Nastala neugodnost zbog toga što se ruski tajni super-zrakoplov ”Sudnjeg dana” našao na meti lopova tijekom rutinskog održavanja. Sva oprema ukradena.

Ruski zrakoplov
25 komentara

Policija na jugu Rusije istražuje slučaj, nakon što je utvrđeno da je otvor za teret vrlo tajnog Ilyushin Il-80 “zrakoplova Sudnjeg dana” otvoren, a elektronička oprema navodno ukradena. Sadržaj zrakoplova je stavljen pod oznaku tajno.

Il-80, koji je bio na održavanju u gradu Taganrogu, jedan je od najtajanstvenijih ruskih vojnih mlažnjaka, poznat po svojoj sposobnosti preživljavanja nuklearnog napada. Razvijen tijekom sovjetske ere, stvoren je za slučaj da je vrhovno vodstvo zemlje trebalo evakuirati zrakom. Njegova osjetljiva priroda znači da nitko baš ne zna što se nalazi u zrakoplovu, osim, možda, lopova koji su se uspjeli ukrcati.

Prema izvoru kojeg je citirala novinska agencija Interfax, iz zrakoplova je krajem prošlog tjedna opljačkano 39 jedinica elektroničke opreme i pet ploča radio-postaja. Tvrdnju je potkrijepio i TV kanal REN, koji je otkrio da su policijski službenici pronašli otiske prstiju na otvoru za teret i tragove cipela.

Zrakoplov je bio na redovnom održavanju u objektu, 1.000 km južno od Moskve.

U razgovoru za moskovski dnevnik Komsomolskaya Pravda, vojni stručnjak Igor Korotčenko nazvao je incident “vrlo čudnim”, pitajući se zašto je zrakoplov ostao bez odgovarajuće sigurnosti i zašto su ga kriminalci odlučili opljačkati. Ranije ove godine više od 24 milijuna rubalja (328.080 dolara) dodijeljeno je pogonu Taganrog-Južni kako bi se potrošilo na osiguranje.

Il-80 prvi je put poletio 1985., a u puni pogon ušao je 1992. U vrijeme potrebe, zrakoplov može djelovati kao leteće zapovjedno mjesto, čak i ako su zemaljske konstrukcije uništene, a dizajniran je za zaštitu od oružja masovnog uništenja, uključujući nuklearne bombe.

Igor KorotčenkoIlyushin Il-80
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
3 godine prije

Hdz-ljot ?

čitalac
3 godine prije

U normalnoj državi se to teško može dogoditi. A iako se dogodi letele bi glave na sve strane.
To je prvorazredni skandal.
Bilo da je pogreška bilo da je špijunaža.
Eh Rusi,Rusi….treba vam još podosta do uređene države,još je kod vas puno nerada i nereda.
Nije sve u tehnologoji, napose vojnoj…

3 godine prije

“…pitajući se zašto je zrakoplov ostao bez odgovarajuće sigurnosti i zašto su ga kriminalci odlučili opljačkati…” Haha… E ova mu je dobra … (cak skoro koliko je i glupava) Ako je stvarno ovaj avio opljackan (dakle, ako nije neka namjestaljka): onda je nesto izuzetno trulo u tzv “drzavi” Rusiji… tzv vojni stručnjak Igor Korotčenko – je ocito idiot… jer nije “zrakoplov ostao bez sigurnosti” – nego je sve organizirano da tako bude… od kud idiot “zna” da su to bili “kriminalci”… zasto bi kriminalci pljackali ekektronsku opremu super-buper-aviona za “sudnji dan”…? kome bi tu “opremu” prodavali….? (zasigurno ne bi vadili otpornike i kondenzatore sa elektricnih plocica koje su pokrali…? … i da… “tragovi prstiju i cipela” – govori da se radi o “profesionalcima”… ? Haha… Pa – kako se uzme…Ako su pravi profesionalci – onda su postavili lazne tregove… Ako su pak obicli lokalni klosari (u sta sumnjam) – onda… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Žx
gost
3 godine prije

Mislim da će se odgovorni za osiguranje znojiti koju godinicu po ruskim zatvorima .
I zaslužili su idioti. Ovaj propust ravan je izdaji .

3 godine prije zadnji put uredio gost
Ante
3 godine prije

Država puna korupcije i sada im se dogodi ovakvo nešto. Da baš čudno da im se to dogodilo. Kada sam reako da se moraju pobrinuti da se riješi korupcija onda su mi neki ovdje dijelili minuse.

Ringo10
3 godine prije

Ovo je vrlo čudna stvar jer je logično da je taj avion najstrožije čuvan

Čisto sumnjam u tu priču o provali i krađi. A i ako ukradu tu opremu, kuda će s njom

Ruma
3 godine prije

Meni se čini da avoon nije bio na servisu već da je napušten. Pitanje postojanja takvog aviona. Tko sve poleće u njemu? Kamo leti? To su scenariji nekih davnih vremena. Nit su ga čuvali nit im više treba.

fvesifviefvieifvneif
3 godine prije

Ako ću prihvatiti tezu da se ovo zaista desilo onda tumačenje nje je da Nosferatuu zabranjuju let (ako nema još koja verzija ovakovog zrakoplova) kad Rusiju napadnu. Ovaj koji je smislio priću da se ovo može uraditi i onaj koji je popušio ovaj narativ je slijep pored mozga.

entebe
3 godine prije

Dec 9, 2020
My Heart Belongs To Russia – Italian Asks Putin For The Russian Citizenship! Guess What Happened?youtube

indy
3 godine prije

Eto u Sjevernom jadranu nestala platforma.A šta djeca znaju šta avion il platforma uzmu i igraju se.

Max
3 godine prije

Nevjerojatna blamaža ne mogu vjerovati.

Sirius
3 godine prije

Ti avioni pomalo postaju staro zeljezo posvuda. Uz toliko velike tundre i prostranstva rusije u kojima svako toliko proleti nlo. Ili bolje receno prava tajna letjelica, tesko da se radi o malim zelenima. Za prave tajne letjelice se ne zna. Postoji samo naziv nepoznati leteci objekat. Eventualno je fora fotografu amateru snimiti suhoja u preletu nebom. U svakom slucaju veca je atrakcija od ferarija i lamborghinija zajedno.

Lurker
3 godine prije

Baš bi volio vidjeti avion koji može preživjeti nuklearni napad, možda zakopan u planini.

aleksandar
3 godine prije

to bas lici na lopova… kakav retardiran naslov

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI