil te vrste, nigdje na planeti. Postoji netko tko o pomno vodi računa o toj problematici, a nije sa ovoga planeta.

Observation Deck
5 godine prije

Oni su tu, među nama

Observation Deck
5 godine prije

Više Nije moguće dopustiti ljudskoj vrsti da uništi ovaj Plavi Otok. Takvo što se desiti neće.

Đuro
5 godine prije

Ništa nije nemoguće,Amerikanci su iskoristili nuklearni ptogram Sjeverne Kooreje da u Južnoj Koreji instaliraju protiv raketni štit nadomak Kine.
Sada kad je to odrađeno mogu se i popraviti odnosi,što da ne.Danas su odnosi USA i Vijetnama bolji od odnosa Kine i Vijetnama zbog spora oko granice na moru. Još bi Tramp moga dobiti nobelovu nagradu za mir.

Laki Topalović
5 godine prije

A ako se S Koreja odrekne svog programa i sklopi savez s Kinom da oni rasporede svojih 10m nuk. projektila tamo kao “jamstvo mira”. Ipak je Kim prije Mikea Pompea bio u Pekingu?

Observation Deck
5 godine prije

Bez vrijeđanja, molim. Mnogo toga još trebamo naučiti. A površnost nije dobra polazišna točka. Mogla bi nas vratiti na nivo pećinskog čovjeka. Polako momci. Polako. Gajite ljubav u srcima vašim. I ne zaboravite da istina nije samo jedna. Istina je mnogo. Treba ih otkrivati. Polako i dostojanstveno. Onako kako to i dolikuje čovjeku. Oni polažu nade u nas. Ali imaju i strpljenja. Nemojte brinuti previše za “svjestske” probleme. Okrenite se sebi i pokušajte spoznati tko ste. Tako ćete najbolje dati vaš doprinos.

Majmun
5 godine prije

Koja glupost od naslova. Pa zar upravo traje rat na Korejskom poluostrvu ? Odreknu li se bombe, na kladionicama mozemo pogadjati koliko dana je ostalo S. K. Do uvodjenja demokratije.

Bozon
5 godine prije

Ide se dogovoriti mir sa Korejom koju su obecavali sravniti sa zemljom, da bi mogo da se napade Iran.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI