NATO nudi Rusiji sastanak

NATO i Rusija
9 komentara

NATO je poručio Rusiji da poziv za sastanke nije skinut sa stola, zbog sve zategnutijih odnosa, budući da Moskva izražava zabrinutost da vojni blok predvođen SAD-om korača blizu svojih samoproglašenih granica.

Govoreći u srijedu u sklopu rasprave o ”politici mira u našem vremenu”, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da organizacija zagovara “ono što nazivamo dvosmjernim pristupom Rusiji; odvraćanje, obrana ali i dijalog.”

“Nema kontradikcije… između toga da budemo čvrsti u našoj strategiji prema našem susjedu na istoku, a da se istovremeno uključimo u komunikaciju”, dodao je.

Također je obnovio pozive Moskvi da deeskalira svoje navodno nagomilavanje na ukrajinskoj granici, “i da bude transparentna u pogledu svojih namjera”. Ruski dužnosnici su, međutim, posljednjih tjedana odbacili takve tvrdnje.

Stoltenberg je ranije izrazio žaljenje što sastanak Vijeća NATO-a i Rusije nije održan 18 mjeseci, te je naglasio da poziv i dalje vrijedi.

Međutim, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je prošlog mjeseca da se prošli dijalog između njih dvojice pokazao neuspješnim i da je blok više zainteresiran za predavanje Moskvi o Kijevu.

“Cijeli njihov interes bio je razvijanje propagande i vršenje pritiska na Rusiju”, rekao je Lavrov.

Stoltenbergove izjave dolaze usred ponovno zapaljenih tenzija između Moskve i vojnog bloka. Govoreći u utorak, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je američkom kolegi Joeu Bidenu da je njegova zemlja “ozbiljno zainteresirana” za dobivanje “pouzdanih i čvrstih pravnih jamstava” koja bi isključila daljnje širenje NATO-a na istočnu Europu, kao i raspoređivanje “ofenzive udarni sustavi oružja u zemljama susjednim Rusiji.”

Lavrov je oglasio alarm prošlog tjedna, rekavši da se “značajne jedinice i naoružanje iz zemalja NATO-a, uključujući američko i britansko, pomiču bliže našim granicama”. Visoki diplomat je rekao da se u susjednoj Ukrajini “sve više snaga i opreme nakuplja na liniji dodira u Donbasu, uz podršku sve većeg broja zapadnih instruktora”, te upozorio da bi se navodne proturuske akcije mogle preliti u sukob.

Prošlog mjeseca, Lavrovov zamjenik Alexander Grushko osudio je Stoltenbergove planove u vezi s prebacivanjem američkih bojevih glava oko istočnoeuropskih zemalja, tvrdeći da one prijete mirovnim sporazumima potpisanim između dviju strana.

Moskva je u listopadu rekla da će obustaviti sve izravne bilateralne veze s NATO-om i zatvoriti vrata ureda bloka u ruskoj prijestolnici. Taj je potez uslijedio kao odgovor na protjerivanje osam ruskih diplomata iz njegova sjedišta u Bruxellesu, za koje se smatra da je riječ o tvrdnjama o umiješanosti u neotkrivenu ”špijunažu”.

NATOrusijaSastanak
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Grozni
2 godine prije

Kakvu laž i prevaru su sada smislili ovi iz North Atlantic Therorist Organisation?

K G B
2 godine prije

za vidjeti je prilično novih komentatora a ima Vas i jako dobrih od prije te imam pitanje za svih:
Tko od prisutnih zna za ……z u j i…….kutije ?

ovi iz posta NATO – znaju a Istražuj neču ni pitati bio je vrlo jasan ali a štaš’ ….svi mi imamo svoja promišljanja oko viđenoga i doživljenoga i neoborive činjenice – artefakte razdjeljeno netom pa se ti snađi u tome.

Yup
2 godine prije

Ne vijeruj natovcima ni kad ti darove nose

Ukleti Holandjaniya
2 godine prije

Sramota sta su napravili od ravne zemlje , od raja pakao.Sreca pa sam rodjen u Yugoslaviji. Pozz.

abc
2 godine prije

Rusija nek NATO proglasi za terorističku organizaciju.

tihobl
2 godine prije

Bajden je 5x molio Putina da mu se javi na telefon. A onda mu je “ostro zaprijetio”.
NATO sad moli ruse da dodju na sastanak da im “ostro zaprijete”.

I SAD i NATO raspadaju se po savovima i mole ruse da im pomognu da ostvare privid snage. Rusima ne odgovara da dodje do nekontrolisanog raspada tolike vojne masinerije i da imaju nestabilnost na granicama pa se odazovu.

nessy
2 godine prije

Ovi krvolocni Rusi, kao i uvijek, traze nemoguce. Oni bi htjeli da im dokazani lazovi i prevaranti zagarantiraju, pismeno, da nece biti ugrozeni postavljanjem raketa (koje mogu imati nuklearne glave) u Ukrajini. Pa cak i da dobiju takve garancije, cemu? Ameri se drze sporazuma samo dok im to odgovara. Pa i uz taj sporazum, ako USA odluci, obavit ce svoje, a sporazum ce sluziti za sto? Da ih se tuzi medjunarodnom sudu? Nazalost, izgleda da je vojna opcija jedino pouzdano rijesenje te situacije.
Reagan je obecao Gorbacovu (doduse, usmeno, ali, postoji audio-video dokaz), da se NATO nece siriti na zemlje bivseg Varsavskog bloka, pa koja je korist od toga? Kao i uvijek, obecanje (od USA), ludom radovanje.

Ringo10
2 godine prije

Sporazumi sa Amerikom i Zapadom ne vrijede ni papira na kojem su napisani

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI