“Ne znamo ko je to uradio, ali Izrael će naučiti lekciju”, upozorava načelnik iranske vojske nakon napada na tanker

Mohammad Bagheri
17 komentara

Iranski šef oružanih snaga Mohammad Bagheri nije direktno optužio Izrael za subotnji napad na iranski tanker kod Sirije, ali je jevrejskoj državi zaprijetio neodređenim odgovorom.

Požar je izbio na iranskom tankeru za naftu kod sirijske obale u subotu, koji je sirijska arapska novinska agencija opisala kao sumnjivi „napad drona iz pravca libanskih voda“. U nekim izvještajima se kaže da su tri osobe stradale, ali drugi insistiraju da nije bilo smrtnih slučajeva i da je vatra brzo ugašena.

Eksplozije na iranskim i izraelskim brodovima u regionu česte su posljednjih mjeseci, a nijedna strana nije prihvatila odgovornost za navodne napade.

“Ne govorimo ništa o incidentima koji su se nedavno dogodili, niti znamo ko je to učinio, ali Front otpora naučit će Izrael vrlo dobru lekciju”, rekao je Bagheri u nedjelju, a citirali su ga teheranski novinari.

Argumentovao je da je Izrael pogriješio što je vjerovao da „može i dalje udarati po Siriji i povlačiti nestašne poteze po kopnu i moru, a da neće dobiti nikakav odgovor“.

Bagheri se zarekao da će ih odgovor Teherana „dovesti sebi“, ne precizirajući šta bi konkretno Izrael trebalo da očekuje.

Nije jasno kako će Iran odgovoriti, ali cionistički režim neće ostati miran.

Tenzije su u porastu između Izraela i Irana, usred tekućih pregovora oko povratka SAD iranskom nuklearnom sporazumu, koji je Washington jednostrano napustio 2018. godine pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom. Jevrejska država energično se protivi sporazumu, insistirajući da će otvoriti put Teheranu za stvaranje nuklearnog oružja.

Iran je optužio Izrael da stoji iza pokušaja sabotaže na ključnom nuklearnom nalazištu Natanz sredinom aprila, a eksplozija je, kako se navodi, onemogućila elektroenergetsku mrežu i rezervni sistem, istovremeno uništavajući neke od centrifuga koje se koriste za obogaćivanje uranijuma. Teheran je tvrdio da je operacija imala za cilj ometanje pregovora o nuklearnom sporazumu.

Ranije ove nedjelje, izraelske odbrambene snage vazdušnim udarima gađale su iranskog saveznika Siriju, ubivši jednog oficira i ranivši tri vojnika. Napad je uslijedio kao odgovor na sirijsku protivavionsku raketu ispaljenu na mlaznjak izraelskog vazduhoplovstva. Projektil je sletio u pustinju Negev unutar Izraela.

iranIZRAELMohammad Bagherinapad na tankere
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

“… Nije jasno kako će Iran odgovoriti, ali cionistički režim neće ostati miran….”

Plan B ocito ide punom parom….

Alen
2 godine prije

terorističke priče za malu djecu.

Mahatma
2 godine prije

Nikad ništa od ovog Irana. Ajmo malo akcije, ne samo lajat.

benty20
2 godine prije

Iran gađao izraelski avion i kad ga nisu uspili skinuti, raketu su usmjerili ka izraelskom nuklearnom postrojenju. I ta raketa je “sletjela” u blizini te nuklearne baze i šta, izgleda da je imala neko gadno prizemljenje pa je i eksplodirala? Jesu li to nekakve nove, 2 u 1 rakete, jer koliko znam rakete zemlja-zrak svakako eksplodiraju u zraku upravo da nebi napravile štetu na zemlji. Nije mi ovo baš najjasnije…

gargamel
2 godine prije

“Ne govorimo ništa o incidentima koji su se nedavno dogodili, niti znamo ko je to učinio, ali Front otpora naučit će Izrael vrlo dobru lekciju”, ha ha, neznaju ko je, ali će naučiti Izrael lekciju ( nemam ništa protiv)

irgfbvrsebgvwfrwbefv
2 godine prije

Od sada ruski ratni borodovi prate iranske konvoje nafte za Siriju, potpisan ugovor.

Max
2 godine prije

Nimalo ne sumnjam u ove riječi. Misilim da je odgovor već počeo.Mislim i da ona raketa nije bila S200 jer kako bi ona izmakla pažnij Pro sustava ili to nije S200 ili je sve izmišljeno kako bi izraelci započeli rat.

Weteran
2 godine prije

Iran nikako ne sme doći u posed nuklearnog oružja!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI