Neka muškarci plate da napuste Ukrajinu

Izbjeglice iz Ukrajine
25 komentara

Ukrajincima koji ispunjavaju uslove za služenje vojnog roka trebalo bi dozvoliti da napuste zemlju uprkos aktivnoj zabrani putovanja – ako mogu da plate nekoliko hiljada dolara, predložio je u ponedjeljak savjetnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Većina muškaraca Ukrajinaca u dobi između 18 i 60 godina ne mogu legalno putovati van svoje domovine zbog vanrednog stanja.

Savjetnik Viktor Andrusiv rekao je da Ukrajina treba mobilizirati “nekoliko stotina hiljada vojnika” za borbu protiv Rusije. Međutim, trenutna skoro potpuna zabrana napuštanja zemlje onima koji su podvrgnuti mobilizaciji bila je loša politika, dodao je on.

“Predlažem uvođenje plaćanja osiguranja, na primjer od 3.000 do 5.000 dolara. I besplatan prolaz za one koji plaćaju”, napisao je na društvenim mrežama.

Iako je koristio različite izraze, mehanizam koji je Andrusiv opisao izgleda sličan kauciji, pod pretpostavkom da će novac biti vraćen onima koji se vrate u Ukrajinu.

Zabrana putovanja poremetila je planove mnogih Ukrajinaca, ponekad uz veliku cijenu i za njih i za njihovu zemlju, rekao je zvaničnik, navodeći nekoliko primjera. Andrusiv je jasno stavio do znanja da je cilj njegovog prijedloga da se poveća priliv deviza u Ukrajinu.

“Dugi niz godina novac koji su slali naši gastarbajteri spašavao je našu privredu, a u ovim vremenima to je posebno važno”, rekao je on.

Ukrajina je zabranila svim vojno sposobnim muškarcima između 18 i 60 godina da napuste zemlju. Postoje izuzeci za neke ljude, poput vozača kamiona i željezničkih radnika koji su uključeni u isporuku humanitarne pomoći i oružja Ukrajini, koji mogu legalno napustiti zemlju do 30 dana.

Ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je ovog mjeseca da vojska želi da regrutuje čak milion ljudi za vojsku. Ali nevoljkost javnosti očigledno predstavlja ozbiljnu zabrinutost za rukovodstvo zemlje.

Nacrt zakona koji je u martu dostavljen ukrajinskom parlamentu predviđa zatvorsku kaznu do 10 godina za ilegalni prelazak granice, a još oštrije kazne za graničare koji omogućavaju takve prelaske. Predložena izmjena krivičnog zakona nije posebno usmjerena na izbjegle vojnike, već bi djelovala samo pod vanrednim stanjem.

Rusija je napala svoju susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol uz posredovanje Njemačke i Francuske osmišljen je kako bi otcijepljenim regijama dao poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Ratukrajinavojnici
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
indy
1 godina prije

Ovi Ukrainci koje vidim u centralnoj Istri spadaju u skupinu 18-60 prosjek oko 30-40 i sigurno nisu ništa od navedenog,te šta uopče i imaju dolaziti kad je mir u djelovima Ukraine znači imaju di biti.?

nekoime
1 godina prije

Trebaju li uplatiti na račun Zelenskog ili direktno na račun obitelji Biden?

BanOvan
1 godina prije

Ima i jeftinijja varijanta. Predaju se Rusima i mir u kući.
Uvijek je bilo , ko ima para platit će život a sirotinja će da umire

1 godina prije

Po meni, ovo bi bio način da se iscijedi koja kinta njihovoj “minkenskoj bojni”. “Eto, kad ste već kidnuli, bar pošaljite koju paru, pa vas nećemo proganjati ako jednom dođete posjetiti ‘ostatke ostataka’ vaše rodbine ovdje”. To se može i pretvoriti u trajnu taksu na ցlսроst onih koji odluče platiti.
S druge strane, ovo se, za one koji ovim odaju svoje prebivalište vani (jer nije rečeno da će to raditi organi države koja ih prima), može pretvoriti i u trajni reket, ovaj, htio sam reći, trajnu molbu za davanje doprinosa domovini, kako su to naše balkanske emigracije znale raditi u periodu +45-’89.

Max
1 godina prije

Sirotinja daje sinove bogataši volove.

tuf
1 godina prije

Baš im je super ideja za širenje podjela u ukrajinskom društvu i podrivanje jedinstva u ratnom razdoblju, legitimizirati ono što se na granicama već naveliko ali neslužbeno radi, stvarajući segregaciju siromašnog topovskog mesa od snalažljivih lovaša. Pa ovakav recept razdora kao da je došao iz Putinove čajne kuhinje, hahahah.

tihobl
1 godina prije

A koliko je platio Potrosenko?
Uspio je preci granicu tek iz treceg puta.

duki
1 godina prije

I što reći
Plati da bi živio !A domoljublje zakletve moral ?
Ma haje šetnja!!!

Lofo
1 godina prije

Jasno je tko je neprijatelj Ukrajincima, a to nisu Rusi.

tihobl
1 godina prije

U Azovstalju pronadjen kamion pun leseva azovaca – 153 kom. Lesevi su bili minirani po nalogu Kijeva.

goran
1 godina prije

pametni ukrajinci,neće da ginu za mafiju koja vodi ukrajinu počevši od najmanjeg činovnika pa do zelenskog,bravo ukrajinci odbite svi služenje vojnog roka,ako zelenski želi vojsku neka unajmi plaćenike pa neka se bore protiv rusa

Rudar
1 godina prije

Od 40 milijuna stanovnika oni nemaju poštenu vojsku, nešto tu ne štima. U Odesi potpun debakl mobilizacije, tako kažu, mogu misliti kako je u drugim gradovima ali takva država da hvata ljude na granici to je smiješno. Kod nas je bio rat i mogao si putovati bez problema van države.

Praetorian
1 godina prije

Nevolje u raju. Vidim Ukrajina pobjedjuje, Rusi samo sto nisu porazeni

Boem
1 godina prije

Pa Istra je puna vojno sposobnih Ukrainaca koji se vozikaju uokolo sa bijesnim autima. Već svi znamo da su platili 5000 eura prelazak granice, sad su to učinili legalnim. I tako sjedim ja kod frizera i slušam na stolici pored mene Ukrainku kako kuka što je sve prošla prije samo nekoliko dana prije nego što je stigla u Istru, jadna prošla teške muke, toliko teške da ima glanc nove noktiče na rukama i prvo joj je bilo da si popravi frizuru jer ipak su to bile muke i traume. Po nju je došao dasa Ukrajinac sve lijepo iskeširao i odoše u suton prodavati maglu ostalima.

ZriBra
1 godina prije

Pored dosad poznatih nam turističkih gostiju kao :vjerske-hodočasničke zdravstvene,sportsko-navijačke…dobismo i ratne turiste.

Vaš Prijatelj Putin
1 godina prije

Ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski mogao bi biti eliminiran vojnim udarom.
To je objavio ruski politolog Marat Baširov.
Sada u zemlji postoji “prepirka” između SBU-a, vojske, Ureda predsjednika i zapadnih kustosa, siguran je stručnjak. Stoga će nesuglasice dovesti do rušenja aktualnog režima.
U Kijevu se sada očekuje pobuna bloka moći, piše Moskovsky Komsomolets, pozivajući se na promatrača. Kao argument Baširov navodi kadrovsku čistku koju je pokrenuo ukrajinski predsjednik – smijenjen je šef SBU regije Harkov Roman Dudin.
Prema analitičaru, sada vojni blok ima dvije perspektive, a sve ovisi o napretku Oružanih snaga RF u specijalnoj operaciji. Ako ruska vojska ide dalje, sigurnosne snage Trga mogu krenuti na državni udar. Ako se ne usude srušiti Zelenskog, preostaje samo pregovaranje s Ruskom Federacijom kako bi se Ukrajina očuvala kao država.
Inače, državni udar će biti upravo nasilan, siguran je politolog. Istodobno, očuvanje života Zelenskog nije zajamčeno, istaknuo je Bashirov. Aktualni predsjednik Ukrajine nikome neće trebati, sažeo je stručnjak.

nessy
1 godina prije

Ukrajinski auti koje vidim oko sebe su, uglavnom, vrlo skupi. Nadalje, drzava im je u ratu, po mom misljenju, nitko vojno sposoban ne bi smio izici iz zemlje. Ali, tko plati, moze. Ali, uvijek je postojao jedan zakon za narod, a drugi za bogate. Koliko znam u Bosni mozes kaznu do jedne godine platiti novcem. Dakle, ukratko, sirotinja moze biti topovsko meso u Ukrajini, i oni koji imaju novaca, ne moraju ici u zatvor u Bosni. Gnjusno? Odvratno? Svijet tako funkcionira, dok sirotinja konacno ne shvati, i ne preuzme pravdu u ruke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI