Nemar u američkoj vojsci – Hakirani podaci o dronu MQ-9 Reaper i tenku M1 Abrams

MQ-9
19 komentara

Hakeri su uspjeli ukrasti tajne informacije o ranjivosti američkih bespilotnih letjelica i tenka M1 Abrams, ali i upute kako njima upravljati. Sada će onaj tko najviše plati moći kupiti podatke o upravljanju i korištenju ovih oružja. Naime, na aukciji su izloženi udžbenici o servisiranju bespilotne letjelice MQ-9 Reaper, poznate po nadimku “Kralj ubojitih dronova”, ali i upute za izradu bombi i uputstva za upravljanje tenkom M1 Abrams.

Kibernetički kriminalci su objavili na internetu tajne dokumente američke vojske, navodi Bleeping Computer, pozivajući se na stručnjake iz tvrtke za borbu protiv kibernetičkog kriminala Recorded Future.

Hakiranjem su ukradeni udžbenici o radu i održavanju bespilotne letjelice MQ-9 Reaper, taktike za upravljanje tenkom, upute za montažu i ugradnju improviziranih projektila i upute za uporabu tenka M1 Abrams.

Do krađe podataka je navodno došlo zbog nemara, jer u američkoj vojsci nisu  promijenila korisničko ime i lozinku na Netgearu. Taj je problem je poznat duže vrijeme i internetskoj stranici Netgear možete pronaći čak upute kako promijeniti FTP lozinku. Ipak, stručnjaci primjećuju da mreža lako može pronaći oko 4 000 ranjivih rutera.

Stručnjaci pojašnjavaju da je hakeru bilo dovoljno pregledati zadane postavke za usmjerivače u javnoj domeni, a zatim ih iskoristiti za krađu podataka s računala povezanih s tim usmjerivačima.

U prvom slučaju je haker ukrao podatke zbog nemara kapetana ratnog zrakoplovstva u bazi Creech u Nevadi, od koga je ukrao dokumente drona MQ-9 Reaper. Drugi slučaj spominje nepoznatog vojnog časnika, kojem je ukradeno više od desetak važnih vojnih dokumenata, uključujući i priručnik za održavanje tenka M1 Abrams i vodič u kojem su upute za upravljanje tenka.

Stručnjaci tvrtke Record Future su pronašli datoteke koje su stavljene na prodaju u DarkNetu, a zatim su pitali prodavatelja kako je dobio ove podatke. Haker je rekao da je jednostavno upotrijebio tražilicu Shodan. Ona omogućuje pronalaženje osoba koje su i dalje koristile korisnička imena i lozinke koje postavio proizvođač mrežnih uređaja Netgear.

Haker je za prvu ruku prodao podatke za 150 do 200 dolara po dokumentu. Osim vrhunskih uputa, hakeri su preuzeli i popis pilota prije letova, kao i plan obuke i program obuke za buduće operatore bespilotnih letjelica. Napominje se da čitava američka vojska koriste najmanje 4000 takvih usmjerivača za pristup službenim serverima.

“Činjenica da je haker samotnjak s prosječnom tehničkom razinom obuke u nekoliko tjedana uspio doći do niz osjetljivih vojnih uređaja i ukrasti s njih vitalne informacije je alarmantna. Zamislite što može učiniti sposoban i odlučniji pojedinac ili organizirana grupa s najboljom tehničkom obukom i s dovoljno financija”, pišu stručnjaci.

Bleeping Computer

MQ-9
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
otpisani
5 godine prije

…“Činjenica da je haker samotnjak s prosječnom tehničkom razinom obuke u nekoliko tjedana uspio doći do niz osjetljivih vojnih uređaja i ukrasti s njih vitalne informacije je alarmantna.” … e, a sad zamislite što sve mogu ruski hakeri (iz državnih tajnih službi) !

Ante
5 godine prije

Ček ček ček sada će Američka vojska reći da treba još 300 000 milijardi dodatnih dolara da osigura sve podatke tako da susjedova djeca ne ukradu tajne podatke kako letjeti sa dronom. Sada se zna razlog zašto su ukradeni podaci trebaju još dolara.

cool
5 godine prije

Ovi hakeri su tako moćni da im nije ni potreban jedan drugeta Mesić. I kod Amerosa je self-service kao i kod nas; što je Svet mali….

Riddick
5 godine prije

Hahaa , kada se budete sreli ti i Umpah pah to ce biti sou ovde , on isto pise komiku .

Kažun
5 godine prije

Pa ABRAMS i nije neka tajna,konzerva koja brzo odlazi u zrak.Izgubili ih Iračani ko u priči i naručili T-90.

panStje
5 godine prije

@Orijunaš
Brate najjači si lik ovdje na Logičnom. Živio!!!

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Ma to ce im ionako trebati samo kod kuce u skorom gradjanskom ratu prilikom raspada systema.

GoranZemun
5 godine prije

Sa zadovoljstvom sam čitao tekstove i komentare na Logično i zaista mi smeta budalašenje tipa Orijunas i sličnih.
Ako mislite da vam takvi obogaćuju portal, onda vam je verovatno nebitno, ako vam neki kao ja poručuju, da vas to srozava, bukvalno do gubitka želje za ulazak na vaš sajt.

Ivo
5 godine prije

hahah, ludi burte, odlijepio si totale.

tedi
5 godine prije

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi SAD Den Kouts upozorio je da je pretnja od sajber napada na SAD sve veća i da se „ponovo pale crvene lampice“, skoro dve decenije posle napada 11. septembra 2001, prenosi „Glas Amerike“.
„Rusija, Kina, Iran i Severna Koreja na dnevnoj bazi napadaju računare u federalnim, državnim ili lokalnim vladinim agencijama, korporacijama i akademskim institucijama“, rekao je šef obaveštajnih službi SAD.Kouts je rekao da je od te četiri zemlje, Rusija najagresivniji faktor.
To je poruka Trampu,rezije,da ne zaboravi,koje zemlje su pretnja SADe izjave jos iz doba Busovih i u nastavku Klintonove ere,da ostane na kursu tj.da ne lupeta neke gluposti,cemu je sklon.
Kakve pare,kakvi hakeri.
The show must go on.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI