Nakon trgovinskih pregovora s Kinom, sljedeća Trumpova meta je Europska unija

23 komentara

Opasnost od novih uvoznih carina Donalda Trumpa i potencijalni neuspjeh trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga su “uvertira” u otežane trgovinske odnosa između Sjedinjenih Država i Europske unije.

Sljedeći korak američke administracije, nakon primjene novih ograničenja za kinesku robu, može biti uvođenje uvoznih carina na automobile europskih tvrtki. Uz ovu prognozu su brojni stručnjaci u komentarima za CNBC istaknuli kako Trump nastavlja pokazivati da je spreman na sukobe s vodećim trgovinskim partnerima samo kako bi ostvario svoje političke ciljeve.

Ravnatelj Europskog centra za međunarodnu političku ekonomiju Fredrik Erixon je napomenuo kako je Trumpova administracija u više navrata prijetila povećanjem carina na europske automobile. Osim toga, intenziviranje trgovinskog rata s Kinom će svakako imati negativan utjecaj na globalno gospodarstvo i gospodarstva zemalja Europske unije.

“Ovo je nagovještaj onoga što čeka Europu. Trump čak može biti ekonomski nepismen, ali se ove namjere izražavaju već dulje vrijeme, posebno veće uvozne carine na europske proizvođače automobila. Nove američke carine na kinesku robu će također imati negativan utjecaj i na Europsku uniju. Povećanje carina će dovesti do pogoršanja situacije u globalnom gospodarstvu, a to znači smanjenje potražnje za robom iz EU, a zbog činjenice da će Kina vjerojatno poduzeti mjere odmazde, negativan učinak će biti veći nego da uvozne carine primjenjuju samo Sjedinjene Države”, rekao je Fredrik Erixon.

Mark Haefele, financijski direktor tvrtke UBS Global Wealth Managementu, rekao je za CNBC da “Trumpove prijetnje Kini još jednom potvrđuju da je spreman za otvorenu eskalaciju sukoba samo kako bi ostvario svoje političke ciljeve, te da će sigurno doći do prijepora u trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Država i EU”.

Glavni ekonomist tvrtke ING, Carsten Brzeski, vjeruje “kako se Europska unija u svakom slučaju treba pripremiti na pokušaje Trumpove administracije da izvršiti ozbiljan pritisak na nju”.

Ali Europska unija nije Kina

EU Parlament

“Europskoj uniji će biti puno teže pregovarati sa Sjedinjenim Državama nego Kini, posebice zbog heterogenosti Europske unije”, tvrdi Uri Dadush, stručnjak analitičkog centra Bruegel, koji dodaje “kako se vlasti NR Kine puno lakše odupiru takvom pritisku nego EU”.

“Za Europsku uniju pregovori s nožem u grlu ili iznenadnim obratima biti puno teži nego za kineske vlasti, koje čini jedna stranka na čelu s pragmatičnom osobom, predsjednikom Xi Jinpingom”, tvrdi Uri Dadush.

Nakon Trumpovih prijetnji u 2018. da će nametnuti uvozne carine od 25% na europske automobile, vlasti Europske unije su u više navrata izjavljivale kako će u slučaju ograničenja iz Sjedinjenih Država poduzeti mjere odmazde”. Međutim, te tvrdnje je malo tko shvatio ozbiljno.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je u veljači 2019. upozorio da bi Europska unija mogla smanjiti uvoz poljoprivrednih dobara i energije iz Sjedinjenih Država, a onda je objavljeno kako će Europa graditi LNG terminale za skupi američki ukapljeni plin.

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström je čak dodala da bi EU, ako Trumpova administracija bude uvela carine na uvoz europskih automobila, mogla obustaviti pregovore o trgovinskom sporazumu sa Sjedinjenim Državama.

U travnju ove godine je Europska komisija objavila popis američkih proizvoda na koje Europska unija može primijeniti recipročne carine.

Washington i dalje može izbjeći eskalaciju trgovinskog sukoba s Pekingom i Bruxellesom, a ključna runda pregovora s Kinom će biti završena u petak. No, Trump kao da ne obraća pozornost na negativne posljedice ovih sukoba i za američko gospodarstvo i želi utjecati na ishod pregovora pritiscima i prijetnjama.

Međutim, ako se američke vlasti budu držale slogana “Amerika na prvom mjestu”, ne uzimajući u obzir interese drugih država, to znači da će Trump vjerojatnije pokrenuti trgovinski rat s mnogim svjetskim zemljama, nego s njima pristati na bilo kakav kompromis.

EU zna da je sljedeća na redu

Od početka trgovinskog rata Sjedinjenih Država protiv Kine, Europska unija pomno prati što se događa na toj fronti.

Naravno, ako dođe u istu situaciju, blok od 27 zemalja, obzirom da Velika Britanija više ne može donositi odluke, Bruxelles će puno teže pregovarati s “prekaljenim” Trumpovim timom, ma kako god završili pregovori s Kinom.

Europska unija tvrdi kako može obustaviti pregovore o sklapanju trgovinskog sporazuma sa Sjedinjenim Državama, te uvesti trgovinska ograničenja i carine na brojne američke tvrtke, ako Trumpova uprava ostvari prijetnju s uvoznim carinama na automobile proizvedene u Europi.

Cecilia Malmström

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström je ranije izjavila kako je EU “zabrinuta zbog trgovinske politike koju vodi sadašnja američka administracija”, što je logično, jer nakon što završe pregovori s Kinom, na red dolazi podijeljena EU.

Malmström je tada priznala da su EU i SAD samo formalno u procesu pregovaranja o trgovinskom sporazumu, jer su “SAD sada više uključene u trgovinske pregovore s Kinom, tako da Europljani nisu ni imali priliku pregovarati s predstavnicima Washingtona”.

Međutim, kako je istaknula europska povjerenica za trgovinu, “ne bi bilo dobro uvoditi uvozne carine jedni protiv drugih u fazi pregovora”, iako je Trump upravo to učinio s Kinom.

U pozadini trgovinskog rata raste trgovina između Kine i Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Kine je od siječnja do travnja porastao za 5,8% i već je dosegao vrijednost od 33,17 milijardi dolara, izvijestila je Središnja carinska uprava Kine, što znači da će ove godine vjerojatno biti oboren povijesni rekord iz 2018. kada je za 7 milijardi premašena nekada nezamisliva bilateralna trgovinska razmjena od 100 milijardi dolara.

Izvoz iz Kine u Rusiju je porastao za 3,4% i iznosio 14,37 milijardi dolara, a izvoz iz Rusije u NR Kinu je porastao za 7,6% i vrijedio je 18,8 milijardi dolara.

Zbog sukoba je trgovinski promet između Sjedinjenih Država i Kine u siječnju i travnju pao za 16% i bilateralna trgovina u prva četiri mjeseca ove godine je iznosila 161 milijardu dolara.

Međutim, ovdje imamo zanimljive podatke. Naime, kineski izvoz SAD je od siječnja do kraja travnja pao za 9,7% i vrijedio je 122,5 milijardi dolara. No, američki izvoz uvoz u Kinu je pao za nevjerojatnih 30,4% i vrijedio je 38,8 milijardi dolara.

Općenito govoreći je u prva četiri mjeseca 2019. vanjskotrgovinski promet Kine porastao za 4 3% i iznosio je na 9510 milijardi juana, što je ekvivalent 1410 milijardi dolara. Izvoz se povećao za 6% i bio je 5060 milijardi juana, uvoz za 3%, na 4450 milijardi juana.

Kineski trgovinski suficit u trgovini sa Sjedinjenim Državama je u travnju povećan na 21,01 milijardu dolara, dok je u ožujku iznosio 20,5 milijardi dolara. U prva četiri mjeseca 2019. trgovinski suficit sa Sjedinjenim Državama je porastao za 10,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosio je oko 570 milijardi juana ili 84 milijarde dolara.

Sve ove, ali i druge pokazatelje, Europska unija treba uzeti u obzir u trenutku kada počne pregovore s Washingtonom o novom trgovinskom sporazumu. Kao što vidimo, čak i uz neke nužne promjene u trgovinskoj politici, kao što je veća trgovinska razmjena s Rusijom i ostatkom svijeta, Kina uspijeva očuvati stabilnost svoje ekonomije. Može li Bruxelles učiniti isto i jednako zaštititi interese svih zemalja članica EU, to je pitanje na kojeg svi traže odgovor.

CNBC 

Donald Trumptrgovinski pregovoriTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
4 godine prije

tako ti je to kada si vazal ili još gore vazal vazala. europska unija je napravljena kako bi države članice ujedinjene imale veću moć međutim zbilja je sasvim drugačija tj. iz dana u dan europska unija nanosi sve više štete pojadinim državama članicama. iz ovih pregovora između amerike I eu mogu dobri izaći samo amerika, njemačka I eventualno francuska. ostali neka pripreme šlaufe za potopa

Jole
4 godine prije

EU treba dignuti astronomske poreze na internetske servise,koji su redom špijunski alati američke duboke države.

kremit und satir
4 godine prije

Druže Trumpe mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo. Štafeta ludila subito. Prestrašno koji putujuči cirkus.

spartak
4 godine prije

Razlika izmeu EU i Kine je tako velika da ne može biti veća, Naime ta Malmström, Juncker, Mogherini i svi ostali eurokrati mogu samo govoriti ali nemaju moć odluke. Odluka je u rukama krupnog kapitala i multunacionalki. Oni odlučuju kako će se trgovati s nekim, a ne eurokrati. Eurokrati odlučuju samo o tome koliko im je godišnjas plaća i dužnost im je da formalno potvrde neke odluke tako da izgleda da “vladaju”. A te odluke su uglavnom spremnost na vazalstvo.
Ksinas je nešto posve druo. Ondje krupne odluke poput ovih donosi rukovodstvo KPK i njih se svi moraju držati, uključivo i kineske krupne kompšanije. Znači, u Kini odluke donosi DRŽAVA odnosno njena vlada a u EU privatni kapital koji sluša šuštanje zelembaća.

Aspano
4 godine prije

Ako prezive prve.

Muppet show
4 godine prije

Pogledajte Trumpetovu facu i zamislite lik ima kljuce atom raketa. Jezivo koji klaun face.

Moreno
4 godine prije

Očekuje se da Trump udre sankcije I na uvoz i izvoz toalet papira u i iz EU 🙂

Splitexpress
4 godine prije

Kramp će prisiliti EU da se konačno presloži,preispita međusobne odnose ali i odnose sa NATO i USA?Tko preživi pričati će?Njemačka sa izvoznom orijentacijom ne može po sadašnjim načinom,bez USA ali ni EU nije održiv na sadašnjoj osnovi?Tesko će se itko odreći sadašnjih prednosti za neizvjesnu budućnost pa je lako očekivati i krah svijeta kakav danas znamo?Sve u svemu mali će nadrljati,pa će se vidjeti da su zvani u asocijacije radi sasvim drugih ciljeva,od onih kojima su političari opravdavali članstvo?

Snicla
4 godine prije

Jedan način da EU uhvati bika za rogove je ugledati se na Rusiju i Kinu smanjiti upotrebu dolara i pokrenuti vlastiti međunarodni sistem plaćanja da zamjeni SWIFT. Ali za to treba imati velika muda.

hogar strašni
4 godine prije

U slučaju sankcije odma otvoriti trgovinu s Rusijom, Iranom i Kinom i onda Amerikanci nek grizu j… I najaviti izlazak iz NATO i zatvaranje svih američkih baza na tlu EU. i TOČKA

Tupko Glupko
4 godine prije

Iz navedenih brojki se vidi da tek 6% ukupnog kineskog izvoza ide u SAD, plus što ove postepene carine koje Trump uvodi Kini čini da ovaj postotak blago pada, a ne naglo. Čak i sa 25% carina, Ameri će i dalje kupovati kinesku robu, jer je kineska cijena konkurentna.
Ako zbog toga kineska vlada ipak odluči rušiti cijenu jena, kineska roba na svjetskom tržištu bit će još jeftinija.
Najveći gubitnici su ovdje američki potrošači koji skuplje plaćaju kineske proizvode, a još veći njihovi izvoznici koji izvoze američke proizvode u Kinu zatvarajući si ogromno tržište koje čini 20% svjetskog pučanstva.
Drugim riječima, Trump nije samo ruski, već i kineski igrač 🙂

milivoje
4 godine prije

. ako usa uvedu tvrde sankcije eu to znaci da i eu mora da odgovori i da uvede sankcije usa.a posle takve igranke nista vise nece biti isto na relaciji eu-usa. krajnje je vreme da evropa pocne da gleda svoja posla i da ne bude vise pod okupacijom vojnom i ekonomskom od strane usa.to moze da prosiri i ojaca odnose izmedju evrope i rusije i kine i indije i irana ali drugih zemalja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI