NATO summit neće ispuniti očekivanja Kijeva

Ukrajina nece u NATO
43 komentara

Načelnik Glavne obavještajne uprave (GUR) ukrajinske vojske, Kirill Budanov, “siguran je” da Kijev neće biti pozvan da postane članica NATO-a na summitu bloka u Vilniusu u Litvi sljedeći tjedan, izvijestio je The Times.

“Summit NATO-a prilično mi je teško pohvaliti, iz vrlo jednostavnog razloga: očekivanja našeg društva neće biti zadovoljena”, rekao je Budanov u intervjuu koji je britanski list objavio u srijedu.

“Siguran sam da će neke riječi biti izrečene, ali ništa osim toga. Prilično sam siguran što će se govoriti naprijed; Vidio sam nacrte govora [pripremljenih za summit NATO-a]”, ustvrdio je.

Prema The Timesu, šef špijuna je zvučao “trenutno više razočaran ponašanjem svojih saveznika nego ponašanjem svojih neprijatelja”.

Predsjednik zemlje domaćina Litve, Gitanas Nauseda, rekao je ranije ovog tjedna da Kijev neće biti pozvan da se pridruži NATO-u na skupu u Vilniusu. Međutim, inzistirao je da će se čelnici bloka ipak “složiti oko onih formulacija koje neće razočarati Ukrajince i reći će više od onoga što smo navikli govoriti”.

Istaknuo je da “već postoji dogovor o uspostavi Vijeća NATO-Ukrajina kako bi se ojačala integracija Kijeva u savez”. Prema rasporedu koji je objavila press služba NATO-a, prvi sastanak vijeća održat će se 12. srpnja – drugog dana događaja u Vilniusu.

Na pitanje o kandidaturi Kijeva za članstvo u NATO-u u srijedu, tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre odgovorila je da će Ukrajina “morati provesti reforme kako bi ispunila iste standarde kao bilo koja zemlja NATO-a prije nego što se pridruži”.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ranije je odbacio bilo kakvu “zamjenu za NATO” koja se nudi Kijevu. Prema izvješćima, Zelenski je čak zaprijetio da neće prisustvovati summitu u Vilniusu ako blok predvođen SAD-om ne ponudi “konkretna” jamstva ili plan puta za punopravno članstvo.

Rusija, koja NATO vidi kao neprijatelja i snažno se protivi njegovom širenju na istok, istaknula je nastojanje Kijeva da se pridruži bloku kao jedan od glavnih razloga za pokretanje vojne operacije u Ukrajini prije više od godinu dana.

članstvoNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 mjeseci prije

Sasvim logično.

Istina
9 mjeseci prije

Neće on u NATO nego će tražit da Poljaci i one tri smješne države možda još Rumunjska i Bugarska na njegov poziv dođu pomoć Kijevu. Oni tada ne ulaze kao NATO već samostalno na poziv jedne države. Slično u Siriji sa Rusima. Ukrainci i onako u zadnje vrijeme služe kao jamstvo za dobijanje oružja i dolara na način ti meni oružje a ja Ukre bez problema u minsko polje.
E sada koliko su oni ludi da uđu to je druga stvar.
Zato i vrte priču oko Nuklearke.
Kada se osladi mažnjavat eure i dolare iz pomoći tada radiš sve da dobiješ još i da ti stalno dolazi.

Perko
9 mjeseci prije

Jel to hoćete da kažete da je Budanov živ i zdrav? A zašto ga nema u medijima? Sa istih nije se skidaoverglajući o tome kako će uništiti Rusiju?

Stop budalama
9 mjeseci prije

CIJENE nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima na 76 dolara

Propadne svijet bez rusa

9 mjeseci prije

Šta je ono palo na vojnu akademiju kad ju je onako razvalilo ???
Čitav kompleks je satran plus pitomci , strani plaćenici , instruktori , te britanski main battle tanks , njih dvadesetak..

iwan
9 mjeseci prije

Javljaju USrani da su Iranci zapljenili brod u medjunarodnim vodama LOL

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Jedu li Budanova kontaktirali putem medija? 😯

Mislim, ono, spiritističkog medija? 😱😉

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“U poslednjim nedeljama, Kijev je dobio pozitivne signale da su SAD pristale na sistem ATACMS“, preneo je list reči visokopozicioniranog predstavnika ukrajinskog Ministarstva odbrane… Operativno-taktičke rakete ATACMS imaju domet od oko 300 kilometara.” DC negira. Zasada. ———- “Predsednik Zelenski ima regrutne grupe koje silom uzimaju muškarce za Vojsku Ukrajine, jer im je potrebna vojna snaga. Zelenski se sada bavi tim pitanjem u zapadnim delovima zemlje – u Galiciji i Zakarpatskoj oblasti. Ukrajinci beže iz tih mesta u inostranstvo. Dolaze izveštaji da ljudi gađaju kamenjem regrutere ili pucaju na njih, jer ne žele da idu u rat“, rekao je oficir. Prema rečima Mekgregora, na južnom pravcu fronta, u području Zaporožja, mobilizovani vojnici Vojske Ukrajine masovno napuštaju položaje i dezertiraju. Neki od njih prelaze front liniju i predaju se, dodao je pukovnik. Bivši savetnik šefa Pentagona takođe je primetio da Rusi veoma razumno postupaju, dobro se odnoseći prema ukrajinskim ratnim zarobljenicima”, webtribune… Čitaj više »

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Tri oružja odlučujuća za neuspjeh ukrajinske ofanzive:
1.)

Najnoviji inženjerski sistem daljinskog miniranja „Zemljoradnja“ razvijen je u Naučno-proizvodnom objektu (NPO) „Splav“.
Princip rada instalacije je sličan raketnim sistemima sa višestrukim lansiranjem, međutim, za miniranje se koristi municija sa motorom na čvrsto gorivo.” (??)

“Tehnika vam omogućava da registrujete na elektronskoj mapi koordinate pada granata i prenesete podatke na viši nivo kontrole.”

Lucija, prva
9 mjeseci prije

2.)

“Ruski dron Lancet predstavlja jednu od najvećih pretnji ukrajinskim oružanim snagama, piše kolumnista Peter Sučiju u članku za 19FortyFive…

ruski dron veoma efikasno i ekonomično oružje koje se može koristiti za izviđanje i napad na neprijateljske snage. Napominje i njegovu malu težinu – 12 kilograma, uključujući tri kilograma nosivosti drona.”

Lucija, prva
9 mjeseci prije

3.) “Za neuspeh ofanzive najzaslužnije je rusko „super-oružje“: helikopter Ka-52M, “, analitičar V.Takur “Izvanredne karakteristike Ka-52M, najnovije varijante Ka-52, jesu njegove moguđnosti da se integriše sa sistemom komande na bojnom polju, što olakšava deljenje podataka sa bespilotnim letelicama, kao i sa drugim helikopterima i avionima AESA radar, koji poseduje Ka-52M, može otkriti avion na udaljenosti od 15 kilometara, dok se kopneni ciljevi veličine tenka otkrivaju na 12 kilometara. Radar raspolaže i sa GOES-451M – unapređenim optoelektronskim sistemom sa dugim dometom za detekciju i identifikaciju ciljeva. Ka-52 nosi nekoliko raketa vazduh-zemlja kratkog, srednjeg i dugog dometa za gađanje oklopnih i kopnenih ciljeva. Kombinacija mrežnih mogućnosti i komunikacije sa velikim opsegom omogućava Ka-52 da bude na onom mestu gde je najpotrebniji. U režimu vidnog polja (LOBL), pilot obeležava cilj na displeju pre lansiranja projektila. Projektil se potom autonomno ustremljuje ka meti, omogućavajući pilotu da promeni smer odmah nakon lansiranja. U režimu van… Čitaj više »

Wenn
9 mjeseci prije
Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Mihail Gorbačov i kasnije Vladimir Putin lobirali su za integraciju u zapadne gospodarske i vojne saveze. Savez koji bi uključivao Rusiju poništio bi pozive na proširenje NATO-a - što su SAD obećale da neće učiniti izvan granica ujedinjene Njemačke - i onemogućio uvjeravanje zemalja u istočnoj i srednjoj Europi da potroše milijarde na američku vojsku hardver. Zahtjevi Moskve su odbijeni. Rusija je postala neprijatelj, htjela ona to biti ili ne. Ništa od toga nas nije učinilo sigurnijima. Odluka Washingtona da se umiješa u unutarnje poslove Ukrajine podupiranjem državnog udara 2014. izazvala je građanski rat i kasniju rusku invaziju.

Ali za one koji profitiraju od rata, antagoniziranje Rusije, poput antagoniziranja Kine, dobar je poslovni model. Northrop Grumman i Lockheed Martin zabilježili su rast cijena svojih dionica za 40 odnosno 37 posto kao rezultat sukoba u Ukrajini.
hiber
9 mjeseci prije

Eto, danas Bugarska potpisala kao 22. clanica podršku pristupanju Ukraine, s time da je Zelenski istegao uši bugarskom predsjedniku. Naravno, sve je to priča, budući je prvo na redu primanje Švedske, pa istjerivanje rusa iz Pridnjestovlja itd Za Ukraince je značajnije da EU isporuči 1 milion granata godišnje, USA 1,5, a ostali 1 milion. Što će rusi kada ostanu na vlastitoj proizvodnji od 1 milion godišnje, a ukrainci ih prestignu u industrijskom granatiranju? Jos ako ameri počmu isporučivati M30 i M30A1 kojih su navodno unistili 5
000.

Panonicus
9 mjeseci prije

Je li netko vidio Budalova (i Zaluznjog) uzivo u zadnje vrijeme?
Galic se u 2 navrata,ničim izazvan,referirao na Zaluznjog…i tu mi je ta priča o 2 mrtvaca postala realnom.

eks
9 mjeseci prije

Rusiju treba unistit

Ivan
9 mjeseci prije

Pa Zelenski ce ih sve isamarati tamo na to tom majmunskom sumitu i zavrnuti ruke svim tim budalama 🙂 Jadnicki..

Ivan
9 mjeseci prije

Kada ce konacno netko kome je ovaj ludak Zelenski nadohvat ruke smjestiti saku olova u njegovu tintari i tako mu popraviti IQ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI