NATO će držati Ukrajinu na dohvat ruke

NATO i Ukrajina
20 komentara

NATO je ponovo potvrdio svoju spremnost da Ukrajini odobri članstvo u nekom trenutku u budućnosti. U zajedničkom saopštenju objavljenom tokom godišnjeg samita bloka predvođenog SAD-om kaže se da će Kijev biti pozvan da se pridruži samo “kada se saveznici slože i ispune uslovi”, ali će mu biti dozvoljeno da zaobiđe takozvani akcioni plan za članstvo koji je obično potreban za kandidate za članove.

“Ponovo potvrđujemo opredijeljenost koju smo dali na samitu u Bukureštu 2008. da će Ukrajina postati članica NATO-a, a danas prepoznajemo da je put Ukrajine ka punoj evroatlantskoj integraciji prevazišao potrebu za Akcionim planom za članstvo”, navodi se u saopštenju . .

Ukrajina je postala “sve više interoperabilna i politički integrisana sa blokom koji predvode SAD”, navodi se. Takođe je naglašena potreba za „dodatnim reformama demokratskog i bezbednosnog sektora“ u zemlji.

“Savez će podržati Ukrajinu u sprovođenju ovih reformi na svom putu ka budućem članstvu. Bićemo u poziciji da uputimo poziv Ukrajini da se pridruži alijansi kada se saveznici slože i ispune uslovi”, zaključuje se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dodatno je razradio ovo pitanje na konferenciji za novinare, navodeći da blok prvo mora osigurati da Ukrajina ostvari “pobjedu” u svom tekućem sukobu s Rusijom. Ako Kijev ne uspije, njegovo članstvo u NATO-u neće doći u obzir, upozorio je on.

Ovo obećanje nije u skladu sa pozivima najviših ukrajinskih zvaničnika, koji su u više navrata pozivali alijansu predvođenu SAD-om da odmah prihvati zemlju ili barem uputi službeni ” poziv” za nju na samitu. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski napravio je očigledan posljednji pokušaj da utječe na zajedničku izjavu bloka nekoliko sati prije nego što je objavljena, na društvenim mrežama kritikujući NATO i zahtijevajući od alijanse “poštovanje” Ukrajine.

“To je bez presedana i apsurdno kada a vremenski okvir nije određen ni za poziv ni za članstvo Ukrajine. Dok se u isto vrijeme dodaju nejasne formulacije o ‘uslovima’ čak i za pozivanje Ukrajine”, napisao je Zelenski, pozivajući se na nacrt dokumenta koji je djelimično procurio u medije.

IntegracijeNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
9 mjeseci prije

Turska čeka članstvo u EU preko 50 godina, tako da će Ukrajina čekati barem 60 da uđe u NATO a do tada će (valjda;) rat i prestati …

onaj najglu...Dalton
9 mjeseci prije

Ostavite poruku, sigurno ćemo vas nazvati.
# NATO Zelenski…

Darko
9 mjeseci prije

Rusi što čekate, nuklearne projektile postavljajte po Mexiku i američkom susjedstvu. Pokrijte cijelu južnu Ameriku jer ta stoka vam je došla do pred Moskvu a vi se i dalje držite fer i dogovora?

NOVI STARI
9 mjeseci prije

kako nije određen vremenski okvir? to je na ukrajini..lijepo im je rečeno..kad pobijede!?!

eks
9 mjeseci prije

Gledao sam fotke i video priloge iz Viljnusa, sa NATO samita. Zelenski šeta sam po prostoriji, svuda oko njega manja društvanca, razgovaraju, a njega niko ne primećuje i ne ferma. On se osvrće oko sebe i tužno posmatra ljude koji nisu zainteresovani da mu prave društvo. Deluje jadno. Zaista izgleda kao usran golub. Neće još dugo, biće upotrebljeni toalet papir. Tako rade Amerikanci, Englezi i ostali zapadnjaci sa svojim “prijateljima” i “saveznicima” , koji su iskorišćeni.

9 mjeseci prije

Tako je zelinski, hebi im mater lažljivu 🤣👍…
Sad uzmeš ono sirotinje što su ti donirali i pravac brisel…
Stičeš brže nego prigožin do moskve hahaha..

Max
9 mjeseci prije

Kao psa na uzici.

Dawor
9 mjeseci prije

Pa kad je Vlado Kremaljski bio toliko GLUP i nesposoban da im to i dopusti prije 10 godina !!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI