Napad na Iran, Trump i lažne vijesti američkih medija i Reutersa

Donald Trump u vojoj odori
33 komentara

Američki predsjednik Donald Trump je jučer konačno komentirao navodno naređenje američkoj vojsci da zbog obaranja američke bespilotne letjelice napadne Iran i kako se predomislio kada su borbeni zrakoplovi, kojima je povjerena ta zadaća, već bili u zraku. U tri objave na Twitteru o Iranu, te prethodnoj u kojoj spominje upravo The New York Times, Trump kao da potvrđuje da je sve bio obični igrokaz i da je NYT još jednom provocirao predsjedničku upravu.

„Predsjednik Obama je napravio očajnički i strašni dogovor s Iranom. Dao im je 150 milijardi dolara, plus 1,8 milijardi dolara u novcu. Iran je bio u velikoj nevolji i on ih je izvukao. Dali su im slobodan put do nuklearnog oružja. Umjesto da se zahvali, Iran je viknuo: Smrt Americi! Prekinuo sam posao, kojeg Kongres nije čak ni ratificirao i nametnuo jake sankcije. Danas su mnogo slabija nacija nego na početku mog predsjedanja kada su uzrokovali velike probleme diljem Bliskog istoka. Sada su propali! U ponedjeljak su oborili bespilotnu letjelicu koja je letjela u međunarodnim vodama. Bili smo napeti i riješeni da sinoć uzvratimo na tri različita načina, a onda sam pitao koliko će ih umrijeti. „150 ljudi, gospodine“, bio je odgovor generala. 10 minuta prije napada zaustavio sam ga. A ne…! Nije razmjerno obaranju bespilotne letjelice. Ne žurim se. Naša vojska je obnovljena, nova, spremna da krene, daleko najbolja na svijetu. Sankcije su ih sinoć grizle još više. Iran nikada ne može imati nuklearno oružje. Ni protiv SAD-a, ni protiv svijeta“, napisao je Trump u tri uzastopne objave na svom službenom Twitteru.

No samo nekoliko minuta prije ovih riječi je kritizirao The New York Times, za kojeg je rekao da je „propali list“ koji sustavno širi „lažne vijesti“.

„Upravo sam otkrio da je FBI propalom i očajnom The New York Timesu davao lažne priče o meni i onima koji su povezani sa mnom. To pokazuje vrstu nezapamćene mržnje koju sam godinama trpio od ovih jadnih novina. Je li to što su učinili legalno?“, napisao je Trump i citirajući vijest o „ruskom uplitanju“ The New York Times još jednom nazvao „Fake News“ medijem.

Kako je isti list jučer citirao svoj „anonimni izvor“ iz Trumpove uprave, logično se zapitati je li naređenja da se napadne Iran ikada i bilo?

Napad na Iran vjerojatno nikada nije bio naređen. Vijesti o “ciljanom napadu” o kojima izvještavaju novinari služe za testiranje internih i međunarodnih reakcija. Američki zrakoplovi su stalno u misijama u Perzijskom zaljevu, kako bi testirali sposobnost reakcije iranskog vojnog aparata. Tome je također služio i let oborene američke bespilotne letjelice.

Napad na Iran “ciljan”, čak i ograničen, dovodi do povećanog sukoba u Zaljevu. Ipak, još uvijek smo u području provokacija, koliko god one bile opasne.

Reuters i lažno upozorenje Washingtona Teheranu o predstojećem napadu

To potvrđuje i druga lažna i gotovo nevjerojatna vijest koju je jučer objavio Reuters.

Reuters je, pozivajući se opet na „neimenovane iranske dužnosnike“, izvijestio da je u Teheran, preko vlasti Omana, stigla poruka predsjednika Trumpa o “skorom napadu na Iran”.

“U svojoj poruci je Trump izjavio kako je protiv bilo kakvog rata s Iranom i htio je razgovarati s Teheranom o raznim pitanjima”, navodi agencija, citirajući navodne „iranske izvore“ koji su „rekli“ kako je američki predsjednik Teheranu dao kratko vrijeme za odgovor.

”Ali neposredan odgovor je da je vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, koji je rekao da će odlučiti o tom pitanju“, rekao je Reuters pozivajući se na „iranskog dužnosnika koji je govorio pod uvjetom anonimnosti“.

„Drugi dužnosnik“ je Reutersu rekao da je Teheran problem vidio na ovaj način: “Vođa se protivi svakom razgovoru, ali poruka će mu biti poslana da donese odluku”.

“Međutim, mi smo zvaničniku Omana rekli da će svaki napad na Iran imati posljedice, bio on regionalni i međunarodni”, zaključio je fantomski dužnosnik iz Teherana, iako je vrhovni vođa Irana u razgovoru s japanskim premijerom nedavno rekao da nema smisla razgovarati s Trumpom.

Ajatolah Sayed Ali Hamnei čak nije htio primiti pismo američke uprave koje je Shinzo Abe donio u Teheran.

Nakon napisa Reutersa je Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost Irana je izjavilo da su informacije u svezi s Trumpovim upozorenjem o mogućem napadu netočne.

Teheran negira izvješća da je primio poruku od Donalda Trumpa o neposrednom napadu na Islamsku Republiku, izjavio je glasnogovornik iranskog Vijeće za nacionalnu sigurnost Keivan Khosravi.

“Sjedinjene Države nisu poslale nikakvu poruku preko Omana”, izjavio je glasnogovornik u intervjuu za iransku televiziju IRIB.

Čitava buka oko navodno naređenog, potom obustavljenog napada, jer je Trumpu odlučio da je 150 iranskih života prevelika cijena za jedan dron, rasplinula se kao mnoge druge slične vijesti koje dolaze iz američkih mainstream medija.

Twitter / Donald Trump / Reuters

Napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
9953
4 godine prije

TKO GOVORI ISTINU?
U ovom cirkusu istinu možeš čuti jedino ako se neko zajebe

Tadmur Palmirović
4 godine prije

I mi se ovdje čudimo ovolikom broju kojekakvih nakaza u našem medijskim prostoru. Pogledajte od koga uče. Čak su naši informeri, indeksi, kliksovi i dobri.🤣

Trubadur
4 godine prije

Inače danas na Sputniku pišu, kako je Tucker Carlson, sa Fox Newsa, “spasio” Iran…..

davor
4 godine prije

Nije sramota priznati da smo žrtve informacijskog ratovanja, da smo kadri instantno prihvatiti kao de facto događaj kada jedna medijska strana samoinicijativno istovremeno prezentira stavove glavnog aktera i opozicije. No ima jedna razlika u odnosu na vrijeme iz “događaja” poput rušenja berlinskog zida, Černobila ili rušenja blizanaca a to je da su danas raznovrsni mediji zaista dostupni, i čak, unatoč jezičnim barijerama, uz temeljit pristup vrlo brzo se može provjeriti vrijednost neke tvrdnje u odnosu na primjerice službene izjave iranske revolucionarne garde ili službene izjave venecuelanskog direktora elektroprivrede, ili službene izjave međunarodne agencije za atomsku energiju. Za sve ostale naravno lijene i nezainteresirane tu će uvijek biti HBO i Chernobyl.

burt
4 godine prije

naravno da je priča od 10 minuta i avionima u zraku čista dezinformacija jer za napad na Iran su potrebne veće pripreme i raspoređivanje vojske u skladu sa ratnom situacijom, da se mislilo napadat Iran u svim bazama SAD-a na bliskom istoku i Perzijskom zaljevu bi bio proglašen prvi stupanj uzbune a dio brodova bi bio evakuiran iz perzijskog zaljeva a u prvom udaru bi sigurno djelovali tomahawci, IRGC su ponizili Obamu sada i Trumpa, dosad su ih tolerirali ali sve je to do jednog trenutka kad će stvarno krenut tomahawci i nevidljivi avioni na Iran, sad u medijima napadaju Trumpa da je Bush napravio veliku koaliciju od preko 30 država za Irak a za Iran je knjiga spala na SAD i Veliku Britaniju i Saudijsku Arabiju, ostali NATO-ovci kažu to nije naš rat i otpremili su svoje kante daleko od Irana jer lako je bilo loviti somalske gusare u… Čitaj više »

Kajzer Soze
4 godine prije

Žao mi je samo što Iranci nisu spržili avion koji je pratio ovaj dron sve sa posadom od 30-ak ljudi,garantujem da i poslije toga ne bi bilo nikakve američke akcije jer Iran ipak nije Libija,Avganistan,Srbija ili Sirija,lako je oštriti onu stvar na sirotinji ali kada treba udariti na nekoga ko može da uzvrati e to je već druga priča za kauboje !

Milance iz Ceske
4 godine prije

O čemu vám já stalno písem dá većina medija píše dezinformacije.Treba prepoznati kojí je konání cilj neke informacije.Npr.sada oko Irana mediji su dali informaciju naivním ovcama kako ce ameri napasti Iran, pá za 20 minuta trum rusi nápad itd..Informacija oko svega toga je Puno drugacija Neko sto mediji píšu.Vecina novinara věže o globalnoj politici nemaju kao nití o globálním sistemima upravljanja…Novine nepisite tko je subjekt a tko objekt upravljanja, píšu dá zabavljaju naivne ovcice.

609
4 godine prije

Kod Donalda je sve lazno,pocevsi od dlaka.

palermo
4 godine prije

Lol! Google translate prepoznao “strike” kao štrajk, a ne udar.

samo tako
4 godine prije

Reuters vode brača Grimm, razne NYT njihovi učenici. Pa tko im vjeruje, slobodno mu

samo tako
4 godine prije

Trump je naučio da je demantiranje najslabiji odgovor te iskoristio glupane prikazavši se humanoidom

samo tako
4 godine prije

A i Trump je shvatio kako je demantiranje najslabiji odgovor. Savršeno je iskoristio budale prikazavši se kao humanista

Jaran
4 godine prije

Nemaju oni muda da napadnu Iran i kroce cozmom na tlo istoga….do sada su uvijek tukli slabije i izivljavali se nad njima…ovo je ipak nesto drugo…

Lucija
4 godine prije

Za one koji neznaju: napad na tankere je vjerojatno izveo dron MK- 9, raketama Hellfire, koji su standardna oprema tog drona (Riper?). I da to je onaj kojeg su gađali Iranci.

Lucija
4 godine prije

Je li vam ikada palo na pamet da možda potcjenjujemo Trumpa?
A šta ako su avioni ipak poletjeli – bez njegovog naređenja?
Što god mi mislili, ipak ili Kongres (koji nije nikad objavio ni onaj Vjetnamski rat), ili predsjednik, što je bilo u svim dosadašnjim situacijama, moraju dati naređenje.
Ali ako netko počne vatromet, tko to može zaustaviti?
U svakom slučaju , dobro da je to obustavio…

Z.A.
4 godine prije

Ovo sto se dogadja izmedju Irana i SAD je izuzetno opasno i nije za euforiju. Irance nije ufatila euforija oni samo porucuju da ce se braniti i to svim sredstvima.Nivo prijetnji od strane SAD je podignut na veci nivo gdje se Iranu prijeti potpunim unistenjem.Uopste nije vazno dali je Tramp naredio lazni napad ili je bio stvarni pa je opozvan.Mene ko pojedinca brine dokle neko u svojoj ludosti moze otici toliko daleko i upotrijebit nuklearno oruzije.Pa kad pomislim na Boltona i Pompea uhvatime jeza od ta dva covjeka,posebito Boltona koga i sam Tramp naziva jastrebom.SAD nemoze porazit Iran u konvencionalnom ratu ako do tog rata dodje ali dali mogu upotrijebit nuklearno oruzije to je nepoznanica.Prvi put kad su ga upotrijebili, nuklearno oruzije nisu gubili rat od Japana,vec su ga upotrijebili da bi skratili vrijeme ratovanja,izbjegli velike gubitke u ljudstvu,da se uvjere u moc razaranja tog oruzija i da ostatku svijeta… Čitaj više »

Marangun
4 godine prije

perzijanci su se preračunali
sada će usa vidjeti što im od naoružanja nedostaje
za izavnati račune
jer ispada da su pre slabi za odgovor
ratna mašinerija će dobiti goleme narudžbe
profiti će biti ogromni
usa će biti nahuškana na rat
dio će sigurno odraditi izraelci
a onda četiri jahača na horizontu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI