NATO avioni rutinski simuliraju raketne udare protiv Rusije

B-52H Stratofortress
16 komentara

Američke i NATO vazduhoplovne snage nisu samo pojačale svoje nadzorne aktivnosti duž ruskih granica, već se sada sve više treniraju i za potencijalne udare na tlu zemlje, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu.

U razgovoru za rusku TV u nedelju, Šojgu je primijetio nagli porast stranih letova za nadzor i obuku koji su testirali granice i protivvazdušnu odbranu zemlje. Prošlog mjeseca su se takve aktivnosti povećale za oko 30 procenata u odnosu na prošli avgust. Štaviše, avioni bloka aktivno su trenirali za izvođenje vazdušnih udara, rutinski izvodeći lažna lansiranja raketa na ciljeve na zemlji, otkrio je Šojgu.

Najalarmantnije je to što su ranije, iako ne tako često – uglavnom viđeni izviđački avioni, a oni su sada započeli redovne letove za obuku sa velikim brojem aviona, tokom kojih se izvode lažni raketni udari.

Tokom posljednjih nekoliko sedmica dogodilo se nekoliko incidenata između ruskih i NATO aviona u neposrednoj blizini granica zemlje. Posljednji se dogodio u petak, kada su se tri strateška bombardera američkog vazduhoplovstva B-52H, nuklearno osposobljena, približila ruskoj granici kroz ukrajinski vazdušni prostor. Bombardere je presrelo osam borbenih aviona i otpratilo ih dalje od granice.

Još jedan incident u kojem su učestvovali američki strateški bombarderi dogodio se krajem avgusta, kada je ruski borbeni avion Su-27 presreo B-52H iznad Baltičkog mora. Prepirka je podstakla širi međunarodni skandal, jer je druga država iz NATO – Danska – tvrdila da je ruski avion narušio granice te zemlje dok je jurio američki avion. Moskva je, međutim, odlučno negirala optužbe, insistirajući da je presretanje izvršeno u skladu sa svim međunarodnim pravilima.

B-52H StratofortressNATOrusijaSergej Šojgu
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ingle
3 godine prije

Rusiju uvijek napadaju u coporu, jos od krimskog rata 1850.

piždro
3 godine prije

Goni bandu satanovu..

Mikojan
3 godine prije

Dok su lažni raketni udari sa lažnim-drvenim raketama do tada je sve OK, igra, vježba a vježbati se mora, oni napad, rusi obranu. No ako rakete nisu lažne a nekom se omakne prst na lanseru, tada imamo problem a odgovor neće biti samo rušenje aviona već i poravnavanje piste sa koje je poletio, odakle je došla naredba itd. Kako će završiti, nadam se da nećemo to vidjeti za našeg života.

Ringo10
3 godine prije

A mogu oni simulirat šta hoće

tihobl
3 godine prije

Smijem i ja prici Tajsonu i udariti mu jedan samar. I svi znaju da smijem i ne moram nikoga ubjedjivati.

idfbvsdnvisifhdufdcsfgdplhfjkfijhg
3 godine prije

Ivo, što misliš o preventivnom?

Max
3 godine prije

Već dulje to traje. Omiljena simulirana meta im je “Krim” njega su najčešće vježbali našas misleći valjda da je najranjiviji. Greška Godinama se RF sprema za ovo I ima bolja oružja i protuoružja. Bilo kakav agresor bi skupo platio svoj čim. Šojgu samo pokušava osvijestiti domaću i svjetsku javnost o tome što se zbiva.

Zadranin
3 godine prije

Rusija ima najveći nuklearni arsenal na svijetu.

Točka.

P***!

Opiljak
3 godine prije

Divno, uskoro počinje ponovo sa radom ruski kazneno popravni dom.

Sir Oliver
3 godine prije

Pa nije problem poslat par TU u Beringov mreži onako vježbati kako lansirati nove rakete.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI