Napad Izraela na Siriju poruka Moskvi?

Izrael šalje poruku Rusiji
58 komentara

Krajem prošlog mjeseca je izraelski premijer Benjamin Netanyahu bio u posjeti Rusiji i upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina ”kako Izrael neće tolerirati iransku vojnu nazočnost u Siriji koja prijeti interesima Izraela”.

Netanyahu je također rekao da je Izrael spreman intervenirati u Siriji i obuzdati navodnu prijetnju. Nakon toga su objavljene snimke navodne novoizgrađene iranske tvornice projektila u Siriji, otprilike u području u kojem je Izrael noćas proveo zračne udare iz zračnog prostora Libanona.

Putin u razgovoru s Netanyahuom nije htio konkretno odgovoriti na pitanje Izraela o Iranu, za ”The Ron Paul Institute for Peace and Prosperity” piše Darius Shahtahmasebi.

”Putinova šutnja je kod Netanyahua uzrokovala određenu neizvjesnost oko ruskog stava u sirijskom sukobu u kojem Rusija Iran vidi kao strateškog saveznika. Međutim, Rusija ne želi biti ni uvučena u regionalne prijepore između Izraela i Islamske Republike”, piše analitičar.

Nakon toga je konzervativni američki kanal Washington Examiner priopćio ”kako je Rusija odgovorila upozoravajući Izrael da neće dopustiti bilo kakav napad na iranske vojne položaje u Siriji”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao novinarima: ”Ako netko na Bliskom istoku i drugim dijelovima svijeta želi kršiti međunarodno pravo, narušavati suverenitet ili teritorijalni integritet bilo koje zemlje, uključujući bilo koju zemlju na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, to će biti osuđeno.”

”Što se tiče bilo kojeg područja suradnje između Irana i Sirije, moj stav je da ako ta suradnja u bilo kojem polju ne krši temeljne odredbe međunarodnog prava, onda nema nikakvih razloga za raspravu”, dodao je Lavrov.

Takav stav Rusije je potvrdio Times of Israel u članku u kojem navodi kako su se američki dužnosnici složili da iranska vojska na bilo čijoj strani u Siriji ne bi trebala prilaziti na deset kilometara od područja Golanske visoravni koje je ”tehnički pod kontrolom Izraela”, odnosno, okupiranog dijelu Golana.

”Držeći se tog navodnog dogovora, ruski vojni promatrači patroliraju u područjima primirja, zbog čega su oštro prosvjedovali dužnosnici židovske države. Ruska vojna prisutnost u tom području može ograničiti izraelsku sposobnost da gađa proiranske i sirijske snage unutar sirijskog teritorija”, nastavlja Darius Shahtahmasebi, fokusirajući se na područja južne Sirije u kojima je Izrael de facto spriječen u provođenju napada, jer bi mogao pogoditi i pripadnike ruskih snaga, koji su neprestano u pokretu na jugu Sirije.

Tu su i izvješća o pozicioniranju ruskog proturaketnog sustava S-400 u blizini tvornice iranskog oružja u Siriji, koja navodno naoružava i Hezbollah i to bi se oružje moglo koristiti protiv Izraela.

Spomenuta tvornica, je negdje u zaleđu sirijskog priobalnog grada Baniyasa, blizu područja koje je jutros rano gađao izraelski zrakoplov.

Zbog straha od jačanja iranske vojne prisutnosti u Siriji, visoki izraelski dužnosnik je prije nekoliko dana rekao ”da će, ako Iran nastavi jačati prisutnost u Siriji, Izrael odgovoriti zračnim udarima na predsjedničku palaču Bashara Al-Assada”.

Krajnji cilj bi mogao biti ulazak u rat Sjedinjenih Država zbog izravnog sukoba između Izraela i Irana. Prema toj logici bi SAD intervenirao i protiv Irana i protiv Sirije, samo kako bi obranio svog saveznika.

Nedavno istraživanje je pokazalo da većina Amerikanaca podržava nuklearni udar protiv Irana, čak i ako to znači smrt 2 milijuna civila. No, Amerikanci ovaj korak podržavaju kao odgovor ako Iran prvi napne američku vojsku konvencionalnim oružjem. Isto tako, većina Amerikanaca smatra da je vojna opcija opravdana, ako bi Sjedinjene Države djelovale u obrani američkog saveznika.

Ovaj hipotetski scenarij objašnjava navodnu američku odluku ”da dopusti iranskim vojnicima da budu tako blizu granice s Izraelom”, jer aktualna Trumpova uprava ne skriva svoje antiiransko raspoloženje.

”Međutim, vojna nazočnost Rusije i razmještanje njenih sustava obrane u konačnici može komplicirati ovaj američki i izraelski scenarij, koji će, prije ili kasnije, morati priznati da su izgubili rat u Siriji”, zaključuje stručnjak.

Nedugo nakon ovog izraelskog napada, u kojem su ubijena dva sirijska vojnika i počinjena materijalna šteta, u širem području sirijskog grada Tartusa je viđen takozvani ”leteći radar”, ruski zrakoplov ”Beriev A-50”, dok je iz Latakije je prema Damasku poletio zrakoplov Tu-154 ruskog Ministarstva obrane.

Iako izraelski Ynetnews navodi ”kako je izraelsko ratno zrakoplovstvo bombardiralo zapadno područje u Siriji i da je meta napada bio je Istraživački centar za razvoj raketa i kemijskog oružja”, mjesto udara, neposredno u zaleđu Tartusa, sugerira da su Izraelci u određenom smislu testirali prag tolerancije Rusije, ali i da žele da se Moskva otvoreno izjasni o pitanju na koje je Netanyahu nije dobio odgovor.

Moskva, za sada, još uvijek nije komentirala najnoviji napad izraelskog zrakoplovstva na položaj sirijske vojske.

Napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trol
6 godine prije

…..većina Amerikanaca podržava nuklearni udar protiv Irana,………i Sjeverne Koreje, Rusije, Sirije, Kube…pa i udar na Njemacku i Hrvatsku ako postanu neposlusni….

Svjatislav 989
6 godine prije

Golan ce biti Ruski sad,
Ko gubi taj se ljuti..

bbbb
6 godine prije

” Međutim, Rusija ne želi biti ni uvučena u regionalne prijepore između Izraela i Islamske Republike”, piše analitičar.” Iran i Rusija su na ciljniku đu junajted stejtsa, đuropa i ostalih njihovih vazala, dakle ako ti netko radi o glavi preko nekoga kim rukovodi što ti dođe taj tip? “Krajnji cilj bi mogao biti ulazak u rat Sjedinjenih Država zbog izravnog sukoba između Izraela i Irana. Prema toj logici bi SAD intervenirao i protiv Irana i protiv Sirije, samo kako bi obranio svog saveznika” đu junajted stejts je cionistički kerber koji po planovima, onih koji ga huškaju i za koje kida meso zemljanima, treba da nestane zajedno sa jewropom i ostalim vazalima izabranih, te Rusijom i Kinom u nuklernom ratu da naprave mjesta za grosee okupirana palestina………..

antun comb
6 godine prije

ahahaaa, ne postoji za dzabe ona narodna, pomoxi boze onome koga Rusi brane a Grci hrane

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Netanyahuovom logikom, treba pod hitno zatvoriti sve tvornice Nissan, Toyota i Mitsubishi, kako bi se onemogućilo da masovno budu korišteni svrhe džihada, državnih udara i terorističkih napada Al-Qaede, ISIL-a i afganistanskih talibana. A dok ih ne zatvore pred svaku tvornicu S-400 za slučaj da dobiju krila i polete.

Zvrk
6 godine prije

Gledajmo ovako. Još jedan poraz njihovih imperijalnih ambicija i potpuno očajnički potez. Niti su ovim išta oštetili neprijatelje niti su dobili ikakav benefit.

basso
6 godine prije

Izrael opasno izaziva.
Rusija bi trebala samo radi svog autoriteta odgovoriti.

stipa
6 godine prije

Mnogo je velik prag tolerancije Rusije po pitanju Izraelskog terorizma… Očito mrtvo slovo od uvezanog PZO Sirije i Rusije u Siriji… Ili je opet bio problem što je akcija izvedena u gluho noćno doba… Stvarno ti S400 i S300 ne rade po mraku?… Šalu i sarkazam na stranu, opako igra Izrael, čačka li čačka mečku dok se medo ne probudi iz zimskog sna, a onda će i <Izrael nestati

Trol
6 godine prije

.Ovo je TROLL!!!
On pise pod 100 nikova..
Pa vidjet cemo sto kaze redakcija.

HEKPCT
6 godine prije

Nadam se da je sada jasno zašto Iran zagovara brisanje Izraela. Dok god postoji izraelski entitet neće biti mira na Bliskom istoku.

Alen
6 godine prije

Kakav iran ,jasno je sta je problem cionistickom rezimu… Ostanak rusa na neodredjeno i uvodjenje reda na BI… E zato stvari mogu/hoce ici samo na gore a oslobadjanje sirije ce oznaciti pocetak tih losih stvari.. e e
Ruši se dominacija usa po svijetu ,rusi se dominacija izraela na BI , rusi se vehabisticko zlo a da ce se predati samo tako to je vec samo spisak dobrih zelja..

celinc
6 godine prije

Rusija ima tri razloga zbog cega tolerise jevrejske povremene vazdusne udare,prvi;zeli da zavrsi posao u siriji,te joj ne odgovara prosirenje rata,sto je vise igraca to igra duze traje,drugi razlog’;ruski bankarski i finansijski sektor je jos uvek nejak ako bude izlozen napadu bankarske [jevrejske]elite,to moze Rusiji naneti ozbiljne probleme,treci razlog;rusija jos nije zavrsila REORGANIZACIJU i MODERNIZACIJU svojih oruzanih snaga,po putinovom planu to je do 2020 trebalo biti zavrseno,prvo ukrajinska,a potom sirijska operacija su povukle medunarodne sankcije,te spekulacije na naftnom trzistu su uvetovale smanjenje vojnog budzeta,pa je prosec reorganizacije i modernizacije oruzanih snaga produzen do 2025,ruska zivotna pa i politicka filozofija se temelji,nije vazno ko brze trci,nego ko ima vise kondicije,zato rusi zatvaraju jedno oko u povremenim jevrejskim vazdusnim udarima,oni opet paze da ne gadaju gde su rusi,a kao u svakoj sahovskoj partiji pesaci bivaju prvi zrtvovani,niti izrael niti rusija ne zele kvariti svoje odnose ,malo pustaju jedni,malo drugi,a sta se iza… Čitaj više »

Otok Korčula
6 godine prije

Inače ne komentiram , samo čitam i sritan sam što uopće postoji ovakav portal ..uglavnom čitam babića jer je objektivan i raspolaže sa puno informacija do kojih nije lako doć i svaka mu čast ..portal čita cila moja obitelj i još 20 – tak mojih poznanika i svaki dan pratimo situaciju u Siriji i radujemo se kad našima dobro ide ( rusi, sirijci , hezbolah , iranci i razna plemena koja su uz njih ) i od početka virujemo Putinu i znamo da daje sve od sebe

Laki Topalović
6 godine prije

Izrael održava velike vojne vježbe na sjeveru s 30000 vojnika svih rodova i treba mu casus belli da napadne hezbollah na jugu Libanona. Ali da ujedno provjeri što će raditi Rusi. Sad opet ništa ne znaju.

Čardak
6 godine prije

Reko bi sad nas Subaru nešto ovako: “Ako ne naredi Nosferatu da se obaraju avioni kabalističkom šljamu to znaci da i on radi za Tamu.”

Pozdrav dragom kolegi i neka mu je sa srećom gdje god da je.

P.S. Ispravi me ako griješim! 🙂

Sarka
6 godine prije

Blago vama koji imate vise nickova. Vama nije nikada dosadno. Jos ako volite te pluseve pa se mozete samonagradjivati sreci nikada kraja.
Svi mi smo razliciti, hvala Bogu na tome. Ja, npr vise volim sjediti sam na terasi i uzivati u cvijecu koje sam posadio sa kcerkom, nego sjediti u kafani sa 10 poznanika i pricati o taktici Manchester Uniteda ili nekog drugog tima.
A sada se pitam…sta da radim ako dodjem u situaciju da imam dijalog sam sa sobom…i mozda jos nekoliko ja?
Zvanicna medicina ili neki narodni lijek?
Smola iz uha?
Kamilica?
Mozda djoint ili dva?
Tja…tesko je to stanje.

17 novembar
6 godine prije

s-300 zastario nije aviona oborio sad je na redu s.400 .mnogi opravdavaju ulogu rusije da ne ulazi u sukobe u ukrajini dok sa druge strane svaki dan pogine ili bude ranjeno nekoliko boraca novorusije koji se bore sa starim oruzjem takva situacija dobro odgovara moskvi . ovo bombardovanje izraelski aviona bice sve cesce jer putin moze ganjati pjesadiju isila ali zna da kad ode na raport velikom bratu sta moze da bude

Saddam Panonski
6 godine prije

Nažalost, jedino što je bitno iz ove vijesti je jedno. Cionisti su opet napali Siriju i opet su prošli nekažnjeno..

Osa.
6 godine prije

Izrael izbombardirao a od s-400 ni slova, hm…

Benjamin
6 godine prije

Hajduk živi vječno :-))

Marjan Schtraus
6 godine prije

Komentirati če ga raketama zemlja vazduh i avionima presretaćima!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI